Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Edzőregiszterek a nagyvilágban. Hitelesség, elismertség, szakmai közösség. Érett erre a hazai fitnesz szektor?

2017. november 20. 13:12 - Zopi

Négy nap múlva Róma, ismét ISM!!

Bár már az olasz fővároson jár az eszem, mégis meg kell emlékeznem a tavalyi athéni 7-ik International Standards Meeting-ről (ISM), mely az egyik legmeghatározóbb konferencia volt számomra. Pedig a korábbi Madrid, London, Barcelona, Budapest (itt mi rendeztük az ISM-et 2013-ban), Amszterdam, Lisszabon helyszínű rendezvényeken is  komoly feladatokat kaptam, mégis talán Görögországra értek be az elindított folyamatok. Még a könnyeink is kicsordultak néha, igaz, ez inkább a szálloda előtt Obama látogatása elleni tüntető tömegbe lövellt paprikasprének volt köszönhető, nem a munkánk eredménye felett érzett meghatottságnak.

Éles kontrasztként bent a szállodában békésen folytak az események, pedig a közönség sokszínűsége, - ha a nagypolitikai helyzetre gondolunk – akár alá is áshatta volna ezt. Miért is nosztalgikus Athén számomra? Azért mert abban a kivételes helyzetben volt részem, hogy én vezényeltem le a "The value of international cooperation: How can we be stronger together?" kerekasztal beszélgetést, melynek végén aláírtuk azt az együttműködési szerződést, mely a már létező és az újonnan csatlakozó nemzetközi regiszterek közötti kooperációt szabályozza. Néhány szignónak tűnik, de mindehhez hosszú évek előkészítő munkája kellett. 

Melyek voltak ezek a regiszterek? A  USREPS (Exercise Professional Register of the USA), ICREPS (International Confederation of Registers for Exercise Professionals), RAF (Russian Fitness Federation), REPS UAE (United Arab Emirates). Nyugodtan tessék ledöbbenni, egy asztalnál az amerikaiak, oroszok, arabok, európaiak, sőt az ICEREPS-en keresztül Ausztrália (és számos más ország) is. Innen úgy tűnik, hogy elképesztő fitnesz (szabadidősport)-diplomácia eredmény ez, példát vehetne róla bármely torzsalkodó politikai hatalom.

 received_10208155578109651.jpeg

Az együttműködési szerződés aláírása 

Kiváltképp lázas izgalomba ejtő mindez, ha belegondolunk, hogy az EREPS a legidősebb regiszter a maga kb. 10 éves működésével, a USREPS 2012-ben alakult, a többiek pedig még fiatalabbak. Joggal teheted fel a kérdést, na de mire valók ezek a regiszterek, és egyáltalán mi a különbség egy edzőkereső adatbázis és a hivatalos regiszter között? Két nagy regiszter rendszer van, az ICREPS, mely az egyes kontinensek és nemzetállamok regisztereinek konfederációja, és az EuropeActive által működtetett, az EU-s tagországokat, így a magyar HUREPS-et is magába foglaló EREPS. (European Register of Exercise Professionals)

screenshot_2017-11-20_12_42_00_2.png

 

Minden komoly szakmának megvan a maga kamarai, iparági érdekvédelmi szervezete. Régen ezek voltak a céhek, és ugye aki nem volt tagja valamely míves céhnek, azt nevezték kontárnak! Nos ezek az érdekvédelmi szervezetek, szakszervezetek, kamarák létrejöhetnek állami kezdeményezésre és szabályozással, ilyenre hazánkban is sok példát találunk: az orvosok, mérnökök, tanárok, gyógytornászok, ügyvédek munkavégzési, továbbképzési, jogi, etikai vonatkozásában. Sok esetben azonban civil kezdeményezésre jönnek létre ezek az érdekvédelmi szerveződések, vagy azért mert nincs elég állami figyelem a területre, vagy mert olyan erős hagyományokkal rendelkeznek, mint az Egyesült Királyságban a szakszervezetek. (Pl. a TUC 54 Union-t, azaz szakszervezetet foglal magába https://www.tuc.org.uk/). Szakmánkban nem véletlen, hogy itt a legerősebb az érdekvédelem, nem is álmodjon munkavállalásról az az edző, aki nem tagja a UKREPS-nek. Jelenleg a taglétszámuk kb. 35 0000 fő. http://www.exerciseregister.org/

 screenshot_2017-11-20_12_42_07_2.png

A munkaadók szóba sem állnak addig a munkainterjúra jelentkezővel, amíg be nem mutatja a REPS-tagságát, érvényes felelősség biztosítását, és nem igazolja, hogy hányas szinten kvalifikált. (Level 2-3-4-5 – Fitnesz asszisztens, fitnesz instruktor, személyi edző, diplomás személyi edző) hiszen ez a minőséggarancia számukra.

Egy londoni edzőterem falán találtam, figyeld a 3 pipát, az a lényeg! 

 screenshot_2017-11-20_12_43_00_2.png

Az edzőregiszterek lényege, hogy csak akkreditált iskolából származó végzettséggel rendelkezők kerülhetnek be: az EREPS esetében ez a EuropeActive akkreditációját jelenti, mely során az ellenőrök meggyőződnek arról, hogy az iskola képzései tartalmazzák-e azokat sztenderdeket, alapkompetenciákat, melyeket elsajátítva a képzésben résztvevők biztonsággal, hatékonyan tudnak fitnesz edzést tervezni és vezetni. Ez persze csak egy minimum feltétel, ettől még nem biztos, hogy jó „sofőr” lesz az illető, de legalább van nemzetközileg elfogadott „jogosítványa”. Az hogy a későbbiekben hogyan állja meg a helyét „az utakon”, persze attól is függ, hogy milyen etikai szabályokat tart be, milyen területeken képzi tovább magát folyamatosan.

Léteznek ugyanakkor edzőkereső marketing alapú szolgáltatások, ezek nem tévesztendők össze a hivatalos regiszterrel. A fő különbség, hogy az előbb profitszerzésre specializálódott üzleti vállalkozás, míg az utóbbi non-profit, állami, vagy civil szervezet által működtetett szakmai érdekvédelem. 

A mi szakmánk mozgatórugója a folyamatos önképzés, így ez egy kritikus pont az edzőregiszterek működésében. A legjobb példa erre a USREPS, mely mára közel 200 000 –es tagságot foglal magába. Az USA fitnesz-ökoszisztéma beható tanulmányozására volt időm ez év elején, hiszen 3 hónapot töltöttem a san diego-i ACE-nél (American Council on Exercise). Az USA regiszterben a bennmaradásért is tenni kell, mert 2 évente 20 CEC’s-t (Continuing Education Credit) kreditpontot szükséges összegyűjteni, melyet az alapvégzettséget kiadó iskola, illetve a regiszter is ellenőriz.

screenshot_2017-11-20_12_42_24.png 

Íme az én ACE próba profilom, itt nyomon lehet követni, hogy az adott edző érvényes licensszel rendelkezi-e.

  screenshot_2017-11-20_12_48_35.png

 

Nem lehetetlen feladat összeszedni ezeket a pontokat, hiszen csak az ACE rendszerében kb. 4000 db kreditpontot adó worskhop van regisztrálva, a többi iskoláét is idevéve pedig több 10 000. Nem csak a gyakorlati napos továbbképzéseket kell ideérteni, hanem a rendezvényeket, konferenciákat, sőt a webinárokat is. De aki nem szerzi meg a pontokat, az csúnyán pórul jár! Elveszti a nehezen megszerzett végzettsége érvényességét! Tehát nem úgy van mint itthon, hogy meg lehet ülni egyfenéken az 1994-es végzettséggel, és lehet edzősködni úgy hogy bármi újat befogadott volna az illető. A működő kreditrendszer részben indokolja az angolszász (de akár német) hozzáállást, hogy szerezd meg online a végzettséged viszonylag könnyen, majd a piac és a továbbképzéseid gyakorlati alkalmazása eldönti, hogy alkalmas vagy –e edzőnek. Szemben a nálunk tapasztalttal, ahol kőkemény hosszú, sok kontaktnaposak az alapképzések, ellenben a továbbképzés egyéni igényre, belátásra van bízva.

Az USA modellhez persze szektorális összefogás kellett, az, hogy még a konkurens iskolák is egyetértsenek abban, hogy a kreditrendszer szükséges. Nem kérdéses, hogy ebből az összefogásból micsoda öngerjesztő minőségi fejlődés, és ebből fakadóan milyen üzleti hozam keletkezett. Hiszen a minőségi edző elégedettebb vendégeket hagy maga után, azok pedig megtáltosodva nem morzsolódnak le, sőt gyakrabban, több szolgáltatást vesznek igénybe, így a fitnesztermeknek is haszna származik.  

Időm nagy részét abba raktam San Diegóban, hogy az EREPS részére kidolgozzak egy alaptanulmányt, mely az USA kreditrendszer EU-s adaptációját foglalja magába. Ezt az anyagot átadtam a Professional Standards Committe munkacsoportjának áprilisban, és most kíváncsian várom, hogy a gyakorlati megvalósítás terén milyen fázisba  jutottak.

Nem csoda hát, hogy tűkön ülök, izgatottan várom Rómát, ahol a nemzetközi fitnesz ipar meghatározó vezetői gyűlnek össze ismét 4 nap múlva, hogy a kreditrendszerhez hasonló előremutató innovációkat vitassunk meg, vezessünk be. Számomra a lényeg, hogy itthon mit tudunk mindebből kamatoztatni.

Kedves Olvasó! Gondolkodj el az alábbiakon!

Kell-e nekünk edzőregiszter, tisztítsuk–e a szakmát, vagy a hagyjuk praktizálni a végzettség nélkülieket, rombolva a fitnesz ipar presztízsét, szaporítva az elégedetlen vendégek táborát? Szeretnék–e az edzők, ha a nehezen megszerzett végzettségeiket elismernék, fontos–e számukra a szakmai összetartás, érdekli –e őket a továbbképző kreditrendszer? Tovább megyek, a fitnesztermek felelős vezetői készek–e arra, hogy minőségi edzőt fizessenek meg, vagy jó a középszerű olcsón!? Felismerik-e a fitnesz szektor vállalkozásai, hogy az edzőregiszter egy olyan közös nyelv, olyan közös protokoll, mint például a WIFI? Tök mindegy, hogy almás, robotos, vagy ablakos telefonod van, ahhoz hogy kommunikálni tudjunk, üzletet fejlesszünk, kell egy közös csatorna!

Itthon ez  fitnesz szektorra vonatkoztatva az IWIREPs. "Get registered, get recognised!"

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr9213321751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása