Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Kell ennyi személyi edző?

2016. október 17. 11:12 - Zopi

Nem telített már a piac? Lesz munkájuk? Nincs túlképzés?

A címben feltett kérdések mindmáig előkerülnek, holott jelentősen átalakultak a korai 2000-es évek fitnesz érájára vonatkozó viszonyok. Első körben meg kell nézni, hogy kik szkeptikusak az edzőképzéssel kapcsolatban?

1. A laikusok, akiknek nincs edzéstapasztalatuk (vagy ami van az keserű), testmozgással kapcsolatos sikerélményt nem tudnak felmutatni, és/vagy tele vannak előítélettel és sztereotípiával a „fitneszezéssel” kapcsolatban. (Puccos, kigyúrt, trendi, sznob, ott mindenki nagyon fitt, tehetős, fiatal, bezzeg én....)

2. A territóriumukat féltő edzők, akik megszeppenve figyelik, hogy a lelkes (pálya)kezdő konkurencia megjelenik. (Az ő pozíciójuk megtartásának lényegi eleme a konkrét célcsoport választás és a folyamatos önképzés, specializálódás lenne.)

3. Sportolók (szabadidő és elit), akik nem ismerik a fitneszben rejlő potenciált, nem tudják, hogy kb 40% -al magasabb az éves forgalma ennek a szektornak, mint a futball egészének! (Európai szinten mérve)

Most megpróbálok válaszolni egyenként a címben foglalt kérdésekre.

Kell kell ennyi személyi edző?

Ettől több edző is kell, hiszen gondold el, a becsült adatok szerint hazánkban a lakosságnak csak 3-4%-a fitnesz klub tag. Nem ezen a 2-300 000 emberen kell osztozni, hanem az EU-s átlagot elérni, mely kb 11 %. A fitnesz piac öngerjesztő módon is bővül, sorra nyílnak az új fitnesz létesítmények, és itt ne csak a hagyományos fitnesz termekre gondolj, hanem a specializált jóga, személyi edző stúdiókra, Cross fitnesz termekre, prémium és diszkont megoldásokra is! Még ettől is fantasztikusabb fejlődés lehetne, de ehhez már szektorális kooperáció szükséges, hasonlóan a fejlett fitnesz iparral rendelkező országokhoz. Ez a következő években fog lezajlani Magyarországon. De valóban, a mennyiség helyett a minőség sokkal fontosabb, ez fog előtérbe kerülni itthon is.

Tavaly ilyenkor a személyi edző világverseny zsűrijében voltam, 1000 fő jelentkezett. A 20 legjobb anyagát átnéztük, majd a top10-et hívtuk be az élő megmérettetésre. Ha érdekel a sztori itt elovashatod, de egyet mondhatok. Mindenki külön stílus volt, más-más típusú, éreklődési körű, igényű vendégkörrel, és egyáltalán nem voltak egymás konkurenciái! 

A Személyi Edzők Világversenyének győztese Greg Johnson! Tapasztalataim a bírói székből

Nem telített már a piac?

Visszakérdezek. Melyik része? Milyen célcsoportra érted? Ha a gyúrni akaró huszonévesekre, akkor azt mondom, hogy ott bizony már van elég sok edző, de ez a szegmens is tartogat lehetőségeket, nem feltétlen az edzésmódszerekben, hanem a klientúra menedzsmentben, vagyis, hogy miként bánj magas színvonalon a vendégeiddel, hogyan tartsd meg őket. Hazánkban számottevő a fluktuáció is ezen a területen, nem életpályaként űzik sokan az edzőséget mint Észak-Amerikában, vagy Nyugat Európában, hanem csak egy bizonyos életszakaszban. Ez egyébként rohamosan változik, amint vállalkozást lehet indítani, egyre többen maradnak "life time" karrierként az edzői szakmában.

A siker kulcsa a specializálódásban van. Az egyéni stílusod által fogod megtalálni, bevonzani a célcsoportod, Te és nem más kell majd nekik, ha igazán megtalálod a saját hangod. Kik lehetnek ők? Hogyan lehet felosztani a célcsoportot?

Néhány példa a célcsoportválasztásra:

• Egészségi állapot szerint

o Metabolikus szindróma, ezen belüli is a pre-diabeteszes állapot és az obesitas. (Ahhoz, hogy szakértő szinten lehessen foglalkozni ezzel a területtel komoly további képzés és tapasztalat szükséges. Az is fontos, hogy ne lépd túl a kompetencia határaidat. Tehát ha nem vagy gyógytornász, akkor nem végezhetsz rehabilitációs terápiát.)

• Fittségi állapot alapján

o Kezdő, újrakezdő, haladó, profi (edzőpartner és motivátor kell neki)

• Egyéni szükségletek szerint

o Versenyre felkészítés - (fél) maraton, Spartan Race, testépítő verseny, Cross Challenge, triatlon versenyek, stb...)

o Sportági teljesítményfokozásra (sportolók egyéni erőnléti edzőjeként), funkcionális tréningre szakosodva

o Korrektív gyakorlatok, pre- és posztrehab tréninget igénylő vendégkör

o Táplálkozási tanácsadással egybekötött személyi edzés

o Body&Mind jellegű órák, jóga, relax, pilates, stretching

o Alakformálás, fogyás

• Korcsoportra bontva

o Szenior- ebben van a legnagyobb lehetőség, hiszen hazánk lakossága is sajnos elöregedő demográfiai mutatókkal rendelkezik,

o Gyermek fitnesz (iskolai testnevelés nem megoldott, egyre több szülő viszi személyi edzőhöz a gyermekét)

• Egyéb paraméterek alapján:

o Home fitnesz, virtuális edzés, (online coaching), vállalati egészségfejlesztés

Az elkövetkezendő években a medical fitnesz, „Exercise is medicine” koncepció lesz a legmeghatározóbb. Aki ez irányba nyit, végeláthatatlan mennyiségű klienssel biztosíthatja be magát.

Az ACSM (Amercian College of Sport Medicine) évről évre kiadja a globális fitnesz iparira vonatkozó trendelemzését, ahol a 20 TOP trend között a személyi edzés mindig az első háromban van. És mit gondolsz mi az első 2016-ban? Igen, az okostelefonos, applikációs megoldások, an un. „wearables”, okosórák, edzést segítő, regisztráló szoftverek. (Sokan „kütyüknek” hívják ezt a kategóriát, amitől szörnyűbb kifejezés kevés van az újkori nyelvújítók tárházában) Ezzel is egy teljesen új célcsoportot tudsz megfogni. Látható, hogy ezek kombinációjából egy olyan egyedi stílust tudsz kialakítani, mely teljesen megkülönböztet másoktól.

Egyébként a vidéki városokban még hatalmas potenciál van, egyszerűen nincs még kiaknázva ez a terület. Ráfókuszálva a célcsoportodra biztos, hogy sikerrel tudod felépíteni vállalkozásodat, kiváltképp, ha megfelelő helyismerettel is rendelkezel. (Főleg a helyi referenciahálózatra vonatkozik ez, - körzeti orvos, dietetikus, gyógytornász, masszőr, akik hajlandóak neked ajánlani klienseket)

Lesz munkájuk az edzőknek?

Ennek két része van. Egyik a munkavállalói oldal, a másik pedig az egyéni vállalkozás. Sokan alkalmazottként kezdik az edzői munkát és ez jó dolog, mert a szakmai fejlődésre lehet koncentrálni. De egy idő után ami kapaszkodó volt, az korlát lesz és szűkösnek érezheted ezeket a kereteket. Ha jól felkészülsz, megnyithatod saját stúdiódat, már viszonylag kis nm-en, alacsony beruházással. Itt viszont az adminisztrációs, marketing hátteret nagyon jól meg kell szervezned, mert a túlvállalás az edzéseid minőségének rovására mehet. A fitnesz termek sorra nyílnak országszerte, most jön be az országba a McFit is, erről írtam korábban. Azonban óriási probléma, hogy nehezen találtak németül beszélő klubmenedzser jelöltet. Tehát a nyelvtudás ebben a szakmában is egy extra bónusz!

Aztán sokan választják a külföldi edzősködést, és biztatok is erre mindenkit, az IWI által megszerezhető EREPS tanúsítvány ehhez hozzásegít.

Nincs túlképzés?

De. Ha úgy vesszük, igen. Ma már boldog-boldogtalan képezhet edzőket, mérlegképes könyvelő és a számítógépes informatikus szak mellé üzleti okokból beteszik a fitnesz instruktor, személyi edző képzést is. A színvonal itt erősen megkérdőjelezhető, hiszen többnyire fogalmuk sincs ezeknek az iskoláknak a fitneszről és a sportról, egyszerűen kapacitástöltési, nem pedig szakmai okból indítják ezek a képzéseket.

Egyébként nagyon sokan nem azért jelentkeznek ezekre az OKJ-s képzésekre, mert valóban edzők akarnak lenni, hanem mert hiteles forrásból akarják elsajátítani, hogy miként legyenek izmosabbak, fittebbek, jobb alakúak. Tehát önképzésre használják a megtanult infót.

Milyen szakmai és anyagi fejlődési lehetőséged van fitnesz edzőként?

 

screenshot_2016-10-17_10_12_08.png

Ez a terület iszonyat sebességgel fejlődik, talán csak az IT iparág előzi meg!

 

A fitnesz szektor számos más lehetőséget is tartogathat számodra. Összeszedtem néhány sikeres, IWI-t végzett személyi edző referenciáit:

 

screenshot_2016-10-17_10_41_01.png

Fitness Junkie, alias Simon Alexandra, tehetséges IWI végzettségű Személyi Edző, motívációs FB oldala mostmár közel 50 000 like-ot számlál!

 

screenshot_2016-10-17_10_12_47.png

Amikor az edző és a plasztikai sebész összefog...

 

screenshot_2016-10-17_10_13_02.pngBékési Brigitta, a Beautyrobic franchise program tulajdonosa

 

screenshot_2016-10-17_10_13_21.png

Kovács Gergely a 100DTP edzőprogram kifejlesztője

 

screenshot_2016-10-17_10_13_40.png

Király Norbi személyi edző stúdiója Szegeden, Kontler Dani személyi edző luxushajón, Horváth Szabolcs ma már IWI oktató, Bagladi Gergő személyi edző Londonban

 

Összefoglalva a sikeres személyi edzőség feltételei:

– Hitelesség (Szaktudás + Végzettség + „Jó példa”, fitt életmód)

– Specializálódás

– Rutinszerzés

És olyan személyes tulajdonságok, mint a:

- Küzdeni tudás, Szilárdság, Hosszú távú motiváltság, Szorgalom!

Tehát a képlet valahogy így néz ki:

Sikeres személyi edző = Egyéni és üzleti kompetenciák + Szenvedélyes kitartás hosszú távú célok mellett + SZAKTUDÁS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr5211815089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása