Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Mitől nemzetközileg elfogadott egy fitnesz edzői végzettség? Az EREPS szerepe

2011. augusztus 03. 09:17 - Zopi

Az IWI vezetőjeként és korábbi személyi edzőként is fontosnak tartom, hogy a cégünk által kiadott dokumentumok valóban elismertek és ismertek legyenek külföldön is. Ezt nem volt egyszerű megoldani, hiszen ahogy korábban is írtam, csupán az Egyesült Királyságban közel 400 edzőképző működik, Európa-szerte pedig több mint 1500. (USA-ban legalább 2000...) Hogyan lehet kiemelkedni ebből a (szürke) tömegből? Miként érhetjük azt el, hogy a végzett kollégák magabiztosan tudjanak munkát keresni és a munkaadók őket preferálják? A válasz részben a top edzőképzők nemzetközi EHFA és EREPS akkreditációjában rejlik. (lásd az előző blog bejegyzéseket)

Azért kiemelten fontos számomra a téma, mert kezdő edzőként (frissen végzett testnevelő tanári diplomával), igen kemény időszakot éltem meg még a 90’-es évek közepén, amikor munkát kerestem Cipruson és az USA-ban. Végül is éveket dolgoztam külföldön személyi edzőként és ezen tapasztalatok birtokában jó érzéssel tölt el, amikor a lelkes, (és múltbéli önmagamat idézően megfelelően naiv) fiatal pályakezdőknek, vagy munkát keresőknek tudok segítséget nyújtani abban, hogy kevesebb zökkenővel indítsák fitnesz karrierjüket. Nézzük a tényeket, mert sokan tévedésben vannak azzal kapcsolatban, hogy mit is keres a munkaadó. Hosszú évekig úgy jelentkeztek hozzánk a hallgatók, hogy megkérdezték: -Na de az IWI külföldön is elfogadott? Jogos a kérdés, és 4-5 éve a válaszom így hangzott:

Munkaadói szempontok:

  • Beszéled a szaknyelvet? (angol)
  • Van kapcsolatod külföldön? Ismered a munkaajánlatokat?
  • Képes lennél egy 5 perces bemutatkozó anyagot (angolul) összeállítani magadról edzéstartás közben?
  • El tudod adni magad? (Önmenedzsment, normális CV, stb…)

 

Még sorolhatnám a szempontokat, de belátható, hogy a munkaadó ezekre is kíváncsi és magától értetődő volt, hogy van megfelelő edzői végzettsége is a munkakeresőnek.

Mára már változott a helyzet, és a végzettséget kibocsátó iskola nem szorul háttérbe, hanem lényegében ez a belépő az edzői munkaerő-piacra. Egy igen komoly minőségbiztosítási rendszer épült ki az EU-ban, ahol a munkaadók (fitnesz klub menedzserek, tulajok) a www.ereps.hu weboldalon képesek ellenőrizni azt, hogy a jelentkező akkreditált iskola papírját tartja-e a kezében, vagy csupán egy dizájnos oklevelet. A képlet egyszerű: ha akkreditált az iskola, akkor garantált, (legalábbis nagy biztonsággal valószínűsíthető) hogy azokat a kompetenciákat (munkavégzéshez szükséges, képességeket, készségeket, jártasságot, tudást) számon kérték a vizsgán, melyek teszem azt a személyi edző munkakör betöltéséhez szükségesek. Ma 2011-ben is érvényesek a fenti állítások, azonban további szempontok is bejöttek. Nézzük sorjában.

Mire kíváncsi a külföldi munkaadó, hogyan választ a jelentkezők közül? Nézzünk egy külföldi példát:

 Az alábbi fotót egy londoni, több száz teremmel rendelkező klubhálózat, a Fitness First faliújságján lévő edzői portfólióról készítettem 2009 decemberében.

1. ábra

 

 

Érdemes megfigyelni, hogy a magyar kolléga végzettségei közül melyek a lényeges pontok. Nézzük részletesen a három pipával jelölt kifejezést:

Level 3 qualified. Az Európai Únióban létezik az ún. EKKR - Európai Képesítési Keretrendszer, (angolul EQF - European Qualification Framework), mely természetesen más szakma csoportokra is érvényes, nem csak a fitneszre. (Lsd korábbi blogbejegyzésem, Mi az az EKKR?)

Az IWI már 2009-től ezzel a besorolással látja el hallgatóit, köszönhetően sikeres EHFA akkreditációjának. Ez objektív tájékoztatást nyújt a munkaadónak és a vevőnek (kliensnek, vendégnek), hogy az edző milyen kompetencia szinttel rendelkezik! Ilyen igazolást Közép-Kelet Európában az IWI tud kiadni fitnesz (és testépítés), személyi edző és aerobik edzők részére.

1.     A munkaadó első lépése. Megnézi a bizonyítványon, hogy az iskola, melyben a munkára jelentkező végzett, akkreditált-e az EHFA által:

 

 

2.     Második lépés: Rákeres az iskolára a www.ereps.eu oldalon

 

www.ereps.eu

Az IWI az EREPS weboldalán

 

3.     Harmadik lépés. Miután meggyőződött az iskola akkreditációjáról, kiválasztja az országot és rákeres a munkát kereső edző nevére, szakmájára (eddig több száz IWI végzettségű edzőt regisztráltunk):

 

 

 

4.     Negyedik lépés. Elégedetten nyugtázza, hogy az edző regisztrálva is van az EREPS-be. Most már jöhet a munkainterjú!

 

 

 

√√  A második (Public Liability Insurance) pipa azt jelöli, hogy az edző rendelkezik felelősségbiztosítással. Ezt csak EREPS tagok tudják megkötni! Sem az USA-ban, sem Nyugat Európában nem dolgozhat edző biztosítás nélkül, s a magyar fitnesz szektorban is terjed ez az igény! Amikor 1999-ben személyi edző tanfolyamot végeztem Santa Barbarában (USA, California), már akkor az edzői munka megkezdésének feltételei között volt a felelősségbiztosítás megkötése!

√√√ Ezzel el is jutottunk a harmadik „Registered exercise professional” pipáig. Ez nem más mint a REPs, (Angliában a UK Reps, melynek kb. 28 000 edző a tagja) Egész Európára kiterjed az EREPS, s mindez az ICREPS világszervezet fogja össze. Az EREPS (European Register of Exercise Professionals, www.ereps.eu ) nem más, mint a hivatásos edzők szakmai regisztere. Az IWI eddig több száz, kitűnőre vizsgázott hallgatóját ingyenesen beregisztrálta az EREPS-be! Nyugat Európában az EREPS-be tartozás a minőség garanciája, egyfajta presztízs.

Tehát a 3 „kipipált” kritérium együttes megléte az, mely elsősorban biztosítja számodra a munkavállalási lehetőséget! Nézd milyen pici betűkkel szedik az egyéb végzettségeket a faliújságon, (1-es ábra) nem mintha nem lenne fontos, hogy mik a specializációid, de a 3 döntő kritériumra épül minden más.

Ha meg akarod kímélni magad a kellemetlen csalódástól külföldi munkakeresés során, érdemes már az iskolaválasztásnál is rákérdezned ezekre a szempontokra. Biztosítja a 3 „pipát” számodra az iskola ahová jelentkezel? Mi a nemzetközileg elfogadottságának a háttere? Csupán, egy „international” jelzőre, „amerikai diplomára” (Ez megtévesztő, mert Mo-on diplomát csak felsőfokú képzésben lehet szerezni) vagy az Europass igazolásra hivatkozik? (Az Europass tulajdonképpen a magyar bizonyítványod fordítása).

Az IWI-nél 3 végzettséget igazoló dokumentumot kaphatsz, hiszen a még piacképesebb elhelyezkedés érdekében a német nyelvterületen aerobik képzéseiről és konferenciáiról közismert IFAA (International Fitness and Aerobic Association) tanúsítványt is szerezhetsz! 2009-től az IWI látja el az IFAA Hungary képviseletét.

Az IWI által regisztrált EREPS tagok külön díszes tanúsítványt is kapnak, valamint egy „credit” kártyát, melyet mindenkor magával tud hordani az edző. Íme az enyém:

 EREPS Personal Trainer dokumentumok

 

Ezzel tudod igazolni szakmai tagságodat, erős marketing támogató hatása van a klienseid szempontjából is, és nem utolsó sorban pedig ad egy hivatáshoz tartozás érzést!

Az EREPS Magyarországon

2010. január 23-án az IWI nyílt napján, egy ünnepélyes ceremónia keretében a Lite Wellness Club edzői megkapták EREPS regisztrációjukat. A Lite Wellness Club, csak IWI-s végzettségű, EREPS tagsággal rendelkező személyi edzőket alkalmaz, a  miértekről hamarosan egy riportot olvashattok Garami Zsolttal a Lite Wellness szakmai vezetőjével! Az EREPS tehát itthon is segít, biztosítja, hogy az elit edzők közé tartozz!

 

EREPS – IWI konferencia, 2010. január 23, Novotel Congress Hotel

A Lite Wellness Központ edzői átveszik EREPS tagsági oklevelüket  -  Középen Cliff Collins EREPS Igazgató

 

Az EREPS tagság hiányában a külföldi munkaadók számos esetben egy kinti iskola tanfolyamának elvégzésére kötelezik az itthon végzett edzőket! (lsd interjúnkat Horváth Szabolcs személyi edzővel, aki Londonban dolgozott évekig). Ez pedig borsos tanulópénz, hiszen egy 10-15 napos EQF level 3, level 4 (sportedző + személyi edző) tanfolyam elvégzése Angliában kb. 4000 font körül van!

Figyelem, fontos rész, olvasd végig!

Senkit nem biztatok arra, hogy hagyja el hazánkat és máshol kamatoztassa tudását! Arra azonban igen, hogy hozza ki magából a maximumot, szerezzen rutint, szakmai, nyelvi jártasságot és ezen tudással felvértezve térjen haza!

Mi is úgy kezdtük a szakmát - számos kollégámmal együtt -, hogy bejártuk a „világot”, így ismerjük a nehézségeket, de a felfedezés izgalmát is. Most itthon élünk és dolgozunk, a magyar emberek prevencióját elősegítve, de mindezt nem tudnánk ilyen hatékonysággal működtetni, ha kimaradtak volna a külföldi tapasztalatok. Biztatok mindenkit, hogy próbáljon szerencsét külföldön is, lásson világot, erősödjön szakmailag és egzisztenciálisan! Ezért szerveztük meg az elmúlt évek kemény munkájával, hogy az IWI-nél tanulva külföldön is elfogadott és elismert végzettséget, munkakeresési támogatást, angol fitnesz szaknyelvi képzést szerezhess!

Bagladi Gergőnek mondjuk bejött London, egy darabig nem is tervezi a hazatérést, hiszen nagyon felkapott edző lett. Az IWI nyílt napján azonban itt lesz és élménybeszámolót ill. egy óriáslabdás workshopot fog tartani. Ismerd meg a funkcionális tréning koncepcióját, melynek utánanézhetsz itt: www.theballmethod.com

 Bagladi Gergő IWI-s EQF Level 4 végzettségű edző munka közben egy londoni privát személyi edző stúdióban.

 

Zárszó:

Lehet, hogy sokatoknak ez még futurisztikusnak hangzik, de ez egy jól működő rendszer Európában, és az ICREPS-en keresztül még számos országban. (Új -Zéland, Ausztrália) A mindig külön utakon járó USA -beli fitnesz iskolák vezetővel tavaly a Londoni Fitness Summit-on találkozhattunk, ahová Ladányi Zolival voltunk meghívva. (Lsd blogbejegyzés IWI a TOP 25 -ben) Jó hír, hogy ők is szeretnénk csatlakozni ehhez a rendszerhez, illetve a saját edző regiszterüket átjárhatóvá tenni számunkra is. 

Jó tudom, egy-kettő olvasónak kiveri ez a biztosítékot, mert mindez olyan mint egy IWI reklám, mintha ránk lenne szabva. De hát mit csináljak, ha mi egyszer vettük a fáradtságot és kőkemény munkával ezt kijártuk? Ez EREPS és EHFA akkreditáció minden iskola számára nyitott lehetőség. Persze ez egy más szemlélet, attitűd. Go ahead!

Itthon is szükség lenne az edzőregiszterre. Ehhez azonban egy nonprofit szervezet szükséges, egy edzőszövetség, melyben minden iskola, a kormányzat, a munkaadók, egyszóval a fitnesz szektor képviselteti magát. És ez már nem IWI érdek, nem is egyszemélyes történet, hanem mindenki érdeke, aki egységes sztenderdeket szeretne, és szem előtt tartja az edzői szakma megbecsülését, a fitnesz ipar fejlődését.

2011. augusztus. 3.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr693122174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása