Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Megérkezett az erőnléti edzők első generációja!

2013. november 05. 00:33 - Zopi

 

Az első évad NASM  - IWI SportAkadémia erőnléti edzői képzésén 17 sportszakember vizsgázott jelesre. Közöttük olyan régi szakmabeliek is mint Gáspár Laci (Gazsi) a zalaegerszegi XXL központ tulajdonosa, válogatott kosarasok, teniszezők erőnléti edzője, Szabó András László a sí válogatott edzője, vagy a felcsúti futball akadémia edzője Zalai Dávid, az MKB Veszprém erőnléti és rehab edzője Csuhai Szilvi, hogy csak néhányukat soroljam.

DSC01170 másolata.JPG
Az erőnléti edzők első generációja!

 

Nézd meg a PES képzés promó filmjét! Tekerd fel a hangerőt és told rá a basszust!


Izgatottan vártam az értékeléseket, s ha tehettem minden kontakt napon jelen voltam, hogy friss benyomást nyerjek a hallgatóktól. Mégiscsak az első magyarországi erőnléti edző képzésről van szó. Az IWI 13 éves története alatt voltak kudarcélményeim is, mert egy első tanfolyam mindig rejt meglepetéseket, ki kell, hogy forrja magát. Azonban maga a tény, hogy egy 20 éve érlelődő tananyag licenszet vettünk meg az USA-beli NASM-től, ahol az e-learning prezentációk a videókönyvtár, és a vaskos jegyzetek fejlesztésébe dollár százezreket öltek, meghozta a gyümölcsét. Szóval a tananyag kőprofi, ebben nincs vita. Ezzel a végzetséggel rendelkezik a Major League-k (NBA, NFL, MLB, NHL, MLS) sikeredzőinek nagy része, az NASM-nél pedig figyelnek arra, hogy a gyakorlati tapasztalatokat visszaforgassák az edzőképzésbe.

Videókönyvtár prezentáció. Bevezetés az Integrált Edzésmódszerekbe. Részlet:

 

Persze az előkészületekkel így is rettentő sok dolgunk volt, az elmúlt 2 év a részletek kidolgozásáról szólt. Több USA-beli, ill. londoni személyes tárgyalás az NASM vezérkarával, hosszú hónapok szakfordítási munkája (hiszen a videókat feliratoztuk és magyar jegyzeteket is készítettünk) és hát a gyakorlati napok tematikájának gondos összeállítása, a megfelelő tanárok megtalálása és bevonása eredményezhette azt, hogy már az első képzés is megállta a helyét. A „min változtatnál?” kérdésre építő visszajelzésként kaptuk, hogy több gyakorlati napra lenne szükség. Ezt mi is így gondoljuk, ezért emeltük az óraszámot, bizonyos témakörök pedig (Pulzuskontroll, olimpiai súlyemelés technikák) pedig még hangsúlyosabban jelennek meg.

„Mi volt jó a képzésben?” – világos, hogy erre is kíváncsiak voltunk.

Erre Schuth Gábor humánkineziológus BSc, személyi edző, jelenleg barcelonában tanuló résztvevő ezt mondta: „Magyarországon teljesen új szemléletű tanfolyamon vehettünk részt. A NASM licensznek és a felkért, magasszintű szaktudással rendelkező oktatóknak köszönhetően a sportolók felkészítésének legkorszerűbb hátterével ismerkedtünk meg, új nézőpontból szemlélve azt. Az itt elsajátított ismeret- és gyakorlatanyag sikeresen integrálható a mindennapi munkába. Fontosnak tartom az erőnléti edzői szakma hazai elismertetését, amelyben komoly szerepe lehet, hogy már hivatalosan is lehet ilyen végzettséget szerezni"

DSC_0161 másolata.JPG

 

„Ami számomra nagyon pozitív volt az a remek hangulat, a segítőkész, baráti oktatás. Emellett a tananyag nagyon sok újdonságot tartalmazott. Végre egy olyan irányvonalat mutatott, ami egy egymásra épülő programmal segíti az edzők munkáját. Érthető, könnyen alkalmazható ismeretanyagot kaptunk, rengeteg jegyzettel, videóval, segédanyaggal. Köszönöm és jó munkát nektek!”- így Kasper István.

DSC01196 másolata.JPG

 

Gazsi és Szabó András is azt emelte ki, hogy, hiába dolgoznak évek óta élsportolókkal, ez a rendszerezés nagyon kellett nekik. András elmesélte, hogy egy hatvani fitneszteremben tartott edzést, amikor észrevette, hogy egy nagydarab hapsi egy tablettel a kezében járkál a teremben és láthatóan keres valakit fénykép alapján. Mikor meglátta Andrást, felderült az arca, „aha Te vagy az NASM végzettségű edző, akit keresek!. A neten találtam rád!” Kiderült, hogy élsportoló külföldön, és amíg itthon van erőnléti edzőt keres magának. Képes volt Hatvanba elutazni, mert az NASM jól csengett neki…

DSC01089 másolata.JPG

 

Különben ideális lehet a képzés azoknak is, akik a szakmai angoljuk fejlesztését tűzték ki célul. Köszönhetően a feliratozott, kb 20 óra videó prezentációnak, ahol lehet hallani az eredeti angol szöveget is, gyakorlatilag két képzést kap a hallgató: egy szaknyelvit és egy erőnléti edzőit.

Videókönyvtár prezentáció. Core Training. Részlet:

Fűzy Gábor többek között dobóatlétákat edz, rehabilitál, több Európa Bajnok érmese van. 

Horváth Szabolcs, a képzés szakmai vezetője és vezető tanára, amellett, hogy több generáció személyi edzőt nevelt ki az IWI-nél, a soproni NB I-es férfi kosárlabdacsapat erőnléti edzőjeként tanításában az elméletet a gyakorlati munkával képes kombinálni. Ő az NASM végzettségét még Londonban szerezte 2006-ban.

Szabolcs így vélekedik a kurzusról: "A legnagyobb szemléletváltást az OPT modell alkalmazása jelenti. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a különböző sportágspecifikus képességeket a megfelelő sorrendben fejlesszük a túledzettség elkerülésével és a sérülések esélyének minimalizálásával. Magyarországon ez a szemléletváltás egy űrt tölt be az edzőképzésben, mely nélkül lehetetlen lenne felzárkózni a világ élsportjához. A végzett erőnléti edzők egy olyan tudás birtokába kerülnek, mellyel magabiztosabban vállalhatnak munkát az élsportban."

Silye Gabi, élsportolók szaktanácsadója a sporttáplálkozás blokkot tartotta. Dömötör Edittel még 1999-ben ismerkedtem meg, az első személyi edző kurzusomon. Már akkor is nagy szakmai és versenyzői múlttal rendelkezett, azóta pedig a pulzuskontroll koronázatlan királynője lett. Tiszteletem csodálattal vegyült iránta, amikor megtudtam, hogy bejár az orvosi egyetemre kardiológiai előadásokra. Számomra nagy dolog, hogy ilyen tanári gárdát sikerült összeállítani. A POLAR cég biztosította a profi Team System műszert, a SKLZ a funkcionális eszközöket, a Sunrise Crossfight Aréna pedig a nagyszerű helyszínnel járult hozzá a közös sikerhez.

DSC01223 másolata.JPG

 

Csak önmagam tudom ismételni: Meg vagyok győződve arról, hogy ezzel az új képzéssel hozzájárulunk a hazai sportteljesítmény fokozás tudományának magas szintű fejlesztéséhez, és a gyakorlatba való átültetéséhez. Hiszem, hogy a nálunk végzett erőnléti edzők olyan paradigmaváltásra lesznek képesek az élsport területén, mint amilyen forradalmi változást hoztak az IWI végzettségű personal trainerek a fitnesz szektorba az elmúlt 13 évben! És ez ráfér a magyar sportra emberek még akkor is, ha szimplán fizikai képességek fejlesztésével nehezen képzelhető el lényeges fejlődés!

Részletes infó, letölthető tájékoztató itt.

Ajánlott blogbejegyzések:

„A 8:1 holisztikus megközelítése”

"Erőnléti edző szakmai út az USA-ban"

"Integrált, vagy funkcionális edzés?"

További képek a FB-on:

 https://www.facebook.com/media/set/?set=a.399927863455923.1073741831.174671525981559&type=3

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr145614832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása