Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Erőnléti edzőtábor Wales, Celtic Academy

2015. július 13. 15:39 - Zopi

 

Szezon előtti felkészítő táborban vagyunk a Celtic Akadémián kézilabdás fiammal, Zalánnal. A lányokat most otthon hagytuk, ilyen is kell, fiús bandázás! Kollégám, a cardiff-i egyetem erőnléti edző programjának tanszékvezetője, Dr. Jeremy Moody irányítja ezt a Newport-i konditermet, mely amolyan „perfomance center”.

20150710_173444.jpg

 

Maga a helyszín egy golfakadémia perifériáján van, gyönyőrű, nemzetközi versenyekre is alkalmas 19 lyukas golfpálya melletti oktatóközpontban. (Megérkezésünk napján Gareth Bale is itt ütögetett a Celebritiy Cup-on, mindenféle TV bemondó, színész, sportoló híres ember társaságában, az őket követő rajongók gyűrűjében. Így Zalánnak, mint ős-RM szurkolónak, jól indult a hét).

 

2a39198400000578-3149309-image-a-1_1436016295220_1.jpg

 

Meg is voltunk illetődve egy pillanatra, mert a Celtic Manor Resort ötcsillagos környezetében nehezen volt hihető, hogy helyet kap a csattogó szabadsúlyok világa. Főleg, hogy először az üdülőközpont másik két „elit” fitnesz termébe tévedtünk be, ahol a legújabb divat szerinti öltözékben, izzadáshatáron innen mozgó „memberek” árnyalták a képet.

20150705_122854.jpg

Celtic Manor Resort

De aztán meglett a mi edzéshelyszínünk, nem csalódtunk, funkcionális eszközök, súlyemelő platformok gondoskodtak endorfintermelésünk fokozódásáról.

Egyébként mi egy közeli kisváros, (Caerleon) nyári időszakban kihalt egyetemi campusában szállunk meg, igazi koleszos hangulat, magunk főzünk, sütünk (na jó nem mindig), mosunk (!!!) és a fő program a napi 2 edzés! Meg az evés. Meg a regenerálódás, és ebbe a kifejezésbe az a jó, hogy oly sok minden belefér!

20150705_114020.jpg

A kolesz

Erről az erőnléti edzőtáborról fogom leírni a tapasztalataimat, de látom már egy posztban nem fog menni, mert egyrészt a pihenést túlzásba vittem és szuperkompenzálok, másrészt pedig fontosak az előzmények is.

Előzmények:

A váci KSE kézicsapat erőnléti munkájáról és annak hatásairól már korábban írtam.

II. rész. Zalán edzésétől a névadó szponzori megállapodásig. Erőnléti edzés a Váci Férfi Kézilabda utánpótlásnál

I. rész Erőnléti edzés a Váci Férfi Kézilabda utánpótlásnál - a kezdetek

Srácok jelentős fejlődésen mentek keresztül, melyet a bajnokságban való jó szereplésük (bejutottak az országos döntőbe a Szeged, Veszprém, NEKA csapatai közé), és a sérülések minimalizálása is alátámasztott.

Persze a képességtesztek eredményei is magukért beszéltek, a 8 hónap közös munka alatt kétszer mértük a kézis fiúkat és a következő eredmények (teljesség igénye nélkül) jöttek ki:

  • plank – átlag: 30 mp volt tavaly ősszel – idén májusra ezt 2-3-4 percre (volt aki úgy maradt plank-ban, ha nem szólok még mindig csinálja) sikerült feltornázni!
  • húzódzkodás – az elején sokaknál 0 !!!, vagy szűken 2-3 ismétlés ment. Májusra széles fogással, lendület nélkül az átlag 8!
  • tolódzkodás 2-300 % -os fejlődés
  • fekvenyomás: átlag 40 kg-ról 60-70 kg-ra nőtt a (12 ismétlés)
  • helyből távolugrás, sokan a 2 m-t sem érték el, itt átlagban 30-40%-ot tudtunk fejleszteni.
  • ülésből előrenyúlás (hajlékonyság). Nem túlzok, ha azt állítom, hogy törtek ketté a játékosok. Ez mostanra bár változott, nagy csoda nem érhető el, ha meccsek és edzések után önállóan nem nyújt le a játékos.

Persze sok más területet is mértünk, InBody 720-al, a teljes testkompozíciót. Azt gondolom, hogy ezek komoly eredmények, főként, ha figyelembe vesszük, hogy ezt heti kettő (!!!) erőnléti edzéssel sikerült elérnünk! Ráadásul 2 hónapig jórészt a CES alapú korrekcióra szorítkoztunk, annyira rossz tartással végezték a gyakorlatokat. Mint írtam ebben nagy segítségemre volt Sebestyén Tamás CES hallgató, személyi edző. Nem kis munka volt, hogy a korábbi testnevelős elavult bemelegítésről áttértünk a PES-es perfomance "warm up" -ra nagy segítség, hogy a felnőtt  csapat is így melegít, nem kevesek meglepetésére. 

"Jót mondok valakiről!" Célkeresztben: Sebestyén Tamás az IWI CES (Sportrehab) képzésének hallgatója

Termékeny időszak volt számomra is ez az erőnléti felkészítés. Visszaugrani a "biznisz" világból az edzősködésbe, kész felüdülés volt. Aztán egyfajta kísérletként is értékeltem, tényleg érdekelt mit lehet kihozni szakmailag a gyerekekből a PES-CES-el. Sajna személyesen már biztos nem tudom vállalni az egész csapat erőnléti koordinálását a külföldi munkáim miatt, de keresem a lehetőséget, hogy biztosítsam a váci kéziseknek azt, hogy ne szakadjon meg a folyamat.

Már közeledünk az edzőtáborhoz:

Innentől jön az érdemi rész, vagyis amiről ez a wales-i edzőtábor is szól. Erre az időszakra lehet építeni, most jöhet el a komolyabb teljesítményfokozás része. Ezt építettem fel és menedzselem Zalánnal, annak érdekében, hogy támogassam álma megvalósulásában, abban, hogy profi kézis lehessen.

Mit tehet ettől többet egy szülő? Nem kell túlvariálni és túlaggódni mindezt. Ami fontos, az érzelmi, egzisztenciális biztonság megadása, a gyerek tehetségének és vágyainak megfelelő törekvések mellé állás. Nyilván szerencsés konstelláció, hogy az edzésben kell ezt megtennem, (és talán kell a helyzetfelismerés is, hogy ne programozó matematikusnak, vagy ügyvédnek erőltessem) de amint látható ez egy egész komplex dolog. Mert nem csak a kondiról van szó, korántsem. Nyelvtudás, (angol) kapcsolatépítési képességek, önállóság, magabiztosság híján nehezen bontakozhat ki a tehetség, és nehezen válik talentummá. És ami a lényeg, nem kell beleszakadni a cél elérésébe, és az is túlélhető, ha nem lesz valaki olimpiai bajnok. 

Egy apának extrém módon figyelnie kell, hogy ne önmagát akarja megvalósítani a gyerekben. A saját kihagyott lehetőségeit, be nem teljesült álmait. (Minek is vettem neki dobszerkót anno??? :) )

Tehát a stabil környezet megteremtése mellett fontos a talentum kibontakoztatásához a megfelelő feltételek megteremtése. Erről Dr. Czeicel Endrének van egy marha jó írása, ha ebbe most belevágnék csak őt kopiznám.

OK, balkezes (ez előny a kézilabdában), nagyot ugrik a gyerek. Ezek olyan alap adottságok, melyekre lehet építeni, de sehol nincs még a siker. Gondolom, most már sokan drukkolnak, hogy ne hogy leírjam a klisémondatot, hogy minden fejben dől el. Ok még nem írom le!

Kezdem a szorgalommal, a kitartással. Aki jobban bírja a terhelést hosszú távon, az győz. Aki kevésbé sérülékeny, az fut be. Aki a legfogékonyabb a változásokra, az új dolgokra az marad életben. És aki figyel az apró részletekre is, annak nőnek az esélyei. Persze ezek a gondolatok csak azoknak fontosak, aki törekszik valamire, kitűz célokat, és azok elérése hajtja.

A megelőző vizsgálatok:

Zalán felkészítésébe tehát belevettem a rendszeres teljes terheléses kivizsgálást is. Már tavaly kiderült, hogy amúgy minden rendben van, keringési rendszere, mentális képességei predesztinálják a sportoló létformára, de van egy kis gond. Már nyugalmi mérésnél is nehezen veszi a levegőt, légúti „obstrukció” akadály van a gyereknél. Az előzmény nem volt ismeretlen számunkra, kiskorában krupp, asztmás jellegű problémák, aztán allergia.

Mi tehát a teendő? A tét az, hogy van egy versenyautód, ahol ugyan minden szuper, az üzemanyag, a futómű, a motor, de a teljesítmény 80%- ra van lefojtva, mert a légszűrő el van tömődve. Nincs esély nyerni, csak erőlködni. Ha ezeket az edző nem tudja, nem is érti, miért „lazsál” a gyerek? "Miért nem érsz vissza gyorsabban?" Futna, ha tudna, csak folyamatosan anaerob-ban van.

Szerencsére Petrekanics Máté megoldásokat is mond, nem csak diagnózist készít. Egy éve kezdtük a respirációs rendszer helyrerakásának menetét. Orr-fül-gégész kivizsgálás (szuper orvost találtunk), aki komoly műszeres méréssel ráfókuszált a TF laborban kihozott hiányosságra. Következett egy 3 hónapos gyógyszeres kezelés, melynek következtében az orr nyálkahártya jelentős csökkenésen ment keresztül. Az arckoponya CT kihozta azt az elváltozást az orrüregben, mely felelős a lényegi problémáért. Itt műtétre tett javaslatot az orvos, de először a gyógyszeres spray hatását akartam látni.

A két héttel ezelőtti kontrollvizsgálatok az mutatták, hogy a non-invazív (műtét nélküli) beavatkozás is jelentős javulást hozott, Zalán már 90% -on van ebben a tekintetben a saját max. kapacitásához képest.

Azért tartottam fontosnak leírni az egészet, mert az egész wales-i edzőtábor is luxus pénzkidobás lenne, ha előtte a gyereket teljeskörűen nem nézettem volna át. Nem lehet úgy teljesítményt fokozni, hogy az apró, de annál fontosabb összetevők ne lennének kielemezve. Ha egy szülőnek is kedvet, inspirációt adtam, hogy mélyebbre menjen már megérte mindezt leírni.

Folyt köv., melyben leírom az edzőtábor programját és a kiegészítő programokat, mint pl a tegnapi MTB túra, mely után elhatároztuk, hogy egy darabig lábra nem edzünk, az lesz a pihenőnap! :)

 picmonkey_collage_mtb.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: kézilabda CES PES

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr337622406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása