Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

EHFA, EREPS, Tessék?

2011. július 22. 22:12 - Zopi

Sokszor felmerül a kérdés még a fitnesz területén hosszú idő óta mozgó kollégákban is, hogy mit jelentenek ezek a rövidítések EHFA, EREPS, EKKR (EQF)? Annyi ilyen szervezettel, mozaikszóval találkozik az ember naponta, hogyan tudok eligazodni ebben a világban?

Őszintén szólva 2009-ig én sem láttam tisztán és engem is zavart ennek a területnek az átláthatatlansága, hiszen nem volt mélyebb kapcsolatom az EU-s és a globális fitnesz iparral. Nyilván voltak információim, de nem állt össze a fejemben a kép, hogy milyen paraméterek jellemzőek erre az iparágra (szándékosan ezt a kifejezést használom, nem pedig trendnek hívom). 2009 tavaszán azonban kaptunk egy meghívást az EHFA (European Health and Fitness Association) prágai konferenciájára. Ladányi Zoli kollégámmal bepattantunk a céges járgányba, s néhány óra alatt ott voltunk a Moldva folyó partján fekvő városban. Ez a „prágai tavasz” revelációs jelentőségű volt számunkra, hiszen olyan felismerések, eddig rejtett tények, adatok birtokába kerültünk, melyek alapjában változtatták meg a fitnesz szakmával kapcsolatos attitűdjeimet, és további motivációmat.


 A "prágai tavasz".  Az EHFA konferencia résztvevői, 2009 április

Hogy miért? Először is rettentően inspiráló közegbe kerültünk. Végre nem „balkáni”, hanem nyugati típusú üzletemberekkel találkozhattunk, akik fő ismérve az a gondolatmenet, hogy ha az egész iparágnak jól megy a szekere,- beleértve a versenytársakat is – akkor az egyes vállalkozásoknak is prosperálni fognak. A nagyobb tortából nagyobb szeletet tud mindenki hasítani.

Esti konferenciahajókázás  (prágai - fakultatív - sörkóstolóval egybekötve) a Vltaván

 

Szekcióülés a konferencián -  Herman Rutgers EHFA igazgató előad az európai fitnesz iparról

 

Továbbá lelkesítő volt a felismerés, hogy hihetetlen sokat tanulhatunk a külföldi kollégáktól,  s nekik is szükségük van a mi közép-európai tapasztalatainkra.

Tudtátok, hogy az európai fitnesz ipar már 2008-ban dupla akkor forgalmat bonyolított, mint a futball? (Kb. 24 milliárd €. Deloitte 2008) Beleértve a Real Madrid kegytárgyakat, a belépőket, az  átigazolási pénzeket, közvetítési jogdíjakat is!!!

Tisztában vagytok vele, hogy Európa szerte mintegy 40 millióan járnak edzeni fitnesz terembe?

Ismert számotokra a tény, hogy ez a szakma kb. 400 000 edzőnek, fitnesz szakembernek ad munkát? És ez a szám tovább növekszik, még a recesszió időszakában is fejlődést produkált ez az ágazat, igaz, hogy nem dupla számjegyűt, mint az elmúlt évtizedben évről évre! Szóval jó helyen vagyunk, jó lóra tesz az, aki edzőnek tanul, vagy az egészségfejlesztéssel, prevencióval kapcsolatos saját vállalkozáson töri a fejét.

Azonban egy óriási dolog eddig hibádzott! Nem volt összefogva, egységesítve ez a terület, nem léteztek sztenderdek, nem volt szervezet, mely a szervezést, fejlesztést megoldotta volna. Igaz, hogy az EHFA már 2001 óta létezett, és 2006-ban találkoztam is az akkori vezetőjükkel Mr. Allan Pilkington-al a budapesti IWI fitnesz központunkban, de  akkor inkább egy kicsit öreguras társaságnak tűnt az egész.

Mindez 2007-ben változott meg, amikor az EHFA élére új elnökség került. Ezzel kezdetét vette az európai fitnesz ipar fellendülése. Olyan elnök és ügyvezető került az élre, akik a fitnesz ipart üzletemberként is nagyon jól ismerik. (Harm Tegelars-nak mintegy 100 fitnesz/squash terme volt többek között Angliában, Herman Rutgers pedig a Life Fitness chichago-i gyárának értékesítési vezetője, illetve a Benetton egyik főnöke volt korábban.)

A holland páros első intézkedései között volt a brüsszeli iroda megnyitása, mely jó lehetőséget nyújtott az Európa Parlamenti (EP) lobbizáshoz. Jól döntöttek, eredményes tevékenységüknek köszönhetően, 2010-ben az EU Lisszaboni Szerződésében a tagállamok ratifikálták azokat az alapelveket, melynek köszönhetően ma már az élsport és a szabadidősport, fitnesz külön kezelendő, külön büdzsével, stratégiával. Ez óriási dolog, hiszen az EP így jutott el a felismerésig, hogy a prevencióra áldozni kell és ennek elsődleges színhelye a fitnesz terem, szakembere pedig a fitnesz edző.

Miről is szól tehát konyhanyelven megfogalmazva az EHFA törekvése?

  • a szabadidősportra és fitneszre vonatkozó szabályozás megalkotásában való közreműködés
  • az egységes minőségszabványok és tanúsítványok használatának kialakítása és ösztönzése
  • az EREPS (European Register of Exercise Professionals) adatbázis működtetése
  • politikusok, fogyasztók és a média fitneszipar iránti figyelmének felkeltése és fenntartása 
  • a forgalom/látogatottság növelése a fitnesz klubokban és wellness központokban, pozitívan befolyásolva a közegészségügyet „A Fitnesz prevenció" és „A Fitnesz erőfeszítés a jóért" jelszavakkal.
  • befolyás növelése az Európai Unióban és a nemzeti kormányzatoknál
  • az európai fitneszipar teljes dokumentálása és kutatások támogatása

Az EHFA mindezen törekvések elősegítésére egy komoly szervezeti struktúrát hozott létre, melyben igen sok önkéntes (közöttük én is - EHFA Standard Council) dolgozik.

 

 Az EHFA szervezeti felépítése

Az egyik kiemelt terület a már említett EREPS, (Hivatásos Edzők Európai Regisztere) melynek célja, hogy összefogja az európai sport- és fitnesz területen tevékenykedő instruktorokat, edzőket és oktatókat.

Az EREPS adatbázis révén mind a vendégek, mind a munkaadók meggyőződhetnek a sportszakemberek végzettségéről és tanult kompetenciáiról, ezáltal a regisztráltak számára a külföldi munkakeresés is lényegesen könnyebbé válik.

Szerintem ez fantasztikus, mert pont ez az egyik legnagyobb problémája ennek az iparágnak, hogy végzettség nélkül is nagyon sokan „edzősködnek”, hiszen nincs aki számon kérje rajtuk. Ezzel rombolja a vendégek bizalmát , a fitnesz termek forgalmát és azon igazi edzők presztízsét, akik sokat áldoznak az önképzésre és a tanulásra.

Az EREPS egyébként összefügg a UK REPS-el, ahol 28 000 edző van regisztrálva, -enélkül nem is vállalhatnának munkát. Nagyon fontos lenne hazánkban is létrehozni hasonló edző regisztert.

Az EREPS-be kerülés (iskolaként) azonban nem könnyű feladat. Először is csak akkreditál iskolából kikerülő hallgató jelentkezhet ide. Hogy miért? Gondold el, hogy csak Európában több ezer edzőképző működik! (Csak UK-ben 380 db) Honnan tudná szerencsétlen munkaadó mondjuk Írországban, hogy mi fán terem az a kelet európai iskola, melynek a dokumentumát kezébe tartja a munkakereső?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr873090172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása