Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

IWI Karrier és Nyílt Nap. 2019 III. 09. Szombat, Novotel City. Regisztráció: www.iwi.hu “Szenvedélybòl karrier!” #iwifitnessschool #iwinemzetkozifitnesziskola

2019. március 07. 10:21 - Zopi

zopcsaklaci készítette ezt a képet.

Szólj hozzá!

Táplálkozz és eddz tudatosan! Betekintés Az ESLA Oktatási Központ kínálatába.

2019. január 29. 15:40 - Zopi

Interjú Dr. Zopcsák László alapító-ügyvezetővel

 

Készítette: Szilágyi Zsófia

Szia Laci!

Bár azt gondolom, a hazai fitnesz iparban minden bizonnyal mindenkinek ismerősen cseng a neved, mesélnél kérlek magadról az olvasók kedvéért egy kicsit?

Valóban, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola alapítójaként ismerhetnek sokan, 20 évvel ezelőtt indítottam az első személyi edző képzést hazánkban, és azóta több mint 10 000-en végeztek nálunk valamely tanfolyamunkon. Ma már szerteágazó a tevékenységi köröm, melyek közül talán a Universidad de Europea egyetemi oktatásomat emelném ki (az interjú megjelenésekor is éppen Madridban vagyok, ahol a Sportmenedzsment MBA szakos hallgatókat tanítom).

esla_karba_zl.jpg

Rendkívül inspiráló feladat az USA-beli American Council on Exercise (ACE) cégnél és a EuropeActive brüsszeli szervezetben betöltött szakmai tanácsadó munkám. Itthon az IWI–ben stratégiai tervezést végzek, valamint a jelentős EU-s projektekben is résztvevő Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetséget vezetem, és persze az ESLA Oktatási Központ bevezetésén iparkodom kollégáimmal.

Mi az, ami az elmúlt hónapokban elsődlegesen leköti a figyelmed? Ki tudnál emelni három dolgot, amivel a legtöbb idődet töltöd?

Edzek és készülök hazai és külföldi versenyekre, köztük a thaiföldi IDBF Sárkányhajó Világbajnokságra, mely ez év augusztusában lesz Pattaya-ban.

50739473_2034737833277828_2614735940450516992_o.jpg 50875291_2034737246611220_1836818235299725312_o.jpg

 Medencés Sárkányhajó Országos Bajnokság, 2019 január 26.

A családom ebben az évben még központibb helyet kap az életemben, Hanga lányom Tokióba kapott modellszerződést, ennek előkészületeiben vagyunk éppen. Zalán fiam egy holland sportegyetemen utolsó éves. Most Madridban végzi a szakmai gyakorlatát, ez ügyben sokat konzultálunk. Ha itthon van, általában együtt edzünk. Ő már az a generáció, aki valóban a tudatos táplálkozás híve! Igazi family team munkát igényel ezeknek a folyamatoknak az összehangolása tőlünk, amit nagyon élvezünk! Szakmai téren egyébként leginkább az ESLA foglalkoztat most, mert egy itthon teljesen új szemléletű, több célcsoportot megszólító és szerteágazó tevékenységi kört felölelő cég indítása nem rutinfeladat.

Az IWI Fitnesz Iskola tanfolyamai rendületlenül dübörögnek, egyre több diák tanul nálatok. Mi vezetett mégis arra a döntésre, hogy létre hozz egy teljesen új, képzésekkel foglalkozó vállalatot?

Az IWI sikerében azt a tendenciát látom, hogy szerencsére hazánkban is egyre többen kezdenek el törődni az egészségükkel, illetve tervezik karrierútjukat a fitnesz szektorban. Az IWI ugyanakkor már olyan nagyra nőtt, hogy új képzések elsikkadnának a hatalmas portfólióban. Az ÉLETMÓDVÁLTÁS, ezen belül pedig az alap- és  sporttáplálkozás, táplálékkiegészítés márpedig egy olyan fontos és MINDENKIT érintő témakör, mely megérdemli, hogy teljes fókuszt kapjon. Az a tény, hogy a magyar lakosság ilyen katasztrofális egészségi állapotban van, jórészt a helytelen táplálkozásra és az inaktivitásra vezethető vissza. Az ESLA erre  a korproblémára kíván választ, alternatívát adni. 

Mi az ESLA Oktatási központ képzéseinek fő jellemzője?

Az ESLA egy „szabadpiaci” oktatási vállalkozás, élményszerű tréningeket, ismeretterjesztő programokat kínál, melyeket rendkívül rugalmasan, az érdeklődők igényeinek megfelelően tudunk szervezni. Az ESLA-ban nem végzettséget igazoló dokumentumot adunk, hanem egészségtudatos szemléletet, gyakorlatban használható tudást.

51137479_993953344148523_2695943348132249600_n.jpg

Edzés Zalán fiammal

Kiknek szólnak a képzéseitek?

Egyrészt formálni igyekszünk a laikus lakosság szemléletét. Nekik szól  például az Elhízás élettana és pszichológiája, modern terápiája, az Egészségesen szeretnék élni, a Reformtáplálkozás, vagy a Sporttáplálkozás alapképzés. Nagyon sok téveszme kering a fogyásról, alakformálásról, divatdiétákról, ezeket helyre kell tennünk!

Másrészt azokat a szakembereket is szeretnénk megszólítani, akiknek a preventív egészségfejlesztés a hivatása. Ugyanis itthon még nem TEAM munkában dolgozik ez a szakember gárda, hanem sokszor egymásnak ellentmondva, vagy éppen egymás kompetenciaterületeit sértve. Továbbképzéseinken keresztül speciális szaktudással vértezzük fel az edzőket, gyógytornászokat, dietetikusokat, életmód coach-okat, pszichológusokat és életmód-orvosokat.

Mesélnél kicsit az ESLA csapatáról? Kikkel találkozhatnak az emberek, ha nálatok szeretnének tanulni?

Oktatóinkra jellemző, hogy privát praxisukban is fittség- és egészségfejlesztéssel foglalkoznak személyi edzőként, táplálkozási tanácsadóként, vagy éppen orvosként, élsportolóként. Az életmódváltásban gondolkozó kezdőknek is ilyen összeállítású szakembergárda tud segítő kezet nyújtani, különösen, ha már kialakult valamely civilizációs betegség rizikófaktora náluk.

_zz_4884.jpg

Mit kínáltok azoknak, akik titeket választanak? Miben vagytok mások, mint a hasonló, táplálkozás és egészséges témakörrel foglalkozó iskolák tanfolyamai?

A legfontosabb különbség abban rejlik, hogy mi a szakmai csapatunkon keresztül holisztikus megközelítést és szemléletet alkalmazunk. Mi nem egyes termékekre, szűk rétegnek bevált divatdiétákra összpontosítunk, nem ezekre szeretnénk rábeszélni a képzésben résztvevőket. Igyekszünk egyénre szabott megoldásokat kínálni, általánosan elfogadott szakmai alapelvek mentén. Azt gondolom, hogy az önjelölt guruk ideje lejárt itthon is, és a megfelelő végzettséggel rendelkező hiteles szakértők által összeállított biztonságos és hatékony életmódváltási programokat érdemes követni.

Milyen képzésekkel várjátok idén az első félévben a jelentkezőket?

Specializált továbbképzéseink hobby- és élsportolóknak is szólnak, jó példa erre a HIIT sporttáplálkozás és teljesítményfokozás magas intenzitású funkcionális edzésben workshopunk crossfit-eseknek, küzdő- és (kontakt) csapatsportolóknak, vagy az Izomtömeg növelés, alakformálás, fitnesz sportolók táplálkozása és táplálék-kiegészítése workshop, ahol versenyfelkészítő edző, dietetikus vezet be a kulisszatitkokba és ad tanácsokat azoknak, akik amatőr fitnesz, vagy testépítő versenyzőként kipróbálnák magukat a színpadon. Felhívjuk a figyelmet a szakértelem nélkül összeállított versenydiéták és edzéstervek potenciális veszélyeire is! A Sporttáplálkozás képzésünket haladóknak is ajnáljuk.

Mi a legközelebbi esemény, ahol találkozhatunk az ESLA-val 2019-ben?

A február 02-i nyílt nap után a 4 napos Sporttáplálkozás alapképzés, mely február 16-17, 23-24-én lesz.  

Bár így sem piskóta a képzések palettája, amit felsoroltál, szabad kérdezni későbbi terveitekről, jövőképről? Milyen irányt céloztatok meg hosszabb távon?

Licensz partnereink segítségével olyan érdekfeszítő továbbképzéseket indítunk a szakembereknek hamarosan, melyek megreformálják a hazai preventív egészségfejlesztést! A kezdők, újrakezdők sem maradnak magukra, lehetőségük lesz nálunk egyénre szabott konzultációra, részt tudnak venni életmódtáborokban, valamint a fitnesz edzés alapjait is megtanítjuk számukra egy több hónapos életmódváltó gyakorlati programon keresztül. Az élsportolóknak és hobby sportolóknak pedig olyan továbbképzést kínálunk, ahol egy teljesítménydiagnosztikai laborban felmérhető az egyéni terhelhetőség, majd sportdietetikusunk erre építve határozza meg az személyre szabott táplálkozási és táplálékkiegészítési tervet. Szerintem rendkívül izgalmas mindaz ami az ESLA körül történik, a nyílt napunkon ebből az érzésből szeretnénk átadni egy jó adagot a résztvevőknek! :) 

nyli_t_nap_esla_prosi.jpg 

 Kattints a nyílt nap regisztrációhoz

Szólj hozzá!

Beszámoló a 9-ik International Standards Meeting-ről

2018. december 14. 01:20 - Zopi

EuropeActive, Varsó, 2018, november 16.

2 napon keresztül 27 ország delegáltjaival beszéltük át az európai fitnesz szektor feljesztési lehetőségeit itt Varsóban a 9-ik International Standards Meetingen, (képek itt)  főként az edzőregiszterek és az oktatási sztenderdek mentén. Az én előadásom arról szólt, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni, ha valamely ország regisztere az EREPS-hez kíván csatlakozni.

Ezt a HUREPS-en (Magyar Fitnesz Szakemberek Regisztere) keresztül mutattam be, elmesélve hogy az elmúlt 8 évben milyen tevékenységeket végeztünk a Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség (MFESZ)-ben a hazai fitnesz ipar fellendítése érdekében. Nem rejtettem véka alá, hogy mennyire nehéz mozgósítani a hazai piac résztvevőit, de ez más helyeken sem könnyebb. Pedig az edzőregiszter olyan mint a WIFI, egy közös kommunikációs csatornát jelent, ahol mindegy, hogy androidod, vagy IOS-od van, márkától függetlenül van egy közös protokoll, mely mindenkinek hasznos. Hiszen minőségi edzőkkel mindenki nyer, a fitnesz termekben több vendég lesz, és ez a megnövekedett forgalom jó hatással van az egész ökoszisztémára.

Azt gondolom, hogy megérett az idő itthon is arra, hogy egy kicsit jobban rálépjünk a gázpedálra.

Ez viszont team munka, remélem egyre többen kedvet kapnak egy ilyen feladathoz, és csatlakoznak ahhoz a misszióhoz, hogy a fitnesz edzés tényleg minél több ember napi aktivitásába beépüljön.

A szakmázás mellet mindig óriási inspiráció nekem a különböző országokból (itt voltak USA-ból, Libanonból, Indiából is) érkező kollégákkal beszélgetni, töltekezni ebben a pozitív nemzetközi környezetben.

Előadásom fénypontja pedig szerintem az volt, mikor megguggoltattam a résztvevőket, mert hogy végsősoron mégis csak a fittség a tét nem??? #ISM18 #MFESZ #EREPS #HUREPS

Szólj hozzá!