Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Funkcionális és Integratív Edzésmódszerek Konferencia beszámoló

2014. november 15. 18:53 - Zopi

 

Funkcionális és Integratív Edzésmódszerek a fitneszben és az élsportban

 

címen teltházas gyakorlati konferenciát rendeztünk a 9. DECATHLON FittAréna keretein belül az IWI SportAkadémia kollégáival. Óriási volt az érdeklődés, a jegyek már négy nappal az esemény előtt elfogytak! 

Persze a terem 100 főre volt méretezve, de most ezek voltak a lehetőségek a Syma csarnokban.

  

 

A résztvevők széles körből érkeztek, mint ahogy azt a májusi nemzetközi erőnléti edző konferencián már megtapasztalhattuk. Praktizáló erőnléti edzők, útkereső kezdők, fitnesz trénerek, egyetemi gimnáziumi testnevelő tanárok, gyógytornászok, közgazdász, menedzser. Jöttek a fitneszből, fociból, kéziből, kosárból, súlyemelésből, crossfittből, felsorolni is nehéz mennyi területről! Egy azonban feltűnt: a döntéshozó vezetők hiánya... 

A konferencia célja az volt, hogy a fitneszben és az élsportban dolgozó edzők olyan integrált edzésmódszertani szakmai ismeretekkel gyarapodjanak, melyre Magyarországon jelenleg még nagyon kevés lehetőség van. 

Had világítsam meg miért, idézve a konferencia bevezetőből:

„A funkcionális tréning már lerágott csont, mindenki funkcionálisan edz, képez, ilyen edzéseket tart, hiszen egy marketing hívószó lett. De mit jelent az integratív kifejezés?

Maga a szó összevonást, egyesítést jelent. Edzésmódszertani értelemben arra utal, hogy az egyes edzéseszközöket, módszereket nem öncélúan végezzük, hanem belefoglalva egy átfogó koncepcióba, például egy egész éves edzéstervezésbe, periodizációba. Ilyen az OPT (Optimum Performance Training) modell, ahol szisztematikusan egymásra épül az egyes sportági motorikus képességek fejlesztése. Hasonló integratív megközelítéssel találkozunk a CEx korrektív sportrehabilitációs szisztémánál, ahol szintén nem izoláltan, egymástól függetlenül végeztetjük a korrekciós gyakorlatokat, hanem átfogó megközelítést alkalmazunk, a mozgás-diszfunkciók feltárására és kezelésére.

A konferencia célja, hogy ebből a megközelítésből elemezze a funkcionális tréninget, tudományos háttérrel, gyakorlatban is hasznosítható workshopok keretein belül, ahol lehetőség nyílik az interaktív részvételre, kérdések tisztázására.

Tehát az öncélú funkcionális tréning szajkózása az eszközforgalmazók érdeke. Egy iskola, mint mi, a koncepció, a know-how az áttekinthető rendszer oldaláról közelítjük meg a kérdést. Az eszközforgalmazók pont fordítva ülnek a lovon. Ők a terméket tukmálják, majd ráépítenek egy tanfolyamot, mellyel hitelesíteni próbálják a portékát.. 

A konferencia résztvevőkkel egyet értettünk abban, (a nap végén volt egy erőnléti edző fórum, ahol rendkívül értékes beszélgetés alakult ki), hogy a nagy kihívás az edzősködésben nem az eszközök használata. Azt minimális idő és energiabefektetéssel le tudjuk venni a you tube-ról, és némi gyakorlás után végtelen mennyiségű gyakorlatot tudunk összeállítani. Akkor mi az igazi kihívás? Minthogy én is elkezdtem újból edzősködni a váci KSE kézilabda utánpótlásban erőnléti edzőként, a bőrömön tapasztalom:

 

edzői kihívások.PNG

 

Sportágspecifikus edzésperiodizáció!!! ízlelgessük ezt a rózsaszín ködben játszó kifejezést!

Igyekeztünk olyan témákat összegyűjteni, melyek izgatják a mai edzőket. Jó irányba keresgéltünk, mert ez a megközelítés sokakat fellelkesített.

Gyakorlati konferencia lévén nem csak előadásokat láthattak a résztvevők, hanem minden blokk tartalmazott olyan gyakorlati elemeket, melyek azt mutatták meg, hogy az egyes gyakorlatok, módszerek hogy is néznek ki valójában. A pulzuskontrollról szóló előadáson például egy crossfittes súlyemelő hölgy pulzusát követhettük nyomon a kivetítőn, élőben. A cél olyan használható tudás átadása volt, mely nem csak egy fitnesz edző, hanem egy élsportoló vagy élsport edző számára is új, a való életben hasznosítható, magas szintű szakmaiságot képvisel.

 •          Pulzuskontroll az erőedzésben, és a crossfit-szerű sportágakban, a cross-challenge-ben

 

 20141102_104757.jpg

 

pulzus ea Gazsi.PNG

 

 

 

 •          Korrektív Sportrehabilitáció (CES) a gyakorlatban, a mozgásdiszfunkciók felmérése és kezelési terv kialakítása.

 

miofasciális oldás.PNG

 •          A test központjának helyes működése és szerepe funkcionális edzéseknél és sportnál. A korrektív edzés módszer helye és szerepe az élsportban és a funkcionális szemléletű edzésekben

 

 

 •          Proprioceptív tréning jelentősége és alkalmazása a versenysportban és a teljesítmény fitnesz-ben

 Kolléganők.JPG


 •          Integrált SAQ – Speed, Agility, Quickness és vertikális ugrásfejlesztés korszerű módszerei

 

 Vertikális ugrásfejlesztés és a többirányú agilitás összetevői 14.jpg

 

További képek itt

Az előadók és az előadások bemutatását ezen a linken érheted el.

 

„Már az esemény alatt és után is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az IWI SportAkadémia szakmai tevékenységére vonatkozóan. Ez megerősít minket abban, hogy jó úton járunk és szükség van a fitneszben és az élsportban arra, hogy az új trendek és kutatási eredmények eljussanak az edzőkhöz és a sportszakemberekhez. Továbbra is célunk a magas szakmai színvonal fenntartása, a magyar élsport és a fitnesz edzők segítése, így reméljük, hogy ez a konferencia egy olyan eseménysorozat kezdete lehet, mely folyamatos, magas színvonalú szakmai fórumot nyújthat mind az élsport, mind a fitnesz területén” (ZL).

Nagy Ákos Strongman versenyző és 2x Jr. világbajnok súlyemelő ezt mondta:

„Még egyszer szeretnék gratulálni a FittArénán általatok szervezett erőnléti edzői konferenciához. Könnybelábadt a szemem, hogy a súlyemelés többször is szerepelt a programban! A konferencia sok dologban megerősített, és sok új hasznos információt, tudásanyagot is kaptam, teleírtam vagy 6 oldalt!”

Ákos mellett a konferencia kérdőívet kitöltők 50 %-a szeretne valmilyen módon bekapcsolódni a munkánkba, oktatásba, cikkírásba, szervezésbe. Ez hatalmas érzés, mint ahogy az is, hogy a fejlesztő javaslatokra ilyen kommenteket kaptunk:

„Többször legyen”, Nagyobb helyszínen legyen”, Összefoglaló füzetet is adjatok ki a konferenciáról” !

Köszi… igyekszünk! :)

 

Az Erőnléti Edző Fórum a konferencia végén nekem nagy élmény volt. Sokan ottmaradtak a fárasztó nap után, ami meggyőzött arról, hogy valós igény van ezekre a kerekasztal beszélgetésekre.

Kerekasztal beszélgetés 01.JPG

 

A főbb gondolatok, melyeket a hozzászólók megfogalmaztak:

 • Paradigmaváltás szükséges az élsportban, hogy ez a személélet begyűrűzzön.
 • Nehéz a felnőtt sportolókkal mindezt megoldani, az utánpótlásnál kellene kezdeni
 • Nincs könnyű dolguk most az erőnléti edzést és az új metódust terjesztőknek, de el kell érni a KRITIKUS TÖMEGET és akkor várható egy áttörés
 • Ez a szakasz most egyfajta "evangelizáció" ennek az új edzéskoncepciónak a hirdetése, terjesztése. Úttörő munka. Alulról építkezünk, türelem kell.
 • Talán az áttörést a klubtulajdonosok felől is el kellene kezdeni, mert az egyesületek, szakági szövetségek vezetése mintha nem lenne érdekelt a változásban. A tulajnak viszont a játékosok értékállósága (ne sérüljön, vagy minél kevesebbet)  elemi érdeke
 • TAO kérdést, mint finanszírozási forrás lehetőséget körül kell járni a kluboknak, nekünk kell segíteni, hogy ebből tudjanak alkalmazni több edzőt, korrektív sporttrénert.
 • A résztvevők nagy problémának látják, hogy a sportvezetők sokszor játékosokból, edzőkből lesznek, nem pedig menedzserekből, akik ezt tanulták.
 • Előkerültek persze olyan messze nyúló szociokulturális kérdéskörök is, mint a gyerekek mozgásszegény életmódja, a szülők bevonása, a mindennapos testnevelés hatékonytalansága, a hazai mozgásszegény életmód okai.
 • Volt aki üzleti oldalról a számok világából közelítené meg a kérdést, közgazdász -edző lévén hatástanulmánnyal támasztaná alá az erőnléti edzői koncepció és a team munka jelentőségét.
 • Mások szolgáltatás menedzsment oldalról közelítenének.
 • Egy egyetemi tanár a hagyományos edzőképzés anomáliáira hívta fel a figyelmet, mely hátráltatja a színvonalas munkát.
 • Mások szerint ki kell dolgozni egy korrekciós és erőnléti felmérési rendszert és ennek segítségével támasztani alá munkánk szükségességét a szövetségek felé.
 • Vajon a sportorvoslás segítő, vagy konkurens szakma -e itthon? Van-e hajlandósága az orvosoknak gyógytornászoknak a közös munkára? (A Magyar Gyógytornászok Társasága vezetését mindig meghívom az ilyen rendezvényeinkre - süket csend, nagy néha udvarias hárítás.)
 • Testnevelőket viszont mindinkább be kellene vonni ebbe a munkába.

 

Ezek voltak tehát a meglátások, vélemények arra a kérdéskörre, hogy miként lehetne az erőnléti edző szakmát pozicionálni itthon, felhívni a figyelmet a team munkára, a korszerű korrekciós és teljesítményoptimalizáló módszerek, eszközök használatára.

Ne feledkezzünk meg közben arról sem, hogy míg mi szép csendben konferenciáztunk, lent a csarnokban dübörgött a zene és az IWI Stand is tele volt élettel:

 

 

 

 Erről is készült egy videó:

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr396899411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása