Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Nemzetközi Kutatás Bevezetés

2010. október 17. 20:15 - Zopi

Izomerő és teljesítmény növelés – avagy ki mennyit fejlődik önmagához képest?

Az IWI nemzetközi fitness edzésmódszertani kutatása Zopcsák László vezetésével.

Tudtátok, hogy az európai fitneszipar dupla akkora forgalmat bonyolít, mint a profi futball, ám előbbi esetében - egyelőre - kevésbé összehangoltak az erők.

 
A fitnesz termek és az edzők világszerte azonos kihívásokkal találják szembe magukat:
 
·                     Hogyan tartsuk meg meglévő vendégeinket? Miként növeljük a taglétszámot?
·                     Melyek a legjobb, leghatékonyabb edzésmódszerek, melyeket a vendégeknek kínálhatunk?
·                     Hogyan ismerjük meg és szolgáljuk ki célcsoportjaink motivációt, igényeit, miként fejlessszük szolgáltatásainkat?
 
Ezekre a kérdésekre csak egységes vizsgálati módszerek és elemzés segítségével kaphatunk választ.
2010-ben mi is indítottunk egy kutatást a Universidad Europea de Madrid egyetemmel közösen. A kutatás tárgya: „A láb erejét és teljesítményét növelő lineáris és nem lineáris progresszív erőfejlesztő edzésperiodizációs módszerek összehasonlítása premenopausalis korban lévő hölgyeknél”
 
Célunk, hogy az edzők hatékonyabb fittségi programot tervezzenek klienseik számára, illetve a lakosság egészségi és fittségi állapotának javítását ezen kutatási eredmények felhasználásával javítsuk, ösztönözést adjunk a fitnesz termek szolgáltatásainak igénybe vételére, javítsuk a fitnesz termekbe járók arányát. Fontos cél továbbá, hogy a fitnesz központok részére olyan információval szolgáljunk, mely megalapozza a kiszámítható, fenntartható fejlődést.
 
A kutatás 2010-ben indult 124 hölgy részvételével. A hölgyek Budapesten és Zalaegerszegen edzenek 10 személyi edző segítségével, akik koordinálják a motivált és szakmailag megalapozott edzéseket.
 
Az első mérést 2010. szeptember 3-4 között tartottuk. A teszt során a hölgyek láb erejét és teljesítményét teszteltük egy speciális műszerrel, Technogym erőkeretben történő guggolás közben.
 
Naponta átlag 31 hölgy tesztelése történt meg, ami nagyon nagy dolog, mivel Madridban eddig 20-25 fő volt az átlag. A tesztelésben hatalmas segítséget nyújtott Laura a spanyol kolléganő, aki hihetetlenül összpontosított. Jól jött a Real Madrid játékosok tesztelésekor szerzett tapasztalat és rutin J
 
Önmagához képest mindenki komoly teljesítményt mutatott. Bár nem ez a lényeg, mégis elmondom, hogy a rekordot egy 29 éves, 55 kg-os, hölgy állította fel. (Rendszeresen  aerobikozik és személyi edzőhöz jár). Ő  12 ismétlést végzett 75 kg-al, az 1 RM-je (maximális becsült súly, mellyel egy szabályos ismétlést végre tud hajtani ) 135 kg!!! Ez 3,5 –ös pliometrikus index (a saját testsúly + a kinyomott súly és a saját testsúly hányadosa). Egy 85 kg-os férfi-nek ugyanezt az indexet 230 kg-os 1 RM-el lehetne elérni, amire csak az élsportolók képesek.
 
Ugyan ez volt a csúcs, de szinte mindenki igen jó teljesített, (az átlag pliometrikus index 2,0 felett volt) sokat jelent az, hogy rendszeresen aerobikoztok, edzetek, és óriási volt a különbség az inaktívak és az edzettek között. Tehát relatív erőben (is) sokkal jobbak a hölgyek, mint a férfiak. Ami számomra szintén fontos, hogy SENKI sem sérült meg, élvezettel, kihívásként végezte a tesztet, figyelve az instrukciókra. Ismét kiderült, hogy a jó teljesítmény nem egy izomtól, pl. a combizomtól függ, hanem elsősorban a törzs izomzatától, a core-központtól, illetve attól, hogy ki milyen mértékben tudta összehangolni a mozgásban résztvevő „kinetikai láncot.”
 
Érdemes még megemlíteni, hogy a 4 nap alatt összesen 90 644 adatot kaptunk a guggolás közben + az antropometriai és testkompozíciós mérések során, a kutatás végére összesen 271 923 adat fog születni, melyet statisztikailag elemeznünk kell!
 
A kutatás folytatásáról is essen még néhány szó. A 6-ik héten újra mérjük az 1 RM-et, majd a 12-ik hét után ismét teljes tesztelés következik! Folyt köv…
Szólj hozzá!
Címkék: kutatás phd

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr152591319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása