Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

A „fitnesz guru” esete a szülés után elhízott nőkkel

2020. február 04. 19:54 - Zopi

Szinte egyáltalán nem szólok hozzá ilyen megosztó témákhoz, mert azt gondolom, hogy a csend jobban elviszi a zaját az ilyen disszonáns kinyilatkoztatásoknak, mintha én is egy újabb pusztába kiáltott kiritkának, ítélkezésnek adnék hangot. Különben is teljesen polarizált érában élünk, miért pont a fitnesz világ lenne mentes a szélsőségektől, miért kell ezen meglepődni? Itt is vannak alpáriak, csakúgy, mint intelligensen megnyilvánulók, magas szakmaiságúak és sarlatánok, hitelesek és kóklerek, tanultak és az élet iskolájában pallérozottak. Ahol ott a minőség, megjelenik a profán is. Ezt el kell fogadni, de nem teret adva neki, hiszen ezzel csak a „tudodkik” malmára hajtod, -de nem a vizet, - hanem azt, aki fizet.

Miért is ragadtam egy – „ketóra” tollat mégis? Mert érdekes, egyúttal a fentebb írtakat kiválóan alátámasztó jelenségnek tartom, hogy az egyik 5000 fitnesz edző tagot számláló Facebook csoportban milyen sokszínű komment áradatot kapott ez a téma. Valahogy úgy szólt a diskurzus indító kérdés, hogy „Ki mit mond a vendégeknek, ha felmerült ez a téma és a véleményét kérdezi?” Jogosan kérdezett rá a T. kollega, hiszen az edzők kedélyállapota is jelentősen összeborzolódott az elmúlt napok történései hatására. Mi volt a szembetűnő a közel 100 hozzászólásban? Amellett, hogy mind önmagában egyedi, érthető, elfogadható, többnyire komolyan gondolkozó szakember véleményét és reakcióját tükrözte, nekem valami mégis hiányzott, mert nem találtam a megoldás metszéspontját. Elméláztam, hogy mi is lehetne a kommentek közös halmaza, és erre jutottam:

Kedves Magyar Fitnesz Edzők, Kollégák!

A (fitnesz) világot kizökkentő jelenségekkel nem lehet így egyénileg szembeszállni. Amíg megmondóembernek nincs ellensúlya, addig a Ti szavatok egy zárt edzői csoportban elsikkad, és bár „kiventillálásnak” nagyszerű, nem oldja meg azt a helyzetet, hogy szakmai-etikai kérdésben egy önkontrollt ritkán tanúsító bizniszmen szava többet számít, mint a kb. 10 000 fős azonos végzettséggel, azonos területen és céllal tevékenykedő képzett közösségé! Hol itt a szakmai önbecsülés, a szakmai összefogás, az önérvényesítés képessége? Erre utaló felvetéseket, igényt nem olvastam. Amíg a szakmai önképviseletre magatoktól nem formáltok igényt, alulról jövő kezdeményezésként nem kapcsolódtok ebbe bele, addig játékszerei lesztek az aktuális marketing és üzleti érdekeknek, trendek keltette széljárásnak.

Minden valamire való szakmának van érdekvédelmi szervezete, Társasága, kamarája. Gyógytornászoknak, dietetikusoknak, orvosoknak, ügyvédeknek, pedagógusoknak, még az élsport edzőknek is. Ők mind felvértezettek, van körülöttük egy védernyő. Náluk megvannak a saját, közösen meghozott belső szabályok, etikai-szakmai sztenderdek, fórumok, ahol a szakmát irányító kezdeményezéseknek helye van, ahonnan (többnyire) egységes kommunikáció zajlik kifelé, ahol a tagság szűrése is megtörténik minőségbiztosítási alapon.

Ha mi fitnesz edzőként egy állami szabályozó rendelettől várjuk, hogy a preventív egészségfejlesztés koncepciója előtérbe kerül, netalán abban bízunk, hogy a megszűnő OKJ után nem árasztja el a piacot az online képzett, ámde magabiztos konkurencia, hogy majd kontraszelekció révén a fitnesz klub szegmens kiveti magából a képzetlen-végzetlen trénereket, netalán a hazai lakosság a statisztikákat olvasgatva hirtelen ráeszmél fizikai inaktivitás nemzetgazdaságot veszélybe sodró voltára, vagy hogy hősünk legközelebb jobb fej lesz és nem égeti be a fitnesz szakmát, nos akkor javaslom, hogy „uppedatteljük” még idejekorán ezt az illúziót, mert helyettünk senki nem fog cselekedni, kiállni azért, hogy szeretett, de sok bizonytalansággal övezett szakmánkból élethossziglan is gyakorolható, kiszámítható hivatás legyen. Ez a Ti dolgotok Fitnesz Edzők, nem az iskoláké, nem hatóságoké, nem intézményeké! Nézzetek fel a napi teendőkből, és vegyétek kezetekbe a jövőtök alakítását, mert csak így lehet továbblépni, végtére is a hazai fitnesz ipar már több, mint negyedszázados, megérett az idő a cselekvésre, összefogásra!

Ha ez megtörténik, akkor az egységes sztenderdeknek köszönhetően komolyabban vesznek a munkaadók, hitelesebbek lesztek a vendégek szemében, és legfőképpen szintet léphet a fitnesz szakma, mert team munkában dolgozhatunk majd az egészségügyi praxisközösségekkel, és az elhízást például egy olyan komplex témaként kezelhetjük, mely a helyes mozgás és táplálkozás mellett figyelembe veszi a lélektani, az endokrin, a post-natal állapot, valamint az életmódváltás összetevőit és motivációs hátterét is.

Kiiktatva ezzel azt a leegyszerűsített, vásárlásra ösztönző, szégyensztaniolba csomagolt PR - marketing üzenetet, hogy itt már csak egy vekni lókarb kakaóscsiga segít a szülés utáni magyar nőkön és a Kárpát-medencében élő népeken.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr5215459046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása