Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Sportedző OKJ-s tanfolyami nyitónap az IWI-nél

2011. október 02. 06:51 - Zopi

 

Több, mint 150 aerobik és testépítés-fitnesz szakos sportedzőt iskoláztunk be október elsején, szombaton. A teljes IWI stáb felvonult, hiszen egy OKJ-s tanfolyam szervezéséhez körültekintő előkészületekre van szükség. Jegyzetek, részletfizetési és tanulmányi szerződések, orvosi igazolások, mindezek adminisztrációja igen összetett feladat.

IWI sportedző hallgatók a nyitó napon, 2011. október 01.

 

Természetesen ezt a nagy létszámot úgy lehet csak minőségben kezelni, hogy több kisebb csoportra bontjuk a szakágakat (3-3). A gyakorlati foglalkozásokon pedig a képzés vezetőkön kívül (aerobiknál Vivien, Rita, Balázs) minden csoportnál még van egy másik oktató is,  aki a mozgásanyag elsajátításában segít a hallgatóknak (Toure Mariann, Csonka Anita). A vezető tanárok "rotálódnak" az egyes csoportok között, így nem fordul elő, hogy egy hallgató pl nem találkozik a Ritával, vagy a Tozóval.

 

8.00 - Kezdés előtti életkép

 

8.25 - Fogadás balról! Az IWI Team glédában áll...

 

 

8.55 Az első "sokk-élmény"... A hallgatók folyamatosan érkeznek és megkapják az oktatási csomagot, tele jegyzettel, tematikával, képzési szerződéssel.... 

 

 

8.59. - Egy a hat jegyzetből... izgalmas...

 

 

9.00. Elkezdődik a képzés ismertetése - Vermesi Andi cégvezető és Ladányi Zoli szakmai vezető

 

Testépítés - Fitnesz tanfolyamon Tozó és Gabi mellett asszisztens oktatóként dolgozik Krasznai Gábor és Zilahy Gábor.

A kiváló oktatási helyszínek (Lite Wellness, Oxygen Wellness, Gilda) lehetővé teszik, hogy a hallgatók az edzéseszközök és módszerek széles választékát ismerjék meg. Persze azt kihangsúlyozzuk már a képzés elején, hogy rendszeres egyéni gyakorlás nélkül senki nem válhat igazi fitnesz szakemberré.

10 órakor megérkezett Tozó és Gabi, majd Rita, Balázs, Mariann, és Anita, hiszen fontosnak érezték, hogy találkozzanak azokkal a hallgatókkal, akik a kezük alatt felnőve majdan a leendő új fitnesz edző generációt képviselik. Most ugyan csak egy rövid bemutatkozásra volt lehetőség, mert a tematika szerint a képzés általános OKJ-s elmélettel (edzéselmélet, anatómia-sportélettan, gimasztika, stb..) kezdődik, majd fokozatosan kapcsolódik be a szakági elmélet és a gyakorlat.

Tozó elmondta, hogy ők ugyan nagyon kedvesek :), de a tananyagot "kőkeményen bevasalják" a hallgatókon, tehát senki ne számítson arra, hogy lazán lehet venni ezt a képzést.

 

Ez a logisztika, szervezés természetesen csak profi, főállású csapattal valósítható meg. Az IWI irodában 8-an azon dolgozunk hétközben, hogy az oktatási hétvégéken minden olajozottan működjön. Persze a hallgatók nem velünk találkoznak rendszeresen, számukra az IWI-t azok az oktatók jelentik, akik szakágvezetőként, vagy éppen óraadóként tanítanak. Az IWI csapat összetartására nagy gondot fordítunk, a tanáraink a mi igazi értékünk, a "forgótőkénk". De szerintem az alábbi képeken jól látszik, hogy az IWI-ben jó tanítani és a hangulat is kellemes a tanári megbeszéléseken, rendezvényeken.

Vivien, Balázs, Rita - nem lesz uncsi az aerobik szakág az tuti! :)

 

 

Az IWI szakágvezetői a szeptemberi évnyitó értekezleten

 

Zsolt és Zoli szakmai megbeszélése: - "Velünk ne húzzanak ujjat a hallgatók" :) 

 

További tanári képekért kattints ide: (IWI Facebook oldal)

Fontosnak tartom, hogy az első oktatási napon én is jelen legyek minden induló képzésünknél. Óriási felelősségnek tartom azt, hogy ennyi érdeklődő tiszteli meg az IWI-t a bizalmával, melyet nyilván azért kiérdemeltünk az elmúlt évek munkájával. A minőséget azonban tartanunk és emelnünk kell, ami különösen nagy kihívás számunkra, mert most ősszel több száz hallgatót iskolázunk be a jelenlegi sportedző képzés mellett. (Zalaegerszegen induló sportedző képzés, személyi edzők - 2 csoport, jóga oktatók, Wellness&SPA, ill. Fitnesz menedzserek, Animátorok, Szenior trénerek... és akkor még nem is soroltam a kisebb továbbképzéseket, mint az angol szaknyelv, sporttáplálkozás, preventív gerinc és stretching, vagy a funkcionális tréner...)

Ebben folyamatban óriási segítségünkre van az elmúlt években kifejlesztett E-learning rendszerünk, mely mára alapvető fontosságú lett a kurzusok kezelésben, mind a hallgatókkal való zökkenőmentes kommunikáció, mind a rendszerezett tananyagok közzététele tekintetében. Sokan félreértik az e-learning szerepét, nálunk természetesen nem a gyakorlati képzést helyettesíti ez a korszerű megoldás, hanem az előbb említettek mellett támogatja a szervező munkákat. Adott esetben persze egy gyakorlati óra anyaga is tovább mélyíthető az e-learningen található oktató videó megnézésével.

Előadás a fitnesz szektor hazai és globális helyzetéről - ZL 

 

A képzésre jelentkezők tisztában kell, hogy legyenek azzal, ők nem csupán "aerobikosok", vagy "testépítők" lesznek, hanem fitnesz szakemberek, tehát egy jól definiálható, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában már professzionálisan működő hivatáshoz fognak tartozni. Hogy itthon is elérjük a kívánt színvonalat, fontos ez a "paradigma váltás" vagyis, hogy más szemléttel közelítsünk a fitnesz szakmához. A preventív fittségi iparág külföldi és hazai ismertetése az egyik legfőbb feladatom a nyitó napon, vagyis képbe helyezni a leendő szakembereket, hogy választott hivatásukat globálisan tudják kezelni. 

Most itt megosztom az egyik előadás anyagomat, mely azért persze szóban kiegészítve az igazi.

fitnesstrend.blog.hu/media/file/Zopcsak L_Fitness sector intro short_2011_szept SE.pdf

(Az előadásanyag továbbközlése természetesen engedélyköteles!)

Ezen a szombati napon jól belecsaptunk a húrokba, hiszen a délelőtti adminisztrációt és bemutató előadásokat követően az ebédszünet után már egyből a mozgatórendszer anatómiáját kezdtük el "boncolgatni" Cselik Szabi vezetésével. 

Bizonyára sokan elgondolkoznak azon, hogy lesz-e ennyi edzőre kereslet, s én is sokszor megkapom ezt a kérdést. A válasz némileg összetett.

Egyrészt felnőttképzésről beszélünk, ahol mindenkinek joga van azt tanulni ami érdekli, amire pénze, energiája, kedve van. Az EP által szorgalmazott Lifelong Learning elképzelés már nem csak egy üres szlogen itthon sem. Másrészt számos olyan szakmát ismerünk, ahol tényleg túlképzés van, s privát praxisban sem tud mit kezdeni az illető a végzettségével. (Közgazdász, marketinges, jogász, kommunikáció szakos, testnevelő, rekreáció szervező, a humán kineziológusról meg ne is beszéljünk, stb... Ontják az oktatási intézmények az ilyen és hasonló szakmai végzettségű egyéneket.)

Ugyanakkor a fitnesz edzői szakma ettől eltérő némileg. Ugyanis itt egy folyamatosan gerjedő igényről van szó, egyre több fitnesz terem nyílik, s egyre több edző nyit saját stúdiót, vagy "free lance"-ben, szabadúszóként tevékenykedik. A társadalom felől óriási az igény a fitnesz szolgáltatásokra, jobban mondva az igény "keltődik" pont az edzők, a nyíló fitnesz létesítmények által, s hozzájárul mindehhez az, hogy ma már nem "ciki" edzeni, sőt a jó kinézet előnybe hozhat a versenyszférában is.

Ha jól belegondolunk, nincs is igazán más alternatíva a stressz, az inaktív életmód, a környezeti ártalmak, a helytelen táplálkozás okozta egészségkárosodás ellenében. Az egyik oldalon ott a fitnesz szakember, a fitnesz létesítmények és a prevenció, a másikon pedig az egészségügyi dolgozók, a kórház, és a rehabilitáció. Hogy ez mennyi pénzébe kerül az államnak (vagyis nekünk)? Ezeket a kérdéseket nyilván a fitnesz menedzser képzésen részletesen is kivesézzük és ismertetjük azokat a gazdasági mutatókat is, mely számítások már a magyar viszonyokra vonatkoztatva is elkészültek...

Igen sokan a már meglévő tudásukat egészítik ki, s vannak olyanok is, akik már edzősködnek, de specializálódni akarnak. Akadnak, akiknek csak a "papír" kell, de hál' isten ők messze elkerülik az IWI-t és a rövid-olcsó képzéseket választják. Ők nehéz célcsoport.

Azt is látni kell, hogy ebben a szakmában viszonylag nagy a fluktuáció. Sokan csak bizonyos ideig dolgoznak edzőként, pl. az egyetemi tanulmányaik alatt, vagy a hölgyekre jellemzően a gyerekvállalás előtti időszakban. A fitnesz iparban nem lehet folyamatos energiabefektetés nélkül (önképzés, szolgáltatási színvonal fenntartása) "becsontosodni" egy pozícióba, annyira dinamikusan változik a fitnesz világa, (s a versenyhelyzet is fokozódik), hogy csak az igazán motiváltak képesek hosszú távon is ezzel a szakmával foglalkozni. Azt gondolhatnánk, hogy csak a fiataloké ez a lehetőség. Lehet, hogy számarányban ők vannak többen, de egyre nő azon középkorú edzők száma, akik az alternatív mozgás trendek területén, vagy éppen wellness tanácsadóként, fitnesz, vagy SPA menedzserként, vagy egy célcsoportra specializálódva (pl. Szenior) dolgoznak tovább.

Majdnem kifelejtettem; Jó edzőre MINDIG szükség van!

Végül, de nem utolsó sorban tisztelet azoknak, akik önfejlesztés céljából végzik el ezeket a képzéseket (és lehet, hogy sohasem lesznek edzők). Mert szeretnének hatékonyabban edzeni, "jobban kinézni", egészségesebb, fittebb formába lenni. Ők azok, akik ha sikerélményt kapnak itt, majd a saját mikro-közegükben tovább terjesztik és népszerűsítik a fittségi edzést, az egészséges életmódot, s végső soron a hírvivői lesznek a prevenciónak. Minden hallgatót megbecsülünk hát, nem a kinézet, a sportteljesítmény fontos, hanem az, hogy önmagához képest mindenki fejlődjön és élvezze azt, hogy ehhez a pozitív hangulatú, életigenlő közösséghez tartozik. Hiszen így közösen hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a magyar társadalom egészségesebbé, fittebbé váljon.

12.00. Kívánok magunknak és a hazai fitnesz szektornak sok ilyen vidám, lelkes edző-jelöltet és fitnesz szakembert!

 

Szólj hozzá!
Címkék: tanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr613271273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása