Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Táplálkozz és eddz tudatosan! Betekintés Az ESLA Oktatási Központ kínálatába.

2019. január 29. 15:40 - Zopi

Interjú Dr. Zopcsák László alapító-ügyvezetővel

 

Készítette: Szilágyi Zsófia

Szia Laci!

Bár azt gondolom, a hazai fitnesz iparban minden bizonnyal mindenkinek ismerősen cseng a neved, mesélnél kérlek magadról az olvasók kedvéért egy kicsit?

Valóban, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola alapítójaként ismerhetnek sokan, 20 évvel ezelőtt indítottam az első személyi edző képzést hazánkban, és azóta több mint 10 000-en végeztek nálunk valamely tanfolyamunkon. Ma már szerteágazó a tevékenységi köröm, melyek közül talán a Universidad de Europea egyetemi oktatásomat emelném ki (az interjú megjelenésekor is éppen Madridban vagyok, ahol a Sportmenedzsment MBA szakos hallgatókat tanítom).

esla_karba_zl.jpg

Rendkívül inspiráló feladat az USA-beli American Council on Exercise (ACE) cégnél és a EuropeActive brüsszeli szervezetben betöltött szakmai tanácsadó munkám. Itthon az IWI–ben stratégiai tervezést végzek, valamint a jelentős EU-s projektekben is résztvevő Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetséget vezetem, és persze az ESLA Oktatási Központ bevezetésén iparkodom kollégáimmal.

Mi az, ami az elmúlt hónapokban elsődlegesen leköti a figyelmed? Ki tudnál emelni három dolgot, amivel a legtöbb idődet töltöd?

Edzek és készülök hazai és külföldi versenyekre, köztük a thaiföldi IDBF Sárkányhajó Világbajnokságra, mely ez év augusztusában lesz Pattaya-ban.

50739473_2034737833277828_2614735940450516992_o.jpg 50875291_2034737246611220_1836818235299725312_o.jpg

 Medencés Sárkányhajó Országos Bajnokság, 2019 január 26.

A családom ebben az évben még központibb helyet kap az életemben, Hanga lányom Tokióba kapott modellszerződést, ennek előkészületeiben vagyunk éppen. Zalán fiam egy holland sportegyetemen utolsó éves. Most Madridban végzi a szakmai gyakorlatát, ez ügyben sokat konzultálunk. Ha itthon van, általában együtt edzünk. Ő már az a generáció, aki valóban a tudatos táplálkozás híve! Igazi family team munkát igényel ezeknek a folyamatoknak az összehangolása tőlünk, amit nagyon élvezünk! Szakmai téren egyébként leginkább az ESLA foglalkoztat most, mert egy itthon teljesen új szemléletű, több célcsoportot megszólító és szerteágazó tevékenységi kört felölelő cég indítása nem rutinfeladat.

Az IWI Fitnesz Iskola tanfolyamai rendületlenül dübörögnek, egyre több diák tanul nálatok. Mi vezetett mégis arra a döntésre, hogy létre hozz egy teljesen új, képzésekkel foglalkozó vállalatot?

Az IWI sikerében azt a tendenciát látom, hogy szerencsére hazánkban is egyre többen kezdenek el törődni az egészségükkel, illetve tervezik karrierútjukat a fitnesz szektorban. Az IWI ugyanakkor már olyan nagyra nőtt, hogy új képzések elsikkadnának a hatalmas portfólióban. Az ÉLETMÓDVÁLTÁS, ezen belül pedig az alap- és  sporttáplálkozás, táplálékkiegészítés márpedig egy olyan fontos és MINDENKIT érintő témakör, mely megérdemli, hogy teljes fókuszt kapjon. Az a tény, hogy a magyar lakosság ilyen katasztrofális egészségi állapotban van, jórészt a helytelen táplálkozásra és az inaktivitásra vezethető vissza. Az ESLA erre  a korproblémára kíván választ, alternatívát adni. 

Mi az ESLA Oktatási központ képzéseinek fő jellemzője?

Az ESLA egy „szabadpiaci” oktatási vállalkozás, élményszerű tréningeket, ismeretterjesztő programokat kínál, melyeket rendkívül rugalmasan, az érdeklődők igényeinek megfelelően tudunk szervezni. Az ESLA-ban nem végzettséget igazoló dokumentumot adunk, hanem egészségtudatos szemléletet, gyakorlatban használható tudást.

51137479_993953344148523_2695943348132249600_n.jpg

Edzés Zalán fiammal

Kiknek szólnak a képzéseitek?

Egyrészt formálni igyekszünk a laikus lakosság szemléletét. Nekik szól  például az Elhízás élettana és pszichológiája, modern terápiája, az Egészségesen szeretnék élni, a Reformtáplálkozás, vagy a Sporttáplálkozás alapképzés. Nagyon sok téveszme kering a fogyásról, alakformálásról, divatdiétákról, ezeket helyre kell tennünk!

Másrészt azokat a szakembereket is szeretnénk megszólítani, akiknek a preventív egészségfejlesztés a hivatása. Ugyanis itthon még nem TEAM munkában dolgozik ez a szakember gárda, hanem sokszor egymásnak ellentmondva, vagy éppen egymás kompetenciaterületeit sértve. Továbbképzéseinken keresztül speciális szaktudással vértezzük fel az edzőket, gyógytornászokat, dietetikusokat, életmód coach-okat, pszichológusokat és életmód-orvosokat.

Mesélnél kicsit az ESLA csapatáról? Kikkel találkozhatnak az emberek, ha nálatok szeretnének tanulni?

Oktatóinkra jellemző, hogy privát praxisukban is fittség- és egészségfejlesztéssel foglalkoznak személyi edzőként, táplálkozási tanácsadóként, vagy éppen orvosként, élsportolóként. Az életmódváltásban gondolkozó kezdőknek is ilyen összeállítású szakembergárda tud segítő kezet nyújtani, különösen, ha már kialakult valamely civilizációs betegség rizikófaktora náluk.

_zz_4884.jpg

Mit kínáltok azoknak, akik titeket választanak? Miben vagytok mások, mint a hasonló, táplálkozás és egészséges témakörrel foglalkozó iskolák tanfolyamai?

A legfontosabb különbség abban rejlik, hogy mi a szakmai csapatunkon keresztül holisztikus megközelítést és szemléletet alkalmazunk. Mi nem egyes termékekre, szűk rétegnek bevált divatdiétákra összpontosítunk, nem ezekre szeretnénk rábeszélni a képzésben résztvevőket. Igyekszünk egyénre szabott megoldásokat kínálni, általánosan elfogadott szakmai alapelvek mentén. Azt gondolom, hogy az önjelölt guruk ideje lejárt itthon is, és a megfelelő végzettséggel rendelkező hiteles szakértők által összeállított biztonságos és hatékony életmódváltási programokat érdemes követni.

Milyen képzésekkel várjátok idén az első félévben a jelentkezőket?

Specializált továbbképzéseink hobby- és élsportolóknak is szólnak, jó példa erre a HIIT sporttáplálkozás és teljesítményfokozás magas intenzitású funkcionális edzésben workshopunk crossfit-eseknek, küzdő- és (kontakt) csapatsportolóknak, vagy az Izomtömeg növelés, alakformálás, fitnesz sportolók táplálkozása és táplálék-kiegészítése workshop, ahol versenyfelkészítő edző, dietetikus vezet be a kulisszatitkokba és ad tanácsokat azoknak, akik amatőr fitnesz, vagy testépítő versenyzőként kipróbálnák magukat a színpadon. Felhívjuk a figyelmet a szakértelem nélkül összeállított versenydiéták és edzéstervek potenciális veszélyeire is! A Sporttáplálkozás képzésünket haladóknak is ajnáljuk.

Mi a legközelebbi esemény, ahol találkozhatunk az ESLA-val 2019-ben?

A február 02-i nyílt nap után a 4 napos Sporttáplálkozás alapképzés, mely február 16-17, 23-24-én lesz.  

Bár így sem piskóta a képzések palettája, amit felsoroltál, szabad kérdezni későbbi terveitekről, jövőképről? Milyen irányt céloztatok meg hosszabb távon?

Licensz partnereink segítségével olyan érdekfeszítő továbbképzéseket indítunk a szakembereknek hamarosan, melyek megreformálják a hazai preventív egészségfejlesztést! A kezdők, újrakezdők sem maradnak magukra, lehetőségük lesz nálunk egyénre szabott konzultációra, részt tudnak venni életmódtáborokban, valamint a fitnesz edzés alapjait is megtanítjuk számukra egy több hónapos életmódváltó gyakorlati programon keresztül. Az élsportolóknak és hobby sportolóknak pedig olyan továbbképzést kínálunk, ahol egy teljesítménydiagnosztikai laborban felmérhető az egyéni terhelhetőség, majd sportdietetikusunk erre építve határozza meg az személyre szabott táplálkozási és táplálékkiegészítési tervet. Szerintem rendkívül izgalmas mindaz ami az ESLA körül történik, a nyílt napunkon ebből az érzésből szeretnénk átadni egy jó adagot a résztvevőknek! :) 

nyli_t_nap_esla_prosi.jpg 

 Kattints a nyílt nap regisztrációhoz

Szólj hozzá!

Beszámoló a 9-ik International Standards Meeting-ről

2018. december 14. 01:20 - Zopi

EuropeActive, Varsó, 2018, november 16.

2 napon keresztül 27 ország delegáltjaival beszéltük át az európai fitnesz szektor feljesztési lehetőségeit itt Varsóban a 9-ik International Standards Meetingen, (képek itt)  főként az edzőregiszterek és az oktatási sztenderdek mentén. Az én előadásom arról szólt, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni, ha valamely ország regisztere az EREPS-hez kíván csatlakozni.

Ezt a HUREPS-en (Magyar Fitnesz Szakemberek Regisztere) keresztül mutattam be, elmesélve hogy az elmúlt 8 évben milyen tevékenységeket végeztünk a Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség (MFESZ)-ben a hazai fitnesz ipar fellendítése érdekében. Nem rejtettem véka alá, hogy mennyire nehéz mozgósítani a hazai piac résztvevőit, de ez más helyeken sem könnyebb. Pedig az edzőregiszter olyan mint a WIFI, egy közös kommunikációs csatornát jelent, ahol mindegy, hogy androidod, vagy IOS-od van, márkától függetlenül van egy közös protokoll, mely mindenkinek hasznos. Hiszen minőségi edzőkkel mindenki nyer, a fitnesz termekben több vendég lesz, és ez a megnövekedett forgalom jó hatással van az egész ökoszisztémára.

Azt gondolom, hogy megérett az idő itthon is arra, hogy egy kicsit jobban rálépjünk a gázpedálra.

Ez viszont team munka, remélem egyre többen kedvet kapnak egy ilyen feladathoz, és csatlakoznak ahhoz a misszióhoz, hogy a fitnesz edzés tényleg minél több ember napi aktivitásába beépüljön.

A szakmázás mellet mindig óriási inspiráció nekem a különböző országokból (itt voltak USA-ból, Libanonból, Indiából is) érkező kollégákkal beszélgetni, töltekezni ebben a pozitív nemzetközi környezetben.

Előadásom fénypontja pedig szerintem az volt, mikor megguggoltattam a résztvevőket, mert hogy végsősoron mégis csak a fittség a tét nem??? #ISM18 #MFESZ #EREPS #HUREPS

Szólj hozzá!

IWI Fitness School is the organizer of the first official Strength & Conditioning Course of the Hungarian Team Handball Federation.

2018. december 14. 01:06 - Zopi

A Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központja az IWI Fitnesziskolát bízta meg hivatalos erőnléti edző képzésének lebonyolításával.

It is a great honour to announce that my company IWI Fitness School is the organizer of the first official Strength & Conditioning Course of the Hungarian Team Handball Federation. It’s been a long journey to estabilish and get accepted this profession in my country. Thanks for those IWI colleauges who were involved in this process!

A Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központja az IWI Fitnesziskolát bízta meg hivatalos erőnléti edző képzésének lebonyolításával. A megnyitó ünnepségen az IWI alapítója, Dr. Zopcsák László a következő szavakkal köszöntötte a résztvevőket:

"Tisztelt Kollégák!

Több szempontból is nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az MKSZ az IWI-t választotta szakmai partneréül.

Az IWI-t 2000-ben a személyi edző képzéssel indítottam, öröm látni, hogy többetek részt vett már korábbi tanfolyamainkon is. Jó kezekben vagytok, hiszen az IWI 18 éve szervez képzéseket a fitnesz sportoktatás területén, így több ezer szakembert képeztünk ki ez idő alatt.

Igaz korábbi tevékenységünk jórészt a fitnesz- szabadidősportot érintette, viszont 2013 óta a hazai élsportot érintő képzésfejlesztésében is benne vagyunk, hiszen hosszas előkészítő és kutató munka után Magyarországra mi hoztuk be és indítottuk USA licensz alapján az erőnléti edző és a korrektív sportrehabilitációs tréner képzéseket, ezzel indult el e két szakma meghonosítása itthon is.

2013 óta több mint 200 erőnléti edzőt, és 150 korrektív trénert képeztünk, így elmondható, hogy aki ma oktatóként, edzőként ezen a területen tevékenykedik, nagy eséllyel a IWI-nél végzett.

Az imént említett létszámok, adatok mellett azonban fontosabb az a hatás, amit a nálunk végzettek fejtenek ki az élsportolókra, a magyar sportéletre, és természetesen a személyi edzőkön keresztül a prevencióra és a szabadidősportra is. Meggyőződésem, hogy egy teljesen új éra elé néz a sportági kondicionálás hazánkban, és ezzel a Magyar Kézilabda Szövetség kiváló példát mutat a többi sportágnak, nagyszerű alapokat rak le az optimalizált teljesítményfokozás területén. Az amerikai "Major League"-ben ismert a mondás: "Nem az a drága játékos akit sokba került megvenni, hanem aki sérülten ül a kispadon." Az erőnléti edzők szerepe itthon is fokozatosan felértékelődik minden sportágban, hiszen ma már a rohamosan fejlődő sporttudományok és az edzéselmélet gyakorlati alkalmazása speciális szaktudást igényel.

Meg kell említenem, hogy számomra különösen becsülendő, hogy nem önálló berkekben kívánta az MKSZ ezt a feladatot megoldani, hanem nemzetközi tapasztalattal rendelkező "külsős" gyakorlati szakembereket vont be az erőnléti edző képzés lebonyolításába.

Ezen a kurzuson tanító IWIs oktató kollégáim az élsportban is dolgoznak, izgatottan várják, hogy megosszák tudásukat veletek. Nekem is van személyes kötődésem, hiszen a váci KSE-nél a junior csapatban erőnléti edzősködtem 1 éven keresztül, ott ahol a fiam is játszott. Az IWI-nél hospitáló hallgatók bevonásával csodálatos eredményeket értünk el. Nem feltétlen a tabellán kimutatható eredményekben, hanem az utánpótláskorúak mentalitásában is pozitív változást indított el az a törődés és szakmai munka, melyet az erőnléti felkészítés során kaptak.

Végül fontos kiemelnem, hogy edzősködni csak szenvedélyes szakmaszeretetből lehet, mely mögött ott az igény a folyamatos megújulásra, és a képesség arra, hogy a szakmát érintő kihívásokat naprakészen kövessük. Ezért ezt a mostani kurzust csupán egy alapozó lépcsőfoknak tekintsétek, melyet vélhetőleg további specializáció követ majd karrieretek során.

A tanfolyam magas szakmai és vizsgakövetelményeket állít elétek, és bár Ti már most is komoly tudással és tapasztalattal rendelkeztek, a bizonyítvány megszerzéséhez sokat kell majd dolgozni. Azt akarjuk, hogy mindannyian büszkék lehessünk arra, hogy egy most már hivatalosan is elismert hivatás első hazai képviselői lesztek!

Az IWI és az MKSZ részéről ígérhetjük, hogy alapos és rendszerezett szaktudással vértezünk fel Benneteket, és a kézilabda sport nemzetközi szinten is legfelkészültebb ERŐNLÉTI EDZŐ szakemberei közé fogtok tartozni a záróvizsgát követően!

Tisztelt Kollégák, jó tanulást és sok sikert kívánok Nektek szakmátokban és a magánéletben egyaránt!

Photos here

more photos

@agorenata @allatember @szlobieva @bako.attila.5 #strengthandconditioning#performanceenhancement #iwinemzetkozifitnesziskola #handball#kezilabda @ Budapest, Hungary

Szólj hozzá!

FIBO Ambassador találkozó

2018. december 14. 00:59 - Zopi

A FIBO-t, a világ legnagyobb fitnesz, wellness, egészségfejlesztési kiállítását, konferenciáját, show-központját nem kell bemutatnom annak, aki évek óta a szakmában van. (Remélem)

Negyedik éve vagyunk a FIBO nagykövetei, így lehetőségünk van arra, hogy ingyen belépőkkel és folyamatosan frissülő információval lássuk el azokat az érdeklődőket, akik 2019 április 4-7 között Kölnbe szeretnének látogatni erre az egyszersmind inspiratív és széleskörűségében sokkoló eseményre.

A FIBO (képek itt) menedzsmentje minden év novemberében szervez nekünk egy találkozót Düsseldorfban, ahol egy 2 napos ötletbörzét tartunk. (Meg este egy kis tetőteraszos forraltboros csapatépítést, de ezzel nem untatnék senkit! :)

Ők is elmondják tapasztalataikat, a főbb kihívásokat, melyekre közösen keresünk megoldást. Hogyan lehetne még érdekesebbé, élvezhetőbbé, emészthetőbbé tenni ezt a "monstre" rendezvényt? Ugyanis a választék hatalmas, és nagyon céltudatosan kell tervezni, ha a maxot akarod kihozni, könnyű elveszni az 1200 kiállító és 160 000 látogató forgatagában még akkor is, ha mindez 4 napra oszlik el.

A "hétköznapi látogatóknak" szóló hagyományos edzés és fitnesz eszköz bemutatók, vásárok, illetve a FIBO Fashion és FIBO POWER mellett idén a fitnesz szakembereknek a következő témákat ajánlom:

- sporttáplálkozás és táplálék-kiegészítés újdonságok, trendek, live cooking stb... (dietetikusoknak, edzőknek)
- start up vállalkozások (aki a trendeket követni akarja, újdonságot akar behozni)
- új biznisz felépítése- franchise megoldások, konzultáció (PT studió, butique fitnesz, egyéb fitnesz vállalkozások indításához)
- FIBO Campus- 3 napos oktatási konferencia (Edzők, oktatók, prevenciós team szakemberei)
- EHF Forum az EuropeActive kihagyhatatlan konferenciája (klub tulajdonosok, menedzserek)
- Physio a fitneszben (gyógytornászok, edzők - team munka!!!)
- Wellness és beauty (ezt hazai szállodaipari szakemberek részére ajánlom)

Mondanom sem kell, hogy bennem jórészt ezek a külföldi konferenciák, kiállítások tartották égve a lelkesedés tüzét az elmúlt csaknem 2 évtizedben. 
Mindig optimizmussal tölt el, ha látom a fejlődési lehetőségeket. Egy FIBO kérdőív szerint a kiállítóik 82%-a vélekedik úgy, hogy iparágunk gyümölcsöző fejlődés elé néz a következő években!

Öröm, hogy egyre több magyar arcot lehet felfedezni a tömegben, bízom benne, hogy az idén is sokan kedvet kaptok, hogy ott legyetek a FIBO-n. A kint szerzett benyomások, kapcsolatok, ötletek a személyes fejlődésed mellett ugyanis a hazai fitnesz szektor épüléséhez is hozzájárulnak. Én legalábbis ennek reményében vállalom évről évre a FIBO ambassador szerepet cégemmel, ezért juttatunk több száz érdeklődőnek, kollégának belépőt az eseményre.

Hamarosan jelentkezünk az IWI csatornáin az ingyenesen letölthető belépőjegyekkel és frissülő aktualitásokkal! Ha kérdésed van keress bátran!

Addig is:

https://www.fibo.com/en/

Szólj hozzá!