Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Horváth Szabolcs a személyi edző képzés vezetője - Interjú

2011. szeptember 03. 15:22 - Zopi

Horváth Szabival az IWI Karrier Napján találkozhattok, a délutáni gyakorlati programok során, illetve azt követően a PT Jam-en a Lite Wellnessben. Az IWI Erőnléti Edző tanfolyam bemutatásaként egy módszertani órát fog tartani. Biztos vagyok benne, hogy számotokra is nagyon sok újat és főként használható ismerete fog adni ez a workshop! Ismerjétek meg Őt!

Szabolcs Szombathelyen végezte a tesi szakot és rögtön a diploma kézhezvétele után beiratkozott az IWI PT tanfolyamára. A jó humorú, a tanfolyamon feszülten figyelő, de buli szituációban kevésbé visszafogott fiatalember határozottan haladt célja felé, hamarosan egy TF diplomát is begyűjtött, majd nyakába vette a világot és Londonban kötött ki, ahol a számos kiegészítő kurzust végzett és sikeres edzői klientúrát épített ki.

Hogy miért London? Erről így vall: „A tesis diplomám megszerzése után visszatértem Sopronba, ahol nem találtam a végzettségemnek megfelelő állást. Ha jól emlékszem a legjobb ajánlat egy fél állás lett volna, ha várok rá 2 évet…:) "Kényszer-személyi edző" lettem, ami életem legjobb döntésének bizonyult, mind szakmai fejlődésemet, mind anyagi egzisztenciámat tekintve. Miután felépítettem a személyi edzői vállalkozásom és több mint 150 edzést tartottam havonta, új kihívásokra vágytam. Egy barátomtól (főiskolás csoporttársamtól Bagladi Gergőtől - Geri) jött az ötlet, hogy Londonban próbáljunk szerencsét és egy hónappal később már repültünk is. (Geri azóta is kint van, és időközben kidolgozta egy edzőtársával a The Ballmethod koncepciót, melyet szept 10-én az IWI Karrier Napon bemutat a Lite Wellnessben)”

De, hogy miért is tér vissza valaki a jól jövedelmező nyugati világból? Erre a kérdésre és Szabi további terveire kerestük a választ.

ZL: Szabolcs ne mond már, hogy jobban keresel itthon, mint Londonban, vagy ennyire gyötört a honvágy?

Az eredetileg kitűzött célt, ami a nyelvtanulásban és a szakmai fejlődésben fogalmazódott meg, sikerült túlteljesítenem. Magas beosztású üzletemberekkel, filmsztárokkal és más hírességekkel volt szerencsém együtt dolgozni, ami minden előzetes reményeimet túlszárnyalta. Ezen élményekkel és új szakmai ismeretanyaggal akartam ismét bizonyítani a „hűség városában”. 

ZL: Végül is már lassan két éve itthon vagy. Hogy érzed bejött, érdemes itthon is energiát fektetni az edzői munkába?

Az IWI-nél, vagyis nálatok, de ezt jól tudod hiszen benne volt a kezed :), lehetőséget kaptam tanfolyamvezetésre illetve az erőnléti edzői képzés kidolgozására.  

Szabolcs a Szombathelyi PT tanfolyam vezető tanáraként

 

Jelenleg személyi edzősködöm a Speedfit újonnan nyílt soproni termében és a városi NBI-es férfi kosárlabda csapat erőnléti edzői pozícióját töltöm be.

 Szabolcs erőnléti edzőként az élsportban... (ez sajnos nem a preventív műfaj)

 

 és a meccs hevében lesérült játékossal...(nem rossz reklám a pólófelirat egy országos sportlapban :)

 

A klientúrám pörög, ettől többet már nem tudok vállalni a tanítás és az erőnléti edzői munka mellett. Azzal, hogy IWI Elite kategóriás tréner lettem, egy nagy szakmai presztízs is ért, mert ez egy üzenet a szakmának és a klienseknek is, hogy aki ebbe a teambe tartozik, az valamit jól csinál, valamilyen szinten kiemelkedik az átlagból. Engem ez motivál…

ZL: Igen, úgy tűnik 110%-on pörögsz Te is. A tanfolyamokon igen jó visszajelzéseket kapunk rólad, illetve a hiánypótoló erőnléti edzői képzéssel, egy kimeríthetetlen szakmai fejlődés küszöbére érkeztél…

Valóban, főként, hogy lehetőségem volt elvégezni NASM erőnléti edző képzését, mely számos NBA-s kosaras edző portfólióját is erősíti. Itt olyan professzionális hozzáállást és módszertant kaptunk, melyet kombinálva a személyi edzői rutinnal, a gyakorlatban nagyon ütősen lehet ötvözni. Ez egy nagy kihívás, hiszen ezen a képzésen olyan ismereteket adunk át, melyet az élsportban, illetve a teljesítmény fokozás céljából edző fitnesz klienseken is lehet alkalmazni. Itt már az edzésperiodizáció, a tartás-hiba korrekció, a teljesítmény-függő táplálkozás, a tesztelési metódusok képezik a tartalom nagy részét, perszer a sportág-specifikus képességfejlesztés mellet. És mindezt úgy, hogy a sérüléseket megelőzzük, és az egyéni teljesítményt optimalizáljuk a versenyidőszakra. 

 A helyes irány arra van...

 

ZL Most felejtsd el egy pillanatra, hogy az IWI vezetője vagyok …  Mond, összehasonlítva a nagy nyugati képzésekkel az IWI-t hogyan rangsorolnád?

Nézd, beválasztották az IWI-t a TOP 25-ben a tavalyi Londoni Fitness Summit-on ez már egy nemzetközi liga, nem megye 3, szóval Te is tudod a különbségeket. Mégis ami személyes tapasztalatom, hogy az IWI gyakorlat-centrikusságával és a valós munkakör kihívásaira felkészítő oktatási tematikájával sokszor megelőzi a külföldön nevesebb intézményeket is. Az biztos, hogy az  IWI-nél elsajátított ismeretanyag nélkül nem tudtam volna megállni a helyem külföldön egy sima testnevelő diplomával…

ZL, Hú ebből jól kijöttünk :) … 

Viszont a Reps (Register of Exercise Professional - UK REPS, ill. EREPS - a szerk.) regisztrációnál sajnos akadtak problémaink 2006-ban, Londonban. Akkoriban csak egy 2-es szintű besorolást kaptam a diplomámmal, kosárladba szakedzőimmel es a személyi edző végzettségemmel. Ez fitnesz konzulensi feladatokra jogosított fel, amit egy kinti PT tanfolyam elvégzése után értékeltek át teljes körű személyi edzőre. Ez persze egy csomó plusz pénz és energia volt. Ma is így jár az, aki nem tud a REPS-be regisztrálni külföldön, mert nem fogadják el a végzettségét. Óriási dolognak tartom, hogy az IWI-nél ezt elintéztétek, (az IWI-s végzett szakemberek regisztrálhatnak az EREPS-be - ww.ereps.eu - a szerk.) és a közép–európai régióban egyedül Ti tudjátok ezt a lehetőséget biztosítani a hallgatóitoknak.

ZL Nem állom meg a kérdést, mit csinálsz levezetésképpen, amikor nem szakmázol? Hogyan töltekezel, mi az, ami kitartást ad? Na és szerinted mi rejlik a Te szakmai karrieríved mögött? Mi a sikered titka? Hiszen szakmailag sok jó edző van, mégis csak néhányan ennyire elhivatottak…

Mindig feltöltődöm, ha fiatalok vesznek körül, lányok előnyben…  

Viccet félretéve, próbálok minél több időt tölteni a baráti társaságommal, de ez egyre nehezebb. Őket nem érdekli, hogy mit értem el, sőt általában csak heccelnek vele… Ez jó, mert segít kizökkenteni a mókuskerekemből.

Ami a szakmai múltamat illeti, jó lenne azt mondani, hogy ezt pont így terveztem és tudatosan volt felépítve. Sok szerencsére volt szükségem külföldön és persze arra is, hogy jó emberekkel találkozzak. Azonban mindez nem lett volna elég önmagában, ha nem lett volna kitartásom ahhoz, hogy a végsőkig harcoljak a céljaim és elveim mellett.Kő keményen meg kellett dolgozni mindenért, beleértve azt is, hogy IWI hallgatóból IWI vezető tanár lettem. Nem kis feladat volt, most is izzadok, ha a vizsgatanításomra gondolok... De semmit nem adnak ingyen.

Hiszem azt, ha az ember igényes a munkájára, akkor arra igen is van fizetőképes kereslet.

De ezt majd megbeszéljük a PT Jam-en szombat délután a Lite Wellness-ben. Gyertek, mert ez nagy dolog, hogy a személyi edzők ilyen fórumot kapnak. Nem mellesleg,utána fieszta!

 Egy érintés néha mindennél többet ér...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr663200018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása