Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

CES - Korrektív Rehabilitációs Tréner - 1. rész

2014. február 19. 22:47 - Zopi

 

CES - Új szakmai kompetenciaterület az edző - gyógytornász - sportorvos teammunkában.

CEx logo.jpg

 

Miért, ki a legdrágább sportoló? Az, aki sérülten ül a cserepadon. Hiszen fizetnek érte, mégsem veszik hasznát, nem termel értéket. Igaz ez az átlagemberre is, aki ha sérülés, vagy krónikus izom - ízületi fájdalom miatt kiesik a munkából, kisebb hatékonysággal éli mindennapjait és veszít munkaerő-piaci értékéből.

IWI_sportakademia_logo.png

 

Szándékom az IWI SportAkadémia létrehozásával az volt,  - az USA-beli NASM (National Association of Sports Medicine) licensz képzéseit kínálva - hogy az élsport, a teljesítményfokozás és a gyakorta előforduló sportsérülések megelőzése, kezelése területén dolgozó edzőket, terapeutákat felkészítsük a legnaprakészebb, tudományos kutatásokon  alapuló,  és  a  nemzetközi  gyakorlatban  is  bevált  edzés–  prehabilitációs*/korrekciós módszerekre. Azt gondolom, hogy mindezzel hozzájáruljunk a magyar sportolók további sikereihez, sporteredményeinek  javulásához. Persze az is legalább ilyen fontos szempont, hogy a fitnesz és aerobik edzők is nagyobb szakmai precizitással tudják levezetni az edzéseket és az átlag populáció is biztonságosabban, hatékonyabban vehessen részt a fizikai aktivitásban.

 *rehabilitáció – sérülés utáni eredeti állapot visszaállítás, prehabilitáció – preventív gyakorlatsorok összessége, melyek célja a sérülések megelőzése

Az NASM által kidolgozott PES (Performance Enhancement Specialist - erőnléti edző), valamint CES (Corrective Exercise Specialist - Korrektív Sportrehabilitációs Tréner) végzettségű, OPT™ (Optimum Performance Training) és CEx™ (Corrective Exercise Continuum) módszereket alkalmazó szakemberek az NBA, NHL, NFL, MLB, MLS, észak-amerikai ligákban, az európai élsport csapatoknál, valamint az egyéni sportágakban is rendkívül jó eredményeket érnek el erőnléti edzőként és korrektív sportrehabilitációs trénerként. Ezek a megbecsült sportszakemberek a magas színvonalon űzött, teljesítmény centrikus, modern sport nélkülözhetetlen kulcsszereplői! (Premier League cikk)

A CES képzés azt a rendkívül fontos és a hazai gyakorlatban még hiányos területet öleli fel, mely a gyógytornász és az edző munkája  között van. Számos esetben az történik, hogy az edző túlterheli a sportolót, vagy nem veszi észre a fáradásos sérülések előjeleit, aki azután műtétre, vagy gyógytornászhoz kerül, mindenképpen kiesve az edzésfolyamatból. Azt most nem ecsetelem, hogy ez milyen visszaeséssel és konkrét anyagi veszteséggel jár mind az egyén, mind a sportoló oldaláról. 

 Sportsérülések lehetséges okai: :)

tenis.jpg béna guggolás.jpg


Persze a másik oldal is igaz, hogy sportsérülést követő rehabilitációs szakasz után, azt követően, hogy a gyógytornász terápia véget ért, a sportoló sokszor képtelen visszailleszkedni a normál edzésrutinba, mert még nem terhelhető teljes mértékben. Komoly probléma, ha a gyógytornász nem ismeri az adott sportág mozgásanyagának megfelelő korrekciós gyakorlatokat, és ha az edzővel nem tud kommunikálni "közös szaknyelven" annak érdekében, hogy a sportoló mielőbb teljes értékű munkát végezhessen. A CES képzés tehát a team-munka kulcsfontosságú alapjait rakja le azzal, hogy edző -gyógytornász -terapeuta-sportorvos halmazok közös metszetét rendezi egységes szaktudásra épülő koncepcióba. A csúcs itt az élsport, hiszen ott ismerték fel legelőbb, hogy ez a hiányzó láncszem mennyire visszaveti a játékosok optimális teljesítményének fokozhatóságát. 

Az alábbi videón a Phoenix Suns játékosát Grant Hill-t kezelik CES trénerek.

 

  

 A CES képzés lényege a CEx™ (Corrective Exercise Continuum) módszer, mely így néz ki:

 

CEx_hu.PNG

 

 A folyamat részletes leírását és a korrektív gyakorlatok szükségességének indoklását a következő bejegyzésemben olvashatod.

 Bővebben a március 6-án induló CES képzésről itt olvashatsz

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr405787727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása