Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Zumba vs. Erőnléti Edző képzés?

2013. február 21. 13:06 - Zopi

"Hogyan fér meg az IWI portfóliójában a Zumba és az erőnléti edző képzés?" - teheti fel joggal a kérdést a kívülálló szemlélő. 

Fontos egy személyes indíttatással kezdenem, mielőtt a professzionális okokat is feltárom.

A hétvégén Zumba képzésünk volt, hivatalos USA licensz alapján, a kortárs táncművész görög ZES (Zumba Education Specialist), Eleni vezetésével.

Ha már ott voltam beálltam, őszintén szólva  tele gátlással, (a Zappa szám, a "dancing fool" botlábú főhőse szerepében érezve magam)  aztán miután elmondtam a résztvevőknek, hogy aki felmer rólam tenni a FB-ra képet azt sújtsa a fitnesz ipar átka, az ipari kamerát letakartam és beálltam a sarokba hátulra.... jöjjön aminek jönnie kell... Beindult a zene, magával ragadott a mozgás, én meg elengedtem magam, (senki nem törődött velem, hogy ügyes vagyok-e vagy béna) ömlött rólam a víz, vigyorogtam, teljesen belefeledkeztem. Bevallom élveztem. 

 

DSC_0172.JPG
Rátkai Kriszti, Kunhalmi Pisti, Eleni (ZES) és én a képzés után

 

Az elmúlt időszak termése: jóga, kickbox, ejtőernyőzés, és most a Zumba… egyikbe sem volt könnyebb belevágni, mint a másikba, mindegyikben saját magam korlátait kellett átlépnem, ily módon nem volt nehezebb kiugrani 4000 méterről, végigcsinálni a jógatábort, vagy lerúgatni a vesémet, mint önfeledten táncolni, elengedni a külvilágot, nem törődni azzal, hogy ki mit mond. Valamilyen értelemben mindegyik erről szólt, jelen lenni a pillanatban, képesnek lenni fejlődni, nyitottnak lenni a külvilágra, befogadni új ismereteket, amikről korábban azt hittem, hogy "nem vagyok képes rá". Persze mindenáron már nem akarom legyőzni magam, ma már meg tudok állni a Naszály-hegy tetején, mikor mountainbike-on rovom az évek óta bevált kört és nem a részidőt lesem, hanem gyönyörködök a Dunakanyarban. Ezt most már inkább az "utazás" része,  a személyes fejlődés témaköréből... 

De hát nem ellentmondás egy fitnesz cégnél, hogy a zumbát és az erőnléti edző képzést is felvállalja, látszólag két teljesen végletes irányzatot?

Először is a Zumba személyes részét én vállaltam fel. Tettem ezt azért mert még 2012 nyarán Sinkó Tomiék (Tomi sajnos azóta elhunyt) a vezető, "elit" zumbások megkerestek, hogy valami komoly probléma van a hazai "zumba életben", nem jó irányba mennek a dolgok. A részletekbe nem megyek bele, de nekem is voltak rendesen averzióim a néhány nap alatt kiképzett instruktorokkal szemben. Meggyőztek arról, hogy az IWI vezetésével talán helyes mederbe lehetne terelni mindezt. Végül is Tomi halálával nagy űr keletkezett sok mindenben, ebben a folyamatban is. De azt mondtuk, hogy Ő is azt szeretné, ha tovább folytatnánk, tehát amit elkezdtünk, ne adjuk fel. 

Hogy nekem miért volt fontos ez? Mert ráébredtem, hogy jelen pillanatban semelyik fitnesz trendnek nincs ekkora ereje a CrossFit-en kívül - (a világon hetente 14 000 000 -an nyomják a party-t latin zenére) és ez így van Magyarországon is. Kis falvakban, ahol az életben nem lesz talán konditerem, a művház különtermében, vidéki tánctermekben, rendkívül lelkes, tehetséges, a munkájukat szenvedélyesen szerető oktatók vezetésével ropják az emberek a latin ritmusra, gyerek, nagymami, molettebb, szálkásabb, kevésbé modell kvalitás, bombanő, trendi, "out of date", de ami fontos, mindenki felszabadult és ott a mosoly az arcán! Dehogy agitálok én, ez nem a zumbáról szól, jöhet a BOKWA is, és minden olyan mozgástrend, amely hozzásegíti a "népet" ahhoz, vidámabb legyen, mozogjon, felszabaduljon. 

A zumba különben a profi üzletszervezés és marketing iskolapéldája is. Bolond lettem volna nem tanulni belőle.

Az erőnléti edzés az élsport. Teljesítményorientált. Nagyon fontos koncepció, mert győzni akarunk mindig és ez megadja a gyakorlati applikációt. Versenyzünk másokkal, az idővel, de legfőképpen önmagunkkal. Hajrá kell ez is, főleg az arénákban, stadionokban kipróbált edzésmódszerek, nem pedig az egyes eszközgyártók nyomulására ráaggatott "funkcionális trendek". De ez a lakosság 0,1 %-át érinti csak!!! (most csak hasaltam). Aki fitnesz terembe jár, az meg a 2,5 %-a. (Ez már egész pontos adat). És mi van a 97,5 %-al, aki nem élsportoló és a hagyományos fitnesz edzésre sem kapható? (Na ez egy precíz statisztika)

Szóval van élet a fitnesz termeken kívül is, és ezt a célréteget ezt a 97,5 %-ot fogja meg a zumba, a bokwa, a jóga, továbbá a body&mind trendek (meg azok az outdoor sportok, melyek szintén kiveszik részüket a szabadidősportból). Ezért fontos, hogy eljussunk hozzájuk és a képzésben átadjuk azokat az alapismereteket, melyek szükségesek a biztonságos óravezetéshez. A 2 napos képzésen végzett, alapképzettséggel nem rendelkező, de rendkívül lelkes instruktorok sokszor még a "nem tudom, hogy mit nem tudok" fázisban vannak, és ez komoly potenciális veszélyforrás a résztvevőkre nézve. 

Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy egy vezető fitnesz iskola akkor végzi jól a dolgát, ha nem kirekesztő, hanem befogadó módon viselkedik, figyelemmel kíséri, hogy milyen célcsoportot hogyan lehet elérni, minőségi oktatókat képez és ezzel megadja a lehetőséget arra, hogy minél többen mozogjanak a nekik megfelelő módon, persze kontrolláltan, sérülésmentesen, rendszeresen, motiváltan. Ezt biztosítják a sok-sok embert elérő csoportos, zenés fitnesz trendek, és ehhez ad muníciót az élsportban kipróbált erőnléti edzés tudásanyaga is. Hát persze hogy megfér egymás mellett mindez, szinergiában  van, egy nagy célt szolgál, tudjuk hogy mit.

Érdemes hát az elvont "szakmaiság" elefántcsonttornyából "lejönni" néha, és teret adni olyan élményeknek ahol csak TE - Én (MI) és a ZENE van jelen. Megéri.

Ui. a cikk írása óta kiszálltunk a Zumba képzések szervezéséből mert vállalhatatlan az amcsik hozzáállása (dőljön a lé = mindenkit átengednek a vizsgán) + a hazai torzsalkodás, mely ezt területet jellemzi...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr825094475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása