Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

EU Sport Fórum, Budapest

2011. február 21. 22:35 - Zopi

EU Sport Fórum, Budapest

Amint hazaértem Madridból, várt a következő megjelenés, mégpedig a EU-s Sportfórumon 2011. február 21-22-én, Budapesten. A zártkörű ülésre az Európai Bizottságtól, Brüsszelből kaptam meghívást, köszönhetően az EHFA–beli munkámnak, illetve a „Becoming the HUB - A fitnesz és egészségfejlesztési szektor valamint az egészségfejlesztő fizikai aktivitás jövője” pályázati projektnek, melyet az EHFA bonyolított le és az IWI is részt vett benne.

 

EU sportfórum, Budapest, 2011 február 21-22, Corinthia Grand Hotel Royal


A ciprusi illetőségű Androulla asszony elmondta, hogy jövőre náluk lesz a sportfórum, hiszen ők lesznek az EU soros elnöke és biztatott arra, hogy a projekt részletes eredményeit majd náluk publikáljuk.

Miről is szól ez a HUB projekt? Röviden: az EU-t különösen nagy veszély fenyegeti a krónikus betegségek növekvő száma, az elöregedő lakosság és az ebből fakadó gazdasági teher súlyosbodása miatt. A kutatási célú pályázat előfeltételezése az volt, hogy a fitnesz és sport szakemberek a fő mozgatórugói és erőforrásai a mozgásszegény életmódból fakadó betegségek, elhízás, társadalmi kirekesztettség elleni küzdelemnek. Az elsődleges kutatásokat az EHFA és partnerei 2010 márciusa és júniusa között bonyolították le, ezt követően a megfogalmazott következtetéseket illetve ajánlásokat a fitness szektor résztvevőivel számos alkalommal egyeztették.

 

Herman Rutgers EHFA igazgató, Zopcsák László IWI ügyvezető, Cliff Collins EREPS igazgató, bemutatjuk a kutatási projektet az EU sportért felelős biztosának, Vassiliou Androulla asszonynak

(2011. február 22, EU Sport Fórum, Budapest)

 

A projekt több mint 150 tudományos kutatás felméréseit, a tagállamok kormányainak az egészségfejlesztéssel kapcsolatos gyakorlatait, kampányait elemezte ki és ezekre építve 6 fő pont köré építette ajánlásait. Az ajánlások kitérnek:

1. A fizikai aktivitás népszerűsítésének lehetőségeire, módjaira

2. A célzott és integrált kampányok és stratégiák kialakítására

3. A közösségi fizikai aktivitás fejlesztésére

4. Az egészségügy és a fizikai aktivitás kapcsolatának fejlesztésére

5. A partneri kapcsolatok kiépítésére az ágazat szereplői között

6. A fitnesz és egészségfejlesztési szektor professzionalizálására

 

Az IWI (logó középen) a fitnesz ipar legjelentősebb nemzetközi szereplőivel dolgozott együtt a pályázat során. Milyen jól megférnek a konkurensek is egymás mellett, ha közös célról van szó! (lsd Technogym, Lifefitness)

 

A Sport Fórumon továbbá szó esett a szenior sport európai dimenzióiról, és a magyar elnökség szlogenjéről, mely így hangzik: „A sport mindenkié, korra, nemre való tekintet nélkül”. Magyarország szeretne felzárkózni az európai átlaghoz, a cél, hogy a lakosság 25-30 százaléka – a 27 tagállamhoz hasonlóan – rendszeresen sportoljon. Nagy örömömre Czene Attila a NEFMI sportért felelős államtitkára kijelentette, hogy az elkövetkezendő időszakban a kormány különös figyelmet fordít majd a sport egészségfejlesztési vetületére, ezen belül is a szenior korosztályra. Hát ennek drukkolunk, és ha valamiért, akkor ezért éri meg az EU-s irányvonalakat behozni.

Egyébként látható módon a magyar sportvezetésben az úszók és a vívók dominálnak, ezt persze nem ördöngősség észrevenni. Összefutottam Rózsa Norbi úszó olimpikonnal is, aki 2 éve nálunk végzett a Wellness és Spa Menedzser tanfolyamon, s most karrierjét a sport szakállamtitkárságon folytatja tovább. Összességében tetszett a Sport Fórum, bár a híradásokban kevés nyomot hagyott valami oknál fogva. Holott a Lisszaboni szerződés ratifikációjával egyre közelebb kerül az időpillanat, amikor a HUB projekt ajánlásai valóra válnak. És ehhez nekünk is lesz szavunk.

Szólj hozzá!
Címkék: rendezvény ehfa

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr642912443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása