Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Nemzetközi Erőnléti Edző Sporttudományos Konferencia

2014. április 03. 17:45 - Zopi

 

International Strength & Conditioning Sport Science Conference

 "Integrált edzésmódszerek az erőnléti edzésben és a korrektív sportrehabilitációban"

 „Intergated Training Methods in Performance Enhancement and Corrective Sportrehabilitation”

 Telki GLOBALL Sport & Wellness Hotel ****

Footballpark & Sporthotel

 2014. május 23. péntek

9.30-17.00

 EEK FB cover.png

 

Éppen a FIBO kiállításon vagyok Kölnben, és az imént beszélgettem egy a bundesligában szereplő férfi kézilabdacsapat erőnléti edzőjével. ( A nevét még nem árulhatom el...) Felkértem őt egy prezentációra. Aztán szakmáztunk egy kicsit, azt kérdeztem, mi a sikerük titka, úgy általában a német sportolóknak. A játékosok életstílusa (mennyit alszik, hogy bírja a stresszt, hogyan kezeli a privát életét, mit eszik, stb...), a minőségi

 

edzésmunka, a jól képzett erőnléti edzők (vagy ahogy ők hívják "athletic trainer"), és az orvos, masszőr, gyógytornász közötti csapatmunka, sőt még a mentális tréning is mind-mind szóba jöttek. Egészen belelkesedtünk, már látom magam előtt, hogy micsoda szuper program lesz ezen a május végi pénteken!!!

Miről is szól a konferencia? Kinek szól? Miért érdemes eljönni? Ha érdekel, olvasd el az alábbi beharangozót!

 

A sérülésmentes, optimális teljesítményfokozás kiemelten fontos az élsportban és a fitnesz területén is. A konferencia célja,hogyaz erőnléti kondícionálás, valamint a gyakorta előforduló sportsérülések megelőzése, kezelése területéndolgozóedzők, terapeuták, orvosok, sportvezetők, és a terület iránt érdeklődő pályakezdők számára betekintést adjunkalegnaprakészebb,tudományos kutatásokon alapuló,ésa nemzetközi gyakorlatbaniskipróbált és bevált integrált edzésmódszerekbe, prevenciós, korrekciós technikákba.

 

Ma már hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik a jól felkészített erőnléti edzőkre. Ezt maguk a vezető edzők is sok esetben elismerik, hiszen taktikai-technikai munkájukat nagymértékben segíti egy olyan kolléga, aki az egyéni- és a csapatkondícionálás mestere. Az erőnléti edző amellett, hogy az adott sportág paramétereit, követelményeit (terhelési mutatók egyes posztokon, éves periodizáció korosztályos lebontásban) ismeri, egyúttal korrektív rehabilitációs, vagy inkább prehabilitációs (sérüléseket megelőző) szakemberként is definiálható. Mindamellett, hogy érti az egyes eszközök, módszerek alkalmazását, képes integratívan, az egész éves munkát szem előtt tartva felépíteni az edzéstervet.

Konferenciánk ennek az új szemléletnek nyit utat, bemutatja az IWI SportAkadémia szakmai partnere, az USA-beli NASM(National  Association  of  Sports  Medicine) által kifejlesztett OPT™ (Optimum Performance Training) és CEx™ (Corrective Exercise Continuum) módszereket. Az OPT™ és a CEx™ módszerek több évtizedes kutatómunka, szakmai fejlesztés, valamint a sportpályákon, stadionokban való gyakorlati tesztelés eredményeképpen jöttek létre.

 _DSC8635 másolata.jpg

A PES (Performance Enhancement Specialist – Erőnléti Edző), valamint CES (Corrective Exercise Specialist - Korrektív Sportrehabilitációs Tréner) edzők az NBA, NHL, NFL, MLB, MLS észak-amerikai ligákban, az európai futball, kosárlabda, kézilabda és más élsport csapatoknál, valamint az egyéni sportágakban is rendkívül jó eredményeket érnek el. Ezek a külföldön megbecsült sportszakemberek ma már a magas színvonalon űzött, teljesítmény centrikus, modern sport nélkülözhetetlen kulcsszereplői!

 steve_nash másolata.jpg

A konferenciát Dr. Jeremy Moody PhD nyitja meg, aki cardiff-i egyetem erőnléti edző tanszékének vezetője, az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének (UKSCA) korábbi elnöke. Dr. Moody nem csak elméleti szakember, bár doktori fokozatát sportági teljesítményfokozás témakörben írta, hanem több területen praktizáló erőnléti edzőként is jelen van. Hosszú idő óta edz élvonalbeli rögbi csapatokat, dolgozik atlétákkal, focistákkal, továbbá a kerekesszékes rögbi válogatott (GBWRA) vezető edzője a mai napig. Előadásában kitér arra, hogy a teljesítményfokozást miként lehet a sérülések minimalizásának személetével együtt alkalmazni. Elmondása szerint az erőnléti edzés alapjai minden sportágban hasonlóak, a sportágspecikifkus rész kiemeléséhez pedig a gyakorlati ismeretek mellett a kiváló edzéselméleti, biomechanikai tudás, továbbá a rendszerszemlélet elengedhetetlen.

A nap folyamán közel 20 aktuális, tudományos kutatásokon alapuló, mégsem „tudományoskodó”, hanem a gyakorlatban felhasználható elméleti előadáson lehet résztvenni.

 

A teljesség igénye nélkül némi ízelítő a programból:

A konferencia ugyan nem a futballra fókuszál, mégis számos előadó ebből a sportágból merít példákat. Dömötör Edit kardió tréning specialista – aki hosszú ideje dolgozik együtt Dr. Petrekanics Máté terhelés-élettani szakemberrel –, felnőtt és utánpótlás-korú labdarúgókon végzett többéves hazai felméréssorozat adataira épülő antropometriai és terhelésélettani eredményeket prezentál, rámutatva azokra a következtetésekre, melyeket az edzőknek a sportági kiválasztásnál és a játékosok egyéni terhelésének beállításánál figyelembe kellene venniük.

 _DSC8964 másolata.jpg

Dr. Magyar Mátyás ortopéd-traumatológus szakorvos témája „A leggyakoribb mozgás diszfunkciók, megelőzési, korrekciós lehetőségek edzői oldalról, orvosi szemmel”. Ez a témakör alapoz meg az erőnléti edzésnek, hiszen a mozgásszervi diszfunkciók kiszűrése és korrekciója nélkül nincs érdemleges teljesítményfokozás, csak újrasérült játékos. Egy közismert mondás szerint: „Nem az a legdrágább játékos, aki a legtöbbe került, hanem aki sérülten ül a kispadon”.

Schuth Gábor, erőnléti edző, humánkineziológus, a sunderland-i egyetem labdarúgó kutató csoportjának tagja Angliából érkezik haza erre az eseményre, hogy a Sunderland, Newcastle és West Bromwich Premier League-es csapatainál szerzett tapasztalatait megossza velünk. Előadásának címe: "Sporttudományi háttér és prehab a Premier League-ben. – Mit csinálnak másként az angolok (edzésterhelés-monitorozás és optimalizálás, sérülésmegelőzés)?".

Korszerű szemléletet tanusítva a Győri ETO felkérte az IWI SportAkadémiát egy kihelyezett erőnléti edző képzés lebonyolítására. A PES képzésen részt vevő ETO-s edzők beszámolói is elhangzanak a konferencián arról, hogy miként tudják integrálni napi munkájukba a tanultakat.

 DSC_0036 másolata.JPG

A délután folyamán a Telki Globall Futball Park Sportcsarnokában gyakorlati bemutatókra kerül sor a következő témákban:

 

  1.  Sportolók mozgásszervi diszfunkcióinak felmérése, tesztelése, mozgáselemzés
  2.  Korrektív gyakorlatok modelljének bemutatója, nyújtó, inhibíciós, integráló, aktiváló technikák
  3.  Szabadsúlyos gyakorlatok helye, szerepe az edzésfelkészítésben
  4.  Pulzuskontroll az egyéni és a csapatsportokban
  5.  Gyorsaság, robbanékonyság, ügyesség fejlesztés
  6.  Funkcionális és integratív tréning.

 soccer strength.jpg

Ezeket a worskshopokat olyan nemzetközileg is számon tartott szakemberek vezetik, mint Dr. Lukasz Trzaskoma PhD, egyetemi docens, sport fizioterapeuta, magyar kosarlabda utánpótlás erőnléti koordinátor, Euroliga női csapat erőnléti edző. Horváth Szabolcs a Soproni NBI-es férfi kosárlabdacsapat erőnléti edzője, az IWI Erőnléti Edző képzésének vezetője, Füzy Gábor, sportehabilitációs és erőnléti edző szakember, aki olimpiai és más világversenyeken jelentős helyezést elért sportolókat edz, Góg Anikó funkcionális tréning specialista, korábbi triatlon olimpikon.

 DSC_0051 másolata.JPG

A résztvevők számára a konferencia nyeresége mindenképpen az lehet, hogy első kézből kapnak információt a hazai erőnléti edzés helyzetéről, találkozhatnak és konzultálhatnak szakértőkkel. Alkalom nyílik kapcsolatépítésre, továbbá kedvezményes feltételekkel be lehet kapcsolódni a soron következő IWI-NASM Erőnléti Edző (PES) és Korrektív Sportrehabilitációs Tréner (CES) képzésekbe.

 

DSC_0045 másolata.JPG

 

A konferencia megszervezésével missziónk elősegíteni azt, hogy az erőnléti edző, valamint a sportrehabilitációs tréner szakterületnek a presztízse, elfogadottsága hazánkban is a méltó helyre emelkedjen az edzői hivatáson belül, kialakuljon egy team-munka az edző-orvos-terapeuta között, valamint, hogy hozzájáruljunk hazánk sportolóinak további sikereihez!

Várunk szeretettel a konferencián és addig is: "May the force be with you! - Az erő legyen veletek!"

 

További információ és regisztráció a konferenciára:

 

IWI SportAkadémia facebook esemény

www.iwisportakademia.hu

research@iwi.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr625901602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása