Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

A „fapados” fitnesz termek térnyerése. Veszély, vagy lehetőség a hazai fitnesz iparra nézve?

2016. június 05. 18:19 - Zopi

Fitnesz Menedzsment sorozat

A 2012-es novemberi bécsi IHRSA konferencia egyik fő témája a „budget fitness” terem láncok térnyerése volt. A hagyományos berendezkedésű fitnesz termek vezetői, menedzserei lázasan keresték a megoldást az olcsó, de mégis jó minőséget kínáló, rendkívül költséghatékonyan működő, vírusként terjedő versenytársak ellenében. Akkor realizáltam én is, hogy ez az új üzleti modell micsoda átrendeződést hozhat a betokosodott, a konkurencia kihívásaira nem, vagy rosszul reagáló, stagnáló fitnesz szektorral rendelkező régiók számára. Ezt követően számos Fitnesz Menedzser Fórumot rendeztünk itthon is, ahol igyekeztünk felhívni a Klubvezetők figyelmét erre az új trendre.

534676_10151247781394776_1848516088_n.jpg

IHRSA kongresszus, Bécs, 2012 november 02-03-04. Az EU fitnesz ipar 475 képviselője. 

Alapvető változást fog hozni a hazai fitnesz ipar életébe az a pillanat, amikor az első hazai budget klub, másnéven fapados, vagy „Low-price – high volume” (alacsony tagdíj – nagy taglétszám) klub láncolat megnyitja kapuit. Az elmúlt években ugyanis a vendégszerzés egy teljesen új megközelítését fejlesztették ki tőlünk nyugatabbra. Ez pedig az online vevőkeresés és értékesítés koncepciója. Ez a trend nemcsak, hogy átalakította a hagyományos értékesítői munkát és nélkülözhetővé tette az értékesítő munkatársakat, hanem óriási üzleti sikert és a vendégek részéről elfogadottságot is hozott. Értékesítőkre persze továbbra is szükség van, csak az értékesítés helye áthelyeződőtt a „cloud”-ba, vagyis az internetes felhőbe.

 

Ez az új megközelítés három kritikus faktorra épül:

1. Az érdeklődőket rendkívül alacsony árakkal vonzzák be. Az elmúlt időszakban az iparági gyakorlat azt mutatja, hogy ha elég alacsony a klubtagsági díj, (tipikusan 20 €/hó, vagy az alatt), akkor nem szükséges értékesítőket alkalmazni arra, hogy vevő jelölteket kutassanak fel, időpontokat egyeztessenek, klasszikus eladást végezzenek.

2. A klub értékeinek, szolgáltatásainak, ajánlatainak professzionális bemutatása az interneten. 3D virtuális klubtúra, interaktív edzés modellezés, vendégek véleménye videón, online helyfoglalás, csak néhány a technológiai lehetőségek közül, melyek helyettesítik a személyes eladást.

3. Online klubtagsági jelentkezési lehetőség, online tagdíj fizetés. Különféle online rendszereken keresztül ma már lehetőség van arra, hogy a teljes jelentkezési és fizetési folyamat interneten keresztül működjön. A vendég minden információt, beleértve a belépőkártyát is online, ill. postán kap meg. Fontos része a megállapodásnak, hogy éves szerződéseket kell kötni, melyet havi részletekben von le a bank, ugyanis erre a vendég állandó fizetési megbízást ad.285673_10151247781754776_1074587417_n.jpg

 

Általános jellemzőjük:

Alacsony ár - éves szerződések. Van ahol már 16 €-ért a családtagokra is átruházható havi bérletet lehet kapni.

Nagy taglétszám – a McFit esetében klubonként 5-7000 fő (!!!). Németországban kb. 200 klubot üzemeltetnek, vendégszámuk 1,4 millió körül van most. Nyitottak egységeket Ausztria, Olaszország és Lengyelország területén is. Talán Magyarország a következő célállomás? Amikor Kölnben vagyok a FIBO-n, McFitben edzek. Érdekes, hogy napközben, délelőtt is tele van a kb. 2000 nm –es terem, alig lehet a sporteszközökhöz hozzáférni.

20160605_100900.jpg

Íme egy próbatagságra buzdító McFit videó:

Kiterjedt, több országot átfogó fitnesz terem hálózat. BasicFit Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Luxemburgban is jelen van, közel 500 klubjuk van. Ráadásul a tulajdonosok nagyon okosan csinálják, mert a prémium szegmenst is lefedik a Health City hálózattal. (lsd ábra lent)

• Személyzet minimalizálása. Egy menedzser ül egy üvegfalú irodában, ő átlát mindent, kezeli az esetleges problémákat. Recepciós ritkán van, inkább menedzserként funkcionál. Szekrénykulcsot, lakatot mindenki hoz magával, vagy bérelhet.

Főállású edzők kiváltása vállalkozó edzőkkel (nincs teremedző, csak személyi edző)

• Virtuális edzések. Legutóbb Madridban vettem részt egy virtuális órán délután kettőkor. Hárman voltunk bent összesen, és őszintén szólva nagyon élveztem, pedig voltak előítéleteim. Profi hang és fénytechnika, motiváló videó, követhető intenzitás. Üzletileg biztos jó a klubnak, hiszen óránként indulnak a virtuális edzések, a spinning mellett más óratípusokban is. 30-40 vendéget így meg lehet fogni naponta, és ez főleg a holtidőben előnyös.

• Egyre több prémium elem a klub szolgáltatásaiban. Korábban a zuhanyzásért, öltözőszekrény használatért is külön kellett fizetni. Igazi „budget flight” megoldás, igaz?

• Online tagsági ügyintézés - néhány klikk után tag lehetsz, és ez nagy biznisz a klubnak, rendkívül sok az inaktív vendég is, aki nem, vagy csak igen ritkán jár edzeni. 

• Átjárhatóság a hálózat klubjai között - Ez ma már  - a mobilitás ezen fokán - hasznos dolog Európában is. USA-ban a Planet Fitness erre kiváló példa. 

• Jó minőségű fitnesz termi berendezések, kondigépek – a fapadosság nem itt nyilvánul meg, hanem az alacsony árakban, szűk alapszolgáltatási spektrumban.

• Hosszú nyitvatartási idő. (Gym Group, UK, 24/7)

  • Bejáratott folyamatokon alapuló, nem ad hoc jellegű üzleti modell!

 

Kijelenthető tehát, hogy a budget láncok feltűnése hazánkban is komoly átrendeződést hoz majd a fitnesz termek üzemeltetése területén, majd indirekt módon az egész szektorban.

 

screenshot_2016-06-05_16_59_17.png

 

Hatása a következő lehet:

• Gyenge szolgáltatást nyújtó hagyományos klubokból a vendégek átvándorolnak az alacsonyabb árat kínáló budget klubokba.

• Budget klubok külföldi tőkeerejüknek köszönhetően kíméletlen árversenybe kezdenek és kivéreztetik a drága és egyedi jelleg nélküli középkategóriás klubokat.

• Tovább erősödik a prémium és a platinium szegmens, akik minőséget és exkluzivitást szeretnének, továbbra is ezt a kategóriát választják majd.

• Szintén erősödésnek indul a „low cost” - hazai szegmens is, de csak a szolgáltatási struktúra átalakítása után. Eltűnik a gyenge középkategória.

• A hazai fitnesz klubok kénytelenek lesznek minőségi sztenderdek alapján egyedi jelleget öltve dolgozni, hogy megkülönböztessék magukat.

• A külföldi budget klubok az EREPS-ben jegyzett edzőket fogják keresni, mert az ő szakmai kompetenciáikat és végzettségeiket ismerik Nyugat Európában, nem fognak a helyi szokásokkal bíbelődni, behozzák a multi-attitűdöt.

• A személyi edzők iránti igény egyre erősödni fog, mert vállalkozóként ők tudnak elhelyezkedni a „budget” klubokban, ugyanakkor a prémium kategóriában is rajtuk múlik majd nagyrészt a szolgáltatás minősége. Az emberi kontaktra, a "one-on-one" típusú edzésre nő az igény, de erősödik a virtuális és az „okos” applikációkra épülő tréning is.

Specializálódni, szakosodni fog a fitnesz klub szektor, mert az egykaptafa, ötlettelen, egymást másolgató, tucatszolgáltatások kora lejárt, a vendégeket az egyedi ajánlatokkal, szolgáltatásokkal lehet megnyerni, megtartani. Így a korrektív, prevenciós szaktudás jelentősége nőni fog, egyre több klub fog ráállni a szenior korosztályra és a speciális populációra, nem lesz ritka az olyan stúdió néhány éven belül, ahol pl a pre-diabetes állapot mozgásterápiájával foglalkoznak majd az edzők. Előtérbe kerül az „exercise is medicine” koncepció.

  • Különböző fitnesz terem üzemeltetési modellek jelennek és erősödnek meg a "Gym-only" és a Multifunkciós kategórián belül is, elég csak a Wellness Day Spa-kra, vagy a másik végletre, a crossfit hangárokra gondolni.

Fitnesz menedzsment szaktudás előtérbe kerül, szükséges alap lesz, a sportmenedzsmenten belül egy külön kompetenciákkal felvértezett szakmává válik, hiszen a vendégekért való „küzdelem” új dimenzióba kerül. Nem lehet már sztáredzőkre, a tulajdonos rokonára bízni a vezetést, (ez persze nem kizáró ok, de nem is lehet egyetlen kritérium) ez egy kőkemény szakma lesz itthon is, az üzleti siker záloga.

 

Összegzés:

Pozitív hozadékként látom, hogy végsősoron az üzletileg jól működő, versenyben helyüket megálló fitnesz termek taglétszáma országos szinten nőni fog, hiszen a „budget” klubok alacsony árai, könnyű elérhetősége, hatalmas marketing kampánya temérdek új embert hoz be, akik közül sokan a prémium termekben landolnak majd. Az, hogy eddig nem jöttek be a fapados fitnesz terem láncok, nem annak köszönhető, hogy Magyarországon csak 3% a fitnesz terembe járók penetrációs rátája (vs.7% Eu átlag). A nyugati vállalkozói mentalitás fordítottan gondolkozik, azt mondja, hogy volumenben innen lehet nagyot fejlődni! Az okok a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben keresendők. Ha egy vállalkozás biztos lehet abban, hogy pl a bérleti díjak jövőre is sem szöknek az égbe, akkor invesztál. Ha bizonytalan a közeg, akkor távol marad. A versenyhelyzet a minőségi szolgáltatások felé tereli a fitnesz termek vezetését.  Képzettebb, gyakorlatiasabb tudású edzőkre lesz szükséga, akik tárházában nem csak a technikai kompetenciák, hanem az ún. üzleti és személyes "soft skill"-ek is megtalálhatók, mint pl. a klientúra menedzsment. 

Végsősoron a budget fitnesz terem hálózatok hazai térnyerésének drukkolok, a változást pozitívan, optimistán látom, de az biztos, hogy a képzetlen, specializálatlan trénerek, és a tucatszolgáltatást nyújtó termek korszaka le fog zárulni. A hazai fitnesz ipar pedig a kezdeti, úttörő szakaszából egy differenciáltabb státuszba kerülhet, melynek csak pozitív hozadéka lehet a terület minden szakmai és üzleti résztvevőjére nézve, hiszen többen, gyakrabban, aktívabban fognak edzeni járni. Ez persze egy hosszabb folyamat lesz, így van idő felkészülni, és innovációval, szektorális közös gondolkodással a változások elé állni. Én továbbra is türelmesen, kitartóan várom ezt az időszakot!

Ha a témáról bővebben szeretnél tudni az IWI Fitnesz Menedzser, vagy a Real Madrid Egyetem MBA Sportmanager képzésén mélyülhetsz el a kulisszatitkokban. 

Keep Fit! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr888781630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása