Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Hogyan lehet sikeres egy személyi edző?

2015. november 06. 13:08 - Zopi

Tapasztalataim a bírói székből, Personal Trainer to Watch világverseny, Barcelona.

A Personal Trainers to Watch Nemzetközi versenyt ötödik éve rendezi meg a Life Fitness cég (USA).

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a EuropeActive Professional Standards Committee tagjaként egyike lehettem az öt bírónak, aki értékelte és kiválasztotta a versenyzőket. Óriási élmény volt számomra a verseny, hiszen és is személyi edzőként kezdtem a fitnesz szakmát, és az IWI Fitnesz Iskola is az általam kidolgozott első hazai Personal Trainer képzésből nőtte ki magát. Itt bíráskodni tehát több volt számomra mint szimpla szakmai feladat, egy életút, karrierút kiteljesedését éreztem benne. 

A verseny előzményeiről, a magyar résztvevőkről ezekben a cikkekben tájékozódhatsz:

Részt vennél „A Figyelemreméltó Személyi Edző versenyben”? Jelentkezz a Personal Trainers to Watch programba!

A Personal Trainer to Watch (PTTW) verseny magyar résztvevői

 

20151030_130057.jpg

A zsűri tagjai: ACE fitnesz iskola, a Life Fitness elnöke, a két előző év PTTW győztese, ill jómagam az EurpeActive-től. 

Mi a verseny célja?

Nem a versengésen volt a hangsúly, sokkal inkább a közfigyelem felhívása arra, hogy ez a szakmai milyen professzionális tudást képvisel. 

A TOP 20 kiválasztása:

Hozzánk (az 5 bíróhoz), már csak az előszűrésen megfelelt, (49 országból, közel 1000 jelölt) legalkalmasabbnak tűnő 20 edző anyaga került. Mi választottuk ki azt a 10 főt, aki a barcelonai gyakorlati bemutatkozásra meghívót kapott.

 A Top 10. (Igen, akár Te is itt lehetnél!!!)

11147846_10153664852649800_7533412395921810997_o.jpg

 

Milyen szempontok alapján válogattuk ki a Top 10-et?

Még itthon, a nyár végén, egy előre megadott kérdőív segítségével néztem át és pontoztam az edzők szakmai anyagát a következő szempontok alapján:

  • Edzéstartási tapasztalat
  • Edzések fajtája, egyéni, csoportos, heti edzésóraszám
  • Edzői múlt, hány éve edzősködik
  • Képzettségek, végzettség szintje
  • Milyen továbbképzések kapcsolódnak  munkához, szakterülethez.
  • Videós bemutatkozás
  • Személyes, írásos bemutatkozás, melyben fő szerepet kap a fitness életmód és a fitness ipar iránti elkötelezettség és szenvedély.
  • Személyes szakmai hitvallás a jelölt edzésfilozófiájának bemutatása 5 mondatban
  • Kliens tapasztalat, példák arra, hogy milyen innovatív edzésmegoldásokat alkalmaz a klienseket felkészítsének, eredményességének érdekében. 

 

  • 12205089_10153728554129776_829847927_n.jpg

 

Mire figyeltem oda, amikor értékelni kell egy versenyzőt?

Számomra nem a részletek, hanem az összkép volt a legfontosabb. Pontosan ezért óvatosan osztogattam a pontokat, többször átnézve, egymáshoz is hasonlítva próbáltam belőni azt az alapszintet, mely fölé, vagy alá kerülhetett a versenyző. A kliensekkel való tapasztalatot kiemelten figyeltem.

A videós bemutatkozást szándékosan a végére hagytam, mert nagyon félrevezető lehetett volna. A széles mosolyú, énmárkázásban kiváló „tudom, mit akarsz hallani ezért azt mondom” angolszász versenyzők messze előnnyel indulhattak volna az önmenedzsmentben kevéssé jártas kollégákkal szemben. 

Az esküvőre felkészítő tréner (hogy beleférjen a kiliens a menyasszonyi ruhába :) ) mellett volt rehabilitációra, testépítőkre, szenior kliensekre szakosodott, dohányzásról leszoktató, outdoor edzéseket tartó, és még tucatnyi célcsoportra, edzésmódszerre és szegmensre fókuszáló, különböző életkorú, testalkatú, sportmúltú, végzettségű edző. 

Milyen feladatokat kellett megoldani?

David Lloyds Fitnesz Klub –ban szabadtéren, egy Synergy BlueSky márkájú állvány körül zajlott a verseny. Nagyon tetszett, hogy nem bent a teremben, kondigépeken, hanem állvány és funkcionális eszközök bevonásával kellett megoldani a feladatokat.

A kezdés – egy LF-es edző által tartott (aki volt a tavaszi Erőnléti Edző Konferenciánkon sosem felejti el a fekete ruhás, örökmozgó Keith prezentációját) hangulatfokozó bemelegítés után - small group tréning edzéstartás volt. A bemelegítés alatt az edzők Keith segítségével betanultak az állvány körül 10 állomáshelyet és az ott elvégzendő feladatokat, majd egy rövid pihenő után mindegyikük tartott egy rövid „small group” köredzést a többieknek. Ez már élesben ment, pontoztuk.

20151030_085355.jpg

 

Szempontok:

  • Úgy helyezkedett az edző a köredzés alatt, hogy megfigyelje az egész csoportot?
  • Mozgott-e úgy, hogy több szögből lássa az egyéni technikai végrehajtásokat?
  • Dicsért, javított, biztatott-e úgy, hogy az az edzésélményt fokozta?
  • Figyelte-e az edzésintenzitást?
  • Megfelelő volt-e az interakciója egyéni és csoport szinten?

 csjp1x9usaan28x.jpg

Egész jól kijöttek a különbségek, számított a rutin, a pozitív kisugárzás, és persze a helyes technika. Itt látszott igazán, hogy papírból, kinézetből, videóról senkit nem lehet megítélni, mennyire személyiségfüggő ez a szakma.

  

Sikersztori

A következő feladat - pihenésképpen – egy beszélgetés volt. Itt mindenki beszámolt egy sikersztoriról, olyan jellemző edzéstapasztalatról, melyre büszke, ami megváltoztatta valaki életét. Itt már a könnyek is kicsordultak néha, vagy a mesélő, vagy a hallgató szeméből. És ez nem túlzott szentimentalizmus, ez a szakmánk alapja, itt mindenki adni akar, szívéből csinálja és igen, megható tud lenni mindez, mert az emberek hálásak… mondj még egy ilyen szakmát, ahol ennyire egyértelműek és emberiek a visszajelzések?

Ezt a részt nem pontoztuk, inkább nekem arra volt jó, hogy mélyebben megismerjem a személyiségeket. Ki az akire én büszke lennék, hogy igen ki lehet rakni a világ elé, mert értelmes, szakmailag jó, példakép lehet és egy minta arra, hogy ilyenek vagyunk mi, személyi edzők, bízhattok bennünk kliensek, munkaadók, orvosok, dietetikusok, gyógytornászok…

Végül jött az utolsó „összecsapás”. Itt a szervezőknek iszonyú precíznek kellett lenni, mert óramű pontossággal zajlott a valós kliensekkel történő személyi edzés tartás. Erre a feladatra David Lloyds klubból 10 önkéntes vendég jelentkezett. (Akik aztán szép ajándékot kaptak).

Az edzők feladata a következő volt:

  • PAR-Q, eü-i anamnézis felvétele
  • Konzultáció a klienssel, fittségi célok meghatározása
  • Felmérés eredményeinek összegzése és az első edzés megtervezése írásban
  • Edzés a klienssel a Synergy BlueSky-on és funkcionális eszközökkel
  • Bírói kérdésekre válaszadás

Természetesen ez volt a legizgalmasabb, mindent eldöntő szakasz. A szervezők, az edzők által kitöltött PAR-Q-kat, edzésterveket fénymásolva letették minden bíró elé, így mi beleláttunk abba, hogy kinek, milyen célból tervezte az edzést.

Ennek ismeretében tudtuk megfigyelni az élőben, előttünk tartott edzést.

20151030_182944.jpg

Pontozási szempontok:

  • A gyakorlatok a kliens fittségi szintjének megfelelően lettek-e kiválasztva
  • Szükség esetén a gyakorlatok helyes technikájának bemutatása
  • Technikailag korrekt oktatás
  • Megfelelő helyezkedés annak érdekében, hogy lássa a gyakorlatkivitelezést, ugyanakkor interakcióban maradjon a klienssel.
  • Önbizalmat fokozó dicséret, megerősítés
  • Önbizalmat és a gyakorlatok kivitelezésének élményét fokozó korrigálás
  • Verbális és vizuális kommunikáció helyes alkalmazása annak érdekében, hogy a teljesítmény és gyakorlatvégrehajtás, intenzitás megfelelő legyen
  • A gyakorlatintenzitás a kliens szükségleteinek megfelelő-e
  • A gyakorlatintenzitás és az edzésélmény figyelemmel kísérése

 

20151030_144017.jpg

 

Ennél a szakasznál már teljesen egyértelmű volt számomra a győztes. Jóval a többiek felett állt, de viszonylag szorosan az első hárommal, melyben volt egy hölgy is.

A többiek is az elvárt átlag felett voltak, talán 2 edzővel voltam elégedetlen. Számukra a rutin hiánya és az ilyen "stresszes" versenyhelyzetek kezelésének ismerete okozhatott nagy hátrány.

Mi az ami nem nyerte meg a tetszésemet?

Az összes puskapor ellövése. Többen beleestek a hibába, hogy meg akarták mutatni a teljes edzői kelléktárukat. Ezért olyan gyakorlatokat (robbanékony felugrások, agility fejlesztés stb..) is betettek, melyek inkább látványosak, de kevésbé hatékonyak voltak bizonyos esetekben. Talán minket akartak elkápráztatni.

Nem megfelelő intenzitás. Az edzői szakma egyik kulcsa ez.  Az én kérdéseim mindig arra irányultak a bemutató után, hogy ok, de miként terveznéd tovább, hogy illik bele ez az edzés a nagy képbe? Hogyan periodizálod az edzést??? Na itt azért el lehet akadni...

Nem megfelelő interakció. Az egy komoly önismeret eredménye, hogy valaki éppen azt a szükséges mennyiségű információt tudja átadni, ami a klienst építi. Az edzői szakmai alapja az empátia, mely ugyan tanulható, fejleszthető, de azért nem árt ha a személyiség része. Fontos a kliens igényeire, visszajelzéseire figyelni, úgy hogy közben az edzéscélt is megvalósítsuk.  

Ki és miért pont Ő lett a barcelonai versenyen győztese? 

Greg Johnson lett az első, (USA, California). Nem csak 5000 $ készpénzt vihet haza, de egy komoly marketing támogatást, hírverést is kap most. Végzettségei:

  • Fitnesz és Rehabilitációs diploma (Bsc)
  • Kinesiology diploma (Msc)
  • Certified Strength and Conditioning Specialist (CSCS)  – NSCA
  • PES – (NASM)

Személyi edző stúdiót üzemeltet, kliensei jelölték. (Iszonyú mennyiségű szeretetet, biztatást, lelkesítést kaptak a versenyzők az otthon maradottaktól).

Greg szerény, nincs elszállva. Folyamatosan képzi magát. Tudja, hogy a rehabiliációs terület ismerete ma már elengedhetetlen a sikerhez, legyen szó átlagemberről, vagy sportolóról. Ő maga is sportos. 

Igazából edzéstartás közben győzött meg. Nem magát helyezte előtérbe, hanem a kliens igényeit. Nem a külvilágot akarta lenyűgözni, hanem a feladatot végrehajtani. A célt megvalósítani. Az ő kliense az a kategória, ahol a core-izomzat erősítése alapvető feladat volt. Greg ezt precízen, nagy szaktudással oldotta meg, türelmesen oktatva, bemutatva a megfelelő pozíciókat. Edzése változatos, élményt adó, vidám, de hatékony volt.

 

A tanulság

Az esti díjkiosztó gálán jóleső érzés borzongatott végig. Jó ebben a hivatásban létezni. Mennyire más, amikor a munkád minőségéért kapod az elismerést? Ez a mi kimeríthetetlen forrással rendelkező terepünk, a fitnesz szektor a maga sokszínűségével, a sokféle társadalmi, gazdasági környezetből jövő vendéggel, akiknek más és más az edzéssel kapcsolatos attitűdjük, elvárásuk, különböző a fittségi, egészségi állapotuk!

Személyes megjegyzésem az, hogy a jó és sikeres edzőnél tehát a végzettség és a szakértelem egy biztos és szükséges alapot ad. A kiválóság azonban ettől többet jelent: fontos a kommunikáció, az empátia, a klientúra menedzsment ismerete és egy olyan kiegyensúlyozott személyiség, aki tud adni, anélkül, hogy önmagát kizsigerelné. Igen, a jó hír az, hogy mindez tanulható, fejleszthető, és a rutin megszerzésével tökéletesíthető. 

 

Ahogy Kim Ingleby a 2013-as győztes mondja a videóban: 

"Tanulj folyamatosan, növekedj, inspiráld a klienseidet, törj ki a sablonokból!"

Nincs egy „előírt” típusú edző, aki maga a tökély. Nem „egykaptafa” trénerekre van szüksége ennek a szektornak és a mozogni vágyó embereknek. A maga nemében minden edző kiváló volt itt, és mindenki azzá válhat, ha képzi magát, ha komolyan veszi ezt a hivatást, és ha ott vannak azok az emberi erények is, melyek alkalmassá teszik erre a pályára.  Akik neveztek erre a versenyre, ezrek életét, életminőségét befolyásolják pozitívan.

Ez a személyi edzőség lényege, büszke lehetsz arra, ha ennek a hivatásnak a képviselője vagy!

Szeretnél személyi edző lenni? Segítünk benne!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr688054978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása