Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Miért rendezzük a Fitnesz Szektorális online konferenciát?

2021. január 17. 12:44 - Zopi

„Hogyan építsük újra és emeljük magasabb szintre a hazai fitnesz szektort?”

Online fitnesz szakmai konferencia január 20-án szerdán 13-18-ig

 

Regisztráció, program itt

 

Fitneszipar BC. (Before Corona)

2019 márciusában, Japán utunk során, mikor Hanga lányomat kísértük modell munkájának színhelyére, csodálkozva, értetlenkedve néztem a maszkos embereket egész Ázsiában. Pedig hol volt akkor még a pandémia? Ami akkor szokatlan, érthetetlen volt, mára a hétköznapjaink részévé vált itthon is a COVID 19 megjelenésével.

img_5775.JPG

2020 februárjában még hatalmas fordulatszámmal pörgött a hazai fitnesz szektor csakúgy, mint a globális. 2019 nagyszerű év volt szinte minden üzletág szempontjából, a gazdaság erőteljesen dübörgött, a munkanélküliség alacsony rátát mutatott, a tőzsdék szárnyaltak, beleértve a fitnesz kötődésű cégeket is. És akkor március elején egy mindent elsöprő, az eddigi összes krízist felülmúló helyzet taglózta le a várakozásokat.

A Deloitte - EuropeActive Fitnesz Piaci kutatás szerint, -melybe az IWI segítségével és köszönhetően a kitöltők elegendő számának, 2020-ban végre Magyarország is bekerült-, sosem volt még ilyen prosperáló a fitnesz szektor, mint az elmúlt évtizedben.

Az Eu-s fitnesz szektor:

Az elmúlt 10 évben a fitnesz terembe járók száma 72%-al nőtt, ami elképesztő! Az európai fitnesz ágazat éves szinten közel 4%-ot bővült, 2019-ben 65 millió tagot számlált, 28 milliárd €-s éves bevételével mintegy 30%-al túlszárnyalta még a legnagyobb sportnak tartott labdarúgást is, és az elemzések szerint 2030-ra elérte volna a 100 milliós tagságot!

 Kivonat, vezetői összegzés a 2020-as elemzésből

 

Fitneszipar AC. (After Corona)

Egyes elemzők szerint a II. világháború óta nem érte a gazdaságot ilyen trauma. Ez igaz a szektorok többségére, ott, ahol nem lehetett átállni digitális megoldásokra, komoly visszaesés tapasztalható.

Március közepére az európai fitnesz klubok 95% -a bezárt, volt, ahol csak 24 órát kaptak erre a helyi rendeletek szerint. Humphrey Cobbold, a Pure Gym Group ügyvezetője, egy Times interjúban így nyilatkozott április 25-én “It took us 10 years to build the business and 10 hours to close it down”. 

Az üzletet, amit 10 évig építettek, 10 óra alatt hazavágta a vírushelyzet.

A fitneszpiac tehát a válság előtt folyamatosan nőtt, de miután március közepén a legtöbb helynek be kellett zárnia, az alkalmazottakat tömegével bocsátották el. És az edzőtermeknek valószínűleg még egy sor nehézséggel kell szembesülniük a válság után is, minden bizonnyal a konditermek és a csoportos órák már sosem lesznek a régiek. Az újranyitással valószínűleg változtatniuk kell a működésükön, kevesebb embernek nagyobb távolságokkal tartva órát, többet kell majd fertőtleníteniük, és az sem biztos, hogy hamar megszabadulhatnak az arcmaszktól.

 

Az egyéni és céges felelősség kérdése

Látjuk a kétségbeesett fitneszterem tulajdonosokat, az elkeseredett edzőket, hiszen egzisztenciájuk, álmaik dőltek össze, és a jövőkép sem túl rózsás. Mikor lehet újranyitni? Visszajönnek-e egyáltalán a vendégek? Csak oltással lehet majd termet látogatni? Mi lesz az edzők és a vendégek visszacsábításával, akik hozzászoktak a digitális és az outdoor megoldásokhoz? És ez csak a kérdésjéghegyek csúcsa...

Az elmúlt 10 hónapban születtek petíciók, margitszigeti demonstráció, szakmai állásfoglalások, kérdőívek, kormányzati döntéshozókkal való tárgyalás-kísérletek, de mindeddig elmaradtak a várva várt támogatások, az érdemi kétoldalú kommunikáció.

Kollégáimmal nagyon sokat gondolkoztunk, hogy mit tehetnénk e helyzetben? Bár a válság közvetlenül nem érintett minket, hiszen az említett digitális oktatásra átállással – kényszerhelyzetben ugyan, - de meg tudtuk oldani a folyamatos üzletmenetet. Azonban senkinek ne legyen illúziója, az elhúzódó válság előbb-utóbb az élet minden területére kihat. Közös érdekünk tehát, hogy a szektor jövőjéről együtt gondolkozzunk, megoldásokat keressünk, és a kesergés helyét a stratégiai gondolkodás vegye át.

A legfontosabb döntés az volt, hogy létrehoztunk egy edzőregisztert, az IWIREPs-et. (Na oké ez nem 10 perc volt, hanem 8 hónap, 10 év tapasztalata és irtó sok fejlesztés, illetve a nemzetközi regiszterek értékei lettek beleintegrálva) melybe a megfelelő képesítéssel (tehát nem csak IWI-sek) rendelkezők regisztrálhatnak. Ebben a videóban elmondom a lényegét. 

 

Itt olvashatod, hogy milyen tevékenységeket hajtottunk eddig végre a COVID alatt, van aminek lesz hatása, van aminek nem, mégis menni kell előre!

Ebben a helyzetben mindenki felelős azért, hogy a lehetőségére álló eszközöket igénybe véve tegyen valamit a szektorért. Te is, aki olvasod, akkor is ha edző vagy, és akkor is ha vidéken üzemeltetsz családi vállalkozásban egy termet. Akkor is, ha fitnesz iskolád van, ha edzői csoportot adminisztrálsz, senki nem bújhat ki az alól, hogy a saját hatáskörében aktivizálja magát a szektorért!

Respekt mindekinek, aki tenni akar, és megmozdul! Az is oké, ha kivár és hagyja a folyamatokat kiforrni. Nem kell mindenkinek barikádra állnia. Azonban a passzív, de a partvonalról bekiabálós, kritizáló magatartásnak semmi értelme. A követelődző „csapataink harcban állnak”, hangoskodó hozzáállást sem tartom szerencsésnek, ha meg van bármilyen politikai színezete, akkor végképp nem. Itt csak a profi, szakmai alapokon történő kommunikáció vezet előre.

 

Miért nem kapunk figyelmet?

Szívünk sajoghat, de sajnos ez nem érzelmi kérdés. Hiába vagyunk meggyőződve fontosságunkról, nálunk sokkal erősebb ágazatok is küzdenek azért, hogy figyelembe legyenek véve az igényeik a kárenyhítés területén, nem sok sikerrel.

Egyébként meg minden szektor olyan erős, mint amilyen az érdekképviselete. Ez pedig referenciákon, gazdasági hatástanulmányokon, piaci elemzéseken alapul, szektorális kooperáción, nem érzéseken, mendemondákon, anekdotikus elbeszéléseken. Fel kell mutatnunk tényeket a tárgyalások során! A szektort pedig ne arctalan cégekként képzeljük el. Hanem olyan emberek sokaságaként, akik képesek kell legyenek arra, hogy egyéni érdekeiket félretegyék, és egyeztessenek egymással. Ebbe Te is benne vagy edzőként, és Te is teremtulajdonosként, oktatóként, és még sorolhatnék tucatnyi státuszt. 

 

Mire jó a konferencia?

Közös gondolkodásra, stratégiaépítésre, a szektor riválisaink egy asztalhoz ültetésére, tanulságok levonására, higgadt elemzésre.

Ez a rendezvény nem egy kesergő fórum akar lenni, (siratóasszonyokat sem szerződtettem a háttér vokálba), hanem egy megoldáskereső, optimistán gondolkodókat összefogó közösségi platformot kívántunk létrehozni. Nem megoldást ígérünk, hiszen mi is csak egy része vagyunk a szektornak, azt viszont ígérhetem, hogy minden erőforrásunkkal azon vagyunk, hogy a szektort összehozva együttműködést alakítsunk ki!

 

A következő kérdéseket elemezzük ki:  

Vajon hogyan alakul a fitnesz szektor, benne az edzők további helyzete a COVID 19 járvány hatására?
Mit lehet levonni a nemzetközi tapasztalatokból?
Milyen szakmai és egzisztenciális lehetőségeik vannak az edzőknek ebben az új érában?
Hogyan kell önmagunkat szektorként és szakmaként újraépíteni? 
Milyen megoldásokat lehet, és kell alkalmazni ahhoz, ne csak túléljük, hanem megerősödve jöjjünk ki ez előttünk álló kihívásokból? 
Mi lesz az „Új Norma”, amihez alkalmazkodnunk kell?

Nézd meg az előadók névsorát, el fogsz csodálkozni! A szektor szinte minden szegmensének képviselője jelen lesz, akik nem, azok sem azért, mert nem kértem fel őket.

Te mit tudsz tenni az aktív részvételért? 3 javaslatom van:

Találkozunk szerdán az online térben! Csak egy kattintás a regisztrációt követően az e-mailben kapott linkre, és egy stream-elt oldalon keresztül a böngésződben tudod nézni a konferenciát, nem kell se Zoom-ba, se más platformba bejelentkezned, sőt fizetned sem, mert nem kérünk pénzt a szektorért végzett munkánkért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr6016392954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása