Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Amszterdamban fortyogott a fitnesz ipar üstje

2014. október 19. 22:42 - Zopi

Beszámoló az EHFA 5th ISM-ről (International Standards Meeting for Fitness) és az

14th IHRSA European Congress -ről

2014 október 15-19

"Hány üzletág csődölne be (élükön a a fitnesz szektorral), ha egy reggel a nők (és a férfiak) úgy ébrednének, hogy teljesen elégedettek a testükkel? A fittség fejlesztése és az egészségfejlesztés csak egy ürügy a fitnesz ipar számára és valójában az egész a jó kinézetről, a túlértékelt alakformálásról szól?" - hangzott el a provokatív kérdés a holland fővárosban.

Az elmúlt héten a két legrangosabb fitneszipari szervezet Amszterdamban rendezte konferenciáját. Jól kiegészítették egymást, hiszen az EHFA (European Health and Fitness Association) a szakmai fejlesztéseket tűzte zászlajára, az IHRSA (International Health, Racquet & Sportsclub Association) pedig a fitnesz ipar profitábilis, üzleti hátterének megteremtésén munkálkodik az elmúlt 30 évben.

IHRSA 2 OPRC.jpg

IHRSA nyitóparty 

Az olyan „alternatív fitnesz–junkie”-nak (bízom benne, hogy jó ez a szó ide) mint én is, igazi csemege volt az a két rendezvény, hosszú ideig lehet „élni” a hallottakból, de ami a legfontosabb, behozni, terjeszteni, adaptálni az itt megszerzett ismereteket. Magyar ember rajtam kívül nem volt, de ehhez már hozzászoktam, ellenben az összes környező országból érkeztek fitnesz terem üzemeltetők, iskolavezetők, tanárok, non-profit szervezetek képviselői. Oroszországból a megszokott 80 fős delegáció tisztelte meg az IHRSA-t, nekik már az előadásokat külön szinkrontolmács fordítja.

A hazai szakemberek üzletemberek távolmaradásának számos oka lehet. Ugyanakkor mindegyik megcáfolható azzal, hogy rendben, de akkor a horvátoknak miért van rá pénze, a csehek miért tartják fontosnak a részvételt, és az észt-lett-finn régió miért érzi rendkívül fontosnak azt, hogy népes küldöttséggel jelenjen meg? Nekem van rá válaszom, nem tudom érdekel-e bárkit is? Ha gyors nézettséget szeretnék, poszt megosztásokat, lenne néhány provokatív megjegyzésem. Elég az hozzá, hogy mikor Bécsben volt az IHRSA Europe, egy, azaz 1 db magyar fitnesz tulajdonos jelent meg előző este, de a másnapi konferenciára már nem ért oda…. Lehet, hogy nem kell messzebb mennünk, elég ha a nyelvtudás hiányára gondolunk. Vagy? Bátran kommenteld alul, ezért van ez a blog.

A EHFA ISM stílusosan a Health City -ben került megrendezésre 

 

Mielőtt abban a megtiszteltetésben lett volna részem, hogy felkérjenek az EHFA Minőségfejlesztési Bizottságába szakértőnek 2010-ben, hosszú évekig szimpla érdeklődőként voltam jelen ezeken a rendezvényeken. Most 3 kollégámmal (dán és olasz) tartottam egy kerekasztal beszélgetést az EHFA 5th ISM fórumjára érkezett hallgatóságnak, egy rendkívül izgalmas kérdéskörben. Hogyan lehet a fitnesz szektor hitelességét növelni, a szakemberképzés, a termek szolgáltatásainak területén, a vendégek érdekeit, igényeit figyelembe véve? Talán emlékeztek rá, tavaly Budapesten mi szerveztük az ISM-et.

A 21 országból érkezett résztvevő nagy lelkesedéssel csapott rá a témára, és itt éreztem igazán milyen fontosak ezek a szabad, de mégis irányított megbeszélések. A konklúzió összeírásával adós vagyok, ezt egy következő blogbejegyzésben lerovom majd.

 

 

Túl azon, hogy érdekfeszítő témák kerülnek terítékre, számomra a „networking” legalább ugyanilyen fontos. Inspirációt kapni, megismerni, hogy miként gondolkoznak a fitnesz és egészségfejlesztés kapcsolatáról, lehetőségeiről különböző országokban, földrészeken. Hogyan szervezik a képzéseket külföldön? Mitől működik, vagy éppen stagnál egy ország fitnesz szektora? Ezek olyan ügyek, melyek megértése közelebb vezet a saját szűkebb területem megértéséhez is. Mitől működne az általam vezetett iskola, ha fitnesz termek döglődnek? Ha a vendégek nem érzik jól magukat a teremben, akkor nincs edzőre sem szükség. Ha hiányos, vagy rossz a szolgáltatás, szintén elmarad a vendég. Tehát egy szegmens sikerét az adja, ha az egész szektor működik. Leegyszerűsítve akkor megy jól az edzőképzés is, ha a termek is prosperálnak. És fordítva. Jó edzőkkel jobban lehet szolgáltatni.

 

Nagyszerű érzés olyan emberekkel beszélgetni, sőt a munkacsoportomban tudni őket, akik által képviselt szervezetek, pl. az ACSM, ifjabb koromban elérhetetlen magasságban voltak. Ez csak egy érzelmes megjegyzés volt :)

Az EHFA konferencián sok színes, napi aktualitású téma merült fel. Legjobban talán Dr. Simona Pajaujiene, litván egyetemi tanár prezentációja fogott meg, mely során az egyébként fitnesz edzőként is praktizáló szakember ebben a témában tartott vitaindító előadást: „Az európai fitnesz és egészségfejlesztési szektor kihívásai: manőverezés a szociokultúrális behatások, fogyasztói társadalom és a túlbecsült alakformálás között”

 

15558181525_180bb205ee_o.jpg

simona k.PNG

 

simona.PNG

 

Az IHRSA nem kispályázik. Az USA konferenciákon hozzászoktam az 5 napos, közel 200 előadásos (7 külön szekcióban), giga-méretű csarnokban több száz kiállítót felvonultató „fitness–convention”-hoz. Legutóbb Las Vegas-ban, elötte Los Angeles-ben a Staples Centerben. Az óhazában persze kicsit visszább vesz, így megelégszik az Amszterdami tőzsde impozáns épületével (Beurs van Berlage), mely 3 napra adott helyet az IHRSA Europe-nak. A nyitóelőadó (keynote) előadó most sem akárki volt, a Skype társalapítója, de hallottam már a British Ariways sales-marketing igazgatóját is a bécsi IHRSA -n 2012 –ben. Mind tudják miről beszélnek és ilyenkor lehullanak az egyes iparágakat elválasztó falak. Mindenhol emberek dolgoznak és mindenütt szolgáltatni kell. Ez különösen érvényes a fitnesz szektorra.

 

Idén leginkább a "Future of the Industry" panel előadás fogott meg.

 

Ihrsa keynote.PNG

 

 

 Fényképek IHRSA:

https://www.flickr.com//photos/ihrsa/sets/72157648403737728/show/

https://www.flickr.com/photos/ihrsa/sets/72157648403737728/

 

Aki az izomtömeg növelésről akar új bennfentes infókat megtudni, ne menjen se az IHRSA-ra, se az EHFA-ra. Itt az iparágat építők, szervezők találnak igazi csemegét. A menedzserek, a klub tulajdonosok, befektetők találkahelye ez. Az EHFA-n a különböző sztenderdeket kialakító, oktatási anyagokat fejlesztő, az iparági EU-s képviseletet ellátó, vagy arra aspirálók lelhetnek örömet. Néha úgy, hogy sokáig semmi nem történik az életükben, aztán egy találkozás, egy ötlet, egy továbbgyűrűző gondolat, egy új termék, trend behozatalának lehetősége új utakat nyit meg.

Ami számomra inspiráló, hogy olyan előadásokat hallok, melyek a jövőről szólnak. Értelmes, gondolkodó, nem csak szövegelő, hanem tettekkel bizonyító szakemberek gyűjtőhelye ez. Akik nem nyavalyognak országuk nehéz sorsán, nem kívülálló okokat keresnek esetleges nehézségeikre (mert azok vannak USA-tól, Észtországig mindenhol), hanem megoldásokban, előrelépésben és összefogásban gondolkoznak.

 

Ezt az érzést szeretem, ez feltölt és esküszöm, legalább egy hónapig ki is tart. Mikor lesz a következő EHFA? A FIBO kiállításon, Kölnben, 2015 áprilisában. Húha, az még odébb van.

Addig is gondolkodjunk el a nyitókérdésen: mi lenne a fitnesz szektorral (és még jó néhány üzletággal), ha egy reggel a nők (és a férfiak) úgy ébrednének, hogy teljesen elégedettek a testükkel... 

simona n.PNG

(photo in courtesy of Simona's presentation)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr296808985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása