Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Miért kell személyre szabni az edzést?

2016. február 10. 09:05 - Zopi

- Személyi edzés, -Képzett, végzettséggel rendelkező, gyakorlott fitnesz szakemberek, - Core tréning, - Funkcionális tréning, - Sport specifikus edzés, - Senior edzés program, - Mobilizáló, hajlékonyságfejlesztő hengerek. Csak néhány kiemelés az ACSM (American College of Sports Medicine) által közzétett 2016-os TOP 20 trendből, melyből tisztán látszik, hogy merre tart a fitnesz ipar! Miért van különösen nagy jelentősége ezeknek a szakterületeknek a fitnesz/élsport/rehabilitáció területén, melyek mára már összekapcsolódott fogalmak? Minden edzőnek, aki komolyan tervezi a jövőjét és előrehaladását, tisztában kell lennie szakterületének fejlődési tendenciáival, mozgatórugóival. Trendelemzésemet a következő bejegyzésben olvashatjátok, addig is nézzük mit jelent mindez a gyakorlatban!

Az alábbi cikket Ungvári Máté, MSc, PES, CPT, PhD hallgató, IWI tanár írta.

            Sajnos egy sérülés miatt térdműtét utáni rehabilitáción kell részt vennem. Rájöttem, hogy nem árt, ha edzőként nemcsak a kliensek, játékosok, gyerekek, stb. egészségét, épségét próbáljuk fejleszteni, hanem magunkra is odafigyelünk. Írom én ezt úgy, hogy 'tizeniksz' óra munka után este, a harmatos műfüvön két labdarúgó mérkőzés közti szünetben tarkóbillenésekkel szórakoztattam magam, melynek az lett az eredménye, hogy a talajfogásom pillanatában a térdeim valgus állása és a befelé rotálása miatt pár hónappal később (a hozzáértő vidéki orvosok időhúzása után) helyre kellett rakni a bal térdem meniscus-ait, elülső keresztszalagját és a patella hátsó felét. A műtét jól ment, a rehab foglalkozásai is jól kezdődtek.

 

Tovább
Szólj hozzá!

Top 5 érdekesség, amiért érdemes a Real Madrid Egyetemen tanítani

2016. február 03. 12:09 - Zopi

 

1 hét Madrid jó sok élményt kínál turistaként is, hát még ha az embert próbajáték után leigazolja a Real Madrid (Graduate School - RMGS), és a sportutánpótlás „gyárába” a valdebebasi-i La Fábrica-ba is betekintést nyerhet!

A múlt héten 2 napot a spanyol főváros sportegyetemén tanítottam, egy délutánt pedig volt szerencsém eltölteni a Real Madrid védett sportszentélyében.

A Top 5 élmény dióhéjban:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Mit ad a fitnesz a mai (modern) nőnek?

2015. december 05. 21:32 - Zopi

I. rész (Kivonat a Womenity Fesztiválra összerakott előadásomból. Bp. Millenáris, 2015. November 29.)

Joggal kérdezhetik, miért én tartom ezt az előadást itt a Womanity Fesztiválon? Mert az elmúlt 15 évben Fitnesz Edzőképző iskolánkban az IWI-ben, közel 10 000 felnőtt hallgató végzett, akiknek a 70 %-a nő! 7000 hölgyre lehetett ilyenformán pozitív hatásunk, anyákra, feleségekre, barátnőkre (és sorolhatnám a megannyi női szerepet...) Jó érzés belegondolni, hogy ők aztán szintén továbbadták  a szenvedéllyel teli fitnesz életformát, ők is hatottak valaki(k)re!

Miért jelentkeztek ennyien? Mi történt velük, miután elvégezték mondjuk a fitnesz instruktor, az aerobik, a személyi edző, jóga, vagy éppen a Wellness & Spa menedzser képzésünket?

Nem, nem mindegyikük lett természetesen edző, mert ez csak egy része azoknak a lehetőségeknek, melyet ki lehet aknázni ezen a területen! Hallgatóink között testnevelők, gyógytornászok, és orvosok is voltak, akik továbbképzésekre jöttek, de nagyon sokan pályaváltóként, vagy új karrier utáni keresgélés során találtak ránk. A tanultakat vagy beépítették a szakmájukba, vagy edzőként dolgoznak itthon, külföldön, sokan pedig saját vállalkozást indítottak. Megtehették, hiszen a fitnesz szektor exponenciális ütemben fejlődik és vonz be egyre nagyobb emberáradatot.

Van egy jelentős része az iskolánkba járóknak, akik saját maguk fejlesztésére, önképzés céljából jelentkeznek ezekre a képzésekre. Hiteles forrásból, gyakorlati oldalról akarják megtudni, hogy miként lehet jobb alakjuk, hogyan fogyhatnak, hogyan élhetnek egészségesebben.

Számomra mindig is fontos volt meglátni a háttér motivációját annak, hogy miért is választ valaki egy sportos, fitneszes tanfolyamot?

Kezdjük talán azzal, hogy a fitnesz mit jelent a hölgyeknek. Beszélgetve velük, figyelve őket, úgy gondolom, elsősorban hozzásegíti őket ahhoz, hogy „jók lehessenek” és „jól lehessenek”. „Jók”, azaz, hogy megfeleljenek önmaguknak és környezetüknek. Ebben benne foglaltatik az önmagukkal szembeni igényesség és persze a tetszeni akarás is. Másnak, és önmaguknak. „Jól lenni” pedig azt jelenti számukra, hogy az elvárásokon kívül is magabiztosságot érezhessenek, örömmel oldódjanak fel a mozgásos tevékenységben, és a mindennapi kihívásoknak, mit például a munkahelyi feladatok, vagy a család ellátása, fitten tudjanak eleget tenni.

Hallgatóink közül egyébként sokan IWI-s tanárok, praktizáló edzők lettek, és ily módon adják tovább ezreknek tudásukat. (Az előadáson felszólalt egy résztvevő hölgy, aki nálunk végzett és most kismamáknak babakocsis futásokat szervez  - nagy sikerrel! :))

https://www.facebook.com/fussbabakocsival/?fref=ts

Ők mind a sport, a fitnesz által egészek, önmaguk, kiteljesültek és szabadok! Nőként és egyénként is.

Hiszen a fittség önbizalmat is ad. A mai modern nő már nem függ, vagy nem kellene, hogy függjön egy másik személytől – az aktuális férfitól. Ezt nem egzisztenciális értelemben gondolom elsősorban. Sok nő kényszeresen próbál megfelelni a férfiak elvárásainak, azokénak, akik sokszor önmagukkal szemben minimálisan sem igényesek. Én csendben biztatlak Benneteket, hogy ne tegyétek ezt. 

12349622_10153781823869776_1133776833_o.jpg

Az EDZÉS Jó pasi   teszi szexivé, erőssé a NŐT, és képessé arra, hogy meghódítsa a világot!

Most akkor egy pillanatra nézzünk az átlag férfire. 20-30-as éveikben jellemzően "gyúrogatnak", ezt én az „alfa-hím párválasztási” fázisnak hívom, amikor még tetszeni, hódítani akarnak. Jogos, tegyék ;)! Itt azonban dívik az egyoldalúság, a tank top-ból kilátszó testrészek, kar, mellkas "kipattintása". A mackónadrág úgyis jótékonyan eltakarja az „xs”-es vádlikat, pubertás combokat... Ennek háttere, hogy nincs a testedzés mögött semmi magasztos jövőkép, most legyek formában, most legyek feltűnő. Prevencióról nincs szó, fekve nyomnak, bicepszeznek, izolálnak, válluk előre rotál, hajlott hátú verőember kinézetet kölcsönözve. 

40-es éveikben pedig jön a pocakeresztő, megereszkedő periódus. Itt már a felsőtest sem érdekes. De azért a párjaik legyenek csinosak, az elvárás és a presszió továbbra is jelen van! Nyilván elfogy a belső motiváció a pasikból. És ez egy alapvető különbség a nők javára, akik jóval nagyobb arányban törődnek önmagukkal, a válasz pedig egyértelműen az egészségtudatos gondolkodásban rejlik! Nem szeretek általánosítani, és respect azoknak, akik nem csak a kinézet, egy romló egészségi probléma, vagy a "midlife" krízis hatására kezdenek el újból figyelni magukra, hanem megértik, hogy az edzés nem csak esztétikai kérdés, hanem az életminőség fejlesztésének a kulcsa!

 17190_920287918002579_1658517479118578696_n.jpg

Hangsúlyozom a túlnyomó többségről van szó! A magyar lakosság csupán 3%-a jár rendszeresen edzőterembe, az Eu-s átlag 6,5%, Hollandia 16% körül van! Nem csak a fitnesz edzésről beszélek, hanem magáról a fizikai aktivitásról, melybe akár a séta, és az összes "outdoor" szabadidősport is belefér. A "Eurobarometer" felmérés szerint itthon a megkérdezetteknek csaknem 80%-a inaktív!!! (Hollandia 45%) 

„#Why to sweat?”- hangzik el a hastag-es kérdés az online világban. Miért izzadjunk, vagyis miért mozogjunk? A válasz igen széleskörű, és ez a szép ebben a mozgásformában, hogy ki-ki megtalálhatja benne a beállítódásának, érdeklődésének megfelelő irányzatot, stílust. Engem zavar az a fitneszsoviniszta hozzáállás, amikor valaki a saját sportágát egekbe magasztalja, ugyanakkor leszólja, pellengérre állítja a másikat. Neked a teljesítménysport jön be, ahol mindent stopperrel, vagy kilóra mérnek. Így a tiéd a crossfit, a funkcionális köredzések, a spartan, a fight, a bootcamp, és még sorolhatnám. Ebben benne van a személyiséged, példaképeid, neveltetésed, vagy csak egyszerűen az, hogy itt kaptál pozitív megerősítést és ez a sikerélmény motivál. De lehet, hogy táncolni szeretsz, felszabadultan átadni magad a mozgás örömének! Vagy spinning-elni! Tudtátok, hogy az egyfajta éber hipnózis? A zene, a lüktetés, az ütem, a vér intenzív áramlása, módosult tudatállapot, hormon szekréció, olyan élettani folyamatok mennek végbe a háttérben benned, hogy nem is tudod mitől vagy olyan jókedvű az óra végén, csak ezt érzed: boooooldogság! Ki az aki ítélkezhet, hogy melyik mozgásforma jobb, vagy kevésbé jó? Neked kell megtalálnod a hozzád illőt és ebben segíthetnek az (empatikus) fitnesz edzők!

Micsoda szinkronicitás! Most jött szembe a FB-on egy videó a BodyArt-ról, egyik kollégám osztotta meg éppen. Pokorny Lia mondja el, hogy számára mit jelent a mozgás.

Ettől szebben, meggyőzőbben meg sem lehet fogalmazni. Úgyhogy átadom a szót:

Érdekel a következő rész? Add tudtomra!

Tartalma:

 • Mitől, mennyi edzéstől vonzó egy nő? Milyen az ideális alak? 
 • Motivációs faktorok. Hogyan választunk mozgásformát, mi rejlik mögötte?
  • Relaxáció, teljesítmény, kihívás, alakformálás...
  • "Fitness is the celebration of Life"

 

Szólj hozzá!

Korai specializáció és a mozgásminőség kérdései - ne nyírd ki a sportolód!

2015. november 16. 08:23 - Zopi

"Ne nyírd ki a sportolód!" Ez az intelem mindenkinek szól, aki csak a teljesítményfokozásra törekszik, a játékosok, kliensek (fitnesz teremben) gyerekek (testnevelés órán) állandó terhelésére hajt, nem ad időt a minőségi edzésre. A korrektív gyakorlatok erről szólnak, nem drága berendezések kellenek hozzá, hanem szaktudás és legfőképpen edzői attitűdváltás. - Zopcsák László 

20150710_174114.jpg

Az alábbi cikket Scott Moody (http://athletefit.com) nyomán - Ungvári Máté IWI oktató írta. 

 

Tovább
Szólj hozzá!

A Személyi Edzők Világversenyének győztese Greg Johnson! Tapasztalataim a bírói székből

2015. november 06. 13:08 - Zopi

A Personal Trainers to Watch Nemzetközi versenyt ötödik éve rendezi meg a Life Fitness cég (USA)

A verseny előzményeiről, a magyar résztvevőkről ezekben a cikkekben tájékozódhatsz:

Részt vennél „A Figyelemreméltó Személyi Edző versenyben”? Jelentkezz a Personal Trainers to Watch programba!

A Personal Trainer to Watch (PTTW) verseny magyar résztvevői

 

20151030_130057.jpg

Mi a verseny célja?

Nem a versengésen volt a hangsúly, sokkal inkább a közfigyelem felhívása arra, hogy ez a szakmai milyen professzionális tudást képvisel. 

A TOP 20 kiválasztása:

Hozzánk (az 5 bíróhoz), már csak az előszűrésen megfelelt, (49 országból, közel 1000 jelölt) legalkalmasabbnak tűnő 20 edző anyaga került. Mi választottuk ki azt a 10 főt, aki a barcelonai gyakorlati bemutatkozásra meghívót kapott.

 A Top 10. (Igen, akár Te is itt lehetnél!!!)

11147846_10153664852649800_7533412395921810997_o.jpg

 

Milyen szempontok alapján válogattuk ki a Top 10-et?

Még itthon, a nyár végén, egy előre megadott kérdőív segítségével néztem át és pontoztam az edzők szakmai anyagát a következő szempontok alapján:

 • Edzéstartási tapasztalat
 • Edzésfajta, egyéni, csoportos, heti edzésóraszám
 • Edzői múlt, hány éve edzősködik
 • Képzettség/ végzettség szintje
 • Milyen továbbképzések kapcsolódnak  munkához, szakterülethez.
 • Videós bemutatkozás
 • Személyes bemutatkozás, melyben fő szerepet kap a fitness életmód és a fitness ipar iránti elkötelezettség és szenvedély.
 • Személyes szakmai hitvallás a jelölt edzésfilozófiájának bemutatása 5 mondatban
 • Kliens tapasztalat, példák, hogy milyen innovatív edzésmegoldásokat alkalmaz, hogy a klienseket felkészítse, és eredményt érjen el.

 

 • 12205089_10153728554129776_829847927_n.jpg

 

Mire figyeltem oda, mikor értékelni kell egy versenyzőt?

Számomra nem a részletek, hanem az összkép volt a legfontosabb. Pontosan ezért óvatosan osztogattam a pontokat, többször átnézve, egymáshoz is hasonlítva próbáltam belőni azt az alapszintet, mely fölé, vagy alá kerülhetett a versenyző. A kliensekkel való tapasztalatot kiemelten figyeltem.

A videós bemutatkozást szándékosan a végére hagytam, mert nagyon félrevezető lehetett volna. A széles mosolyú, énmárkázásban kiváló „tudom, mit akarsz hallani ezért azt mondom” angolszász versenyzők messze előnnyel indulhattak volna az önmenedzsmentben kevéssé jártas kollégákkal szemben. 

Az esküvőre felkészítő tréner mellett volt rehabilitációra, testépítőkre, szenior kliensekre szakosodott, dohányzásról leszoktató, outdoor edzéseket tartó, és még tucatnyi célcsoportra, edzésmódszerre és szegmensre fókuszáló, különböző életkorú, testalkatú, sportmúltú, végzettségű edző.

Milyen feladatokat kellett megoldani?

David Lloyds Fitnesz Klub –ban szabadtéren, egy Synergy BlueSky márkájú állvány körül zajlott a verseny. Nagyon tetszett, hogy nem bent a teremben, kondigépeken, hanem állvány és funkcionális eszközök bevonásával kellett megoldani a feladatokat.

A kezdés – egy LF-es edző által tartott (aki volt a tavaszi Erőnléti Edző Konferenciánkon sosem felejti el a fekete ruhás, örökmozgó Keith prezentációját) hangulatfokozó bemelegítés után - small group tréning edzéstartás volt. A bemelegítés alatt az edzők Keith segítségével betanultak az állvány körül 10 állomáshelyet és az ott elvégzendő feladatokat, majd egy rövid pihenő után mindegyikük tartott egy rövid „small group” köredzést a többieknek. Ez már élesben ment, pontoztuk.

20151030_085355.jpg

 

Szempontok:

 • Úgy helyezkedett az edző a köredzés alatt, hogy megfigyelje az egész csoportot?
 • Mozgott-e úgy, hogy több szögből lássa az egyéni technikai végrehajtásokat?
 • Dicsért, javított, biztatott-e úgy, hogy az az edzésélményt fokozta?
 • Figyelte-e az edzésintenzitást?
 • Megfelelő volt-e az interakciója egyéni és csoport szinten?

 csjp1x9usaan28x.jpg

Egész jól kijöttek a különbségek, számított a rutin, a pozitív kisugárzás, és persze a helyes technika. Itt látszott igazán, hogy papírból, kinézetből, videóról senkit nem lehet megítélni, mennyire személyiségfüggő ez a szakma.

  

Sikersztori

A következő feladat - pihenésképpen – egy beszélgetés volt. Itt mindenki beszámolt egy sikersztoriról, olyan jellemző edzéstapasztalatról, melyre büszke, ami megváltoztatta valaki életét. Itt már a könnyek is kicsordultak néha, vagy a mesélő, vagy a hallgató szeméből. És ez nem túlzott szentimentalizmus, ez a szakmánk alapja, itt mindenki adni akar, szívéből csinálja és igen, megható tud lenni mindez, mert az emberek hálásak… mondj még egy ilyen szakmát, ahol ennyire egyértelműek és emberiek a visszajelzések?

Ezt a részt nem pontoztuk, inkább nekem arra volt jó, hogy mélyebben megismerjem a személyiségeket. Ki az akire én büszke lennék, hogy igen ki lehet rakni a világ elé, mert értelmes, szakmailag jó, példakép lehet és egy minta arra, hogy ilyenek vagyunk mi, személyi edzők, bízhattok bennünk kliensek, munkaadók, orvosok, dietetikusok, gyógytornászok…

Végül jött az utolsó „összecsapás”. Itt a szervezőknek iszonyú precíznek kellett lenni, mert óramű pontossággal zajlott a valós kliensekkel történő személyi edzés tartás. Erre a feladatra David Lloyds klubból 10 önkéntes vendég jelentkezett. (Akik aztán szép ajándékot kaptak).

Az edzők feladata a következő volt:

 • PAR-Q felvétele
 • Konzultáció a klienssel
 • Felmérés eredményeinek összegzése és az első edzés megtervezése írásban
 • Edzés a klienssel a Synergy BlueSky-on és funkcionális eszközökkel
 • Bírói kérdésekre válaszadás

Természetesen ez volt a legizgalmasabb, mindent eldöntő szakasz. A szervezők az edzők által kitöltött PAR-Q-kat, edzésterveket fénymásolva letették minden bíró elé, így mi beleláttunk abba, hogy kinek, milyen célból tervezte az edzést.

Ennek ismeretében tudtuk megfigyelni az élőben, előttünk tartott edzést.

20151030_182944.jpg

Pontozási szempontok:

 • A gyakorlatok a kliens fittségi szintjének megfelelően lettek-e kiválasztva
 • Szükség esetén a gyakorlatok helyes technikájának bemutatása
 • Technikailag korrekt oktatás
 • Megfelelő helyezkedés annak érdekében, hogy lássa a gyakorlatkivitelezést, ugyanakkor interakcióban maradjon a klienssel.
 • Önbizalmat fokozó dicséret, megerősítés
 • Önbizalmat és a gyakorlatok kivitelezésének élményét fokozó korrigálás
 • Verbális és vizuális kommunikáció helyes alkalmazása annak érdekében, hogy a teljesítmény megfelelő legyen
 • A gyakorlatintenzitás a kliens szükségleteinek megfelelő-e
 • A gyakorlatintenzitás és az edzésélmény figyelemmel kísérése

 

20151030_144017.jpg

 

Ennél a szakasznál már teljesen egyértelmű volt számomra a győztes. Jóval a többiek felett állt, de viszonylag szorosan az első hárommal, melyben volt hölgy is.

A többiek is az elvárt átlag felett voltak, talán 2 edzővel voltam elégedetlen. Számukra a rutin hiánya és az ilyen helyzetek kezelésének ismerete okozhatott nagy hátrány.

Mi az ami nem nyerte meg a tetszésemet?

Az összes puskapor ellövése. Többen beleestek a hibába, hogy meg akarták mutatni az összes edzői kelléktárukat. Ezért olyan gyakorlatokat (robbanékony felugrások, agility fejlesztés stb..) is betettek, melyek inkább látványosak, de kevésbé hatékonyak voltak bizonyos esetekben. Talán minket akartak elkápráztatni.

Nem megfelelő intenzitás. Az edzői szakma egyik kulcsa ez.  Az én kérdéseim mindig arra irányultak a bemutató után, hogy ok, de miként terveznéd tovább, hogy illik bele ez az edzés a nagy képbe? Hogyan periodizálod az edzést??? Na itt azért el lehet akadni...

Nem megfelelő interakció. Az egy komoly önismeret eredménye, hogy valaki éppen azt a szükséges mennyiségű információt tudja átadni, ami a klienst építi.

 

Ki és miért pont Ő lett a barcelonai versenyen győztese? 

Mint már tudjátok, Greg Johnson lett az első, (USA, California). Nem csak 5000 $ készpénzt vihet haza, de egy komoly marketing támogatást, hírverést is kap most. Végzettségei:

 • Fitnesz és Rehabilitációs diploma (Bsc)
 • Kinesiology diploma (Msc)
 • Certified Strength and Conditioning Specialis (CSCS)  – NSCA
 • PES – (NASM)

Személyi edző stúdiót üzemeltet, kliensei jelölték. (Iszonyú mennyiségű szeretetet, biztatást, lelkesítést kaptak a versenyzők az otthon maradottaktól).

Greg szerény, nincs elszállva. Folyamatosan képzi magát. Tudja, hogy a rehab vonal ismerete ma már elengedhetetlen a sikerhez, legyen szó átlagemberről, vagy sportolóról. Ő maga is sportos. 

Igazából edzéstartás közben győzött meg. Nem magát helyezte előtérbe, hanem a kliens igényeit. Nem a külvilágot akarta lenyűgözni, hanem a feladatot végrehajtani. A célt megvalósítani. Az ő kliense az a kategória, ahol a core-izomzat erősítése alapvető feladat volt. Greg ezt precízen, nagy szaktudással oldotta meg, türelmesen oktatva, bemutatva a megfelelő pozíciókat. Edzése változatos, élményt adó, vidám, de hatékony volt.

 

A tanulság

Az esti díjkiosztó gálán jóleső érzés borzongatott végig. Jó ebben a hivatásban létezni. Mennyire más, amikor a munkád minőségéért kapod az elismerést? Ez a mi kimeríthetetlen forrással rendelkező terepünk, a fitnesz szektor a maga sokszínűségével, a sokféle társadalmi, gazdasági környezetből jövő vendéggel, akiknek más és más az edzéssel kapcsolatos attitűdjük, különböző a fittségi, egészségi szintjük! 

 

Ahogy Kim Ingleby a 2013-as győztes mondja a videóban: 

"Tanulj folyamatosan, növekedj, inspiráld a klienseidet, törj ki a sablonokból!"

Nincs egy „előírt” típusú edző, aki maga a tökély. Nem „egykaptafa” trénerekre van szüksége ennek a szektornak és a mozogni vágyó embereknek. A maga nemében minden edző kiváló volt itt, és mindenki azzá válhat, ha képzi magát, ha komolyan veszi ezt a hivatást, és ha ott vannak azok az emberi erények is, melyek alkalmassá teszik erre a pályára.  Akik neveztek erre a versenyre, ezrek életét, életminőségét befolyásolják pozitívan.

Ez a személyi edzőség lényege, büszke lehetsz arra, ha ennek a hivatásnak a képviselője vagy!

Szólj hozzá!