Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Ladányi Zoltán Interjú - Üzenet az IWI Nyílt Nap résztvevőinek!

2012. január 10. 10:59 - Zopi

 

Hát ilyen sem volt az elmúlt 9 évben, hogy egy IWI Nyílt Nap Ladányi Zoli nélkül zajlana le! Pedig a jan. 21-i Fitnesz Karrier Nap rendezvényünkön (lsd program, regisztráció, őszi nyílt nap videó, őszi nyílt nap blogbeszámoló itt) nélkülözni fogjuk őt, hiszen angliai munkája most nem teszi lehetővé, hogy hazajöjjön!

 

_MG_7000.JPG
Zoli egy korábbi IWI Nyílt Napon


Ő az a kolléga, akivel az elmúlt évtizedben nemcsak munkatársi, hanem baráti és bajtársi kapcsolatba is kerültem. Nehéz, de gyümölcsöző döntés volt, amikor 2006-ban átadtam neki a személyi edző tanfolyam vezetését, majd 2007 végén a szakmai vezetést, mert többek között ezt tette lehetővé, hogy az IWI stratégiai felépítését kézbe vegyem. Amikor megosztotta elképzelését velem, hogy személyes és szakmai fejlődése érdekében külföldön akarja kipróbálni magát, habozás nélkül mellé álltam és támogattam ebben a törekvésében. Most tehát –továbbra is az IWI állományában – londoni személyi edzőként dolgozik.

Zolinak nagyon sokat köszönhet az IWI és azok a hallgatók is, akik a hosszú évek alatt megismerték tanfolyamvezetőként és szakmai vezetőként. Október közepén találkoztam vele Londonban, - akkor még nagy erőkkel készítette elő külföldi személyi edző karrierjét -, s megbeszéltük, hogy amint egyenesbe ér, beszámol nektek tapasztalatairól.

  

ZL: Tavasszal még a tévében láthatott a magyar nép „személyi edzés-ügyi” szakértőként, és az IWI szakmai vezetőjeként éveken keresztül szerveztél fitnesz tanfolyamokat, egyengetted a hallgatók mindennapi életét. Azon voltál, hogy Magyarországon is egyre fejlettebb legyen ez az iparág, most meg egyszer csak az tűnt fel a web profilodban, hogy Londonban dolgozol. Magyarázd meg ezt a kívülállóknak!

Zoli: Ezek a dolgok szorosan összefüggnek. Az IWI-hez 9 éves kapcsolat köt, ami nem véletlen. Aki ismer tudja, számomra különösen fontos az, hogy a munka folyamatos kihívást jelentsen, állandó fejlődési lehetőséget, hogy azután ez a fejlődés növelhesse az ügyfelek (jelen esetben a hallgatók) elégedettségét. Az utóbbi években sikerült megismerkednünk Európa és a világ fitnesz iparának vezetőivel, és mindenképp szerettem volna testközelből is látni, hogy náluk mi működik másként, mik a közös dolgok, és mi az, amiről kishitűen azt gondoljuk, áh, ez nálunk lehetetlen, de kis odafigyeléssel mégis megvalósítható.

 

ZL: Az elmúlt évekből mi az a néhány dolog, amire a legbüszkébb vagy?

Zoli: Leginkább a hallgatóimra, akiket végigvezettem a tanfolyamokon, és látom őket sikeressé válni. Ők nagyon sokat jelentenek nekem, örülök, hogy időnként megkeresnek és elmondják, éppen mi van velük.

Aztán az IWI európai -EHFA - akkreditációjára, amit 2009-ben végigvittünk. Akkor még nem gondoltam volna, de most én is ennek eredményeként vállalhattam munkát Angliában, és végzett hallgatóink számára is ez nyitotta meg az utat a külföldi munka felé.

 

IWI_in_the_Top_25_Fitness_school_London.jpg
 Zoli (jobbról a negyedik) a "top 25" fitnesz iskola londoni találkozóján 2010-ben

 

Ezeken kívül arra a csapatmunkára emlékszem szívesen vissza, amit IWI-s munkatársaimmal tudtunk-tudunk végezni. Szerencsére sokan értékelik az erőfeszítéseinket azzal, hogy visszajárnak hozzánk, vagy ajánlanak bennünket, ez komoly odafigyelést igényel.

 

ZL: London az ígéret földje?

Zoli: Lehet az, de aki így indul neki, az komoly pofonokat kaphat az elején. Azt gondolom világos célok nélkül nem szabad elkezdeni egy ilyen vállalkozást, és igen, be kell gyűjteni minden információt, ami csak lehetséges, hogy könnyebb legyen a kezdet. Pl. el kell döntened, hajlandó vagy-e több szobatárssal együtt élni, hogy a lehető legolcsóbb legyen a szállásod? Ha nem, máshogy kell tervezned a költségvetésedet. Az a közhely viszont teljesen igaz, hogy ha időt hagysz magadnak, engeded kialakulni a dolgaidat, és még ráadásul tehetséges is vagy valamiben, akkor komoly lehetőségek adódhatnak.

 

London_Zoli_1.JPG
 A sikerhez minden követ meg kell mozgatni...

 

 

ZL: Azzal biztattalak, hogy min. 3 hónap kell külföldön hogy beilleszkedj, ez összejött, érdemes volt kitartónak lenned! Londonban rengeteg edzőterem van, (max 20 perc utazással fitnesz terembe botlasz – ez országos átlag). Akkor tehát munkakínálat szempontjából is érvényes a bőség zavara?

Zoli: Valóban így van, sorakoznak a nagyobbnál-nagyobb fitnesz láncolatok, (Virgin Active, a Fitness First, az LA Fitness, a David Lloyds, hogy csak néhányat említsek) és mellettük a kisebbek, illetve a személyi edző stúdiók. Ezek különböző struktúrákban dolgoznak (és itt a személyi edzőkről beszélek), viszont egy dologra nagyon fel kell készülni: jellemző rájuk, hogy hónap végén az előző havi béredet kapod meg. Tehát ha január elején kezdesz, akkor február végén lesz az első fizetésed! Addig vagy a spórolt pénzedből kell élned, vagy keresel egy ügynökséget, ahol van lehetőséged egy-egy napos munkákra, amivel túl tudsz élni.

 

 

virgin1b.jpg
Munkában a Virgin Active Fitnesz Központban. London 2011 ősz.

 

ZL: Viszont Londonban a kliensek közül annyira sokan igénylik a személyi edzőt, (jóval magasabb árért mint itthon), hogy ez nem lehet gond, nem igaz?

Zoli: Persze, de azért itt sem árt tudni néhány dolgot. Magyarországon az átlagos konstrukció az, hogy az edző minden edzésből lead egy fix összeget, tehát mondjuk egy 4000 Ft-os edzés után 1000 Ft-ot, és megmarad 3000 Ft tehát 75%. Itt a cégek egy részénél bejelentett státuszban vagy, a vendégek kb. 18000 Ft-ot fizetnek egy edzésért sokszor „Direct Debit” módon, tehát a bankkártyájukról havonta vonják le automatikusan, viszont az edző óradíja attól függ, hány edzést tart hetente. Tehát ha mondjuk 10 edzést hozol össze havi átlagban hetente, akkor ezért csak nettó 9-12 font jár alkalmanként (kb.3500 Ft). Ha topra járatod magad, akkor van esélyed egy kb. nettó 8000 Ft-os órabérre. És azt is tudni kell, hogy elszámoláskor azt nézik, átlagosan mennyi edzést tartottál. Vagyis, ha mondjuk december első hetében van 30 edzésed, de aztán a vendégeid fele elutazik Thaiföldre 3 hétre, akkor az átlagod nagyon le fog romlani és a 25 fontos órabéred máris leolvad 15-re, sőt…

 

DSC_0030.JPG
 Nem lázálom. Minden sarkon van egy fitnesz létesítmény...

 

ZL: Szerinted edzőként miként érdemes kezdeni?

Zoli: Létezik olyan konstrukció ahol a személyi edző teremedzői munkakört is betölt (ami egyébként jóval kiterjedtebb, mint otthon), ezért fix órabért kap, tehát már az első fizetése is lehet annyi, amiből meg tud élni (a fent leírt csúszással). Közben lehetősége van klientúrát építeni, és egyre több személyi edzést tartva csökkennek a fitnesz instruktori feladatai. Talán kezdésnek ez a legjobb, hiszen más konstrukciókban terembért fizetve, önálló vállalkozóként esetleg nagyobb keresetre van lehetőség, de az elején nagyon bizonytalan.

 

ZL: Van felvételi ezeken a helyeken? Egyáltalán mennyire fontos a nyelvtudás ilyenkor?

Zoli: A felvételin általában 3 dolgot néznek: 1. Hogyan tudsz egy kisebb csoportnak kb. 15 perces edzést tartani? Ennél a résznél érdemes tudni, milyen eszközöket használ az adott cég leginkább (pl. Power Plate, ViPR) és azokat hangsúlyozni, 2. Hogyan tartasz személyi edzést? Ilyenkor kapsz egy esettanulmányt, annak megfelelően kell megválogatnod a módszereidet, ill. néhány kérdést is feltesznek a témával kapcsolatban. Az elméleti rész egyáltalán nem erős, hiszen ha megvannak a papírjaid, akkor feltételezik, hogy az megy 3. Beszélned kell a sales stratégiáidról, vagyis arról, te hogyan fogsz klienseket találni, milyen módszereid vannak erre, egy három hónapos időtávlat alatt hogyan fogsz értékesíteni. Talán ez a legfontosabb rész számukra, és itt egyáltalán nem érdekli őket a hosszú litánia a prevencióról. A nyelv csak annyiban fontos, hogy ezeket magabiztosan el tudd mondani, ill. megfelelően instruálni edzés közben, de senkit nem zavar, ha az nem pontos nyelvtanilag, vagy csak egyszerű mondatszerkezeteket használsz.

 

ZL: Te tartasz most személyi edzéseket?

Zoli: Igen, jelenleg London Kensington negyedében. Ez egy nagyon jó környék, állítólag sok celeb jár ide, de mivel én nem ismerem őket, ez nem annyira tűnik fel nekem. Persze amikor Matt Leblanc (Joey, Jóbarátok) jelenik meg, azt mindannyian kiszúrjuk. Viszont itt rengeteg park van, remélem lesz majd lehetőségem kinti edzéseket is tartani, sokan csinálják ezt.

Kérdés: Szakmai szemmel nézve téged mi az, ami a legjobban foglalkoztat most?

Zoli: Engem jelenleg ezeknek a rendszereknek a működtetése vonz leginkább. Érdekel a menedzserek munkája, mindig is vonzott, mi zajlik a háttérben. Mivel a diplomamunkám témája a CRM (Customer Relationship Management), az ügyfelekhez, az ő elégedettségükhöz kapcsolódó tevékenység külön is érdekes számomra. Azt gondolom, erre itt nagyon jó példákat lehet találni, de persze azt is látni kell mi az, ami ebből átültethető az otthoni munkába. Ezen keresztül izgalmas látni azt is, hogy egyfajta iparági szintű összefogás hogyan segítheti az egyes szereplők sikerességét is.

 

ZL: Miben erősek a magyar edzők, miben kell javulnunk?

Szakmailag az átlag felett vannak a hazai edzők, itt persze azokra gondolok, akik hivatásként űzik ezt a szakmát. Mégis a teljesítményben, hozzáállásban jelentős lemaradást látok és ez inkább mentalitásbéli probléma. Ennek fő oka abban van, hogy kevés a menedzsment szemlélet (ebbe beleértem a szakmai karrierút tudatos felépítését, tervezését is). Tehát több sales, önmenedzsment, klientúra és szolgáltatás menedzsment, (angol) szaknyelvi ismeret és a specializációhoz szükséges szakmai továbbképzés lenne szükséges a hazai edzők számára a hatékonyabb munkavégzéshez. Nyílván ezt elősegítené egy hivatalos magyarországi szakmai edzőregiszter, közös kreditrendszer, a tapasztalattal, tudással arányos bérezés és sok minden más külső környezet, ami nem csupán az edzőkön múlik.

 

ZL: Közben váltottál és egy új teremben dolgozol. Milyen szakmai kihívások érnek? A FB-on ugyan megosztottál néhányat, melyből pl. kiderült, hogy nincs az a nyelviskola ahol ilyen intenzitással lehetne fejlődni a szaknyelvben.

A David Lloyd-nál klasszisokkal jobban érzem magam, sokkal jobb hangulatú a terem, a vendégek is közvetlenebbek és a rendszerük is sokkal-sokkal edzőbarátabb. Ha most kellene összeírnom esettanulmányokat a PT tanfolyamra, akkor azok valahogy így kezdődnének: Rebecca managerként dolgozik egy PR cégnél. Nemrég költözött haza Dubaiból, ahol leginkább sportként jégkorongozott... Vagy: Saleem hegyi marathonra készül, feleségétől szülinapjára 3 alkalmas személyi edzést kapott... Vagy: Paul bankár a Cityben, amatőr triatlonversenyző. Most az izmait szeretné formálni.... Szóval itt nem nehéz tudatos emberekkel találkozni. Mondjuk a marathonista tényleges kihívást jelent most, szerdán lesz valószínűleg a teszt találkozónk, és meg kell győznöm, hogy velem lesz igazán sikeres a felkészülése.

DSC_0031.JPG
 Londonból jelentem...

 

ZL: Mit üzensz az IWI Fitnesz Karrier és Nyílt Nap résztvevőinek?

Többeknek segítettem már innen Londonból a helyi edzőregiszterbe (UKREPS) bekerülni. (Nem csak IWI-s végzettségűeknek, - mondjuk nekik sokkal nehezebb a különbözeti vizsga miatt). Ehhez szükséges az IWI által biztosított EQF Level 3, vagy 4 végzettség. (lsd korábbi blogbejegyzések)

Ha a külföldi munkavállalással kapcsolatban kérdésed van, gyere el a nyílt napra ahol az IWI stáb segít neked, illetve továbbítja a konkrét kérdéseidet hozzám, és felveszem veled a kapcsolatot. Érdemes kipróbálni magad külföldön (nem csupán a most különösen jó árfolyamú fontban értendő fizetés miatt) hanem azért is, mert egy ilyen út óriási önismeretet, életre szóló tapasztalatokat ad, melyet hazatérve mindenképpen tudsz kamatoztatni!

Keep fit! üdv Zoli

IWI Fitnesz Karrier és Nyílt Nap 2012 január 21, szombat, Oxygen Wellness Újpest, információk:

 program, regisztrációőszi nyílt nap videóőszi nyílt nap blogbeszámoló itt

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: iwi

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr763533468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása