Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Madridi időutazás

2011. február 14. 21:20 - Zopi

Madridi időutazás

A múlt hetet (febr. közepe) Madridban töltöttem, jobban mondva ki sem mozdultam a „campus”-ból, mert végig a disszertációmon dolgoztunk témavezetőmmel, Fernando-val. Komoly menet volt, hiszen SPSS-ben (Statistical Package for the Social Sciences for Windows, version 17, SPSS Inc., Chicago, IL) végig futtattuk a kutatási értékeket, és megkaptuk az elsődleges eredményeket. A konditeremként felszerelt laborban közben folytak a tesztelések, érdekes volt látni, hogy a hallgatók önállóan párokban dolgoznak és terheléses (vitamax) tesztet végeznek kerékpár-ergométeren, tejsavat mérnek, számítógépes adatokat elemeznek és dolgoznak fel. (Nálunk ilyenre nem emlékszem a tesi szakon...) Korábban Smirnoff-ról vodka jutott volna eszembe, (nem mintha lelkesednék érte, az oroszoktól egyébként is mindig Putyinkát kapok a moszkvai utakon), most viszont a Kolmogorov-Smirnov statisztikai elemzés mámorában úsztam egy hétig. Aki tudja mi az egyutas ANOVA, (Analysis of variance) beláthatja hogy ezen oldalakat miért nem szentelem a részletes ismertetésnek (túlságosan statisztikai szaknyelvezet).

Az UEM a Real Madrid sportiskolája is egyben A "tesi tanszék " előtt

 

A design & method fejezet kialakításában mérföldeket haladtam, sokat segített az, hogy a világtól elvonulva csak erre tudtam koncentrálni. Könyvtár, labor, uszoda, konditerem, kolesz 300 méteren belül, na így lehet haladni, ha a napjaid csak erről szólnak. A konditerem egyébként a Sport Sciences épülethez tartozó sportcsarnokban foglalt helyet, kb. 500 nm full Technogym berendezés. A „tesi szakot” egyébként a Real Madrid támogatja, fontos számára az utánpótlás képzés, olyan alap kutatásokat rendel meg, melyek gyakorlati eredményeit beépíti az edzőképzésbe. Egyébként a Real Madrid utánpótlás iskola vezetője Emilio Butragueno, becenevén El Buitre azaz "a keselyű". Focirajongók ismerik a nevét, hiszen válogatott csatár volt a spanyol csapatban és a Real Madridban ontotta a gólokat. De mit keres itt ebben a blogban? Tavaly az EHFA Fitness Fórumon megvendégelt minket a Barnebeu Stadionban, és ismertett elképzeléseit az utánpótlás nevelésre vonatkozóan. Idén márciusban járt nálunk Mo-on. Ha nem tévedek nagyot Puskás sírjának koszorúzása mellett más teendői is voltak itt, kormány szinten.

PhD kutatónak itt jó dolog lenni, hiszen számos cég rendel meg study-kat, hogy egy-egy eljárás, eszköz, módszer hatékonyságát, használhatóságát igazolja, vagy elvesse. Ilyen kutatás folyik itt most pl. a power plate-el is (ez egy rezgő, vibráló platform, melyen különböző testhelyzetekben elhelyezkedve lehet edzeni). (Fernando most jött vissza egy New Jersey-i egyetemről, ahol amerikai focistákon mérték a power plate erőfejlesztésre gyakorolt hatását)

Találkoztam azzal a két USA-beli vendégprofesszorral is, akik fél évet oktatnak most az UEM-en. A témavezetőim felkérték őket „external” professzornak az 5 fős bizottságba a disszertációm védésekor. Az egyikük különösen nagy név, az edzéselmélet, azon belül is a periodizáció élő klasszikusa, Dr Steven Fleck. No, ez kb olyan lesz, mintha Freud előtt védenék pszichológiából. Azzal vigasztaltak, hogy ha ez könnyű menet lenne, akkor mindenki PhD-val szaladgálna. (Hát ahogy a plágiummal vádolt német védelmi miniszter esetét elnézem, sokan bepróbálkoznak …)

A Madridi Európa Egyetem (UEM) elrendezése, jellege egyébként régi emlékeket hozott be, ami érthető, hiszen amerikai befektetők építették. Érdekes időutazás volt ez az egy hét, 20 évet ugrottam vissza az időben. 1991-ben 1 évet Chicago északi külvárosában Evanstonban töltöttem. Ez a hely ad otthont a Northwestern University-nek, melynek a konditermében edzettem és sokat lógtam a koleszban, ill. a campuson belül a helyi egyetemistákkal.

 
 Az UEM campus látványa a kolesz szobából (előtérben a sportpálya és a sporttudományi intézet, hátul a főépület) 

 

Szólj hozzá!
Címkék: kutatás phd

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr282912215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása