Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Top 5 érdekesség, amiért érdemes a Real Madrid Egyetemen tanítani

2016. február 03. 12:09 - Zopi

 

1 hét Madrid jó sok élményt kínál turistaként is, hát még ha az embert próbajáték után leigazolja a Real Madrid (Graduate School - RMGS), és a sportutánpótlás „gyárába” a valdebebasi-i La Fábrica-ba is betekintést nyerhet!

A múlt héten 2 napot a spanyol főváros sportegyetemén tanítottam, egy délutánt pedig volt szerencsém eltölteni a Real Madrid védett sportszentélyében.

A Top 5 élmény dióhéjban:

 

1. A csoportom hallgatóinak összetétele

 

Az RMGS egy posztgraduális egyetem, mely a Universidad de Europea –val együttműködve adja ki a sportszervezés, sportmenedzsment területén elérhető rangos MBA fokozatot. Az itt tanulók nem tipikus diákok, hiszen sokuknak már állásuk, és komoly sport végzettségük, tapasztalatuk van. Nem, nem mindenki a foci miatt van itt! Ez NEM egy foci egyetem! Sportvezetőket készítenek fel, persze itt jó nagy szelet futball, de az 50 hallgatóm (Senior és Junior csoportba osztva) mintegy 16 nemzetet képvisel.

20160122_153200_1.jpg

 

Az indiai a krikettre mozdul rá, az amerikai az amerikai focira (NFL), de vannak kosarasok is közöttük, sőt egy korábbi paralimpikon hallgató meleg-égövi edzőtábor létrehozását tűzte ki célul. Tiszta bábeli zűrzavar lenne, ha mindenki a saját nyelvén szólalna meg, van itt japán, kolumbiai, amerikai, walesi, koreai, ír, lengyel, román, szaudi, pakisztáni, felsorolni is nehéz.

 

 

 

2. Fitness Menedzsment és a sportmenedzsment kapcsolata

 

Hogy kerül a csizma az asztalra? Kérdezhetik sokan, akik nincsenek tisztában a tényekkel. Például azzal, hogy a (legújabb adatok szerint) az európai fitnesz ipar forgalma mintegy 30-40%-al magasabb mint a futballé, és 11%-al a fitnesz a legnagyobb „sport” (rendszeres indoor fizikai aktivitás) az EU-ban. (Mintegy 40 millióan edzenek rendszeresen fitnesz termekben kontinensünkön).

Aki sportmenedzser, sportvezető lesz, kötelessége ismernie ezt a szektort, hiszen akár ő maga is üzemeltethet, vagy projektvezetőként előkészíthet egy fitnesz létesítményt, vagy multifunkciós sportközpontot. Mindennek speciális összetevői vannak, prezentációim címlapján keresztül mutatok be néhányat:

 

 

3. Ciudad Real Madrid - Valdebebas, vagy ismertebb nevén a La Fábrica, a RM edzőközpontja. 

 

Az egyik oktatási nap után, enyhén euforikus állapotban a hallgatóktól érkező pozitív visszajelzések és érdeklődés miatt, félig poénból kérdeztem meg az MBA programigazgatót, el tudná-e intézni, hogy bejussak a Real Madrid szigorúan őrzött edzőközpontjába? Ingatta a fejét, hogy az így nem megy, hosszas előkészítés kell, spontán nem működik. De közben már szorgosan intézkedett telefonon, így rövidesen ott találtam magam a Bernabeu stadiontól induló különjáraton, mely egy privilegizált helyzetben lévő RMGS csoportot vitt éppen oda, szervezett szakmai tanulmányútra. Marisa elintézte! Egyébként (és nem csak ezért) elképesztő jó fejek a spanyolok!

Az edzőközpont 10 éve készült, szándékosan a Barajas reptér melletti hatalmas üres területet vették meg, mely gyors mozgást biztosít a csapatoknak. Most kb az 1/3-a van beépítve, és még mi minden lesz itt! Most épül a kosárcsarnok és itt lesz a kosaras akadémia is. A PR vezető, nagy átéléssel magyarázta a kulisszatitkokat. Leginkább az tetszett, hogy a fiatal játékosokat mindig éhesen tartják a sikerre. 300 utánpótlás korú fiatal van itt elszállásolva, a 8-tól a 18 évesig. Csak a 20 %-uk jut el a profi ligákba, ennyire erős a szűrő. Arra, hogy valaki a nagycsapatba bejusson kevés az esély. Iker Casillas-nak, Emilio Butragueño-nak, vagy éppen Raul-nak sikerült.

A kicsiket olyan öltözőkbe engedik, ahol kint vannak a szekrények a folyosón. Magukra mosnak (hazaviszik a szennyest), és távol vannak a T alakú épület komplexum végétől, ahol a nagy csapat edz, és ahol Ronaldóék luxusszállodája is van, parkolója tele Audikkal. Senki nem láthatja őket az utánpótlásból, nincs keveredés, külön kapun járnak be, (de ha valamelyik renitens pl a Ferrarijával jön, azt kint kell hagynia. Tisztelik a szponzort.) Ahogy nőnek és bizonyítanak, úgy kerülnek egyre közelebb a Real Madrid nagycsapathoz, úgy már mosnak rájuk és egyre megbecsültebb helyet foglalhatnak el a lankásan felfelé emelkedő szimbolikus jelentőségű épületben. Van akinek ez a szeparálás nem szimpatikus, mindenesetre az idegenvezető szerint ez az utánpótlás nevelési filozófia egy széles körű egyezmény, mely a szülők, játékosok, edzők, és a menedzsment bevonásával született.

Érdekes, hogy mennyire más a viszonya az embereknek a focihoz. Az életük része is, ugyanakkor képesek elvonatkoztatni. Az RMGS csoportot kísérő tanár megrögzött Atletico drukker. És ezért semmiféle hátrány nem éri.

Puskásnak nagy a respektje még mindig. De ebből a magyar foci már nem fog megélni. A fiataloknak új sztár idolljai vannak. Azért jó látni az ereklyéket, az őt körülvevő tiszteletet.

 

4. Szakmai gyakorlat New York-ban

 

A hallgatói visszajelzések és a Fitness Management tárgy megkérdőjelezhetetlen jelentősége arról győzte meg az egyetem vezetőit, hogy jobban teszik, ha engem is visznek a hallgatók szakmai gyakorlatára New Yorkba, 1 hónap múlva. Feladatom, ha már állományban vagyok, hogy kinti fitnesz létesítményeket, koncepciókat mutassak be nekik. Lázasan szervezem a lehetőségeket, melyek között a Bill Parisi által alapított Speed School, a prémium minőségű Equinox, vagy éppen a butique-fitness kategóriás David Barton Gym is ott van.

Persze a fitnesz létesítmények mellett is lesz mit látni, impozáns programmal rukkoltak elő a Real Madridososok, hiszen a Penguins, Rangers, Nets, Bucks, Mets Life és a Red Bull Arena látogatása is a porondon van. Major League vezetők tartanak több előadást az 1 hetes program alatt, itt persze már helyet kap a MLS (Major League Soccer) is. Hát ez igazi szakmai ínyencség lesz!!! Eléggé várom.

david_barton_gym.jpg

 

5. Magyar fiú a Real Madrid Egyetemen! Ki Ő?

 

Akár a „jót mondok valakiről” sorozatba is illeszthető Bodnár Gábor története, akit tavaly közvetítettünk ki a madridi elit egyetemre. Ő mindent egy lapra tett fel. Szenvedélye és választott szakmája is a foci, ebben akar a legjobb lenni. Akaraterő, tudatos tervezés, lemondani tudás, szorgalom, világos jövőkép és értékek, tettvágy, komfortzónából kimozdulni tudás. Igen, mindez sok lemondással jár, emberi kapcsolatok itthon hagyásával, rendkívül sok pénz, energia, időráfordítással. De valamit valamiért. Gábor folyamatosan képzi magát, a TF mellet (ahol a Bsc és Msc fokozatot megszerezte) önszorgalomból tanult meg spanyolul is és most ezen a nyelven végzi tanulmányait. Hozzánk is járt az IWI-be továbbképzésekre, de azt hiszem ezt csak így lehet, folyamatosan a TOP-on kell lenni. Lehet őt irigyelni is, de meg lehet próbálni utána csinálni. 

 

Számomra a legerőteljesebb sztori az volt, hogy besétált az Atletico Madrid (!!!) stadionjába, leadta az önéletrajzát, és csodák csodájára behívták interjúra. Jól sikerülhetett, mert most másodedzőként dolgozik ott, az utánpótlásnál! Emberek, tényleg nincs lehetetlen! Remélem sokan inspirációt merítenek példájából! A vele készült, mobiltelefonon rögzített interjút hamarosan közzé teszem.

Gábor ezt a szakot végzi:

Máster en Dirección de Fútbol/Master in Talent Identification and Development in Soccer

+ 1 ráadás pedig az volt, hogy meglepően élvezetes edzésen voltam egy külvárosi Basic Fit „fapados” fitnesz teremben, egy virtuális spining órán. De ez a következő fejezet címe, a” low budget high volume” klubok térnyerése. Izgalmas téma, mert ha bejönnek Mo-ra ezek a budget-láncok, megborul a fitnesz piac…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr638356262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása