Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Előadók bemutatása: Real Madrid Egyetem – IWI SportAkadémia Konferencia

2015. április 22. 10:47 - Zopi

Real Madrid Graduate School – IWI SportAcademy Sportszakember Továbbképző Konferencia

 

2015. május 08. Novotel City, Budapest

program.PNG

regisztracio.PNG

A Konferencia megszervezésének motivációi (blogbejegyzés)

További részletes információk a konferenciáról itt

 

Előadók bemutatása (folyamatosan frissülő tartalommal)

Andrew Wilkinson (UK)

Hawaii Ironman versenyző, hegymászó, teljesítette 7 kontinens legmagasabb csúcsait (Mt Everest, 2007). Personal Trainer és KORE Performance Terapeuta. Élsportolók (evezés, triatlon, jégkorong, erőemelés, futball, lovas sportok) erőnléti edzője. 

Előadásának címe:

"Hogyan hat a gondolkodásunk és a testünkben folyó energiaáramlás (Chi) sportteljesítményünkre? Mozgás diszfunkciók felmérése másképp, teljesítményfokozás K.O.R.E. terápia használatával élsportolóknál és a fitnesz edzésben."

 

 Ez tipikusan az az előadás amire azt mondta az egyik jelentkező: "Ha erre nem vagy kíváncsi, akkor mire?"

Először én is ledöbbentem, hét kontinens csúcsait megmászni?? Melyek ezek?

Kattints ide 

Andrew itt van a Mount Everest hivatalos honlapján is listázva

Azt hiszem ő az egyik TOP előadónk most! Ráadásul a KORE treápiát én is kipróbáltam az idei FIBO-n, mondhatom meggyőző volt!

Erre neked is lehetőség lesz, 5 konferencia résztvevőnek Andrew 30-30 perces terápiás kezelést ad, jelentkezni reggel tudsz a regisztrációnál, személyesen!

Igaz Te is keresed az okát megmagyarázhatatlan eredetű sérüléseidnek? Vagy edzőként játékosaid rossz teljesítményének hátterére kíváncsi vagy? Nos, ez sokszor az energiablokkokról szól, és a KORE teápia ezek kezelésére, oldására épül.

"KORE Therapists are multi skilled practitioners who are able to treat musculo-skeletal, digestive, energy and emotional issues. KORE integrates both Western & Eastern assessment and treatment skills utilising strength and orthopedic muscle testing to ascertain the root cause of many conditions, injuries, imbalance and poor performance"

Ha erre nem vagy kíváncsi, akkor mire????

 

Dr. Jeremy Moody:

Első előadásának témája:

Mi az erőnléti edzés jelentősége és felépítése utánpótlás korú sportolóknál? Nemzetközi esettanulmányok a “jövő sportolóinak” világából!

Második, gyakorlati bemutatóval összekötött előadása:

Robbanékonyságfejlesztés teljesítménysportokban (egyéni és csapat sportjátékokban) az olimpiai súlyemelés gyakorlataival. 

 

Dr. Jeremy Moody Phd-t már ismerhetik azok, akik a 2014-es Telkiben megrendezett erőnléti edző konferencián ott voltak, hiszen ő volt , a tavalyi rendezvény nyitó előadója, fővédnöke.

https://www.youtube.com/watch?v=ApogMkPS1Pw&index=6&list=PLqBYaxzOmTVFJivJB1mQhCTUmkAn3kUCX

 

 

Jeremy jelenleg a Cardiff Metropolitan University „Strength and Conditioning” MSc. programját vezeti. Ezt megelőzően számos funkciót viselt a teljesítmény sport világában. Vezette az English Institute of Sport erőnléti programját, „performance manager” volt a UK Athletics-nél, „performance director” a Brit kerekesszékes rögbi válogatottnál, valamint a „Welsh Judo”-nál.

Tudományos kutatásokban is igen aktív, kiváltképp az erőfejlesztés és robbanékonyság fokozás, valamint az edzési folyamatok feltérképezése területén. Gyakori vendég előadó hazai és nemzetközi konferenciákon. 2014 –ben jelenik meg társszerzőként jegyzett könyve, melynek címe: “Erőnléti edzés és sportkondícionálás a teljesítmény sportban”

 

Jeremy korábban az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének (UKSCA) elnöke, azt megelőzően elnökségi tagja volt, ahol éveken keresztül vezető vizsgáztató és oktató szerepet is betöltött.

Jeremy speciális szakterületei közé tartozik a mozgásban korlátozott sportolók erőnléti edzése. Az edzéselméleti-tudományos tapasztalat mellett a gyakorlatban is műveli az edzősködést, teljesítményfokozási megoldások, coaching, tanácsadás szerepel palettáján egyéni és csapatsportágakban is.

 

Dolgozik klubcsapatokkal, stratégiai tanácsadóként. Jeremy az elmúlt 15 évben számos nemzetközi versenyen, bajnokságon szereplő mind egészséges, mind mozgásban korlátozott sportoló részére tartott edzést és felkészülési tanácsadást.

Bővebben angolul itt

Jeremy Moody-val Madridban találkoztam először. Nem kímélt, a 3,5 órás megmérettetésen kérdéseivel az összefüggéseket boncolgatta, tehette, hiszen ő volt védésemen a PhD vizsgabizottság elnöke (részlet):

 


De a kemény kezdet örömteli véget ért :) 

Felső kép: az öt tagú vizsgabizottság és a témavezetőim. Középen, fehér ingben Jeremy Moody.

Alsó kép: Kissé felszabadultabban a védés után; tapas bar, Madrid (nem a turista negyed...)

DSC_0235 másolata.JPG

DSC_0257 másolata.JPG

 

Dr. Jeremy Moody tavalyi előadásából:

Erőnléti Edzés a teljesítménysportban. Az erőnléti edző munkájának összetevői. 

Jeremy előadása betekintés nyújt a profi erőnléti edzés világába. Hogyan készítik fel a „power atlétákat”? Mennyire sportágspecifikus az erőnléti edző munkája? Milyen speciális követelmények jellemzőek a rögbire, futballra, küzdősportokra, csapat és egyéni sportágakra? Melyek az integrált edzésfelkészítés jellemzői? Teljesítményfokozás a sérülések minimalizálásával? Milyen a team munka az angol csapatoknál? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az előadó.

"Strength and Conditioning Coach: Artist or Scientist?"

"The presentation will endeavor to provide an overview of the Strength and Conditioning Coaching profession, the inclusion of the Strength and Conditioning Coach within core staffing structures and their inclusion in the effectiveness of multi-disciplinary team (MDT) working within elite sport. The delivery will include thoughts on S&C Coaching Philosophy, addressing key roles and responsibilities of the Strength and Conditioning Coach in terms of day-to-day delivery, periodization training for team and individual sports and the complexities of peaking and tapering for sports performance. Anecdotal evidence from work completed across a number of able-bodied and disabled sports will be provided to highlight key considerations for the ‘new’ member of the performance team in addition to current topical areas within the strength and conditioning industry for performance enhancement."

 

Szólj hozzá!

Súlyemelő Workshop Dr Jeremy Moody-val

2015. április 02. 12:21 - Zopi

Weightlifting - Level 1

Súlyemelő Workshop

 

Oktató:  Dr. Jeremy Moody PhD

Időpont: 2015. május 9-10., szombat-vasárnap 9.30-16.30

Helyszín: Flex Base, Budapest, Márvány u. 17, 1012

Tanfolyam díja: 49.000 Ft + áfa

 regisztr.PNG

Az olimpiai súlyemelés helyesen megválasztott és alkalmazott gyakorlatainak rendkívül nagy szerepe van a fitneszben és a teljesítménysportokban is az általános fittségi állapotfejlesztéstől, egészen a robbanékonyság fokozásáig. Alkalmas nők, férfiak, utánpótlás és masters korúak kondíciójának fejlesztésére, helye van az élsportban és a fitnesz edzésben is. 

dsc_0589.JPG

 

A május 8-i Real Madrid Graduate School – IWI SportAcademy Sportszakember Továbbképző Konferencia-n is előkerül ez a téma előadás, és gyakorlati bemutató formájában is. "Megszaporodtak azok a trendek a fitneszben is, ahol kiemelt fontosságú lenne a PES, CES ismeretek és az olimpiai súlyemelés helyes alkalmazása, hiszen egy életre tönkre lehet vágni a nem kellően felkészített vendégeket a bootcamp/crossfit/"funkcionális tréning"/HIIT jellegű terhelésekkel ortopédiai és kardiovaszkuláris szempontból is."

Tovább
Szólj hozzá!

Real Madrid Graduate School – IWI SportAcademy Sportszakember Továbbképző Konferencia

2015. március 25. 10:46 - Zopi

 

 

11057356_614974728635780_2817446392881228827_n.jpg 

 

Kiemelt témák

Erőnléti edzés és korrektív sportrehabilitáció korszerű integrálása az utánpótlás nevelésbe

Erőnléti edzés és korrektív sportrehabilitáció a teljesítmény sportokban és a fitnesz edzésben

Karrierlehetőség továbbtanulással a Real Madrid Egyetemen

regisztracio.PNG

 

Tovább
Szólj hozzá!

Kalmár-mentalitás, vagy edző szakmai kvalitás? Mire van szüksége a hazai élsportnak és a fitnesz szektornak?

2015. március 23. 08:15 - Zopi

Ha az IWI tanfolyam szervezési történetét nézzük 4 paradigmaváltó, új szakmát megteremtő, szakmai koncepcióra, nem pedig termékeladásra ösztönző képzés kapcsolódik hozzánk: a Személyi Edző (1999), a Wellness & SPA Menedzser (2004), valamint az Erőnléti Edző (PES) és a Korrektív Sportrehabilitációs Tréner (CES) (2013) képzések elsőkénti indítása és hazai bevezetése.

Ugyanakkor a másik végletet tekintve, a teljesítményfokozás, erőnléti edzés témakörével foglalkozó tanfolyamok kínálatában egy olyan megközelítés is felfedezhető, melynek hátterében egy termékforgalmazó cég érdekei állnak, s ez a jelenség sajnos az edzői hivatás erodálódásához, elkalmárosodásához vezet. Melyik ez a cég? Ha bennfentes vagy, magad is tudod, ha nem akkor úgy sem érdekes számodra.

Arra fel voltunk készülve, hogy lesznek ismét követőink, és hogy kedvet csinálunk az erőnléti edző képzésekhez. Az IWI amerikai (NASM) licenszű erőnléti edző (PES) és korrektív sportrehab tréner (CES) képzéseinek sikere és konferenciáinkkal való piaci bevezetése nyilván jó motiváció volt. Az viszont szakmai szemmel nézve elszomorító, hogy erőnléti edző képzésként (más, nem létező kompetenciát takaró elnevezéssel) egy hazai funkcionális eszköz eladásra szakosodott cég mit akar valójában eladni az információhiányban szenvedő érdeklődőknek.

A „kalmár-mentalitás” (Wikiszótár: Nyerészkedni vágyó (személy), aki öncélúan csak a nagy haszonra hajt. Az üzleti világban elharapózik a kalmárszellem. Ez a kalmár szemlélet hosszútávon megöli a bizalmat - és szakmaiatlanságra vezet) olyan biznisz orientáltságú megközelítés, mely során globális problémára, kérdéskörre, (pl. sportrehabilitáció, sérülésmegelőzés, vagy teljesítményfokozás) egy termék, vagy eszköz által kínált megoldást húznak rá, és tartanak egyedül célravezetőnek, mindezt a szakmaiság köntösébe öltöztetve. Ki ne ismerné azokat az ügynököket, akik antioxidáns, flavin tartalmú italokkal, „nélkülözhetetlen” nyomelemeket tartalmazó táplálékkiegészítőkkel házalnak, melyek MINDEN egészségügyi problémára megoldást kínálnak. Jók az ízületre, hatásosak az emésztésre, a menstruációs ciklusra, serkentik a hormonháztartást, gyógyítják a rákot, had ne soroljam… Te bíznál abban az orvosban, akiről kiderül, hogy nem szakmai szempontok alapján, hanem azért ír fel egy bizonyos pirulát, mert szponzorálja őt a gyógyszergyár?

Természetesen ezeket a termékeket, funkcionális edzéseszközöket hitelesíteni akarják a forgalmazók, hogy eladhatóbbak legyenek és erre legcélravezetőbb megoldás, ha képzést építenek az adott eszköz köré. Nincs is ezzel baj mindaddig, amíg a termék speciális hatását emelik ki, és nem általános megoldásként, egyedül üdvözítő módszerként, „rendszerként” próbálják eladni azt. Attól, hogy valaki elsajátítja 2-3 forgalmazott eszköz használatát, kiegészítve némi ismeretanyaggal a funkcionális tréning területéről, még nem lesz erőnléti szakember. De „sportteljesítmény menedzser” - ??? – sem. 

tégla szájban.jpg

Még mielőtt valaki szóvá tenné, a termékekre épülő képzések nem rosszak, de ez nem a helyiek érdeme, hanem a licensz-adó cég fejlesztőinek köszönhető. Az itthoniak csak „szélszeznek”, a kinti jól bevált módszerekkel, útmutatással. A termékfüggő szemléletű edzőket az önigazolásból fakadó, termékbe vetett feltétlen hit szűklátókörűvé teszi és inkább gátló, mint segítő tényezővé válik más rendszerek, koncepciók megértéséhez, elfogadásához. Csakúgy, mint a politikában, filozófiában, különböző vallásokban sokszor tapasztalható dogma szerű, (nemegyszer agresszív) bigott ragaszkodás az egyedülinek vélt üdvözítő módszerhez, ideához. Az értelmi szerző azonban itt nem az edző, ő csak érvényesülni akar, hanem a kasszacsörgést hallucináló, dollárjeleket látó, szakmához nem konyító, többnyire láthatatlan, háttérben vezénylő bizniszmen, akinek a pénz az isten és egy a lényeg: fogyjon az áru!

A termékekre épülő tanfolyamoknak ugyanakkor meg van a létjogosultságuk, speciális területekre jól alkalmazhatók és az edzők is igénylik az ilyesfajta támogatást. És azt is aláírom, hogy a termékforgalmazásra szükség van, hasznos dolog, támogatja a munkát, segíti, kiegészíti azt. A probléma abból fakad, amikor a termékforgalmazók „fordítva ülnek a lovon” és oly arcátlanok, hogy semmiféle manipulációtól nem riadnak vissza az üzleti siker érdekében. De attól, hogy valakinek Miele konyhafelszerelése van, és Zepter edényekkel főz, valamint kiválóan tud rántást bekeverni, még nem lesz mesterséf. Bár aki éhes, mindent bekajál.

Vélelmezem, hogy a kifogásolt képzés típust tekintve az üzleti érdeknek és az erőnléti edzői szakma iránti tisztelet halmazának nincs közös metszete. Tényleg segítsen valaki megérteni, miként lehet az, hogy egyébként az élsport területén járatlan, abban eddig hosszú ideig tartó, eredményes munkát és önálló integrált kutatás nem végző, felnőttképzési akkreditációval nem rendelkező hazai termékforgalmazó cég miként veszi a bátorságot arra, hogy összerak erőnléti edző készségeket, tudást ígérő képzést (még ha máshogy is nevezi el), mely felveszi a versenyt a világszínvonallal? E mögött csak az üzleti haszon kilátásának kecsegtető lehetősége állhat, és annak reménye, hogy a hazai edzőtársadalmat sikerülhet csőbe húzni. Más tippem nincs, hiszen ez egy új szakma, erős marketinggel sok mindent be lehet magyarázni azoknak, akik az élsport, vagy a fitnesz edzés világából jönnek, új számukra a sérülésmentes teljesítményfokozás területe és igénylik a friss információt.

Lehet termék brandhez tartozó kurzusokat, „patchwork” tanfolyamokat egymásra halmozni, azok akkor is élettelen halmazként, összefüggés nélküli, halott elemek sokaságaként fognak viselkedni, ha erőnléti edző képzésként próbálják pozicionálni őket így együtt. Mert hiányzik a KONCEPCIÓ és az összefüggő RENDSZER belőlük!!! Az INTEGRÁLT megközelítés! Ami az egész lelkét adja! Az az átfogó szemlélet, mely egy PERIODIZÁCIÓS sémán keresztül vizsgálja az erőnlét fokozásának kérdését, és nem egyes eszközökben látja a megoldást! Az eszköz, csak egy ESZKÖZ, ahogy a nevében is benne van. Az élsportban alkalmazott erőnléti edzés és teljesítményfokozás sokkal több szakmai ismeretet és azok komplex alkalmazását igényli, mint a „bukásig ismételt” sorozatok, a hypertrófia fokozó módszerek és az izolált erőfejlesztés világa! A magyar sportolók (és edzeni vágyó vendégek) erőnlétének fejlesztését nem a TRX, nem a GFlex, de még csak nem is a Red Core - és még ki tudja hányféle márkanevet sorolhatnék – biztosítja majd. Hanem az a megfelelő szaktudású és gyakorlattal rendelkező edző, aki képes ezeket az eszközöket – szükség estén, de nem MINDENÁRON -biztonságosan, hatékonyan, sportágspecifikusan, az edzés „CIKLIZÁCIÓ” megfelelő szakaszába INTEGRÁLTAN beépíteni, ráadásul az edzés fő részével összhangban!

Bátorságot venni arra, hogy egymás mellé rakott eszközös tanfolyamokat erőnléti edző kompetenciák megszerzésének ígéretével hirdessenek, az előbb említett szakmai alázat hiánya mellett csak a kalmár mohósággal és az edzői életpálya devalválódása iránti nemtörődömséggel indokolható. Ez a tisztességtelen piaci magatartás mellett súlyos etikai felelősséget is felvet, hiszen edzők generációi lehetnek félrevezetve az összeolvasztott, eredetileg termékeladás-generálásra kifejlesztett kurzusok elvégzése után megszerezhető erőnléti edzői kompetenciák hamis ígéretével . 

Végezetül egy sztori:

1999-ben végeztem a személyi edző képzést Kaliforniában, és az iskolavezető Dr. Fred Hatfield (Dr Squat) a kurzus végén így bocsátott el minket:

„Edzők, figyeljetek a 4 „közellenségre” (4 Public Enemies), mely a szakmátokra, szakmaiságotokra hatni fog!

1. a MÉDIA: mit ír, mit hitet el;

2. a TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ cégek: akik mindent lenyomnak a torkodon;

3. a TERMÉKFORGALMAZÓK: akik elhitetik, hogy az adott eszköz nélkül semmit sem érsz; és végül

4. az önjelölt GURUK: akivé te válhatsz, ha nincs benned szakmai alázat, és ha nem képzed folyamatosan magad.”

Dr. Squat szavai mindennél aktuálisabban csengenek most.

Szólj hozzá!

II. rész. Zalán edzésétől a névadó szponzori megállapodásig. Erőnléti edzés a Váci Férfi Kézilabda utánpótlásnál

2015. március 07. 09:33 - Zopi

 

Az első rész tartalmát itt olvashatod

Az előző részt ott fejeztem be, hogy Zalánt egyéniben élvezetes és egyszerű volt edzeni, örömmel tapasztaltam, hogy elkezdett izmosodni, látványosan erősödni. Lábizmai fejlesztésével sosem volt gond, hiszen a sok excentrikus, plyometrikus terhelés, mely a gyerekkorát jórészt kitevő (a többi sport mellett gyakorolt) extrém korizás közben érte a mélybeugrások során (értsd Dunaparti lépcsőkről leugratások forgásokkal tarkítva), komoly robbanékony erővel vértezte fel. Ugrani tud, jó a koordinációja, ráadásul balkezes, - ez azért kezdetnek elég jó kombináció a kézilabdában, igaz?

2015-02-15_15_39_32.jpg

A felsőtest és az alsótest, ill. a „core” (törzsizmok) szinergiája azonban nem volt megfelelő.

Tovább
Szólj hozzá!