Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Közös történetünk az Ultimate Frizbivel

2019. december 01. 12:40 - Zopi

Amikor 1993-ban Washington DC -ben belebolondultam az Ultimate Frizbi csapatjátékba, akkor még fogalmam nem volt arról, hogy ez a szenvedély életem részévé válik később.

Magát a játékot egy évvel korábban láttam az Evanston-ban lévő North Western University campusában, (Chicagó külvárosa) amikor lógó orral, honvágytól gyötörve kullogtam az egyetemi sportkomplexum felé. Arra figyeltem fel egy kis kőhídon áthaladva, hogy egy tucatnyi egyetemista látszólag rendszertelenül rohangál össze-vissza, és különféle tekervényes módon hajigál egymásnak egy fehér repülő korongot. Teljesen lenyűgözött a látvány, pár percre még a szívemet nyomó gondokról is elfeledkeztem, ők pedig nagyokat vetődtek, sprinteltek. Tesisként egyből kapisgáltam, hogy itt valami egészen különleges sportágról lehet szó... Mindenesetre ért ott engem abban az időszakban elég új, alig befogadható mennyiségű inger, így el is feledkeztem erről a röpke találkozásról.

Hogy miért voltam Amerikában? Ennek az időszaknak a történéseit ebben a bejegyzésben írom le. 

Az ország fővárosában W. DC-ben, akkoriban egy nyelvtanfolyamra jártam a nyári szünetben. Épp egy több hónapos intenzív fizikai munkán voltam túl, Chicagóban dolgoztam építkezésen, állvány-szerelő munkásként. Életem legkeményebb igénybevétele volt, egyész nap 4-6 m-es (20-30kg) pallódeszkákat kellett hordani és felrakni a vas állványzatokra és épülő házak mellé, 3-4 emelet magasságban. Vagy leszedni, kézi erővel...Brutál ki voltam gyúrva funkcionálisan, nem kellett külön konditerem. Szombat is munkanap volt, ezért az örökös fáradtság mutatkozott a legnagyobb próbatátelnek, hiszen reggel 5-kor kellett kelni, és csak este 6-7-re értem "haza". Ideiglenes lakhelyem a Szent István Király Magyar Templom parókiáján volt, még előző évben barátkoztam össze az "Atyával". Somos József Atya egyébként támogatta azokat a kint tanuló fiatalokat, akikben látott jövőképet. Megdöbbentem láttam pár éve azt Jelasity Radovánt a TV -ben egy klasszikus zenei tehetségkutató főszponzoraként, aki most az Erste Bank vezérigazgatója. Ő is ott lakott egy darabig a templomban, amikor kint tanult a chicagoi Közgáz Egyetemen. 

Magyarországra visszatérve folytattam a testnevelési szakot a szombathelyi Tanárképző Főiskolán. Kimenni sem volt egyszerű az USA-ba, na de visszatérni, az volt az igazi kultúrális sokkélmény. Amerikában rendkívül olyan sok dolog történt velem, ami aztán megalapozta a későbbi életemet. Megtanultam egész jól angolul, és ezzel a lendülettel fel is vettek az akkoriban indult angol tanári szakra. Kinyílt előttem a világ, beutaztam USA-t, több tizezer km-t vezettem, jó fej, laza, életvidám ismerősőkre, hatalmas élményekre szert téve. Nem utolsósorban pedig megálltam a helyem az "Au pair" munkámban is, 3 kisgyerek életét menedzselni 10 hónapig, embert próbáló feladat volt. Egy utat kereső, tépelődő, kitörni vágyó fiatal hagyta el az országot, és egy életvidám, tapasztalatokkal, tervekkel teli ifjú tért vissza. Aki persze változott kívül is, amcsi feliratos pólók, vagány ruhák, görkori, nagy haj, nekem ez már természetes volt, az itthoniaknak pedig vagy imponált, vagy ellenszenvet váltott ki belőlük. Nem volt közömbös középút. A hirtelen támadt népszerűséget és irigységet nehezen éltem meg, és abban sem voltam biztos, hogy nekem itt kell élnem.

folyt köv...

 

 

Ki gondolta akkor, hogy ebből a sportból írom majd a tesis szakdolgozatomat, megalapítom a szombathelyi fősulis tesiszakosokból a Vasington UF csapatot, majd testnevelőként a Kids’ Team-et, azután társaimmal a Magyar Repülőkorong Szövetséget? Mint ahogy az sem fordult meg legmerészebb álmaimban sem, hogy köszönhetően egyik Kids’ Team-es tanítványomnak az UF mára a második legnagyobb nem-olimpiai csapatsporttá válik hazánkban taglétszámát, iskolai testnevelésben való elterjedését illetőleg. Ha meg azt mondja nekem valaki anno, hogy röpke 25 évvel később mi rendezzük az Európa Bajnokságot Győrben, 1500 résztvevővel 23 országból, és az IWI Fitnesziskola a szakmai szponzor, hát menten horizontális helyzetbe hozom magam. (Get Horizontal - vetődés, UF zsargon).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr9114925722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása