Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Korai specializáció és a mozgásminőség kérdései - ne nyírd ki a sportolód!

2015. november 16. 08:23 - Zopi

"Ne nyírd ki a sportolód!" Ez az intelem mindenkinek szól, aki csak a teljesítményfokozásra törekszik, a játékosok, kliensek (fitnesz teremben) gyerekek (testnevelés órán) állandó terhelésére hajt, nem ad időt a minőségi edzésre. A korrektív gyakorlatok erről szólnak, nem drága berendezések kellenek hozzá, hanem szaktudás és legfőképpen edzői attitűdváltás. - Zopcsák László 

20150710_174114.jpg

Az alábbi cikket Scott Moody (http://athletefit.com) nyomán - Ungvári Máté IWI oktató írta. 

 

Tovább
Szólj hozzá!

A Személyi Edzők Világversenyének győztese Greg Johnson! Tapasztalataim a bírói székből

2015. november 06. 13:08 - Zopi

A Personal Trainers to Watch Nemzetközi versenyt ötödik éve rendezi meg a Life Fitness cég (USA)

A verseny előzményeiről, a magyar résztvevőkről ezekben a cikkekben tájékozódhatsz:

Részt vennél „A Figyelemreméltó Személyi Edző versenyben”? Jelentkezz a Personal Trainers to Watch programba!

A Personal Trainer to Watch (PTTW) verseny magyar résztvevői

 

20151030_130057.jpg

Mi a verseny célja?

Nem a versengésen volt a hangsúly, sokkal inkább a közfigyelem felhívása arra, hogy ez a szakmai milyen professzionális tudást képvisel. 

A TOP 20 kiválasztása:

Hozzánk (az 5 bíróhoz), már csak az előszűrésen megfelelt, (49 országból, közel 1000 jelölt) legalkalmasabbnak tűnő 20 edző anyaga került. Mi választottuk ki azt a 10 főt, aki a barcelonai gyakorlati bemutatkozásra meghívót kapott.

 A Top 10. (Igen, akár Te is itt lehetnél!!!)

11147846_10153664852649800_7533412395921810997_o.jpg

 

Milyen szempontok alapján válogattuk ki a Top 10-et?

Még itthon, a nyár végén, egy előre megadott kérdőív segítségével néztem át és pontoztam az edzők szakmai anyagát a következő szempontok alapján:

 • Edzéstartási tapasztalat
 • Edzésfajta, egyéni, csoportos, heti edzésóraszám
 • Edzői múlt, hány éve edzősködik
 • Képzettség/ végzettség szintje
 • Milyen továbbképzések kapcsolódnak  munkához, szakterülethez.
 • Videós bemutatkozás
 • Személyes bemutatkozás, melyben fő szerepet kap a fitness életmód és a fitness ipar iránti elkötelezettség és szenvedély.
 • Személyes szakmai hitvallás a jelölt edzésfilozófiájának bemutatása 5 mondatban
 • Kliens tapasztalat, példák, hogy milyen innovatív edzésmegoldásokat alkalmaz, hogy a klienseket felkészítse, és eredményt érjen el.

 

 • 12205089_10153728554129776_829847927_n.jpg

 

Mire figyeltem oda, mikor értékelni kell egy versenyzőt?

Számomra nem a részletek, hanem az összkép volt a legfontosabb. Pontosan ezért óvatosan osztogattam a pontokat, többször átnézve, egymáshoz is hasonlítva próbáltam belőni azt az alapszintet, mely fölé, vagy alá kerülhetett a versenyző. A kliensekkel való tapasztalatot kiemelten figyeltem.

A videós bemutatkozást szándékosan a végére hagytam, mert nagyon félrevezető lehetett volna. A széles mosolyú, énmárkázásban kiváló „tudom, mit akarsz hallani ezért azt mondom” angolszász versenyzők messze előnnyel indulhattak volna az önmenedzsmentben kevéssé jártas kollégákkal szemben. 

Az esküvőre felkészítő tréner mellett volt rehabilitációra, testépítőkre, szenior kliensekre szakosodott, dohányzásról leszoktató, outdoor edzéseket tartó, és még tucatnyi célcsoportra, edzésmódszerre és szegmensre fókuszáló, különböző életkorú, testalkatú, sportmúltú, végzettségű edző.

Milyen feladatokat kellett megoldani?

David Lloyds Fitnesz Klub –ban szabadtéren, egy Synergy BlueSky márkájú állvány körül zajlott a verseny. Nagyon tetszett, hogy nem bent a teremben, kondigépeken, hanem állvány és funkcionális eszközök bevonásával kellett megoldani a feladatokat.

A kezdés – egy LF-es edző által tartott (aki volt a tavaszi Erőnléti Edző Konferenciánkon sosem felejti el a fekete ruhás, örökmozgó Keith prezentációját) hangulatfokozó bemelegítés után - small group tréning edzéstartás volt. A bemelegítés alatt az edzők Keith segítségével betanultak az állvány körül 10 állomáshelyet és az ott elvégzendő feladatokat, majd egy rövid pihenő után mindegyikük tartott egy rövid „small group” köredzést a többieknek. Ez már élesben ment, pontoztuk.

20151030_085355.jpg

 

Szempontok:

 • Úgy helyezkedett az edző a köredzés alatt, hogy megfigyelje az egész csoportot?
 • Mozgott-e úgy, hogy több szögből lássa az egyéni technikai végrehajtásokat?
 • Dicsért, javított, biztatott-e úgy, hogy az az edzésélményt fokozta?
 • Figyelte-e az edzésintenzitást?
 • Megfelelő volt-e az interakciója egyéni és csoport szinten?

 csjp1x9usaan28x.jpg

Egész jól kijöttek a különbségek, számított a rutin, a pozitív kisugárzás, és persze a helyes technika. Itt látszott igazán, hogy papírból, kinézetből, videóról senkit nem lehet megítélni, mennyire személyiségfüggő ez a szakma.

  

Sikersztori

A következő feladat - pihenésképpen – egy beszélgetés volt. Itt mindenki beszámolt egy sikersztoriról, olyan jellemző edzéstapasztalatról, melyre büszke, ami megváltoztatta valaki életét. Itt már a könnyek is kicsordultak néha, vagy a mesélő, vagy a hallgató szeméből. És ez nem túlzott szentimentalizmus, ez a szakmánk alapja, itt mindenki adni akar, szívéből csinálja és igen, megható tud lenni mindez, mert az emberek hálásak… mondj még egy ilyen szakmát, ahol ennyire egyértelműek és emberiek a visszajelzések?

Ezt a részt nem pontoztuk, inkább nekem arra volt jó, hogy mélyebben megismerjem a személyiségeket. Ki az akire én büszke lennék, hogy igen ki lehet rakni a világ elé, mert értelmes, szakmailag jó, példakép lehet és egy minta arra, hogy ilyenek vagyunk mi, személyi edzők, bízhattok bennünk kliensek, munkaadók, orvosok, dietetikusok, gyógytornászok…

Végül jött az utolsó „összecsapás”. Itt a szervezőknek iszonyú precíznek kellett lenni, mert óramű pontossággal zajlott a valós kliensekkel történő személyi edzés tartás. Erre a feladatra David Lloyds klubból 10 önkéntes vendég jelentkezett. (Akik aztán szép ajándékot kaptak).

Az edzők feladata a következő volt:

 • PAR-Q felvétele
 • Konzultáció a klienssel
 • Felmérés eredményeinek összegzése és az első edzés megtervezése írásban
 • Edzés a klienssel a Synergy BlueSky-on és funkcionális eszközökkel
 • Bírói kérdésekre válaszadás

Természetesen ez volt a legizgalmasabb, mindent eldöntő szakasz. A szervezők az edzők által kitöltött PAR-Q-kat, edzésterveket fénymásolva letették minden bíró elé, így mi beleláttunk abba, hogy kinek, milyen célból tervezte az edzést.

Ennek ismeretében tudtuk megfigyelni az élőben, előttünk tartott edzést.

20151030_182944.jpg

Pontozási szempontok:

 • A gyakorlatok a kliens fittségi szintjének megfelelően lettek-e kiválasztva
 • Szükség esetén a gyakorlatok helyes technikájának bemutatása
 • Technikailag korrekt oktatás
 • Megfelelő helyezkedés annak érdekében, hogy lássa a gyakorlatkivitelezést, ugyanakkor interakcióban maradjon a klienssel.
 • Önbizalmat fokozó dicséret, megerősítés
 • Önbizalmat és a gyakorlatok kivitelezésének élményét fokozó korrigálás
 • Verbális és vizuális kommunikáció helyes alkalmazása annak érdekében, hogy a teljesítmény megfelelő legyen
 • A gyakorlatintenzitás a kliens szükségleteinek megfelelő-e
 • A gyakorlatintenzitás és az edzésélmény figyelemmel kísérése

 

20151030_144017.jpg

 

Ennél a szakasznál már teljesen egyértelmű volt számomra a győztes. Jóval a többiek felett állt, de viszonylag szorosan az első hárommal, melyben volt hölgy is.

A többiek is az elvárt átlag felett voltak, talán 2 edzővel voltam elégedetlen. Számukra a rutin hiánya és az ilyen helyzetek kezelésének ismerete okozhatott nagy hátrány.

Mi az ami nem nyerte meg a tetszésemet?

Az összes puskapor ellövése. Többen beleestek a hibába, hogy meg akarták mutatni az összes edzői kelléktárukat. Ezért olyan gyakorlatokat (robbanékony felugrások, agility fejlesztés stb..) is betettek, melyek inkább látványosak, de kevésbé hatékonyak voltak bizonyos esetekben. Talán minket akartak elkápráztatni.

Nem megfelelő intenzitás. Az edzői szakma egyik kulcsa ez.  Az én kérdéseim mindig arra irányultak a bemutató után, hogy ok, de miként terveznéd tovább, hogy illik bele ez az edzés a nagy képbe? Hogyan periodizálod az edzést??? Na itt azért el lehet akadni...

Nem megfelelő interakció. Az egy komoly önismeret eredménye, hogy valaki éppen azt a szükséges mennyiségű információt tudja átadni, ami a klienst építi.

 

Ki és miért pont Ő lett a barcelonai versenyen győztese? 

Mint már tudjátok, Greg Johnson lett az első, (USA, California). Nem csak 5000 $ készpénzt vihet haza, de egy komoly marketing támogatást, hírverést is kap most. Végzettségei:

 • Fitnesz és Rehabilitációs diploma (Bsc)
 • Kinesiology diploma (Msc)
 • Certified Strength and Conditioning Specialis (CSCS)  – NSCA
 • PES – (NASM)

Személyi edző stúdiót üzemeltet, kliensei jelölték. (Iszonyú mennyiségű szeretetet, biztatást, lelkesítést kaptak a versenyzők az otthon maradottaktól).

Greg szerény, nincs elszállva. Folyamatosan képzi magát. Tudja, hogy a rehab vonal ismerete ma már elengedhetetlen a sikerhez, legyen szó átlagemberről, vagy sportolóról. Ő maga is sportos. 

Igazából edzéstartás közben győzött meg. Nem magát helyezte előtérbe, hanem a kliens igényeit. Nem a külvilágot akarta lenyűgözni, hanem a feladatot végrehajtani. A célt megvalósítani. Az ő kliense az a kategória, ahol a core-izomzat erősítése alapvető feladat volt. Greg ezt precízen, nagy szaktudással oldotta meg, türelmesen oktatva, bemutatva a megfelelő pozíciókat. Edzése változatos, élményt adó, vidám, de hatékony volt.

 

A tanulság

Az esti díjkiosztó gálán jóleső érzés borzongatott végig. Jó ebben a hivatásban létezni. Mennyire más, amikor a munkád minőségéért kapod az elismerést? Ez a mi kimeríthetetlen forrással rendelkező terepünk, a fitnesz szektor a maga sokszínűségével, a sokféle társadalmi, gazdasági környezetből jövő vendéggel, akiknek más és más az edzéssel kapcsolatos attitűdjük, különböző a fittségi, egészségi szintjük! 

 

Ahogy Kim Ingleby a 2013-as győztes mondja a videóban: 

"Tanulj folyamatosan, növekedj, inspiráld a klienseidet, törj ki a sablonokból!"

Nincs egy „előírt” típusú edző, aki maga a tökély. Nem „egykaptafa” trénerekre van szüksége ennek a szektornak és a mozogni vágyó embereknek. A maga nemében minden edző kiváló volt itt, és mindenki azzá válhat, ha képzi magát, ha komolyan veszi ezt a hivatást, és ha ott vannak azok az emberi erények is, melyek alkalmassá teszik erre a pályára.  Akik neveztek erre a versenyre, ezrek életét, életminőségét befolyásolják pozitívan.

Ez a személyi edzőség lényege, büszke lehetsz arra, ha ennek a hivatásnak a képviselője vagy!

Szólj hozzá!

A Personal Trainer to Watch (PTTW) verseny magyar résztvevői

2015. október 19. 22:06 - Zopi

A Personal Trainer to Watch (PTTW) verseny magyar résztvevőinek adtunk át díjakat (az IWI részéről sporttáplálkozás képzést) egy zárt körű fogadáson, a Hilton Hotelben. 

A versenyről korábban már írtam itt: Lennél a „Világ Legjobb Személyi Edzője”? Jelentkezz a Personal Trainers to Watch programba!

Amikor tavasszal a Life Fitness cég amerikai központjából megkaptam a Personal Trainer to Watch verseny zsűrizésére a felkérést, először furcsán éreztem magam. Hogyan is lehetne versenyezni ebben a műfajban, hiszen akkor a világ legjobb tanárát, orvosát is meg lehetne választani?! Vajon vannak-e olyan objektív kritériumok, melyek az összehasonlítás alapjául szolgálhatnak?

Aztán a részleteket megismerve rájöttem arra, hogy a szervező célja ezzel nem is a versenyeztetés igazán, hanem a figyelem felhívása arra, hogy mennyire összetett a személyi edző szakma, mely mára már a fitnesz ipar alapvető és nélkülözhetetlen szolgáltatásává vált.

És talán ez a kulcsszó - szolgáltatás. Nem elég sportszakmailag kiválónak lenni, hitelesnek, mégpedig a célcsoport számára kell hitelesnek mutatkozni. Nem elég az ifjonti lendület, vagy csak a versenyzői múlt, "az élet iskolája", hanem szakmai rutin is kell, kiforrott edzői filozófia, megnyerő kommunikáció, empátia, ennek a hivatásnak a szenvedélyes szeretete, és persze a fittebbé, egészségesebbé vált kliensek referenciái.

Mivel személyi edzőként kezdtem a fitnesz szakmát 19 évvel ezelőtt Cipruson, nem hagyott nyugodni a gondolat, én vajon megmérettettem-e volna magam egy ilyen versenyen?

Szerencsére volt négy olyan magyar vállalkozó kedvű kolléga, aki úgy döntött, (mint én tettem volna annak idején), hogy belevág, tapasztalatot szerez! Gratulálok nyitottságotokhoz, fejlődni akarásotokhoz! A mi szakmánkban ezek nélkül kérészéletű a siker. Ahogy a hazai fitnesz szektor fejlődésével tudatosodnak a vendégek, egyre inkább a minőségi szolgáltatót (mind termet, mind edzőt) keresik. Minőséget pedig csak folyamatos tanulással, az újra való nyitottsággal lehet biztosítani.

 2015_lifefitness_0518.jpg

Csóka Beáta és Angi Nimród a PTTW magyar indulói (középen) a Life Fitness cég hazai vezetőjével (Szollázs Zsuzsa) és külföldi képviselőivel. 

 

Mivel a TOP 20 edző szakmai anyagát, videós bemutatkozását átnéztem, van összehasonlítási alapom, és bizton mondhatom, hogy a magyar edzőknek is ott van a helye a képzeletbeli dobogón!

Jövőre már konkrétabban tudok segítséget adni az indulást fontolgatóknak, hiszen hamarosan, október 30-án Barcelonában a tíz finalista edző élőben tart személyi edzést és mutatkozik be előttünk, a hattagú nemzetközi zsűri előtt.

Én azt hiszem, mindenki nyerni fog a Personal Trainer to Watch veresenyen, nem csak az első helyezett!

final_event_5_2014.jpg

Szólj hozzá!

IWI Karrier és Nyílt nap - 2015. szeptember 12. (szombat)

2015. szeptember 03. 20:53 - Zopi

IWI Karrier és Nyílt nap - 2015. szeptember 12. (szombat)

 

 15 éves az IWI. Miért gyere el? Programok, lehetőségek, nyeremények, korábbi karriernapok beszámolói.

Helyszín: Oxygen Újpest Wellness Központ 

(1042 Budapest, Árpád út 47-49.) 

program_es_reg.PNG

15 év, mintegy 40 nyílt nap, több ezer érdeklődő és IWIs végzett hallgató. Együtt fejlődtünk a hazai fitnesz szektorral, hatottunk egymásra, formálódtunk, csiszolódtunk, és mindig igyekeztünk tanulni hallgatóink visszajelzéseiből. Az oktatási szabályozásokat, edzőképzést illető őskáoszból a rendezettség felé tartó, dzsungel-ösvény kitaposásához hasonlító evolúciós úton, elérkeztünk hát a kék óceán partjához.

Oda, ahová minden cég kimondatlanul is vágyik, ahol már sokkal több a sikerélmény, mint a napi küzdelem, ahol van múltunk melyből építkezünk, van jövőnk, melyben bízhatunk, és létezik az értékes jelen, melyet átélhetünk, élvezhetünk. 

2015 az IWI 15 éves jubileuma.

iwi15-mockup2.jpg

Ha történetünket, az IWI Story-t nézzük, temérdek mérföldkövet láthatunk, de bizony ez csak a jéghegy csúcsa, a látványos rész, a mélyben pedig a mindennapok megfeszített útkereső munkája állt. Mert nem volt nyílegyenesen felfelé vezető gránitlépcső, sem külső segítség, "jó gyakorlat" előttünk, mentünk előre ösztönből, meggyőződésből. Hittel és szenvedéllyel, hogy jó amit csinálunk, hogy van értéke az IWI tevékenységének, hogy tudunk adni, képesek vagyunk nyomot hagyni. Egy piciny személyi edző tanfolyamból nőtt ki mindez, egy ötletből, mely aztán egy 40 képzéses piacvezető képzési portfólióvá alakult idővel. 

iwi-piaci-reszesedes.png

 

Ezernyi korábbi hallgatónk vett részt ebben a folyamatban, jó visszahallani az ő sikereiket, akár szakmai akár egyéni önmegvalósítás terén.

 

iwi_story.PNG

 

15 év kétség, erőfeszítés, bizalom, önmagunkba vetett hit, szakmaszeretet, továbbtanulás, önfejlesztés, cégépítés, küzdeni akarás, és a munkavégzés flow élménye eredményezi azt, hogy harmóniában önmagunkkal azt tudjuk mondani, megcsináltuk, összeállt a kép. Ami sokkal több, mint szimpla oktatásszervezés.

iwi-szinergia.png

Létrehoztuk az IWI szinergiát, azt az egységet, mely a képzési szekciók összeolvadásáról, a teljes oktatási portfólió felépítéséről, az élsport és a fitnesz összekapcsolásáról, a jóga és a Body&Mind trendek felöleléséről, a SPA és fitness menedzsment integrálásáról, a sporttevékenységhez tartozó funkcionális eszközök biztosításáról, nemzetközi szakértői munkánk elismeréséről, karrierszervező státuszunk megerősítéséről és a legrangosabb szakmai elismerés, azaz a Real Madrid Graduate School képviseletéről szól. Nemzetközi partnereink abban segítenek, hogy képzéseink, és az általunk kiadott bizonyítványok külföldön is elismertek legyenek, s hozzájárulnak ahhoz, hogy mindig megújulhassunk, tanulhassunk, s ezeket a frissen tartott ismereteket beépíthessük kurzusainkba.

 

iwi-partnerek-map.png

És persze nem hagyhatom ki az IWI tanári csapatát, azokat a lelkes, szakmájukat hobbiként is űző, lojális kollégákat, akik nélkül bizony nem valósulhatott volna meg mindez. Különösen nehéz munkájuk volt a "végvárakon" tanító, minden hétvégén a tudásuk legjavát átadó tanároknak, és a másik oldalon, az irodában dolgozó, a zajos sikerekből kevésbé részesülő munkatársaknak. Igen, azoknak is köszönet, akik már nincsenek velünk, de fejlődésünk valamely periódusában segítettek minket! IWI hallgatóból lett oktatóink, előttetek pedig le a kalappal!

 

Mindezek mellet főképpen arról szól ez a nap, hogy Te hogyan tudod karrier elképzeléseidet megvalósítani a mi segítségünkkel? Az IWI 15 éves története miként segít hozzá téged ahhoz, hogy sport- fitnesz szakemberré válj, és Te is elindulhass a nemzetközi sport/fitnesz/egészségfejlesztési/Spa menedzser karrier úton?

Tudod mit? Többet mondok ettől, hiszen még a karriertől is fontosabb, hogy személyes fejlődésedet miként tudod megalapozni, továbbfejleszteni az IWI-n keresztül? Sosem késő, hogy kondíciód építsd, megtanuld az egészséges, fitt életmód menedzselését, s ezen keresztül, magad átformálási tapasztalatát felhasználva másoknak is segítségére légy! Mi ez, ha nem szenvedélyből karrier?

Bemutatkozunk ezen a rendezvényen, láthatsz minket szakmai és emberi oldalunkról egyaránt. Megerősítést kaphatsz, hogy jó helyen vagy, jó szakmát választasz! Vegyél részt az IWI budapesti Karrier Napján, hallgasd meg az előadásokat, regisztrálj karriertanácsadásra, és mozogj egy jót, válaszd ki az érdekesnek tetsző programot! 

 

 

Esetleg van kifogásod, hogy ne légy ott? :)

 program_es_reg.PNG

 

További IWI Karrier napok 2015 őszén:

2015. szeptember 19. - Pécs
2015. szeptember 20. - Debrecen
2015. szeptember 26. - Győr
2015. szeptember 27. - Szeged

 

 

Nyílt Nap Blogbeszámolók

 

 IWI Oktatási katalógus letöltése, nézegetése (Kattints a képre)

iwi15-a4-cover-mock_masolata.jpg

 

IWI Nyílt Nap - 2. rész. A súlyemelés szerepe a fitnesz edzésben és a sportági teljesítmény fokozásában)

 IWI Nyílt Nap 3. rész – Mitől VALÓBAN nemzetközi egy iskola?

 

További infó tanfolyamainkról:

www.iwi.hu

(Fitnesz, Wellness, Menedzsment, Jóga)

www.iwisportakademia.hu

(Erőnléti edzés (PES), Korrektív sportrehabilitációs tréner (CES), Real Madrid Graduate School, Mentor coaching programok)

www.iwishop.hu  

(Funkcionális eszközök, fitnesz termékek)

Szólj hozzá!

Mitől VALÓBAN nemzetközi egy iskola és miért fontos ez Neked?

2015. szeptember 02. 07:51 - Zopi

IWI Karrier és Nyílt nap - 2015. szeptember 12. (Szombat)

 

Helyszín: Oxygen Újpest Wellness Központ

(1042 Budapest, Árpád út 47-49.) 

 

program_es_reg.PNG

 

 

Mitől nemzetközi egy iskola? Semmiképp sem a névbe illesztett "international" szócskától. Nyílt Napunkon erről beszélni fogok előadásomban, most azonban a lényeget kiemelem belőle. Manapság egyre fontosabbá válik, hogy végzettségeddel külföldön is elhelyezkedhess. Nem mindegy, hogy egy iskola csak nevében „international”, vagy a valóságban is tartalmazza ennek lényegi elemeit.

Az alábbi videó a 2015 jan. 24-i Educatio Oktatási Szakkiállításon készült 30 perces előadásomból azt a részletet tartalmazza, ahol az IWI nemzetközi szerepéről, edzővé válásom motivációjáról, és a nemzetközi edzőregiszterekbe való bekerülés fontosságáról beszélek.

 

Minden cégnek, szakembernek vannak olyan értékei, melyre büszke lehet, mert sokat dolgozott, tanult érte, mert különlegessé teszi, megkülönbözteti a többitől. Az IWI-nél az egyik ilyen érték az, hogy másfél évtizede építésben levő nemzetközi partnerkapcsolataink révén olyan tudásanyaghoz jutunk, melyet beépítve oktatóink továbbképzésébe és a tananyagba, jelentős előnyhöz jutnak hallgatóink. A képlet egyszerű, a fitnesz szektor újdonságait csakúgy, mint az IT, vagy az autóipari innovációkat nem nálunk találják ki, hanem elsősorban USA-ban, és Nyugat Európában. Ezért kritikus fontosságú, hogy egy iskola szakmai vezetői, tanárai részt vegyenek a nemzetközi vérkeringésben, meghívott prezenterként, előadóként jelen legyenek a partner iskolák rendezvényein. Ez a tudás és tapasztalat-csere elengedhetetlen fontosságú. (Blogomban számos ilyen eseményről beszámolok)

 iwi-partnerek-map.png

A másik jelentősége a nemzetközi elfogadottságnak, hogy ez tulajdonképpen akkor ér valamit, ha akkreditációval, vagyis az iskola által kiadott tanúsítványok külhoni elfogadottságával is jár! Erről már korábban írtam több posztot, most nem ismételem magam újra. Itt olvashatod 2011-es írásomat, ami most is aktuális! Könnyen le lehet rázni azzal az érdeklődő hallgatókat, hogy az Europass mindent megold, ez azonban koránt sincs így, mert a fitnesz szektorban a munkavállalás feltétele Nyugat Európában, hogy csatlakozz a szakmai regiszterhez. Erre akkor van esélyed, ha font, vagy dollár ezrekért elvégzel egy kinti tanfolyamot, vagy ha eleve olyan iskolába jársz, ahol az EREPS-be, vagy a UKREPS-ben való regisztrációd biztosított!!! 

Miért írom le mindezt?

Mi rendkívül sok energiát, pénzt, utazást, kapcsolatépítést fektettünk abba, hogy a külföldi munkavállalásodat megkönnyítsük. Nem biztatlak a külföldön való letelepedésre, de arra igen, hogy próbáld ki magad, szerezz barátokat, ismerd meg a kinti kultúrát, erősödj szakmailag és anyagilag, nem utolsó sorban pedig a kivételes helyzetet lehetővé tevő szaknyelvet sajátítsd el! Aztán gyere haza és itt építsd a fitnesz szektort, jó szakemberre, edzőre mindig szükség lesz itthon! 

Olvassátok el az alábbi, egyébként nagyon kritikus blog és posztbejegyzéseket megfogalmazó korábbi hallgatónk véleményét:

 Attila Kurti‎ (Aerobik oktatók-Személyi edzők Magyarország - zárt FB csoport)

Sziasztok!
Ez itt most a reklám helye titok nélkül, úgy érzem érdemes pár jó szót szólnom, mivel a múlt héten pénteken vizsgáztam le sikeresen az IWI suliban az emelt szintű személyi edző szakon, ezzel megkaptam az EQF Level 4 besorolást a nemzetközi Reps regisztrációhoz. Korábban már írtam ennek fontosságáról, emiatt a kurzus miatt itthon töltöttem az elmúlt időszakot és hamarosan megyek vissza Dublinba.
A saját esetemből jöttem rá, hogy ez a papír mit jelent, ugyanis korábban Londonban kudarcba fulladt minden tervem, mivel a magyar sima OKJ-s végzettségeket és Europass-t nem fogadják el. Emiatt akkor közel 700 ezer forintot buktam kint 3-4 hét alatt majd visszakényszerültem, holott korábban már éveket éltem külföldön és úgy gondoltam semmi baj nem érhet. Tudatosan a papír miatt iratkoztam be erre a kurzusra, de pozitív csalódás is ért, mivel nem csak erről szól az egész, ebben az iskolában rengeteg uj szakmai irányvonalat fedeztem fel, egy teljesen uj, bővített szolgáltatás rendszerrel indulok most újra. Ki merem jelenteni, hogy az IWI egyedülálló Magyarországon és a legkorszerűbb, leghasználhatóbb tananyaggal rendelkezik, nem a szocialista mennyiségi tananyagra épít mint más iskolák. Bár én a következő továbbképzésemet érthető módon majd Dublinban fogom csinálni, de ha adhatok tanácsot, akkor Mo.-on mindenképp ezt a sulit ajánlom mindenkinek, mind tananyagban, tehát szakmailag, mind pedig a végzettség nemzetközi elfogadottságát tekintve nincsen alternatívája. Köszönöm a az IWI-nek ezt a fél évet, a sok új inspirációt és a szuper társaságot ami összejött, több értékes barátságra is tettem szert, az osztályomban két Man's Physique versenyző is kinőtte magát épp ez idő alatt, egyikük többszörös amatőr bajnok lett ... szóval számomra ez egy tökéletes emlék zárás képpen. Aki szeretné a jövőben követni a fitness ipar eseményeit és az én ténykedéseimet Dublinból az következő edzői oldalamon egy Like-al ezt megteheti, pár hét múlva tehát Írországból fogok "tudósítani" .. szép napot nektek

Milyen iskolaválasztási szempontokat javaslok még áttekinteni mielőtt leteszed a voksod valahová? Az alábbi táblázat nem teljes körűen, de azért tippeket adhat. Kérd a tényeket, az IWI-nél a weboldalunkon minden szempont mellé linkeltük a háttér információt. Ugyanakkor fontos, hogy a nyílt napon meghallgasd a részleteket és a karrier tanácsadáson, konkrétan, személyre szabva segíthessünk. Az már jelent valamit ha, egy sulinak egyáltalán van nyílt napja, az viszont még többet, hogy ott milyen komoly programok vannak? Milyen helyszínre viszi? Milyen szolgáltatást, figyelmet kapsz? Kipróbálhatod-e az egyes trendeket, megismerheted-e a leendő tanáraidat, karrierpályádon kapsz –e majd segítséget pl. munkaajánlatokkal, vagy csak a képzések eladása a cél?

 iskolavalasztasi.PNG

 

Egy iskola nemzetközileg elismert, ha:

 • a kiadott tanúsítványt, végzettséget igazoló dokumentumot más országokban is elfogadják
 • tanárai külföldi képzéseken is oktatnak
 • tanárai meghívott prezenterek külföldi konferenciákon
 • rendelkezik a hazai hatályos OKj-s, (Országos Képzési Jegyzék)  engedélyekkel
 • végzett hallgatói regisztrálhatnak az EREPS-be (Európai Hivatásos Edzők Regisztere)
 • a hazai alapképzések mellett külföldi licensz képzéseket is kínál (nálunk ilyen pl.  CES, PES)

További kérdéseitekkel kapcsolatban az IWI nyílt napján rendelkezésre állunk!

 

 

 

 

Korábbi Nyílt Nap Blogbeszámolók

 

 IWI Oktatási katalógus letöltése, nézegetése (Kattints a képre)

iwi15-a4-cover-mock_masolata.jpg

 

További infó tanfolyamainkról:

www.iwi.hu

(Fitnesz, Wellness, Menedzsment, Jóga)

www.iwisportakademia.hu

(Erőnléti edzés (PES), Korrektív sportrehabilitációs tréner (CES), Real Madrid Graduate School, Mentor coaching programok)

www.iwishop.hu  

(Funkcionális eszközök, fitnesz termékek)

Szólj hozzá!