Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Az Erőnléti Edző (PES) szakma az USA-ban, IWI-s tanulmányút

2013. május 01. 13:15 - Zopi

 

Milyen külföldön az Erőnléti Edzői (Performance Enhancement Specialist  - PES) szakma? Évek óta figyelemmel kísérem a trendek alakulását, tudom, hogy ez a sportszakmai képzések csúcsa, integrálja mindazt, amit a sérülésmentes teljesítményfokozásról tudni és a gyakorlatban alkalmazni kell. Ahol ez működik, ott jön az eredmény, akár egyéni, akár csapat sportágakról van szó. Mindez a személyi edzésre is igaz, az itteni klientúrában is alkalmazható, hiszen az egyéni maximum megközelítése nem élsportfüggő kérdés! 

Amikor 1999-ben nyakamba vettem az USA-t végigjárva Kaliforniát a Stanford Egyetem élettani laborjától a Santa Barbara-i pilates stúdión át a West Los Angeles-i „celebrity” személyi edző stúdióig, akkor a személyi edző szakma meghonosítása foglalkoztatott, most pedig a Performance Enhancement, vagyis az erőnléti edzői hivatás mibenléte izgatta a fantáziám. Kollégámmal, Horváth Szabolccsal az IWI Sportakadémia erőnléti edző képzésének vezetőjével egy életre szóló szakmai turnét hoztunk össze USA-ban, 2013 márciusában.

086_1.JPG
Nem verő- hanem IWI Sportakadémiás erő-legények. Angels Spring Training Camp, Phoenix, AZ

 

Az első élmény a Las Vegas-i IHRSA Fitnesz Konferencián ért minket, majd Phoenixben az erőnléti edző (PES) és a korrektív sportrehabilitációs tréner (CES) képzések őshazájában kaptuk meg a végső megerősítést kitűzött céljaink helyességéről.

Itt két meghatározó intézményt is megnéztünk, az NASM és az Althetes' Performance cégeket, melyek listavezetők nem csak a szakemberképzésben, de a gyakorlati edzőképző és sportoló felkészítő munkában is.

Első utunk az NASM (National Academy of Sports Medicine) székházába vezetett. Oktatási partnerünkként az ő képzési anyagukat kibővítve indítjuk a PES képzést. A képzés tartalmáról és minőségéről korábban is meg voltunk már győződve. Az NASM egy óriási intézmény. Évente 20 000 embert képez, elképesztő energiát forgatnak vissza tananyagfejlesztésre. Most azt kérdezitek, hogy miért nem az IWI dolgozta ki a saját PES képzést? Hát ezért, mert ki van már találva, ki van próbálva, működik, bevált.

Az NASM koncepcióról szóló korábbi blogbejegyzésem:

http://fitnesstrend.blog.hu/2013/02/07/integralt_vagy_funkcionalis_edzes

229_1.JPG 221_1.JPG
NASM székház, Phoenix AZ NASM vezető David Corriea

 

A nagy meglepetés számunkra az volt, hogy mennyire tudatosan használják az erőnléti edzői és a korrektív sportrehabilitációs koncepciót a gyakorlatban is!

Az NASM vezetője Allan Russel megszervezett nekünk egy szakmai gyakorlatot az Angels Baseball Spring Camp-be, ahol a Major és Minor Baseball Liga csapatok jönnek össze tavaszi táborozásra. Az edző központban Geoff Hostetter vezető edző, Seth Walhs erőnléti edző, Eric Munson korrektív rehabilitációs vezető tréner vártak és vezettek be az élsport e különösen speciális szegmensébe. Beigazolódott ezen a terepgyakorlaton is, hogy az erőnléti edző nem igazán sportágakra specializálódik (bár jó, ha van az adott sportágban versenyzői, vagy edzői tapasztalata) hanem egyes sérülés típusok megelőzésére, vagy sportág specifikus képességfejlesztésre koncentrál, pl. ugró-futó, ugró-dobó, dobó-futó, stb… kombinációkra felosztva. A játékosok felkészülésében komoly szerepet kap a funkcionális és a saját testsúllyal végrehajtott edzés, (melyből az egyszerűbbeket önállóan is végzik, be vannak rá tanítva) valamint azok a preventív célból végzett „törzs”, vagy szivacshengeres izompólya lazító gyakorlatok, melyeket mi is itthon még csak most kezdtünk tanítani.

063.JPG 080.JPG
Önálló CES gyakorlatvégzés Plyometrikus edzés része a rutinnak, úgy mint a súlyzós edzés. Nem félnek, hogy "lassulnak" a súlyoktól...

 

 

 

internal memory South America 2013 march 989.JPG
Angels játékos pre-rehab kezelése

 

A nap csúcspontja egy VIP bérlet volt, mellyel a szomszédos stadionban megnézhettünk egy Major League meccset (Milwaukee Brewers vs. Phoenix Angels). A viszonylagos nyugalmi helyzetből végrehajtott igen robbanékony, éppen ezért sérülésveszélyes futások, elkapások, ütések, vetődések, valamint a mentális fókuszt igénylő gyors helyzetfelismerések és döntések komoly feladat elé állítják a tréner csapatot, akik team munkában készítik fel a játékosokat.

060.JPG
A MLB meccs

 

A másik intézménybe, az Athletes' Perfomance (AP) főhadiszállására, tréningközpontjába való bejutás azonban kemény diónak bizonyult, mert már a honlapjukon is azt hirdetik, hogy „a központ látogatását külsősöknek nem engedélyezik”, hiszen a magasan jegyzett NBA-ben játszó kosarasok, NFL futballisták, olimpikon atléták és más csúcs-sportolók felkészülését avatatlan szemek nem láthatják. Több e-mail váltás után azonban sikerült meggyőznöm őket arról, hogy nem átlag látogatók vagyunk. A Kelet-Európai szakembereket még mindig magas nimbusz övezi az USA-ban, meg igazat megvallva most a „PhD in Sports Science” fokozat jó ajánlólevélnek bizonyult. Eképpen is bántak velünk, és mondhatom Szabi nevében is, végig borzongtunk a gyönyörűségtől, mert mindenre számítottunk csak erre a mélyre ható, elemi erejű szakmai tapasztalatra nem. Ugyanis amit láttunk, maga volt a tökély. A szakmai csúcs. Képzeld el, hogy mérnök vagy és beengednek a NASA-ba, figyelheted a Marsra szállást. Vagy talán inkább azt képzeld el, hogy zenész vagy, és egyszer csak lehetőséged van a back stage-ről nézni Prince-t, vagy Madonnát, Fat Freddy's Drop -ot, vagy mindegy, ami ízlésednek megfelelő, sőt utána leülhetsz a zenészekkel egy jam session-ra. Hát ilyen érzés volt…

 

258.JPG
AP - az etalon tréning központ kapujában

 

Mit láttunk? Az elmélet gyakorlatba átültetésének prototípusát. Láttuk, ahogy felmérik, tesztelik az NFL játékost. A 150 kg-os lineman core edzéssel kezdett, SMR szivacs hengerrel átlazította a "triggerpontjait", majd jött a további belemelegítés, a csípő mobilizáció, majd az egyre keményebb drillek a műfüvön kijelölt pályán. Iszonyú gyorsak, brutálisan céltudatosak ezek a sportolók. Az erőnléti edzők ott állnak mellettük, folyamatosan igazítják őket, figyelnek a mozgásmintára, hibát javítanak, biztatnak, az egyéni terv követését betartatják. Off season-ban sem a lábukat lógatják, mert tudják, hogy ilyenkor is van tennivaló, ez a gyengeségeik kiküszöbölésének ideális szakasza. Nem biztos, hogy a kőkemény motorikus képességfejlesztő gyakorlatok, hanem a rehabilitációs, vagy éppen a pszichológiai edzés lehet célravezető. Ők csak így hívják: „Train above the neck”

.

240.JPG
Nyak felett mi van? Mit kell itt edzeni? 

 

Mark Verstagen-t az AP tulajdonosát a világ top erőnléti edzői között tartják számon. Számos szakkönyvet írt, (Core Performance sorozat) és 12 éve megalapította az AP –t mely élsportolók speciális felkészítésére szakosodott intézmény hálózat az USA-ban. Nem véletlen, hogy számos amerikai első osztályú csapat mellett ő a német foci válogatott erőnléti felkészítéséért felelős szakember is.

251_1.JPG
Mark Verstagen mindenképpen fotózkodni akart velünk. Legyen mit mutogatnia az unokáknak...

 

Mire épül is az AP és az NASM koncepció? Edzés, regenerálódás, étkezés, mentális tréning!

Végignézhettük, ahogy a Minnesota Vikings játékosát felmérik, kiporciózzák a doppingmentes, bevizsgált napi táplálék-kiegészítő adagjait (EAS), étkezési tervet, és egy tesztelő bevezető edzést kap. 

Fényképezni persze tilos. De ne hogy már ne készülhessen fénykép vele! Mit fogok mutogatni a blogban?  A láthatólag leggyorsabb és rendkívül elszánt tekintetű fekete bőrű játékoshoz tartozott egy idősebb figura, folyamatosan segített neki, vitte a törölközőt, a frissítőt, odavetett egy-egy tanácsot a pihenőkben. Egy brutál agility drill kombináció után, odaszóltam az öregnek. „Gyors a fickó! Te vagy az edzője?” „Nem, a fiam!” -Húzta ki magát büszkén. Ne innen indult a beszélgetés –az öreg hiúságát kenegetve - melyik gigantikus hústorony hol játszik, mennyit keres, milyen a szezon, hogy edzenek… Aztán a végén mégiscsak született egy kép, rávettem őket! :)

249_1.JPG
Minnesota Vikings 3 M $ értékű játékosa. Tisztában van vele...

 

A következő szakmai kényeztetés számunkra a nemzetközi mentorship program-ba való betekintés volt. Ez egy 4x5 napos legalább egy éves gyakorlati képzés, bentlakásos, 4 szintből áll, csillagászati áron… Ennek ellenére szláv hangzású szó is megütötte a fülünket a tréning résztvevői felől.

549860_10151497483250700_980101998_n.jpg 901641_10151532763715700_1957276575_o (1).jpg
Súlyszán húzás, futóiskola Oniel Cousins, OT, Cleveland Browns robbanékonyságra edz

 

Meghatározó élmény volt számunkra tehát ez az amerikai túra… természetesen ez a szemlélet igaz Nyugat - Európára is. Minden csapat mellett ott dolgozik az erőnléti edző, aki nem keverendő össze a testépítő edzővel és személyi edzővel, bár mindkettő tudását magában kell, hogy hordozza. Az erőnléti edző kompetenciáját egy mondatban talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy képes a sportoló teljesítményét sérülésmentesen maximumra fokozni, integrálva az egyes edzésmódszereket, oly módon periodizálva, hogy az illeszkedjen a csapat, vagy az egyéni felkészülési szempontokhoz. Rendkívül fontos paraméter, hogy az erőnléti edző team munkában dolgozik a vezető edzővel, a korrektív rehabilitációs trénerrel, a sportorvossal, gyógytornásszal, masszőrrel, sőt egyes esetekben a pszichológussal és a dietetikussal is. A külföldi csapatok sikereit nem csupán a pénz határozza meg, hanem ez a referencia hálózat, mely körbe veszi a sportolót, a csapatot, valamint az a mentalitás, ami lehetővé teszi az együttes munkát.

opt_model_5phase_fitness.jpg
Az OPT edzésmodell

 

A helyzet azonban hazánkban korántsem ilyen rózsás. A klubok vezetőségére sokkal inkább jellemző még az a fajta értetlenség, melyet egy labdarúgó NB I-es csapat edzőjének kijelentése szimbolizál leginkább: „Erőnléti edző? Az meg minek, nem kell, hogy izmosabbal legyenek a focisták, attól csak lelassulnak…” Szerencsére az ilyen „mesterek” már kopnak ki, és helyüket átveszi az a modern szemlélettel rendelkező új generáció, akik tisztában vannak azzal, hogy nem elég a tehetség és a szorgalom, kell az a bizonyos háttértámogatás is a szakembercsapattól.

Nemrégiben egy erőnléti edzői szemináriumon vettem részt, ahol többek között Krammerer Zoli is meghívott vendég volt. Arra a kérdésre, hogy miben rejlik a sikere, egyértelműen azt a választ adta, hogy a temérdek edzésmunkában, és ha belegondolunk abba, hogy gyerek korától rója a sziget-köröket, valóban elképesztő, hogy mit meg nem tesznek sportolóink. De képzeljük csak el egy pillanatra, hogy mi lenne, ha az edzőtáborban nem lecsót kapnának, (ezt is a szemináriumon hallottuk egy élsportolótól) hanem figyelnének a táplálkozásukra, és táplálék-kiegészítésükre!!! (egy amatőr testépítő tudatosabban e tekintetben sokszor!) és a pszichológiai tanácsadás nem csak az olimpia előtti gyors, 2-3 alkalmas beszélgetésben merülne ki… Az erőnléti edző és a korrektív rehabilitációs tréner szerepe mindenképpen fel fog értékelődni, egyszerűen azért, mert egy sportolóba fektetet irdatlan pénz, energia hatalmas kincs, melyet ezek a szakemberek képesek megőrizni, kamatoztatni. Erről szól a teljesítményfüggő sporttáplálkozás, az erőnléti edzés, a sportpszichológia, melyek itthon még nem nyerték el méltó helyüket a sportolók felkészítésében.

Sokan kérdeznek, van-e erre kereslet, hol fognak elhelyezkedni ezek az edzők? Van személyi edző, meg „szakedző”, minek ide erőnléti edző?

Ilyenkor arra gondolok, hogy pontosan 13 éve tették fel nekem ezeket a kérdéseket ugyanígy, ugyanebben a kontextusban, csak éppen a személyi edző képzés létjogosultságát megkérdőjelezve. Minek az, ki fogja igénybe venni, van body-builder edző, aki ugyanazt tudja. Jöttek a kicsinyes szűklátókörű, vagy éppen tudatlanságból, de nem ritkán tájékozatlanságból, vagy éppen kishitűségből fakadó érvek, kérdések. Az idő azokat igazolta, akik velem együtt arra tették a voksukat, hogy a személyi edzés egy önálló szakmává fog válni. Valóban, ez ma már OKJ-s államilag elfogadott képzettség, a legkeresettebb fitnesz karrier szakirány. Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy az erőnléti edzőség, mint az egyéni kondicionálás magasan képzett szakembere hamarosan hazánkban is olyan sikerpályát ír le, mint a personal training.

2013 április végén a korábban említett edzővel, Gáspár Laci (Gazsi) barátommal, aki egyébként a zalaegerszegi XXL Fitnesz Klub tulajdonosa, illetve a fiainkkal kiugrottunk Madridba megnézni a Real vs. Atletico foci, illetve a Barcelona Regal FC vs. Real kosármeccset. Hola!!! Micsoda erőnlét! És nem a „szél fújta össze” nekik!

 

20130427_104234.jpg 20130427_162829.jpg
Gazsival a Bernabeu előtt. Vajda Annával Madridban

 

Gazsi kifejtette korábban, hogy mindenképpen el akarja végezni a PES képzést. A lelátón elhelyezkedve, a meccs és az aréna hangulatától izgatottan tettem fel neki a kérdést: „100 éve a szakmában vagy, focistákat, kosarasokat, teniszezőket edzel, CrossFit-es vagy, MBI-es focista voltál, TF-et végeztél, mit vársz Te ettől a PES képzéstől, mi újat tud mondani neked?”

„Ugyanazt, amit az anno 2000-ben általad vezetett személyi edző tanfolyamtól: ott is már évek óta edzősködtem megelőzően, de megkaptam az ismeretek rendszerezését, aminek hatására végre összeállt a kép. Várom, továbbá a megfelelő végzettség megszerzését, önmagam helyzetbe hozását azzal, hogy egy bizonyos dologban specialista vagyok és persze az sem mindegy, hogy ide hozzátok házhoz azt a képzést, amit csak angol nyelven lehetne elvégezni külföldön, szóval egy csomót spórolok rajta!...”

Ekkor az Atletico berúgta az első gólt és a hangorkánban nem hallottam a további érveket… Végül is, nem engem kell meggyőzni, ezt mindenki oldja meg önmagában. Aki kimarad, nem veszt túl sokat. Legfeljebb lemarad. Egy dolog bántott csupán, hogy C. Ronaldo nem játszott, lesérült. Elkelne neki egy jó erőnléti edző! :)

 

180_1.JPG

 

Utóirat: A PES-el az én személyes ambícióm, hogy jövőre indulok az Arizona GFlex Openen Masters kategóriában. Csak nehogy nagyon felerősödjek. Hogy néznék ki ha magamra rántanám a kaktuszt?

További képek

IHRSA Fitness Convention Las Vegas 2013 március:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.361574227291287.1073741825.174671525981559&type=3

 

Phoenix:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.363696717079038.1073741826.174671525981559&type=3

 

Tanfolyami infó - Facebook event:

https://www.facebook.com/events/482310055183198/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr325259279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása