Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Kell ennyi személyi edző?

2016. október 17. 11:12 - Zopi

Nem telített már a piac? Lesz munkájuk? Nincs túlképzés?

A címben feltett kérdések mindmáig előkerülnek, holott jelentősen átalakultak a korai 2000-es évek fitnesz érájára vonatkozó viszonyok. Első körben meg kell nézni, hogy kik szkeptikusak az edzőképzéssel kapcsolatban?

1. A laikusok, akiknek nincs edzéstapasztalatuk (vagy ami van az keserű), testmozgással kapcsolatos sikerélményt nem tudnak felmutatni, és/vagy tele vannak előítélettel és sztereotípiával a „fitneszezéssel” kapcsolatban. (Puccos, kigyúrt, trendi, sznob, ott mindenki nagyon fitt, tehetős, fiatal, bezzeg én....)

2. A territóriumukat féltő edzők, akik megszeppenve figyelik, hogy a lelkes (pálya)kezdő konkurencia megjelenik. (Az ő pozíciójuk megtartásának lényegi eleme a konkrét célcsoport választás és a folyamatos önképzés, specializálódás lenne.)

3. Sportolók (szabadidő és elit), akik nem ismerik a fitneszben rejlő potenciált, nem tudják, hogy kb 40% -al magasabb az éves forgalma ennek a szektornak, mint a futball egészének! (Európai szinten mérve)

Most megpróbálok válaszolni egyenként a címben foglalt kérdésekre.

Kell kell ennyi személyi edző?

Ettől több edző is kell, hiszen gondold el, a becsült adatok szerint hazánkban a lakosságnak csak 3-4%-a fitnesz klub tag. Nem ezen a 2-300 000 emberen kell osztozni, hanem az EU-s átlagot elérni, mely kb 7 %. A fitnesz piac öngerjesztő módon is bővül, sorra nyílnak az új fitnesz létesítmények, és itt ne csak a hagyományos fitnesz termekre gondolj, hanem a specializált jóga, személyi edző stúdiókra, Cross fitnesz termekre, prémium és diszkont megoldásokra is! Még ettől is fantasztikusabb fejlődés lehetne, de ehhez már szektorális kooperáció szükséges, hasonlóan a fejlett fitnesz iparral rendelkező országokhoz. Ez a következő években fog lezajlani Magyarországon. De valóban, a mennyiség helyett a minőség sokkal fontosabb, ez fog előtérbe kerülni itthon is.

Tavaly ilyenkor a személyi edző világverseny zsűrijében voltam, 1000 fő jelentkezett. A 20 legjobb anyagát átnéztük, majd a top10-et hívtuk be az élő megmérettetésre. HA érdekel a sztori itt elovashatod, de egyet mondhatok. Mindenki külön stílus volt, más-más típusú, éreklődési körű, igényű vendégkörrel, és egyáltalán nem voltak egymás konkurenciái! 

A Személyi Edzők Világversenyének győztese Greg Johnson! Tapasztalataim a bírói székből

Nem telített már a piac?

Visszakérdezek. Melyik része? Milyen célcsoportra érted? Ha a gyúrni akaró huszonévesekre, akkor azt mondom, hogy ott bizony már van elég sok edző, de ez a szegmens is tartogat lehetőségeket, nem feltétlen az edzésmódszerekben, hanem a klientúra menedzsmentben, vagyis, hogy miként bánj magas színvonalon a vendégeiddel, hogyan tartsd meg őket. Hazánkban számottevő a fluktuáció is ezen a területen, nem életpályaként űzik sokan az edzőséget mint Észak-Amerikában, vagy Nyugat Európában, hanem csak egy bizonyos életszakaszban. Ez egyébként rohamosan változik, amint vállalkozást lehet indítani, egyre többen maradnak "life time" karrierként az edzői szakmában.

A siker kulcsa a specializálódásban van. Az egyéni stílusod által fogod megtalálni, bevonzani a célcsoportod, Te és nem más kell majd nekik, ha igazán megtalálod a saját hangod. Kik lehetnek ők? Hogyan lehet felosztani a célcsoportot?

Néhány példa a célcsoportválasztásra:

• Egészségi állapot szerint

o Metabolikus szindróma, ezen belüli is a pre-diabeteszes állapot és az obesitas. (Ahhoz, hogy szakértő szinten lehessen foglalkozni ezzel a területtel komoly további képzés és tapasztalat szükséges. Az is fontos, hogy ne lépd túl a kompetencia határaidat. Tehát ha nem vagy gyógytornász, akkor nem végezhetsz rehabilitációs terápiát.)

• Fittségi állapot alapján

o Kezdő, újrakezdő, haladó, profi (edzőpartner és motivátor kell neki)

• Egyéni szükségletek szerint

o Versenyre felkészítés - (fél) maraton, Spartan Race, testépítő verseny, Cross Challenge, triatlon versenyek, stb...)

o Sportági teljesítményfokozásra (sportolók egyéni erőnléti edzőjeként), funkcionális tréningre szakosodva

o Korrektív gyakorlatok, pre- és posztrehab tréninget igénylő vendégkör

o Táplálkozási tanácsadással egybekötött személyi edzés

o Body&Mind jellegű órák, jóga, relax, pilates, stretching

o Alakformálás, fogyás

• Korcsoportra bontva

o Szenior- ebben van a legnagyobb lehetőség, hiszen hazánk lakossága is sajnos elöregedő demográfiai mutatókkal rendelkezik,

o Gyermek fitnesz (iskolai testnevelés nem megoldott, egyre több szülő viszi személyi edzőhöz a gyermekét)

• Egyéb paraméterek alapján:

o Home fitnesz, virtuális edzés, (online coaching), vállalati egészségfejlesztés

Az elkövetkezendő években a medical fitnesz, „Exercise is medicine” koncepció lesz a legmeghatározóbb. Aki ez irányba nyit, végeláthatatlan mennyiségű klienssel biztosíthatja be magát.

Az ACSM (Amercian College of Sport Medicine) évről évre kiadja a globális fitnesz iparira vonatkozó trendelemzését, ahol a 20 TOP trend között a személyi edzés mindig az első háromban van. És mit gondolsz mi az első 2016-ban? Igen, az okostelefonos, applikációs megoldások, an un. „wearables”, okosórák, edzést segítő, regisztráló szoftverek. (Sokan „kütyüknek” hívják ezt a kategóriát, amitől szörnyűbb kifejezés kevés van az újkori nyelvújítók tárházában) Ezzel is egy teljesen új célcsoportot tudsz megfogni. Látható, hogy ezek kombinációjából egy olyan egyedi stílust tudsz kialakítani, mely teljesen megkülönböztet másoktól.

Egyébként a vidéki városokban még hatalmas potenciál van, egyszerűen nincs még kiaknázva ez a terület. Ráfókuszálva a célcsoportodra biztos, hogy sikerrel tudod felépíteni vállalkozásodat, kiváltképp, ha megfelelő helyismerettel is rendelkezel. (Főleg a helyi referenciahálózatra vonatkozik ez, - körzeti orvos, dietetikus, gyógytornász, masszőr, akik hajlandóak neked ajánlani klienseket)

Lesz munkájuk az edzőknek?

Ennek két része van. Egyik a munkavállalói oldal, a másik pedig az egyéni vállalkozás. Sokan alkalmazottként kezdik az edzői munkát és ez jó dolog, mert a szakmai fejlődésre lehet koncentrálni. De egy idő után ami kapaszkodó volt, az korlát lesz és szűkösnek érezheted ezeket a kereteket. Ha jól felkészülsz, megnyithatod saját stúdiódat, már viszonylag kis nm-en, alacsony beruházással. Itt viszont az adminisztrációs, marketing hátteret nagyon jól meg kell szervezned, mert a túlvállalás az edzéseid minőségének rovására mehet. A fitnesz termek sorra nyílnak országszerte, most jön be az országba a McFit is, erről írtam korábban. Azonban óriási probléma, hogy nehezen találtak németül beszélő klubmenedzser jelöltet. Tehát a nyelvtudás ebben a szakmában is egy extra bónusz!

Aztán sokan választják a külföldi edzősködést, és biztatok is erre mindenkit, az IWI által megszerezhető EREPS tanúsítvány ehhez hozzásegít.

Nincs túlképzés?

De. Ha úgy vesszük, igen. Ma már boldog-boldogtalan képezhet edzőket, mérlegképes könyvelő és a számítógépes informatikus szak mellé üzleti okokból beteszik a fitnesz instruktor, személyi edző képzést is. A színvonal itt erősen megkérdőjelezhető, hiszen többnyire fogalmuk sincs ezeknek az iskoláknak a fitneszről és a sportról, egyszerűen kapacitástöltési, nem pedig szakmai okból indítják ezek a képzéseket. Egyébként nagyon sokan nem azért jelentkeznek ezekre a képzésekre, mert valóban edzők akarnak lenni, hanem mert hiteles forrásból akarják elsajátítani, hogy miként legyenek izmosabbak, fittebbek, jobb alakúak.

Milyen szakmai és anyagi fejlődési lehetőséged van fitnesz edzőként?

 

screenshot_2016-10-17_10_12_08.png

Ez a terület iszonyat sebességgel fejlődik, talán csak az IT iparág előzi meg!

 

A fitnesz szektor számos más lehetőséget is tartogathat számodra. Összeszedtem néhány sikeres, IWI-t végzett személyi edző referenciáit:

 

screenshot_2016-10-17_10_41_01.png

Fitness Junkie, alias Simon Alexandra, tehetséges IWI végzettségű Személyi Edző, motívációs FB oldala mostmár közel 50 000 like-ot számlál!

 

screenshot_2016-10-17_10_12_47.png

Amikor az edző és a plasztikai sebész összefog...

 

screenshot_2016-10-17_10_13_02.pngBékési Brigitta, a Beautyrobic franchise program tulajdonosa

 

screenshot_2016-10-17_10_13_21.png

Kovács Gergely a 100DTP edzőprogram kifejlesztője

 

screenshot_2016-10-17_10_13_40.png

Király Norbi személyi edző stúdiója Szegeden, Kontler Dani személyi edző luxushajón, Horváth Szabolcs ma már IWI oktató, Bagladi Gergő személyi edző Londonban

 

Összefoglalva a sikeres személyi edzőség feltételei:

– Hitelesség (Szaktudás + Végzettség + „Jó példa”, fitt életmód)

– Specializálódás

– Rutinszerzés

És olyan személyes tulajdonságok, mint a:

- Küzdeni tudás, Szilárdság, Hosszú távú motiváltság, Szorgalom!

Tehát a képlet valahogy így néz ki:

Sikeres személyi edző = Egyéni és üzleti kompetenciák + Szenvedélyes kitartás hosszú távú célok mellett + SZAKTUDÁS

Szólj hozzá!

ISM - Athén, Nemzetközi Fitnesz Fórum, 2016 november 17-18

2016. október 09. 20:46 - Zopi

„Shaping the Future of Exercise Professionals”

14484961_1461796213835670_5954233916926554639_n.jpg

A EuropeActive Professional Standards Committee tagjaként én is részt veszek szervezőként, ill. előadóként/moderátorként a minden év őszén megrendezésre kerülő ISM (International Standards Meeting for Fitness) lebonyolításában, mely az európai fitnesz ipar fejlesztésének szakértői fóruma.

Tovább
Szólj hozzá!

The "Whole Enchilada", vagyis a "Teljes Egész".

2016. szeptember 29. 23:49 - Zopi

Moab, Utah a montisok Mekkája. "Whole Enchilada" a számos környékbeli pályarendszer közül a legizgalmasabb, leghosszabb és kihívásokkal teli single track montis downhill ösvénye, mely szinte minden terepviszonyt tartalmaz. 3200 m-ről indultam (15 C fok), kemény emelkedők és a magaslati levegő légszomjával küzdve, majd nettó 4 óra 40 perc mélyguggolásban rugózó száguldás (néha egyhelyben totyorgás) után 1500 m-re, sivatagi körülmények közé értem le (40 C fok) 53 km megtétele után. (Teljes út 6 és fél óra, az elzupált útitársak felsegítése, fotózás, kajálás, tájban gyönyörködés miatt). Előtte végigcsináltam egy 3 napos, csoportos White Rim monti túrát a sivatagban éjszakázással. De az más milyen volt. 

 

Ennek viszont egyedül vágtam neki. Reggel 8-kor indultunk egy mexikói drogdealer filmbe illő roncshalmaz kisbusszal, mely hozzám hasonló elszánt figurákkal volt tele. Eszembe jutott ejtőernyős kalandom, mikor is nem tudtam, hogy mitől izguljak jobban, attól, hogy a lestrapált repülő felbír-e emelekdni, vagy magától az ugrástól. Koromfelhőket eregetve megérkeztünk, és a a szláv akcentusos sofőr gyorsan ledobálta a bicókat a tetőről, eldarálta, hogy mikor merre kell fordulni az ösvényen, (képtelenség volt megjegyezni, inkább csak a borravalóért mondta) majd beszedte a 30 dolláros viteldíjat mindenkitől. Lehet, hogy ez a shuttle buszozás volt a tudatos rákészítés a veszélyérzetre. Ki tudja.

20160920_093642.jpg

...ez a gumi lapos, akárhonnan nézem..

Felspannolva matattam a cuccaimmal, hátizsákomba pakolgattam, húztam az időt. Vajon elég lesz a víz? Van elég élelmem? Egyedül maradtam. Lassan megindultam, bízva a "W E" jelzőtáblák észrevehetőségében. Tudtam, hogy egy "bail out" (kimenekülési útvonal) van csupán félúton, ha gáz van, max helikopter segíthet, ha van aki hívja, térerő híján. Nekindultam és a kezdeti megilletődöttséget felülírta a látvány. Az alpesi tájat nyírfaerdő, színpompás cserjés, majd fokozatosan slikrock-szerű köves talaj váltotta fel. A felső rész számomra teljesíthetetlen switchback-ekel, fordítókkal, gyökerekkel, laza köves talajjal tett próbára, lentebb pedig a szikla halmokon átmászás, áttolás (melyet ifjabb downhilles versenyzők, snowbordozáshoz hasonló elképesztően laza siklásszerű technikával vettek). Itt bujkált Jessy James, ez a törvényekívüliek terepe, outlaw county. Még a fejvadászok sem jöttek utánuk ide. 20160920_133752.jpg

Súlyosan téved, aki a downhill-t laza gurulásnak hiszi. (Szerpentinen legurulást utcai bicóval, kérem másik kategóriába tenni). Folyamatos flow, egyben intenzív koncentrálás is, a teljes tested tónusban van, korrigál. Pulzus fent, végig izommunka. 3500 kcal. "It never gets easier". És tenyleg nem. Arra számítanál, hogy csak könnyebb lesz már, de nem, markában tart a pálya. Elég egy elbambulós hiba a szakadék szélén, és a Colorado folyó mossa le porhüvelyed a Grand Canyonig. Megúsztam egy eséssel, egy röhejesen banális helyen, nem volt nagy perec, igazából kiugrottam oldalra, és törpejárásban fejeztem be a lendületlevezetést, Monty Python hülye járások minisztériuma jelenetbe illően. Persze nagyon-nagyon figyeltem, nem kivagyiságnak szántam ezt az utat. De a csúszós ferde szikla kivágta oldalra az első kereket. 

 

20160920_150026.jpg

Itt eleseni... érthetetlen... 

Egy tájékozódási pontom volt, a Castle Valley közepén látható Mesa tanúhegy, mely brutális vörös masszivitásával végig mutatta az utat. 

20160920_131046.jpg

Az útikönyvek és a helyi guide-ok, szigorúan csak "adventurous" és  "the most advanced" montisoknak ajánlják ezt a pályát. Ebből csak az első igaz rám. Előtte éjjel nem sokat aludtam az ijesztgetések hatására, mérlegeltem, néztem a videókat, készültem rá fejben. Elvégre Schumin is volt sisak, mégis a szikla bizonyult erősebbnek. Hogy miért csináltam meg mégis? Mert az egész kell. The Whole Enchilada.

20160920_160155.jpg

visszanézve nem is olyan durva..

Szólj hozzá!

Fitneszedző-képzés körkép Magyarországon

2016. augusztus 26. 12:04 - Zopi

Iskolaválasztási szempontok, hogy ne érjen csalódás!

Fitnesz Iskola körkép, vagy inkább kórkép?

Szlovéniai MTB túrám harmóniájából visszatérve, fitnesziskola választásra buzdító reklámhangzavar fogadott. Te, aki fitnesz edzői pályán gondolkozol, netalán külföldön is akarsz dolgozni (vagy csak saját magad fejlesztésére keresel egy hiteles iskolát), rendkívül nehéz helyzetben lehetsz most. Bonyolult lehet számodra tudatos döntést hozni így, hiszen csőstül jönnek feléd a befolyásoló impulzusok. Ennek a helyzetnek a tisztázása késztetett arra, hogy megpróbáljak tárgyilagos segítséget nyújtani, hogy eligazodhass ebben a káoszban. Felvettem hát újra a montis védőcuccokat, hogy megfelelően felvértezve tudjalak informálni.

14089524_10154481730299776_1418998206_n.png

Tovább
Szólj hozzá!

Újra IWI Karrier és Nyílt nap - 2016. szeptember 10. (szombat)

2016. augusztus 14. 19:39 - Zopi

Ha a mozgás a szenvedélyed, akkor itt a helyed!

IWI Karrier és Nyílt nap - 2016. szeptember 10. (szombat)

 

Miért gyere el? Programok, előadók, nyeremények, korábbi karriernapok beszámolói. 

Helyszín: Oxygen Újpest Wellness Központ 

(1042 Budapest, Árpád út 47-49.) 

 

program_es_reg.PNG

 

Gondolom, ha rákattintottál a linkre, kíváncsi vagy arra, hogy mit ad számodra a szeptember 10-én megrendezésre kerülő IWI Karrier és Nyílt Nap!

Inspirációt és konkrét gyakorlati útmutatót nyújtunk ahhoz, hogy miként vágj bele egy nemzetközleg is jövedelmező fitnesz/wellness/sport karrier felépítésébe, vagy ha ez még távoli terv számodra, akkor saját fittséged fejlesztésébe. Tulajdonképpen az iskolánk, oktatóink, képzéseink bemutatása a cél, de alkalmat adunk arra is, hogy feltedd kérdéseidet, eligazodj a képzési kínálatban, és jelentős kedvezménnyel jelentkezhess. Ugyanakkor ez még csak egy szimpla nyílt nap lenne így. Mitől lesz karriernap? Joggal kérdezheted!

Tovább
Szólj hozzá!