Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Real Madrid Graduate School – IWI SportAcademy Sportszakember Továbbképző Konferencia

2015. március 25. 10:46 - Zopi

 

 

11057356_614974728635780_2817446392881228827_n.jpg 

 

Kiemelt témák

Erőnléti edzés és korrektív sportrehabilitáció korszerű integrálása az utánpótlás nevelésbe

Erőnléti edzés és korrektív sportrehabilitáció a teljesítmény sportokban és a fitnesz edzésben

Karrierlehetőség továbbtanulással a Real Madrid Egyetemen

 

Tovább
Szólj hozzá!

Előadók bemutatása: RMGS – IWI SA Konferencia

2015. március 24. 10:47 - Zopi

Real Madrid Graduate School – IWI SportAcademy Sportszakember Továbbképző Konferencia

2015. május 08. Novotel City, Budapest

 

Előadók bemutatása (folyamatosan frissülő tartalommal)

Dr. Jeremy Moody Phd, a tavalyi rendezvény nyitó előadója, fővédnöke.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ApogMkPS1Pw&index=6&list=PLqBYaxzOmTVFJivJB1mQhCTUmkAn3kUCX

 

 

Jeremy jelenleg a Cardiff Metropolitan University „Strength and Conditioning” MSc. programját vezeti. Ezt megelőzően számos funkciót viselt a teljesítmény sport világában. Vezette az English Institute of Sport erőnléti programját, „performance manager” volt a UK Athletics-nél, „performance director” a Brit kerekesszékes rögbi válogatottnál, valamint a „Welsh Judo”-nál.

Tudományos kutatásokban is igen aktív, kiváltképp az erőfejlesztés és robbanékonyság fokozás, valamint az edzési folyamatok feltérképezése területén. Gyakori vendég előadó hazai és nemzetközi konferenciákon. 2014 –ben jelenik meg társszerzőként jegyzett könyve, melynek címe: “Erőnléti edzés és sportkondícionálás a teljesítmény sportban”

 

Jeremy korábban az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének (UKSCA) elnöke, azt megelőzően elnökségi tagja volt, ahol éveken keresztül vezető vizsgáztató és oktató szerepet is betöltött.

Jeremy speciális szakterületei közé tartozik a mozgásban korlátozott sportolók erőnléti edzése. Az edzéselméleti-tudományos tapasztalat mellett a gyakorlatban is műveli az edzősködést, teljesítményfokozási megoldások, coaching, tanácsadás szerepel palettáján egyéni és csapatsportágakban is.

 

Dolgozik klubcsapatokkal, stratégiai tanácsadóként. Jeremy az elmúlt 15 évben számos nemzetközi versenyen, bajnokságon szereplő mind egészséges, mind mozgásban korlátozott sportoló részére tartott edzést és felkészülési tanácsadást.

Jeremy Moody-val Madridban találkoztam először. Nem kímélt, a 3,5 órás megmérettetésen kérdéseivel az összefüggéseket boncolgatta, tehette, hiszen ő volt védésemen a PhD vizsgabizottság elnöke (részlet):

 


De a kemény kezdet örömteli véget ért :) 

Felső kép: az öt tagú vizsgabizottság és a témavezetőim. Középen, fehér ingben Jeremy Moody.

Alsó kép: Kissé felszabadultabban a védés után; tapas bar, Madrid (nem a turista negyed...)

DSC_0235 másolata.JPG

DSC_0257 másolata.JPG

 

Dr. Jeremy Moody idei előadásának témája:

Erőnléti edzés szerepe az utánpótlás korú és a fogyatékkal élő sportolóknál (Jeremy a kerekesszékes rögbiseket is edzi)

 

Dr. Jeremy Moody tavalyi előadásából:

Erőnléti Edzés a teljesítménysportban. Az erőnléti edző munkájának összetevői. 

Jeremy előadása betekintés nyújt a profi erőnléti edzés világába. Hogyan készítik fel a „power atlétákat”? Mennyire sportágspecifikus az erőnléti edző munkája? Milyen speciális követelmények jellemzőek a rögbire, futballra, küzdősportokra, csapat és egyéni sportágakra? Melyek az integrált edzésfelkészítés jellemzői? Teljesítményfokozás a sérülések minimalizálásával? Milyen a team munka az angol csapatoknál? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az előadó.

"Strength and Conditioning Coach: Artist or Scientist?"

"The presentation will endeavor to provide an overview of the Strength and Conditioning Coaching profession, the inclusion of the Strength and Conditioning Coach within core staffing structures and their inclusion in the effectiveness of multi-disciplinary team (MDT) working within elite sport. The delivery will include thoughts on S&C Coaching Philosophy, addressing key roles and responsibilities of the Strength and Conditioning Coach in terms of day-to-day delivery, periodization training for team and individual sports and the complexities of peaking and tapering for sports performance. Anecdotal evidence from work completed across a number of able-bodied and disabled sports will be provided to highlight key considerations for the ‘new’ member of the performance team in addition to current topical areas within the strength and conditioning industry for performance enhancement."

 

Szólj hozzá!

Kalmár-mentalitás, vagy edző szakmai kvalitás? Mire van szüksége a hazai élsportnak és a fitnesz szektornak?

2015. március 23. 08:15 - Zopi

Ha az IWI tanfolyam szervezési történetét nézzük 4 paradigmaváltó, új szakmát megteremtő, szakmai koncepcióra, nem pedig termékeladásra ösztönző képzés kapcsolódik hozzánk: a Személyi Edző (1999), a Wellness & SPA Menedzser (2004), valamint az Erőnléti Edző (PES) és a Korrektív Sportrehabilitációs Tréner (CES) (2013) képzések elsőkénti indítása és hazai bevezetése.

Ugyanakkor a másik végletet tekintve, a teljesítményfokozás, erőnléti edzés témakörével foglalkozó tanfolyamok kínálatában egy olyan megközelítés is felfedezhető, melynek hátterében egy termékforgalmazó cég érdekei állnak, s ez a jelenség sajnos az edzői hivatás erodálódásához, elkalmárosodásához vezet. Melyik ez a cég? Ha bennfentes vagy, magad is tudod, ha nem akkor úgy sem érdekes számodra.

Arra fel voltunk készülve, hogy lesznek ismét követőink, és hogy kedvet csinálunk az erőnléti edző képzésekhez. Az IWI amerikai (NASM) licenszű erőnléti edző (PES) és korrektív sportrehab tréner (CES) képzéseinek sikere és konferenciáinkkal való piaci bevezetése nyilván jó motiváció volt. Az viszont szakmai szemmel nézve elszomorító, hogy erőnléti edző képzésként (más, nem létező kompetenciát takaró elnevezéssel) egy hazai funkcionális eszköz eladásra szakosodott cég mit akar valójában eladni az információhiányban szenvedő érdeklődőknek.

A „kalmár-mentalitás” (Wikiszótár: Nyerészkedni vágyó (személy), aki öncélúan csak a nagy haszonra hajt. Az üzleti világban elharapózik a kalmárszellem. Ez a kalmár szemlélet hosszútávon megöli a bizalmat - és szakmaiatlanságra vezet) olyan biznisz orientáltságú megközelítés, mely során globális problémára, kérdéskörre, (pl. sportrehabilitáció, sérülésmegelőzés, vagy teljesítményfokozás) egy termék, vagy eszköz által kínált megoldást húznak rá, és tartanak egyedül célravezetőnek, mindezt a szakmaiság köntösébe öltöztetve. Ki ne ismerné azokat az ügynököket, akik antioxidáns, flavin tartalmú italokkal, „nélkülözhetetlen” nyomelemeket tartalmazó táplálékkiegészítőkkel házalnak, melyek MINDEN egészségügyi problémára megoldást kínálnak. Jók az ízületre, hatásosak az emésztésre, a menstruációs ciklusra, serkentik a hormonháztartást, gyógyítják a rákot, had ne soroljam… Te bíznál abban az orvosban, akiről kiderül, hogy nem szakmai szempontok alapján, hanem azért ír fel egy bizonyos pirulát, mert szponzorálja őt a gyógyszergyár?

Természetesen ezeket a termékeket, funkcionális edzéseszközöket hitelesíteni akarják a forgalmazók, hogy eladhatóbbak legyenek és erre legcélravezetőbb megoldás, ha képzést építenek az adott eszköz köré. Nincs is ezzel baj mindaddig, amíg a termék speciális hatását emelik ki, és nem általános megoldásként, egyedül üdvözítő módszerként, „rendszerként” próbálják eladni azt. Attól, hogy valaki elsajátítja 2-3 forgalmazott eszköz használatát, kiegészítve némi ismeretanyaggal a funkcionális tréning területéről, még nem lesz erőnléti szakember. De „sportteljesítmény menedzser” - ??? – sem. 

tégla szájban.jpg

Még mielőtt valaki szóvá tenné, a termékekre épülő képzések nem rosszak, de ez nem a helyiek érdeme, hanem a licensz-adó cég fejlesztőinek köszönhető. Az itthoniak csak „szélszeznek”, a kinti jól bevált módszerekkel, útmutatással. A termékfüggő szemléletű edzőket az önigazolásból fakadó, termékbe vetett feltétlen hit szűklátókörűvé teszi és inkább gátló, mint segítő tényezővé válik más rendszerek, koncepciók megértéséhez, elfogadásához. Csakúgy, mint a politikában, filozófiában, különböző vallásokban sokszor tapasztalható dogma szerű, (nemegyszer agresszív) bigott ragaszkodás az egyedülinek vélt üdvözítő módszerhez, ideához. Az értelmi szerző azonban itt nem az edző, ő csak érvényesülni akar, hanem a kasszacsörgést hallucináló, dollárjeleket látó, szakmához nem konyító, többnyire láthatatlan, háttérben vezénylő bizniszmen, akinek a pénz az isten és egy a lényeg: fogyjon az áru!

A termékekre épülő tanfolyamoknak ugyanakkor meg van a létjogosultságuk, speciális területekre jól alkalmazhatók és az edzők is igénylik az ilyesfajta támogatást. És azt is aláírom, hogy a termékforgalmazásra szükség van, hasznos dolog, támogatja a munkát, segíti, kiegészíti azt. A probléma abból fakad, amikor a termékforgalmazók „fordítva ülnek a lovon” és oly arcátlanok, hogy semmiféle manipulációtól nem riadnak vissza az üzleti siker érdekében. De attól, hogy valakinek Miele konyhafelszerelése van, és Zepter edényekkel főz, valamint kiválóan tud rántást bekeverni, még nem lesz mesterséf. Bár aki éhes, mindent bekajál.

Vélelmezem, hogy a kifogásolt képzés típust tekintve az üzleti érdeknek és az erőnléti edzői szakma iránti tisztelet halmazának nincs közös metszete. Tényleg segítsen valaki megérteni, miként lehet az, hogy egyébként az élsport területén járatlan, abban eddig hosszú ideig tartó, eredményes munkát és önálló integrált kutatás nem végző, felnőttképzési akkreditációval nem rendelkező hazai termékforgalmazó cég miként veszi a bátorságot arra, hogy összerak erőnléti edző készségeket, tudást ígérő képzést (még ha máshogy is nevezi el), mely felveszi a versenyt a világszínvonallal? E mögött csak az üzleti haszon kilátásának kecsegtető lehetősége állhat, és annak reménye, hogy a hazai edzőtársadalmat sikerülhet csőbe húzni. Más tippem nincs, hiszen ez egy új szakma, erős marketinggel sok mindent be lehet magyarázni azoknak, akik az élsport, vagy a fitnesz edzés világából jönnek, új számukra a sérülésmentes teljesítményfokozás területe és igénylik a friss információt.

Lehet termék brandhez tartozó kurzusokat, „patchwork” tanfolyamokat egymásra halmozni, azok akkor is élettelen halmazként, összefüggés nélküli, halott elemek sokaságaként fognak viselkedni, ha erőnléti edző képzésként próbálják pozicionálni őket így együtt. Mert hiányzik a KONCEPCIÓ és az összefüggő RENDSZER belőlük!!! Az INTEGRÁLT megközelítés! Ami az egész lelkét adja! Az az átfogó szemlélet, mely egy PERIODIZÁCIÓS sémán keresztül vizsgálja az erőnlét fokozásának kérdését, és nem egyes eszközökben látja a megoldást! Az eszköz, csak egy ESZKÖZ, ahogy a nevében is benne van. Az élsportban alkalmazott erőnléti edzés és teljesítményfokozás sokkal több szakmai ismeretet és azok komplex alkalmazását igényli, mint a „bukásig ismételt” sorozatok, a hypertrófia fokozó módszerek és az izolált erőfejlesztés világa! A magyar sportolók (és edzeni vágyó vendégek) erőnlétének fejlesztését nem a TRX, nem a GFlex, de még csak nem is a Red Core - és még ki tudja hányféle márkanevet sorolhatnék – biztosítja majd. Hanem az a megfelelő szaktudású és gyakorlattal rendelkező edző, aki képes ezeket az eszközöket – szükség estén, de nem MINDENÁRON -biztonságosan, hatékonyan, sportágspecifikusan, az edzés „CIKLIZÁCIÓ” megfelelő szakaszába INTEGRÁLTAN beépíteni, ráadásul az edzés fő részével összhangban!

Bátorságot venni arra, hogy egymás mellé rakott eszközös tanfolyamokat erőnléti edző kompetenciák megszerzésének ígéretével hirdessenek, az előbb említett szakmai alázat hiánya mellett csak a kalmár mohósággal és az edzői életpálya devalválódása iránti nemtörődömséggel indokolható. Ez a tisztességtelen piaci magatartás mellett súlyos etikai felelősséget is felvet, hiszen edzők generációi lehetnek félrevezetve az összeolvasztott, eredetileg termékeladás-generálásra kifejlesztett kurzusok elvégzése után megszerezhető erőnléti edzői kompetenciák hamis ígéretével . 

Végezetül egy sztori:

1999-ben végeztem a személyi edző képzést Kaliforniában, és az iskolavezető Dr. Fred Hatfield (Dr Squat) a kurzus végén így bocsátott el minket:

„Edzők, figyeljetek a 4 „közellenségre” (4 Public Enemies), mely a szakmátokra, szakmaiságotokra hatni fog!

1. a MÉDIA: mit ír, mit hitet el;

2. a TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ cégek: akik mindent lenyomnak a torkodon;

3. a TERMÉKFORGALMAZÓK: akik elhitetik, hogy az adott eszköz nélkül semmit sem érsz; és végül

4. az önjelölt GURUK: akivé te válhatsz, ha nincs benned szakmai alázat, és ha nem képzed folyamatosan magad.”

Dr. Squat szavai mindennél aktuálisabban csengenek most.

Szólj hozzá!

II. rész. Zalán edzésétől a névadó szponzori megállapodásig. Erőnléti edzés a Váci Férfi Kézilabda utánpótlásnál

2015. március 07. 09:33 - Zopi

 

Az első rész tartalmát itt olvashatod

Az előző részt ott fejeztem be, hogy Zalánt egyéniben élvezetes és egyszerű volt edzeni, örömmel tapasztaltam, hogy elkezdett izmosodni, látványosan erősödni. Lábizmai fejlesztésével sosem volt gond, hiszen a sok excentrikus, plyometrikus terhelés, mely a gyerekkorát jórészt kitevő (a többi sport mellett gyakorolt) extrém korizás közben érte a mélybeugrások során (értsd Dunaparti lépcsőkről leugratások forgásokkal tarkítva), komoly robbanékony erővel vértezte fel. Ugrani tud, jó a koordinációja, ráadásul balkezes, - ez azért kezdetnek elég jó kombináció a kézilabdában, igaz?

2015-02-15_15_39_32.jpg

A felsőtest és az alsótest, ill. a „core” (törzsizmok) szinergiája azonban nem volt megfelelő.

Tovább
Szólj hozzá!

IWI debreceni Karrier és Nyílt nap, 2014. február 15

2015. február 17. 21:53 - Zopi

 

Szikrázóan napsütéses reggelen indulok csípős hidegben a debreceni nyílt napunkra, melyet már negyedszer szervezünk ebben a városban.

Új és modern, pár hónapja nyílt fitnesz centrumot választunk helyszínül, a G4-et, ahol színesen összeállított gyakorlati órákkal, és iskolánkról szóló bemutató előadással várjuk a ránk kíváncsi sportolni vágyókat, valamint tanfolyamaink iránt érdeklődőket.

Debrecenben 4 képzésünket hirdetjük: az Fitnesz Instruktor és Csoportos Fitnesz Instruktor képzéseket , valamint a FitJóga és Gyerekfitnesz tanfolyamok is várják azokat, akik szívesen tanulnának nálunk, velünk.

Az alapos és átgondolt előkészítő munkának köszönhetően több mint 100 embert várunk erre az alkalomra.

A terem munkatársai készségesen segítenek felállítani a standunkat, összerakni a gazdag ajándékcsomagot, és fogadni a vendégeket.

Jógával kezdünk, a nagyterem megtelik, 35 fő ül és vár csendesen a szőnyegén, hallgatja Alakszai Emese FitJóga oktatónk instrukcióit. A sorok között jógáznak az első debreceni FitJóga csoport hallgatói is, akiknek ezen a hétvégén oktatásuk van, a szombati napot már végig tanulták, és most itt folytatják a tapasztalatszerzést. Van mit tanulni, jelenleg leginkább azt, hogy nagy létszámú, kezdő és haladó szinten tartó embereket hogyan lehet lecsendesíteni, tudatosítani mozgásukban, haladni végig a csapattal egy órán keresztül úgy, hogy energiával telve, felfrissülve hagyják el a terepet. 

Közben dübörög a spinning óra Bódi Márton vezetésével, a kondigépeknél, szabad súlyoknál pedig Kecskés Melinda segít a kardió edzésben.

20150215_114942.jpg

A nagy terem sem marad üresen, a debreceniek nagy kedvence, Dr Domonkos Sándor tartja a saját testsúlyos funkcionális edzést, a terem telve, hangulat a tetőfokán, mindenki küzd, harcol, liheg, párokban, statikus erőgyakorlatokban méri fel erejét. Nagyon vidám, és nagyon kemény!

 

A változatosság kedvéért step-aerobik órán is van lehetőség részt venni, nem csak lányoknak ( ! ), a koreografált órát Paróczai Bernadett vezeti lelkes- táncos követőinek feladva a leckét: merre is forogjunk, hova is pördüljünk?

20150215_122621.jpg

Közben az előtérben folyik a karrier tanácsadás, sokan jönnek részletekért: hogy épül fel a fitnesz karrier, kiből lesz jó személyi edző, melyek a hazai és nemzetközi munkavállaláshoz szükséges lépcsőfokok, miért érdemes belevágni egy sport-szakmai útba?

20150215_121147.jpg

A nap csúcspontja Ladányi Zoltán munkatársam előadása iskolánkról, valamint a fitnesz szektor fontos kérdéseiről szól. Akit tényleg érdekel ez a szakma, hasznos információkat gyűjthet, és a nyereménysorsoláson értékes ajándékokat, nagy tanfolyami kedvezményeket is nyerhet.

20150215_134550.jpg

 

Debreceni FitJóga csoportunk elvonul a küzdő-sportoknak kialakított terembe, szerencsére ez teljesen hangszigetelt, úgyhogy folytatódhat a komoly munka. Sajnálom, hogy nem vagyok most közöttük, pont a kedvenc „témám” került porondra: az érzékek visszavonása, befelé fordulás, befelé figyelés, külvilág kizárása, elmélyülés, elcsendesülés.

 20150215_120113.jpg

Számomra ez a nap másról szólt:).

Oláh Gabriella

IWI Jóga oktatásszervező

 

További IWI Karrier napok 2015 tavaszán:

Győr - 2015. február 22.
Szeged - 2015. március 1.

 reg_videk.PNG

Várunk szeretettel! 

Korábbi Nyílt napjaink:

Milyen volt a budapesti IWI Nyílt Napunk? Rekord döntő! 4. rész.

Szólj hozzá!