Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Fitnesz szakmai siker, pofon a felnőttképzésnek

2013. július 16. 18:56 - Zopi

Hosszabbak és drágábbak lesznek a tanfolyamok 2013 szeptember 01-től! 

Óriási fitnesz szakmai siker, és döbbenetes pofon  a felnőttképzésnek - OKJ 2013

Ladányi Zoltán IWI szakmai vezető írása - Zopcsák László kiegészítéseivel

Hihetetlen módon a 2013 szeptember elsejétől életbe lépő OKJ-s rendszer pont abból készül elvenni, amiben a felnőttképzésben résztvevők amúgy is szűkölködnek: időben és pénzben. Akik augusztusban elkezdik a tanfolyamokat százezreket spórolhatnak, de hogy mi lesz azután…

A következő írás kifejezetten a fitnesz szakirányú képzésekre vonatkozik, hiszen mi ennek körülményeit ismerjük. De tájékozódva más szakmák képviselőinél azt látjuk, egy komoly általános problémáról van szó, mely döntően befolyásolhatja az egész felnőttképzés, így ezrek jövőjét. Ezt az is jelzi, hogy amikor kiderült, január elsejéről szeptemberre tolódik az új rendszer hatályba lépése, az olyan portálokon is mint például a hvg.hu arról jelentettek meg cikkeket, hogy a „jelentkezők számának drasztikus csökkenésétől tartó felnőttképzők egyelőre fellélegezhetnek” (1). Helyszűke miatt a teljesség igénye nélkül a megítélésünk szerinti legfontosabb területeket fogjuk most megemlíteni.

DSC01083v.jpg
Gyakorlati oktatás az IWI edzőképzésén

 

A változások lényege:

"Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. 2013-ban szeptember 01-től megújul a képzési jegyzék: a jövőben jóval kevesebb szakma közül lehet választani, 1300 helyett 638 szakképesítés lesz. 

Megszüntették a szakmákon belüli elágazásokat, az alap-, rész és a ráépülő szakképesítések aránya azonban alig változott. Azok a szakképesítések, amelyekre az elmúlt időszakban nem mutatkozott munkaerő-piaci kereslet, kikerültek az OKJ-ból...

...Az új szabályok miatt jóval magasabbak lesznek a tanfolyami formában induló (iskolarendszeren kívüli) képzések óraszámai". (4-5-szörösére emelkednek a kötelező minimum óraszámok.)

...Jövő szeptembertől az óraszámok növekedésével párhuzamosan valószínűleg az összes tanfolyam drágább lesz." (2)

A szakmák számát a felére nyesték le, és ezért is éljük meg nagy sikerként, hogy nem csökkentették számottevően a fitneszhez, sporthoz köthető szakképzések számát! 

A teljes kép megértéséhez célszerű kicsit messzebbről indulnunk. Az elmúlt években a fitnesz iparág Magyarországon is óriási fejlődésen ment keresztül. Sorra nyíltak a klubok, amelyek bárhol a világon megállnák a helyüket. Ezek folyamatosan növekvő taglétszámmal működnek, és mára már a rekreáció kiemelkedő színterévé váltak. Mivel mind nagyobb tömegek jelentek meg az edzőtermekben egyre szélesedő korcsoportokból kikerülve, a szakemberek szerepe különösen fontossá vált. Tekintve, hogy talán kis túlzással az internet fejlődéséhez hasonlítható a fitnesz szakma robbanása, természetes, hogy az oktatás nem tudta minden ponton maradéktalanul lekövetni ezt a változást. Sokáig a testnevelő tanároktól vártuk, hogy ezen a területen is megállják a helyüket, de viszonylag gyorsan egyértelművé vált, hogy nekik is specializált tudásra van szükségük. Különösen igaz ez, ha tudjuk, hogy ma már egy fitnesz szakembernek termi és outdoor közegben, a fiataloktól a kismamákon át az idősekig, kezdőtől az amatőr sportoló szintjéig, egészségesektől kezdve civilizációs betegségekkel rendelkezőkig, a hagyományos módszerektől a funkcionális tréning világáig mindenhol meg kell állniuk a helyüket. Ezzel szemben eddig, a 2008-as változások hatására is csak a következő fő képzések voltak elérhetőek:

  • Aerobik-Testépítés-fitnesz Sportoktató
  • Aerobik-Testépítés-fitnesz Sporedző
  • Személyi edző

A Sportoktató és a Sportedző tanfolyamok esetében a többi sportágtól eltérően egyfajta hallgatólagos megegyezésre volt szükség az iskolák és a vizsgáztatók között, hiszen mind az Aerobik, mind pedig a Testépítés terén sokkal dominánsabbá vált a tömegsport jelleg mint a versenysport forma. Maga az elnevezés is kezdett kényelmetlenné, feszengőssé válni. Ráadásul ezeken a tanfolyamokon olyan szükségtelen témák veszik el az időt az igazán fontos tananyagoktól mint például a "Sportfinanszírozás rendszere" tantárgy, amelyet valljuk be, elég ritkán tud egy zenés alakformáló órát vezető, egyébként órabérben dolgozó instruktor hasznosítani. Ezek az ellentmondások az európai színvonalú ügyfélkezelést is igen nehézzé teszik.

A 2008-as változások üde színfoltja volt a Személyi edző szakma elismerése,és az OKJ-s rendszerbe kerülése.  Ez az előbbiek ráépüléseként érhető el, és meglepően letisztultan tartalmazza azt, amit egy ilyen szakembernek tudnia kell. Az első hazai személyi edző képzést még 13 évvel ezelőtt Zopcsák László dolgozta ki, majd az IWI akkreditálta, nem csak a felnőttképzési intézeten, de a gyógytornászok és a testnevelők akkreditációs hivatalán keresztül is.

A 2013-as változások elé nagy várakozással tekintettünk, hiszen komoly munkát fektettünk abba, hogy az Európa-szerte használt fitnesz iparágra jellemző szakmák nálunk is meghonosodjanak.  Büszkén mondhatom, hogy ezt sikerült is elérni! Ebben nagy szerepet játszik az, hogy a brüsszeli EHFA szakértő bizottságának munkatársaként   a nyugat - európai folyamatok adaptálására lehetőségünk nyílik. Az újonnan bekerült képzések, amelyek már megfelelnek a mai gondolkodásnak, a következők:

  • Fitnesz Instruktor
  • Csoportos Fitnesz Instruktor
  • Valamint megmaradt a Személyi edző kibővített bemeneti lehetőségekkel a felsőoktatásból érkezők számára

A mai gondolkodásnak megfelelés tulajdonképpen nem mást jelent, mint azt, hogy ezek a képzések az EKKR (Európai Képzési Keretrendszer, vagyis EQF – European Qualification Framework) alapján lettek összeállítva.

Mint korábbi bejegyzéseinkben már beszámoltunk róla, az EKKR 8 kompetencia szint alapján sorolja be a szakképzettségeket. Nyugat Európában a munkaadók e besorolás alapján veszik fel a munkaerőt, ( Personal Trainer Level 4, Fitness Instruktor Level 3)

http://fitnesstrend.blog.hu/2011/07/21/ehfa_ereps_eqf_tessek

Sajnos az új OKJ még mindig nem veszi figyelembe ezt a kompetenciaszint besorolást, ezért az IWI külön akkreditáltatta a képzéseit az EHFA-nál, mert így végzett hallgatóink be tudnak regisztrálni az EREPS-be ami alapvető fontosságú a külföldi munkavállaláshoz.

http://fitnesstrend.blog.hu/2011/08/03/mitol_nemzetkozileg_elfogadott_egy_vegzettseg

 

Mikor kiderült, hogy az új OKJ-ba bekerültek az új fitnesz szakképzések is, hatalmas öröm lett úrrá rajtunk, hiszen tehettünk valamit a szakmáért, végre ebben is felzárkózhatunk a világ mellé, és nem utolsó sorban a hallgatók azt tanulhatják, ami valóban fontos számukra, felesleges sallangok nélkül. Sajnos örömünk nem tarthatott túl soká, hiszen az is kiderült, hogy az eddig használt óraszámokat akár az ötszörösére (!!!) is fel kell duzzasztaniuk a képzőknek, ami nem azért gond, mert nem tudnánk ezt az időt kitölteni, hanem azért, mert család és munka mellől ekkora időtartamra, vélhetően jóval magasabb tandíjért, egy átlagos felnőttképzést igénybe vevő nem fog tudni elszabadulni.

"Az iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami munkarendet óraszámban határozzák meg, ennek eddig csak a maximuma volt megadva. Most az olyan képzésekre, amelyeket iskolarendszerben is oktatnak, olyan „-tól -ig” óraszámot írtak elő, amely körülbelül az iskolarendszerű esti képzés óraszámának felel meg."  (3)

Értetlenül állunk az indokolatlanul nagy mértékben megnövelt óraszámok döntése előtt, mert ez jelentősen le fogja csökkenteni azok számát, akik képezhetik vagy átképezhetik magukat ebben a rendszerben, amellett, hogy a magasabb kimeneti minőség sem okvetlenül garantált.

Augusztusi beiskolázással a tanfolyamok még mindenképp a 2008-as rendszerben, a megszokott óraszámban és tandíjak mellett fognak indulni, viszont a tavaszi félév indításai az említett indokok miatt még sok kérdőjelet hordoznak magukban.

Sokan úgy vélik, hogy helyes volt a kormány döntése, mert a magasabb óraszámok garantálni fogják a végzettek ezzel arányos szakmai tudás-szint emelkedését. Mi ezt nem tartjuk feltétlenül igaznak, mert nem a képzés óraszáma a döntő, hanem a vizsgára felkészítés módja, az oktatási segédanyagok, (pl. e-learning) a felkészült oktatók, igényes helyszínek, a háttértámogatás. Hatalmas óraszámok mellett is lehet gyenge színvonal az oktatásban és a számonkérésben. 

Bízunk benne, hogy ezek a változások szigorúbb ellenőrzésben is megjelennek, és a minőségre törekvő akkreditált iskolák árnyékában munkálkodó nem akkreditált képzők is ezentúl megfelelő színvonalra és adminisztrációra lesznek késztetve. 

Kérdés csupán az marad, hogy ki fogja vállalni az esetenként 2-3 évesre nyúló képzésekre fordított időt, energiát, a megemelkedett tandíjjal és az utazással, szállással járó megnövekedett költségeket? 

Az IWI felkészült a változásokra és az új szabályok szerint eljárva fogja indítani a képzéseket.

Azonban, ha augusztus 31-ig jelentkeznek az OKJ-s képzések iránt érdeklődők, akkor az őszi képzéseinken még a régi rendszerben tanulhatnak!                           

 Ladányi Zoltán

IWI szakmai vezető

 

Zopcsák László

IWI igazgató

                                                                 

1 IVÁNYOS JUDIT: Mégsem lesz új OKJ januártól, csúszik a képzési lista bevezetése

Hvg.hu {online} http://hvg.hu/karrier/20121116_Csuszik_az_uj_kepzesek_bevezetese_fellele

2 Változik az OKJ szeptembertől: hosszabbak és drágábbak lesznek a tanfolyamok. 

 http://eduline.hu/felnottkepzes/2013/6/27/OKJ_valtozasok_2013_szeptember_kerdesek_val_RXSUHD

Teljesen átszabják az OKJ rendszerét: drágább lesz a felnőttképzés

 http://eduline.hu/felnottkepzes/2012/8/14/uj_orszagos_kepzesi_jegyzek_okj_valtozasok__GFRU0L

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr405395133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása