Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Előadásom a Kardiológiai Rehabilitációs Társaság Kongresszusán

2014. október 07. 10:25 - Zopi

 

Ha valaki rákérdezne „Látott téged orvos mostanában?” -magabiztosan válaszolhatnám „Egyszerre száz is!”

Külön öröm, hogy ráadásul nem valamely ritka szívbetegség diagnosztizálása okán szegeződött rám a hazai kardiológus szakmai színe-javának tekintete, hanem mert abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy prezentációt tarthattam a Magyar Kardiológiai Rehabilitációs Társaság 2014. évi Kongresszusán. (Velence, 2014. október 3-4)

20141004_120149.jpg

Egy ilyen szakmai rendezvényre bekerülni persze nem a szerencsés véletlen műve, Dr. Apor Péter Tanár úr tartotta fontosnak, hogy az általam képviselt terület is helyet kapjon ezen az eseményen. Ő persze bízott bennem, és a témámban, hiszen a Magyar Orvosi Kamara konferenciáján, illetve az MFESZ tavalyi rendezvényén is látta már azt a megközelítést, ahogy a fitnesz szektor és a prevenció összekapcsolásáról gondolkozom.

Az előadásomat követő elismerések, gratulációk után azért rajta és a szervezőkön is lehetett látni a megkönnyebbültséget, hiszen a résztvevők közül sokan voltak úgy a témámmal, hogy „ki ez a fitneszes, mit akar itt, hogy kerül ide, erre a konferenciára ez a téma?”

 20141004_133713.jpg

Az új, paradigmaváltást feltételező gondolatok sohasem számíthattak azonnali termékeny megértő közegre a világtörténelem során, azonban- ahogy reméltem is - ezen a konferencián befogadó volt a közönség a „medical fitnesz”-ről, a fitnesz termekbe járó (vagy éppen kívül rekedő) speciális populációba tartozó vendégek mozgásterápiájának lehetőségéről szóló beszámolómra. Azért, mert ma már nyitott ezekre a gondolatokra az orvos szakma, tisztában vannak a mozgásterápia preventív jelentőségével, még ha ez az átlag ember számára nem is mindig érhető tetten a hétköznapokban.

A szakterületek összefogása azért rendkívül fontos, mert a fitnesz termekbe járó vendégek állapotfelméréseinek protokollja, az anamnézis felvétele és az abból indikálható (vagy kontraindikálható) mozgásprogram, továbbá az esetleges szükséges vita-max, szubmax terhelések mind olyan ajánlások mentén történnek, melyek team munkát és jól képzett edzőket feltételeznek.

Nem véletlen, hogy a külföldi edzőtermekben már a vendégek és a munkaadók is ezen 3 kritérium alapján választják ki az edzőket (értsd ez a minimum bekerülési standard):

  • Szakmai regiszterben benne van-e az edző
  • Van-e kötelező felelősségbiztosítása
  • Az EQF (Európai Képzési Képesítési Keretrendszer) szerint hányas szinten van (level 4 a személyi edző = UK level 3)

 

 reps.PNG

 (Londoni (magyar) személyi edző bemutatkozó anyaga - Fitness First Club)

A 2 napos konferencián egyébként az én területemhez közel álló (mintegy 70-ből) előadások ezek voltak:

Dr. Nádházi Zoltán: Az életminőség is fontos! – A krónikus szívelégtelenség hosszú távú kezelési stratégiája

Prof. Dr. Merkely Béla: Hirtelen halál élsportolókban

Dr. Szelid Zsolt: A szürke zóna: határértékek a sportolók kardiológiai vizsgálatában

Perei Melinda: Változatosabbá tehető a mozgásprogram? Lehetséges mozgásformák megítélése a kardiológiai rehabilitációs szemszögéből

Östör Annamária: Székesfehérvári nyitott iskola program bemutatása

 

10686944_10152775457024776_7035908960028940885_n.jpg

 

Számomra ez a felkérés, az előadás megtartása komoly feladat volt, hiszen felületes általánosításokban itt végképp nem lehet beszélni, 1 mp alatt kiderül, ha az ember csak lózungokat, klisé szöveget darál le. Számomra itt az volt a tét, hogy tudom-e úgy a fitnesz szektor (minőségi részét) pozícionálni az orvosok előtt, hogy kollégát, szellemi – intellektuálist partnert felfedezve bennünk hajlandóságot mutassanak a közös munkára. Mert nem elvi - ideológiai síkon kell csak egyetérteni a „a magyar nép CRF (szív- érrendszeri és respiratorikus fittség) rizikófaktorainak csökkentése és ezzel a mortalitási arány javítására tett közös erőfeszítés fontosságában”, hanem gyakorlatban aplikálható szinten is. Én ezen dolgozom. A PhD fokozat megszerzésével is ez volt a célom. Annak igazolására, hogy a sporttudomány mellett létezik fitnesz-tudomány, és a fitnesz edzőség, vagyis az "exercise professional/specialist",  - ej, de szépen mondják angolul - egy evidenciákon alapuló, az emberek fittségi- egészségi állapotát javító hivatás.

Szerencsére az elmúlt évek USA-beli és Nyugat -Európai konferenciái adtak olyan muníciót, mellyel mondanivalómat alá tudtam támasztani, nem illúziókról beszéltem.

Két különböző prezentációt készítettem. Az egyik témavázlata, egy amolyan szakmai megközelítés volt, Dr.med.habil.Barna István ajánlásai alapján, mely „A mozgásterápia szerepe egyes kardiovaszkuláris betegségekben” címet kapta.

Aztán- utólag is beigazolódott, hogy helyesen – egy másik témát adtam elő. Arra gondoltam, hogy a mozgásterápiás szakmai témához nem én kellek. Erről számos kolléga szakavatottan tud nyilatkozni, olyanok, akik napi szinten ebben dolgoznak. Ezért úgy döntöttem, hogy egy globálisabb rálátást mutatok be a jelen lévő szakmának, akik között sok gyógytornász is helyet foglalt, többük a "medical fitnesz"-ben is járatos.

Fő mondanivalóim a következők voltak:

Sztereotípiák eloszlatása a fitnesz-el kapcsolatban:

 

Képkivágás.PNG

 

 

  •           Fizikai aktivitás rizikófaktor csökkentő szerepe bizonyított (NCD)

 

kut ered.PNG

 

 

Nem azzal kell tehát már foglalkoznunk, hogy még több bizonyítékot gyártsunk, szerezzünk, kutassunk, hanem a gyakorlati megvalósíthatóságra.

 

  •           A prevenció nemzetgazdasági jelentősége (költségek csökkentése)

 

Bizonyított a prevenció költségcsökkentő (rehabilitáció, műtétek, gyógyszeres kezelések) szerepe.

 

A fő cél tehát a

  •           Gyakorlati alkalmazás!

 

„Best practices” – jó gyakorlatok léteznek itthon is, kialakultak már un. „medical fitness” koncepciók.

  •           Fitnesz szektor, mint színhely adott a prevencióhoz

 

Infrastruktúra

szakemberhálózat

technológia adott (Pulzuskontrollos berendezések)

mérhető, felügyelhető eredmények

azonban protokolok kialakítása és a sztenderdizálás még várat magára

a fitnesz szektor ereje (dupla akkora éves forgalma van mint a futballnak):

 

20140917_121543 másolata másolata_1.jpg

 

  •          Jelenleg ez a legnagyobb "sport" az EU-ban... (átlagos penetrációs ráta 11%) érdemes figyelni hát ránk, igen sok embert mozgatunk meg!!! És még mennyit lehetne!

 

20140917_121341.jpg

  • Lehetőség - Medical fitnesz

kiugró lehetőség a fitnesz központok számára is (üzleti lehetőség, nagyobb célcsoport)

prevenció gyakorlati megvalósítása

lakosság közel 2/3-a a spec. célcsoportba tartozik. A fitnesz ipar most (itthon) a 3 % megszerzésére koncentrál (rivalizál)

NCD-  non-communicable diseases –(nem járványos, ún. civilizációs betegségek) Ezt a célcsoportot csak hozzáértő, Team munkában dolgozó csapat tudja kiszolgálni!!!

 

Megoldás (egyik fő pontja)

  •           Szakember továbbképzés, orvosi és fitnesz edző oldalon is!

milyen területeken?

Weight management specialis

Pre-diabetes specialist (beleértve a metabolikus szindrómát is)

Active aging trainer (senior)

Youth fitness specialist

Exercise for health specialist

ezt persze úgy is lehetne összevonni, hogy „Exercise for special population”

Ezeket a témákat már kidolgoztuk EHFA szinten, letölthető, nyilvános.

képzések.PNG

 

Számomra lényeges, és remélem, hogy átjött az előadásból is, hogy Team munkában, ugynevezett Multidisciplináris Task Force-ban lehet csak elképzelni azt, hogy ezen a területen változás következik be.

task force.PNG 

 

A szakemberképzés azonban csak a jéghegy csúcsa. Hogy a fitnesz szektor betöltse ezt a missziós szerepét nagyon sok más tényezőnek is konstellálnia kell, ezt most idő hiányában nem fejtem ki, (fitnesz központok menedzsmentjének attitüd -váltása, kormányzati figyelem, edzőregiszter, eü-fitnesz munkacsoportok, szektorális érdekvédelem, stb...) de várok minden építő, konstruktív hozzászólást, hiszen gyakran kerülök abba a helyzetbe, hogy erősíthetem, építhetem a fitnesz-egészségfejlesztés közötti hidat!

 

Köszönöm a szervezőknek a felkérést és a bizalmat, kiváltképp Dr. Simon Attila, és Dr. Apor Péter tanár uraknak! Köszönet az előadás utáni kiváló beszélgetésekért, a biztató és kooperációt javasló gratulációkért, a kórházigazgatók és orvosok párbeszédre való nyitottságáért!

ui: 

Az előadást végül némi meghökkenés és derültség kiváltásával ezzal a személyes hitvallással zártam: "számomra a CRF emelt szintje nem csak a rehab szempontjából fontos, hanem azért is, hogy élvezhessem a fizikális fittség adta élményeket és pl. egy közelmúltbéli akadály futó verseny egyik állomását a szívleállás veszélye nélkül tudjam teljesíteni, kihagyva az Önök valamely intézetének hathatós vendégszeretét! :)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr626766503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása