Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Előadók bemutatása - Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencia

2014. április 26. 13:01 - Zopi


Telki 
GLOBALL Sport & Wellness Hotel ****

Footballpark & Sporthotel

 2014. május 23. péntek

9.00-17.00

Regisztráció

Részletek

Letölthető program

Facebook esemény

 

Gáspár László: "Erőnléti edzés a ZTE KK férfi kosárlabda csapatában. Miként integrálhatók az Erőnléti Edző (PES) képzés ismeretei a  gyakorlatban?"

Gáspár Lacit (Gazsi) azt hiszem nem kell bemutatni a fitnesz és sportrajongóknak. Már csak azért sem, mert Ő a „legrégebbi” IWI-s tanár, egészen 2000 óta, mióta elvégezte az első magyarországi személyi edző képzést, nálunk tanít.

Az "Évtized Tanára" cím birtokosa:

 

záróbuli_Gazsi_ZL_Laura másolata.JPG

 

E mellett persze rendkívül sok más tevékenysége is van, saját fitnesz termet vezet, személyi edzéseket tart, erőnléti edzőként dolgozik, folyamatosan képzi magát, és most éppen a hivatalos CrossFit verseny sorozatra készül áldozatos munkával. Gazsi amellett, hogy nagyszerű szakember, jó barát is, akire mindenkor lehet számítani és nem utolsó sorban nagyszerű helyekre lehet utazni vele! Mindezt betöltve a 46-ot, 2 gyerek apukájaként! :)

 

 

 

Az előadás témája:

Az elmúlt öt évben, amióta a ZTE KK férfi csapatának erőnléti edzője vagyok, mindig arra törekedtem, hogy a játékosokat olyan edzettségi állapotba hozzam a bajnokság alatt, hogy a képességeik és az elvégzett munka alapján képesek legyenek 100%-os teljesítményt nyújtani, úgy, hogy a sérüléseket minimálisra csökkentsük. Munkám során a megszerzett tudásomra, tapasztalataimra támaszkodtam, és folyamatosan alkalmaztam a legmodernebb módszereket és eszközöket. A 2013-14-es szezontól az IWI-nél elvégzett PES képzésen megtanult OPT modell szerint készítem fel a játékosokat, ennek a munkának az eredményeiről és tapasztalatairól szeretném tájékoztatni a résztvevőket.

 

20130427_162829.jpg
Vajda Anna válogatott kosaras erőnléti edzőjeként is
dolgozott Gazsi  (találkozás Madridban)

 

Végzettségei:


Testnevelési Egyetem 1991
Testépítő-Erőemelő edző
Személyi edző
Táplálkozási tanácsadó
Erőnléti edző (PES)

Eredményei, elismerései:

IWI Elite Trainer
Zalaegerszeg Város Pro Urbe Díj
Magyar Bajnok és Kupagyőztes ZTE KK férfi kosárlabda csapat
Magyar Bajnoki III. helyezés Zala-Volán NKK női kosárlabda csapat
CrossFit Games Open Mastres (45-49 év) korosztály Európai 60. helyezés

Jelenleg a Zalaegerszegi XXL Fitness szakmai- és ügyvezetője
a ZTE KK férfi kosárlabda csapat erőnléti edzője
U 15 Magyar labdarúgó válogatott fitnesz edzője

 

 

Schuth Gábor 

Erőnléti edzés és prehab az angol Premier League-ben
és a kézilabdában. Mit tehetnénk másképp?

 

Előadás leírása:

Az UEFA kutatásai szerint szoros összefüggés van a játékosok rendelkezésre állása és a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok eredményessége között. Így a sikeres prevenciós programok egyértelműen teljesítményfokozó hatásúak is. A túl sok mérkőzés, illetve kontrollálatlan edzésterhelés jelentősen növeli az izomsérülések kockázatát, ezért minden európai élcsapat komoly hangsúlyt fektet az edzésterhelés monitorizálására és optimalizálására, amelynek legggyakrabban alkalmazott eszközei a pulzusmérő és a GPS eszközök. A rendszeres nyomonkövetés lehetővé teszi a terhelés posztra- és egyénre szabását is, ami a modern csapatsportok talán legfontosabb követelménye. Kézilabdában még gyerekcipőben jár a mérkőzések mozgáselemzése, ám a labdarúgásban alkalmazott módszerek bizonyos elemei átültethetőek a hazai sikersportágba is. Labdarúgásban a térdhajlító izomcsoport húzódása a leggyakoribb sérülés, amelynek előfordulása megfelelő prevenciós programmal akár 50-60 %-kal is csökkenthető. Az elülső keresztszalag sérülések súlyos kockázatot jelentenek kézilabdában és labdarúgásban is, ám előfordulásuk akár 50 %-kal csökkenthető. Saját vizsgálati eredményeink alapján lányoknál 11, fiúknál legkésőbb 13 éves korban el kell kezdeni a térdhajlítók specifikus erősítését a térdsérülések megelőzése érdekében. A sikeres utánpótlás nevelés érdekében fontos lenne a kondicionális képességek szenzitív időszakok szerinti fejlesztése, egységes tesztrendszer bevezetése a pillanatnyi eredményesség előtérbe helyezése helyett.

 

Rövid szakmai bemutatkozás:

 

Schuth Gábor, Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar humánkineziológus MSc, Sport and exercise scientist MSc, a sunderlandi egyetem labdarúgó kutatócsoportjának tagja, NASM/IWI-PES erőnléti edző, személyi edző.

Fő érdeklődési területei a térdsérülések megelőzése, valamint az intermittens sportágak élettana, a labdajátékosok erőnléti felkészítésének speciális jellemzői. Kutatási eredményeit nemzetközi kongresszusokon mutatta be, a NOB idei Monacoban rendezett sérülésmegelőző világkongresszusának egyedüli magyar előadója. A sunderlandi egyetem labdarúgó kutatócsoportjának tagja, amely az egyike annak a két központnak Angliában, amelyek hozzáférnek Premier League elmúlt nyolc szezonjának összes fizikai és technikai paraméteréhez. "Sport and exercise scientist" tanulmányai alatt a sunderland-i első kategóriás labdarúgó akadémia teljesítményelemzőjeként végezte szakmai gyakorlatát. Továbbá betekintést nyert a Newcastle United, és a West Bromwich erőnléti és sporttudományi munkájába. Kézilabdázók erőnléti edzőjeként sikeresen alkalmazott prevenciós és rehabilitációs programokat felnőtt és utánpótlás szinten is. 


Fontosabb referenciák:
 

Négyesi J., Schuth G., Erdős P. Tihanyi J.: A felső végtagi izmok együttes erő- sebesség-teljesítmény összefüggésének jellemzői. IX. Országos Sporttudományi Kongresszus. 2012. május 24-26. Szeged. 

Schuth G., Bretz K., Tihanyi J.: 3 hónapos proprioceptív tréning hatása serdülőkorú női kézilabdázók statikus és dinamikus egyensúlyára. IX. Országos Sporttudományi Kongresszus. 2012. május 24-26. Szeged. 

Schuth, G., Bognár, G., Dömötör, E., Petrekanits, M., Váczi, M., Cselkó, A., Tihanyi, J. (2013). The effects of an eccentric hamstring strengthening program on H/Q ratio in 10-11 year-old female handball players. ECSS Barcelona, 2013

Schuth, G., Péter, A., Hegyi, A., Tihanyi, J. (2014). Functional and RTD H/Q ratio in 11-16 year-old male football players. British Journal of Sports Medicine, 48(7):659.

http://tf.hu/hirek/18828/tf-es-eloadas-a-nob-vilagkongresszusan/

Schuth, G., Hegyi, A., Péter, A., Cronin, N., Tihanyi, J. (2014). Funkcionális és explozív térdhajlító-térdfeszítő arány 11-16 éves férfi labdarúgóknál. Magyar Sportorvos Társaság 2014. évi kongresszusa. (elfogadott absztrakt)

Schuth, G., Carr, G., Hogg, B., Barnes, C., Carling, C., Bradley, P.S. (2014). The Influence of Positional Interchanges on the Technical and Physical Performances of Elite Soccer Players. World Conference on Science and Soccer, Portland, Oregon, USA. (elfogadott absztrakt)

Dr Trzaskoma Łukasz

Łukasz az IWI SportAkadémia  PES képzésének oktatója, többek között sportrehabilitációt tanít. E mellett az IWI Tudományos Tanácsadó testületének is a tagja, valamint a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi intézetének egyetemi docense. A varsói testnevelési egyetemen sporttudomány tudományterületen szerezte meg diplomáját a fizioterápiára specializáltan. Eddig több, mint 40 tudományos cikke és 3 könyve jelent meg.

 

2000-től csapat- és egyéni sportolókkal foglalkozik. Munkájában az edzésperiodizáció, erőnléti edzés kap nagy szerepet, különös tekintettel a prevencióra, a sérülések megelőzésére, valamint a rehabilitációra. 2010-től a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének és a legjobb magyar kosárlabda akadémiák utánpótlásának erőnléti felkészüléséért felel. Ezeken kívül az Uniqua Euroleasing Sopron női kosárlabdacsapat erőnléti edzője és fizioterapeutája.

u18f3.jpg

 

Az elmúlt 15 évben Łukasz csapatai olimpiára való felkészítésének tapasztalatait nemzetközi edzőképzéseken osztja meg.

Sérülésmegelőzés, terápia és erőnléti edzés team-munkában.
Mi a korrektív gyakorlatok (CES) szerepe az élsportban?

Abstract:

A mai sport modern edzésperiodizációs módszert, valamint magas szintű kooperációt igényel az edzői csapaton belül. Az extrém sportteljesítmény az edzések magas intenzitást igényli. A sportolók folyamatosan az egészség és a sérülés állapota között ingadoznak, így az elvégzett munkának a legjobb minőségűnek kell lennie, melyet az edzők az edzésfolyamat épp adott szakaszára kell, hogy specializáljanak. Nem lehet sikert elérni (ezen az akut/krónikus egészségkárosodások nélküli teljesítményfokozást értjük) a vezetőedző, az erőnléti edző, a sportrehabilitációs tréner és a fizioterapeuta szoros kooperációja nélkül. Együtt kell működniük az edzésterv elkészítésében, a sportolók karakterének kialakításában (gyenge elemek, erős elemek) és az edzés, valamint verseny lebonyolításában/módosításában. Csak az ilyen szintű csapatmunka garantálja a sikert!

 

 

 

Előadó: Horváth Tamás, a Magyar Férfi Vízilabda Válogatott erőnléti edzője

 

Tamás a Benedek-stáb tagjaként a vízilabda válogatott erőnléti felkészítéséért felel 2013 januárja óta. A szövetségi kapitány azzal bízta meg, hogy a test test elleni harcra való felkészítést helyezze előtérbe. Olyan szakembert keresett, aki ennek a területnek az elméleti részét is jól ismeri és a gyakorlatban is járatos, a szükséges mozgásformákat meg tudja tanítani a játékosoknak. A gyakorlati workshopon Tamás bemutatja azokat a módszereket és technikákat, melyekkel az utóbbi időben kiegészítette a pólósok kondicionálását.Ebben segítségére lesz Tóth Márton válogatott vízilabdázó, aki részt vesz a konferencián érdeklődőként is.

 

Előadásának címe:

"Küzdősportok helye és szerepe az erőnléti edzésben. Hogy kerül a judo a vízbe?"

Minden sportágban meghatározó szerepe van az erőnlétnek, különösen igaz ez a küzdősportokra, ahol néhány perces test-test elleni küzdelemre koncentrálódik minden erő. Különböző küzdősportok (judo, birkózás, ökölvívás, karate stb.) elemeit felhasználva állítottam össze erőnléti edzésprogramot. Ebben a programban az eszköz nélküli, saját súllyal történő, egyéni és páros gyakorlatoké a főszerep. Saját sportágam és szakterületem – a judo alapjaira építve (dobások, leszorítások, fogások bontása stb.) fejlesztem a sportolók erőnlétét, mely módszer nem sportág specifikus, akár egyéni, akár csapatsportokban is alkalmazható. Célom az erőnlét javítása mellett a sérülések elkerülése.

 

Szakmai önéletrajz:

Testnevelő tanár, judo szakedző, erőnléti edző

Oktatói és edzői tevékenysége:

 •   1991-től judo edző
 •   1999-2005-től a Rendőrtiszti Főiskolán a judo és önvédelem szaktárgyak oktatása
 •   2005- SOTE Küzdősportok Tanszéken (TF) judo, küzdősportok alapjai és önvédelem szaktárgyak oktatása
 •   2013-tól a magyar férfi vízilabda válogatott erőnléti edzője

 

Interjú Horváth Tamással itt

 

 

waterpolo fight.jpg

 

 

Dr. Jeremy Moody Phd, a rendezvény nyitó előadója, fővédnöke.

Jeremy jelenleg a Cardiff Metropolitan University „Strength and Conditioning” MSc. programját vezeti. Ezt megelőzően számos funkciót viselt a teljesítmény sport világában. Vezette az English Institute of Sport erőnléti programját, „performance manager” volt a UK Athletics-nél, „performance director” a Brit kerekesszékes rögbi válogatottnál, valamint a „Welsh Judo”-nál.

Tudományos kutatásokban is igen aktív, kiváltképp az erőfejlesztés és robbanékonyság fokozás, valamint az edzési folyamatok feltérképezése területén. Gyakori vendég előadó hazai és nemzetközi konferenciákon. 2014 –ben jelenik meg társszerzőként jegyzett könyve, melynek címe: “Erőnléti edzés és sportkondícionálás a teljesítmény sportban”

Jeremy korábban az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének (UKSCA) elnöke, azt megelőzően elnökségi tagja volt, ahol éveken keresztül vezető vizsgáztató és oktató szerepet is betöltött.

Jeremy speciális szakterületei közé tartozik a mozgásban korlátozott sportolók erőnléti edzése. Az edzéselméleti-tudományos tapasztalat mellett a gyakorlatban is műveli az edzősködést, teljesítményfokozási megoldások, coaching, tanácsadás szerepel palettáján egyéni és csapatsportágakban is.

Teljes szakmai bemutatkozás itt

 

Dolgozik klubcsapatokkal, stratégiai tanácsadóként. Jeremy az elmúlt 15 évben számos nemzetközi versenyen, bajnokságon szereplő mind egészséges, mind mozgásban korlátozott sportoló részére tartott edzést és felkészülési tanácsadást.

Jeremy Moody-val Madridban találkoztam először. Nem kímélt, a 3,5 órás megmérettetésen kérdéseivel az összefüggéseket boncolgatta, tehette, hiszen ő volt védésemen a PhD vizsgabizottság elnöke (részlet):

 

 

De a kemény kezdet örömteli véget ért :)

Felső kép: az öt tagú vizsgabizottság és a témavezetőim. Középen, fehér ingben Jeremy Moody.

Alsó kép: Kissé felszabadultabban a védés után; tapas bar, Madrid (nem a turista negyed...)

DSC_0235 másolata.JPG

DSC_0257 másolata.JPG

 

 

Dr. Jeremy Moody előadásából:

Erőnléti Edzés a teljesítménysportban. Az erőnléti edző munkájának összetevői. 

Jeremy előadása betekintés nyújt a profi erőnléti edzés világába. Hogyan készítik fel a „power atlétákat”? Mennyire sportágspecifikus az erőnléti edző munkája? Milyen speciális követelmények jellemzőek a rögbire, futballra, küzdősportokra, csapat és egyéni sportágakra? Melyek az integrált edzésfelkészítés jellemzői? Teljesítményfokozás a sérülések minimalizálásával? Milyen a team munka az angol csapatoknál? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az előadó.

"Strength and Conditioning Coach: Artist or Scientist?"

"The presentation will endeavor to provide an overview of the Strength and Conditioning Coaching profession, the inclusion of the Strength and Conditioning Coach within core staffing structures and their inclusion in the effectiveness of multi-disciplinary team (MDT) working within elite sport. The delivery will include thoughts on S&C Coaching Philosophy, addressing key roles and responsibilities of the Strength and Conditioning Coach in terms of day-to-day delivery, periodization training for team and individual sports and the complexities of peaking and tapering for sports performance. Anecdotal evidence from work completed across a number of able-bodied and disabled sports will be provided to highlight key considerations for the ‘new’ member of the performance team in addition to current topical areas within the strength and conditioning industry for performance enhancement."

 

Fontos üzenete, hogy a regisztrált hallgatóságtól előzetesen vár kérdéseket, melyekre felkészül, és szívesen kitér előadásában! A kérdéseket a research@iwi.hu e-mailen lehet feltenni.

Jeremy május 24-én szombaton délelőtt a konferenciától függetlenül, egy 3 órás súlyemelő szemináriumot tart. 

 

Dömötör Edit: 

Alkat és teljesítmény összefüggései felnőtt és utánpótlás-korú magyar futballistákon, illetve válogatott szerb vízipólósokon végzett mérések adatainak tükrében. 

 

Dömötör Edittel pontosan 15 éve ismerkedtem meg, az általam vezetett első hazai Personal Trainer tanfolyam lelkes hallgatójaként. Már akkor látható volt, hogy a szakma legmélyebb elsajátítására törekszik, emlékszem, napi feladatai és tanulmányai mellett a személyi edzők munkáját támogató szoftver fejlesztésében vett részt.

domotor_edit_big.jpg

 

Az IWI SportAkadémia alapításakor, az NASM képzések behozásával egyidőben azonnal felvettem a kapcsolatot vele és felkértem oktatónak. Edit az elmúlt 15 évben hatalmas utat tett meg. A POLAR képzések vezetője lett és olyannyira beleásta magát ebbe a területbe, hogy PhD kutatómunkájában a HRV (szívfrekvencia-változékonyság) és az edzettségi állapot összefüggéseit vizsgálja sportolóknál. 

Szakterületéhez tartozik a pulzus-alapú edzésdiagnosztika és edzésoptimalizálás, tesztprotokollok kialakítása és optimalizálása, valamint a szoftveres teljesítmény-analízis. A sportberkekben jól ismert terhelés-élettani szaktekintély, Dr. Petrekanits Máté tanítványaként és kollégájaként a TF Terhelés-élettani laborjában, illetve csapatoknál, külsős helyszíneken végzett mérések végrehajtásában vesz részt. Cégük számos vizsgálatot végzett többek között hazai labdarúgó klubok játékosain. Elemzéseik a cég adatbázisában szereplő, csaknem két évtizedet átfogó mérési információkra támaszkodnak.

 

Dömötör Edit előadásának összefoglalója:

Alkat és teljesítmény összefüggései felnőtt és utánpótlás-korú magyar futballistákon, illetve válogatott szerb vízipólósokon végzett mérések adatainak tükrében. 

 

A génjeink által determinált testösszetétel (izomzat, csontozat, zsigerek, zsírszövet tömege és százalékos aránya) és testalkat meghatározása mind az utánpótlás korú játékosok, mind a felnőtt sportolók esetében mindenfajta felmérés kiinduló pontját képezi. Vannak ugyanis olyan testalkattípusok, melyek esetében bizonyos mozgásformák majdhogynem ellenjavaltak, amelyek bizonyos betegségtípusokra hajlamosítanak, amelyek egyes sportágakban kifejezetten „győztes alkatnak” számítanak, vagy épp ellenkezőleg, korlátozó tényezőt jelentenek.

A testalkat igen alapos (több mint 40 adatra kiterjedő) meghatározása, majd számítógépes algoritmusokkal történő elemzése nem új keletű dolog, de a mérések módszertana folyamatosan finomodik, és az elemzések egyre megbízhatóbbá válnak. A százmilliós nagyságrendű szupermodern technika mellett azonban még mindig a manuálisan végzett, úgynevezett sportantropometriai felmérés számít az egyik legmegbízhatóbb módszernek, amennyiben az a megfelelő szakértelemmel és (humán) elemzői tapasztalattal társul. A kellő precizitással elvégzett mérést követően a kapott adatokból egyértelműen kiderül, hogy alkatát tekintve kit milyen sportágra, és azon belül milyen versenyszámra vagy szerepkörre predesztináltak a génjei.

A felnőtt élsportolókon rendszeresen (pl. felkészülési időszak elején és végén, versenyidőszak közepén és végén) elvégzett sportantropometriai felmérés segítségével nyomon követhető többek között az izomtömeg változása (tehát pl. az erőnléti edzések hatékonysága), jól „belőhető” az egyéni adottságokhoz maximalizált testalkati csúcsforma, majd a versenyszezon során ellenőrizhető annak változása.

Az angol Premier League csapatok, a brazil labdarúgó és német kajak-kenu válogatott, a szerb vízipólósok, az ausztrál országúti kerékpárosok és a kenyai hosszútávfutók csak egy-egy kiragadott példát jelentenek azon klubok és sportolók köréből, akik a testalkat és testösszetétel egyéni nyomon követését is felhasználják sportformájuk optimalizálásához.

 

Rövid szakmai bemutatkozás:

TANULMÁNYOK:

 • Semmelweis Egyetem Doktori Iskola - PhD hallgató (témakör: „Testedzés, szabályozás,
  anyagcsere”)
 • Semmelweis Egyetem TSK - MSc dipl. rekreációszervező, sportmenedzser
 • Károly Róbert Főiskola - humán rehabilitációs menedzser
 • SE TSK - aerobik sportedző
 • IFAA personal trainer
 • Polar Elektro Oy - Polar OwnZone® International Masterguide
 • PhD kutatómunka: A HRV (szívfrekvencia-változékonyság) és az edzettségi állapot összefüggései sportolóknál

 

SZAKMAI TEVÉKENYSÉG:

 • 1992-2001 Fitneszklub tulajdonos, klubvezető, vezető edző, versenyző, versenyfelkészítő edző, Siófok
 • 2001- Oktató, óraadó tanár (sportoktatói és edzőképzések)
 • 2004- Polar Hungary - tanfolyamvezető
 • 2005-2007 Fitnesz és Tudomány - főszerkesztő
 • 2007- Cardio Consulting Hungary Kft. - oktatási vezető (2007-től)

 

SZAKTERÜLET:

 • Terhelés-élettani mérések
 • Pulzus-alapú edzésdiagnosztika és edzésoptimalizálás
 • Tesztprotokollok kialakítása és alkalmazása
 • Szoftveres teljesítmény-analízis

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr926055735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása