Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

San Diego-ból jelentem. Amerikai karrierutam története.

2017. február 15. 07:31 - Zopi

Hogyan kezdődött? I. Rész. 

 

Arcom égeti a februári nap. San Diegoban élek, a legnagyobb amerikai fitnesz iskola stratégiai tanácsadója vagyok. Otthoni kincsem az IWI, vigyáznak rá munkatársaim, és szeretteim is visszavárnak. Bámulva a végtelen óceánt, eszmélve a 10 000 kilométernyi távolságot, kissé szentimentális gondolatok kerítenek hatalmukba.

16776076_10155038931179776_1057532307_o.jpg

Kosztolányi sorai ugranak be a Boldog, szomorú dalból:

“Van már kenyerem, borom is van,
van gyermekem és feleségem.
Szívem minek is szomorítsam?
Van mindig elég eleségem.”

Ülök a PB homokjában, ahogy a helyiek nevezik a Pacific Beach-et, lassan forgatom kezemben 20 éve lejárt amerikai jogsimat. Feltolulnak az emlékek. Szépek, megszépültek és gyomorszorítóak egyaránt. 

screenshot_2017-02-15_07_00_10.png

 

1991 szeptember 23-án szállt le velem a transzatlanti járat a Chicago O’Hare reptéren. Fura divatú zakóban feszengtem végig az úton, megérkezésemkor azt hiszem jó benyomást akartam kelteni. Pierre Cardin inget is vettünk, tokáiggombolósat, olyat, amihez nem illik nyakkendő. Már otthon is bénán nézett ki a pierkardigán, hát még itt. Mint valami suhancpap. Minden megtakarított pénzt, amit "felnőttkoromra" tettek félre szüleim felbontottunk, kellett a nagy útra. Később, még évtizedek múltán is könnybe lábadt szemekkel mesélte Anyukám, hogy mintha a szíve szakadt volna ki, mikor felemelkedett velem a nagy gépmadár, és eltűnt nyugat felé. Be voltam rezelve övig. Nem tudtam mit vállalok. 23 éves voltam, alig makogtam angolul. Pénzem nem volt, se különösebb jövőképem, igaz testnevelés szakra jártam, de már akkor sem kellet atomtudós kvalitás ahhoz hogy felfogjam, ezzel a végzettséggel nem fogok bankot robbantani. Csak azt tudtam, hogy be kell vállalnom a Nagy Utazást. Mert ez a tapasztalat gyökeresen meg fogja változtatni az életemet! Ez egy oly erős megkérdőjelezhetetlen érzésként és vágyként jelentkezett, hogy nem volt kérdés, mennem kell.

Babysitter munkára választottak ki számos jelentkező közül. Miért pont engem? A fiút, a tapasztalatlant, a fiatalt, az angolul csak nyökögőt? Mert iszonyatosan akartam! Nem létezik olyan, hogy ne én kapjam meg az állást. Olyan szinten vizionáltam a lehetőséget, hogy el sem tudtam képzelni, hogy ne én legyek a szerencsés, aki a vágyott Amerikába eljut. A szombathelyi főiskola felé robogó vonat ablakán át bambulva kaliforniai pálmafákat vetített képzeletem az ingerszegény kisalföldi szántóföldekre. Nekem Devecser  állomás divi'kször lett. De ez csak az egyik ok volt, a másik, hogy MINDENT megtettem érte! Azt hiszem nagyon rámenős voltam. Leírtam előre, hogy mit akarok mondani, hogyan akarom meggyőzni őket, aztán kitacepaóztam a papírlapokat egy félreeső telefonfülke falára. Műegyetemista unokaöcsém valahogy megbuherálta a készüléket, és hát ingyen volt az interurbán beszélgetés... vagyis a próbálkozás. Felhívtam a családot és a kiragasztott lapokról olvasva tört angolsággal, dél-váci dialektusban soroltam érdemeimet, referenciáimat, hogy pl azon nyáron már láttam mozgó gyerekeket a nyári táborban. Hogy mit kérdeztek vissza? Nem tudom. Random váltogattam a yes-no-t. Viszont a LEGJOBB 5 percemet adtam! Őrült nehéz volt a vízumot megszerezni, magam sem tudom hogyan, de megkaptam és egyszer csak ott álltam Lake Michigan tó partján lévő suburb, Evanston egyik házának nappalijában a családtagok fürkésző tekintetének kereszttüzében. Sosem felejtem el azt a pillanatot, belémégett a kép örökre, ahogy állok a béna zakómban a szoba közepén, az anyuka zavartan hajtogatja a zoknikat, én meg át adom a lánchídkonyakot, meg a Budapest turistakönyvet, mert hogy illedelmes voltam és hoztam ajándékot. 

16763602_258399751266589_1731075754_o.jpg

Meghitt pillanat. A "Mother Goose" volt a kedvenc mesefilmünk. 

Életem legkeményebb időszaka következett. 6 napot dolgoztam, napi 8-10 órát, három pici amerikai testvérre (1,5- 3-5 éves) kellet vigyáznom. A nyomasztó felelősség mellett a totális magány, a szívszaggató honvágy, és a teljes jövőképtelenség itatták át mindennapjaimat. Míg a csoporttársaim élték otthon bulis világukat, én mostam, pelenkát cseréltem, etettem-itattam őket, edzésre, szakkörre iskolába, óvodába vittem, játszottam velük, békítettem őket, pótapjuk voltam, míg az anyuka a posztgraduális egyetemi tanulmányait végezte.  Meglett magabiztos tesiszakos mivoltom eltűnt, gyakorta tört el a mécses a kis pinceszobámban tökegyedül, a világvégén. Ma már nem restellem bevallani, mert ez volt az áldozat, amit meghoztam azért, hogy most az vagyok, aki.  3, a magyar viszonyokhoz képest elképesztően szabadon nevelt gyerek napi életét szervezni közel 1 éven keresztül??? El tudjátok képzelni mi az? Akinek 1 gyereke van, az is kemény sokszor. (Egyébként lehet, hogy poénnak tűnik, de a személyi edzősködés ezek után nekem gyerekjáték volt!!! :) 3 hét volt egy levélváltás otthonra, közben semmi hír. A  vonalas telefonkészülékek sem voltak elterjedtek minden háztartásban. Se email, se semmi nem létezett, ami ma már olyannyira megkönnyíti a kapcsolattartást.

16763518_258399881266576_945780693_o.jpg

Mindig voltak pótgyerekek is, inkább több, mint kevesebb! Na ezért kellett ide tesiszakos fiú! :)

3 hónapot adtam magamnak, minden este húztam a strigulát, mint a börtönben, csak teljenek már a napok. Ma is megvan az a szótárfüzet, amiben ott vannak a rovátkák. Aztán megtörtént a csoda, karácsonyra elapadtak a könnyek, kezdem beleszokni az itteni életformába, a Northwestern University utópisztikusan modern egyetemi konditermébe jártam edzeni,  rá is kattantam a fitneszre (itt találkoztam a mai napig is legjobb amerikai barátommal Greggel) éjjel-nappal nyelvet tanultam. Írhatnék még a nehézségekről, tudnám fokozni, de ennyi talán elég ízelítőnek. Ami fontos, hogy mit tanultam: kitartást, fegyelmet, felelősségvállalást tetteimért, nyitottságot mások iránt, hogy érdemes energiát befektetni, na persze ezeknek csak a csírája alakult akkor ki, de volt mire alapoznom később. És a nyelvet annyira megtanultam iszonyatsok szótárazás, ismerkedés és az új helyzetek iránti állandó érdeklődés fenntartása mellett, hogy 1 év után hazatérve felvettek a középiskolai angoltanár szakra, a meglévő szakjaim mellé. Az is igaz, hogy a gyerekekkel hamar megszerettük egymást, és egy jó kis laza, vagány kapcsolat alakult ki közöttünk. Bírtam őket nagyon és ők is engem, a legkisebb évek után is még kérdezgette: "Where is Lazlo?" A szülők vittek jobbra-balra családi eseményekre, hol W. DC-be, hol San Franciscóba, sőt még Aspenbe is eljutottam síelni. Kitárult előttem a világ.

 

16735688_258399854599912_504301291_o.jpg

 A Michigen tó partján esőben homokvárat építünk. Ritka pillanat, mindhárman (négyen) ugyanabban a tevékenységben vannak. (vagyunk)

16763769_258399911266573_1741849890_o.jpg

Nagyon finom ételeket tudtam főzni már a végére! :)

 

Speed-szörfösök hasítanak el előttem, kerekeik szórják a homokot, ahogy farolnak. Kizökkenek. Berlin, Potsdam, 2016 nyár.  A középső gyerek Evan megnősült, német lányt vett el. Azóta már mind a három gyerek Standford-ot végzett felnőtt ember, Patrick 30 is elmúlt, Hollywoodban a filmiparban dolgozik. Melinda matektanár. Minket is meghívtak az esküvőre, mely életem egyik meghatározó élménye volt! Persze azóta is tartottam velük a kapcsolatot, de ez az esemény mégis keretbe foglalta azt a tapasztalatot, érzelmi köteléket, mely kialakult köztem és a család között. Nem csak egy elviselhető epizód voltunk egymás életében, hanem sokkal többé váltunk. Így adta meg bébysitterségem azt a tartást, melyre később bizton támaszkodhattam az IWI felépítése alatt tapasztalt nehézségeim, magánéleti válságaim és a mindenkit előbb-utóbb utolérő tragédiák során. Ez, hogy itt megálltam a helyem, biztosította később a muníciót a lelki állóképességemhez, melyre gyakorta szükségem volt a cégem felépítése, megvédése, fejlesztése során. Lelki állóképesség, szenvedélyes kitartás hosszútávú célok mellett. Akkor még nem tudtam, hogy ezt foglalja magába az angol szó, a GRIT.

montage_wedding.jpg

Ülök PB homokfövenyén, nem kissé délebbre, mert az már az MB lenne, forgatom rég lejárt, tépettszélű jogsimat. Nézem magam a 25 évvel ezelőtti képen. Visszahozom, átérzem az akkori sugárzó lelkiállapotot, amikor már tudtam, hogy megcsináltam, megálltam a helyem, kitartottam. A hosszú haj a szabadság szimbóluma lett, mámoros boldogság töltött el, mert első amerikai kintlétemet 1 hónapon át tartó többezer kilométeres vezetéssel, elképesztő élményekkel gazdagabban zártam. De mennyi kétség, tépelődés, honvágy, megalázó helyzet, nélkülözés előzte meg ezt a részt... Vicces: beugrik, hogy 2 nap vívódás után visszavittem a jogsimat, mert nem tetszett rajta, hogy áll a hajam. Vagy a szemem. Nem is tudom már, a fiúk hiúk. Totál hülyének néztek, de újragyártották. Hát végülis ha azt nézzük, valahogy már akkor sejthettem, hogy egyszer kikerül a Facebookra, így megért egy kanyart! :)

16804882_10155038931189776_1953138043_o.jpg

Hamar lemegy itt a nap, belebukik az Óceánba. Nem hagy Kosztolányi. Tudom a verset (majdnem) kívülről, és elmosolyodok. 30 éves lehettem, amikor elkezdtem felfogni az értelmét, és elhatároztam, hogy rám NEM lesznek érvényesek a záró sorok:

“De néha megállok az éjen,
gyötrődve, halálba hanyatlón,
úgy ásom a kincset a mélyen,
a kincset, a régit, a padlón,
mint lázbeteg, aki föleszmél,
álmát hüvelyezve, zavartan,
kezem kotorászva keresgél,
hogy jaj, valaha mit akartam.
Mert nincs meg a kincs, mire vágytam,
a kincs, amiért porig égtem.
Itthon vagyok itt e világban,
s már nem vagyok otthon az égben.”

Zopcsák László

San Diego PB

2017, Február 13. 

 

2 komment

FIBO újra töltve! 2017. Április 6-9, Köln

2017. február 01. 12:59 - Zopi

Újdonságok az év legnagyobb nemzetközi fitneszipari eseményén

 

Aki már évek óta nem járt a FIBO-n, ne adj’ isten még sohasem vett részt ezen a világméretű eseményen, és ráadásul még a fitnesz-wellness iparágban is érintett, sürgősen pótolja mulasztását, mert erre is igaz a mondás: ha kimaradsz, lemaradsz!

fibo_ambassador_logoclaim_pos-2.jpg

2017-ben cégünk, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola nyerte el a „FIBO Ambassador” státuszt, igyekszünk tehát minden tőlünk telhető módon népszerűsíteni ezt az eseményt, és a konferencia programok szervezésébe is beszálltunk. A legfrissebb híreket figyeljétek az IWI hírleveleiben és közösségi média csatornáin, ha szükségetek van a programokkal, vagy a regisztrációval kapcsolatban segítségre, nálunk érdeklődhettek.

Lássuk mit is nyújt a FIBO, miben más mint tavaly, és miért érdemes részt venni rajta?                                                                                          

FIBO Expert, Passion, Power 

fibo_trio_ma_solat.jpg

A FIBO a világ legnagyobb nemzetközi fitnesz, wellness és egészségfejlesztési kiállítása. Minden év áprilisában ezeknek a szektoroknak a kulcs szereplői találkoznak Kölnben.

Az összes innovációt itt mutatják be először. A nemzetközi trendek innen indulnak. Az iparág képviselői azért jönnek ide, hogy befektetési lehetőségeket keressenek. 2016-ban 40 országból 960 cég mutatkozott be a világ minden tájáról érkező 153 000 látogatónak!!! (4 év alatt ez duplázódást jelent, a növekedés hűen tükrözi a fitnesz ipar fejlődési ütemét!)

A rangos esemény 2017 április 6-9-ig a kölni Exhibition Center-ben egy rendkívül erőteljes trióval mutatkozik be, melynek tagjai a FIBO Expert (üzleti megoldások befektetőknek, menedzsereknek, edzőknek), a FIBO Passion (szórakoztató, interaktív részvételi és vásárlási lehetőség), és a FIBO Power (a testépítés, erőfejlesztés, és a harcművészetek kedvelőinek legnagyobb találkozási pontja Európában).

Részletes tájékoztatót itt találsz:

https://www.fibo.com/fibo_1.html

 FIBO Passion vásár videó:

https://www.youtube.com/watch?v=hWiMUiBapzs

 

4th European Health & Fitness Forum

fibo_hff_ma_solat.jpg

A kiállítás azonban szakmai konferenciákkal is kiegészült. Nyitó eseményként a 4th European Health & Fitness Forum kerül megrendezésre április 05-én, az EuropeActive szervezésében, mely évről évre találkozási lehetőséget nyújt az európai fitnesz szektor 400 vezető képviselőjének. Ha egyszer közéjük akarsz tartozni, itt a helyed, kiváló alkalom kapcsolatépítésre!

Program:

http://www.europeactive.eu/events/ehff2017 

Program összefoglaló tavalyról:

https://www.youtube.com/watch?v=SF8cZOLU2Fo

 

FIBO EUROPEAN CONVENTION

 

fibo_ec_ma_solat.jpg 

A legnagyobb újdonság azonban április 8-9-én a FIBO Passion területén a Hall 5.1-ben lesz, ez pedig nem más, mint a 1st FIBO EUROPEAN CONVENTION, a FISAF International és az EREPS támogatásával. Ez az első olyan, edzőknek szóló európai konferencia, mely bemutatja a legújabb trendeket, koncepciókat. A kétnapos program során fellépnek IWI-s kollégáim is, Bánkuti Gabi a Spartan koncepcióval, Ágó Rena pedig az erőnléti edzésről tart workshop-ot. Olyan világhírű prezenterek is tartanak masterclassokat, mint Gil Lopes, Katia Vasilenko, Gennaro Setola, Claudio Melamed és Guillermo G. Vega.

 0126_4646_behrendt_und_rausch.jpg 

A kiegészítő programokon, szemináriumokon azért érdemes részt venni , mert ritkán érintett témákról tartanak előadásokat, mint a saját brand építése, a közösségi média használata, ön- és kliens motiváció. Akik előadnak, olyan iparági szakértők mint a német You Tube sztár Karl Ess, Emma Barry, (a Less Mills egyik alapítója és az Equinox óraadója), valamint az író és motivációs tréner, Bobby Capuccio.

Regisztráció, a részletes programról és az Early Bird kedvezményekről bővebb tájékoztatás itt található!

 

Premier: “FIBO Convention Camp”

fibo_conv_camp_ma_solat.jpg

 

Nem csak a EUROPEAN CONVENTION árai elérhetőek, de a szervezők igyekeztek megoldást találni arra is, hogy az érdeklődő edzőket ne riasszák vissza a gyakorta teltházas hotelek magas árai. Így elsőként most 2017 –ben lesz elérhető (megfizethető áron) a FIBO CAMP. Ez több, mint sátorozási és alvóhely az Exhibition Center-ben, sokkal inkább egy olyan chill–out zóna, mely étkezési és BBQ, illetve közösségi találkahelyként is funkcionál.

 

Training Provider Forum

 ea_ma_solata_2.jpg

Az EuropeActive által akkreditált fitnesz edzőképző intézmények fóruma sem maradhat el, itt a helye az IWI-nek is! Az EU közel 1000 kisebb- nagyobb iskolájából csupán 80 akkreditált, az elsők között volt az IWI is még 2009-ben. Nem csoda, hogy felkértek egy előadásra, hogy mutassam be az akkreditáció és az EREPS előnyeit, lehetőségeit! Szívesen teszem meg, 3 hónapos amerikai munkámból hazatérve vállalom a kölni a kitérőt! :)

http://www.europeactive.eu/events/2017-training-provider-forum

Miért érdemes tehát ellátogatnod a FIBO-ra? Fontos tudnivalók:

 

 •  4 nap alatt  3 nagy témakörben (Power, Expert, Passion) lesz megrendezve a kiállítás, valamint 3 konferencián is részt vehetsz, és a FIBO Camp-en kedvezményes buli szállást foglalhatsz.  
 • Az első 2 nap (csütörtök- péntek) a kereskedelmi látogatóké, (ide csak céges igazolással, vagy az IWI-vel jöhetsz be) a szombat, vasárnap viszont a nagyközönségé, ott óriási a tömeg, nem javaslom a hétvégét!

És a lényeg!!!

MOST, koráltozott számban  Ajándék belépőket kínálunk Nektek a csütörtök - pénteki (április 6-7) FIBO Passion, Power és Expert kereskedelmi napokra, ezzel is segítve a magyar fitnesz szakemberek könnyített bejutását a rendezvényre! Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy szemléleted, szaktudásod fejlesztését a hazai fitnesz szektor javára fordítsd! Négy napra szeretnél jönni? Van megoldás, keresd kollégáimat! 

Miként tudsz hozzájutni az ajándék jegyekhez? 

 

Írj egy levelet Bak Bernadett Oktatási Tanácsadó, FIBO Expert-nek, röviden indokold meg, hogy miért szeretnél jönni, add meg az elérhetőségeidet, végzettségedet (fitnesz szempontjából relevánsat). Az elérhetőségét lásd a blog végén. 

 • A My Trade Fair tervező segít neked abban, hogy érdeklődési körödre szabd a látogatási programodat, betervezve hogy mely kiállítókat, eseményeket akarod megnézni.

Vegyél részt Európa legnagyobb edzőkonferenciáján!

 

 • Az European Convention-ra 3 napos kedvezményes jegyet (10 € -val olcsóbban) tudsz vásárolni az IWI speciális kedvezmény kódjával!

A jegyigénylés menete:  

 

 • kattints erre a linkre 
 • regisztrálj be az oldalon (ha az elmúlt 2 évben ezt megtetted, akkor használhatod a korábbi adataidat.
 • írd be ezt a kódot:  sbh3w89pqhqopwjd
 • Válaszd ki a jegy opciók közül a számodra szimpatikusat!
 • töltsd le a jegyet pdf-ben
 • A FIbo- a bejáratnál szkenneld be, és máris bent vagy!
 •  Az European Convention mellé FIBO Camp szálláslehetőséget foglalhatsz, a 121 €-tól induló csomagárakat, (3 éjszakás, sátorbérléses lehetőséget is beleértve) ide kattintva találhatod.  Sőt, ha a European Convention + 3 napos szállás érdekel a FIBO Camp-en, akkor még nagyobb kedvezményt kaphatsz. Ezt a fenti linken tudod áttekinteni. 
 • Érdemes szállást (és repjegyet) is mielőbb foglalni, mert a 153 000 látogató igen hamar betölti a város hoteleinek szabad kapacitását!

És hogy miért járunk mi konferenciákra, rendezvényekre?

Mert ezen múlik a szakmai fejlődésünk, kapcsolati tőként, inspirációnk, sikerünk! Ezt már 2013-ban is elmondtuk Ladányi Zoli kollégámmal egy FIBO nap után megfáradtan sörözgetve,  (persze szigorúan az akkor még újdonságnak számító McFit-ben történő edzés után) !!! Akkori meglátásunk ma is érvényes, ha érdekel, olvasd el ezt a blogbejegyzést!

Miért járok én konferenciára? Z Laci és L Zoli bevallja...

Találkozunk a FIBO-n, az IWI stábja és a fejlődést választó szakemberek mind ott lesznek! Várunk az esti party-n! :)

További információ a programokról, jegyekről:

FIBO Facebook event

IWI hírek

Bak Bernadett, IWI Oktatási Tanácsadó, bernadett.bak @ iwi.hu

Telefon: +36 30 955 8735

Szólj hozzá!

Kell ennyi személyi edző?

2016. október 17. 11:12 - Zopi

Nem telített már a piac? Lesz munkájuk? Nincs túlképzés?

A címben feltett kérdések mindmáig előkerülnek, holott jelentősen átalakultak a korai 2000-es évek fitnesz érájára vonatkozó viszonyok. Első körben meg kell nézni, hogy kik szkeptikusak az edzőképzéssel kapcsolatban?

1. A laikusok, akiknek nincs edzéstapasztalatuk (vagy ami van az keserű), testmozgással kapcsolatos sikerélményt nem tudnak felmutatni, és/vagy tele vannak előítélettel és sztereotípiával a „fitneszezéssel” kapcsolatban. (Puccos, kigyúrt, trendi, sznob, ott mindenki nagyon fitt, tehetős, fiatal, bezzeg én....)

2. A territóriumukat féltő edzők, akik megszeppenve figyelik, hogy a lelkes (pálya)kezdő konkurencia megjelenik. (Az ő pozíciójuk megtartásának lényegi eleme a konkrét célcsoport választás és a folyamatos önképzés, specializálódás lenne.)

3. Sportolók (szabadidő és elit), akik nem ismerik a fitneszben rejlő potenciált, nem tudják, hogy kb 40% -al magasabb az éves forgalma ennek a szektornak, mint a futball egészének! (Európai szinten mérve)

Most megpróbálok válaszolni egyenként a címben foglalt kérdésekre.

Kell kell ennyi személyi edző?

Ettől több edző is kell, hiszen gondold el, a becsült adatok szerint hazánkban a lakosságnak csak 3-4%-a fitnesz klub tag. Nem ezen a 2-300 000 emberen kell osztozni, hanem az EU-s átlagot elérni, mely kb 7 %. A fitnesz piac öngerjesztő módon is bővül, sorra nyílnak az új fitnesz létesítmények, és itt ne csak a hagyományos fitnesz termekre gondolj, hanem a specializált jóga, személyi edző stúdiókra, Cross fitnesz termekre, prémium és diszkont megoldásokra is! Még ettől is fantasztikusabb fejlődés lehetne, de ehhez már szektorális kooperáció szükséges, hasonlóan a fejlett fitnesz iparral rendelkező országokhoz. Ez a következő években fog lezajlani Magyarországon. De valóban, a mennyiség helyett a minőség sokkal fontosabb, ez fog előtérbe kerülni itthon is.

Tavaly ilyenkor a személyi edző világverseny zsűrijében voltam, 1000 fő jelentkezett. A 20 legjobb anyagát átnéztük, majd a top10-et hívtuk be az élő megmérettetésre. HA érdekel a sztori itt elovashatod, de egyet mondhatok. Mindenki külön stílus volt, más-más típusú, éreklődési körű, igényű vendégkörrel, és egyáltalán nem voltak egymás konkurenciái! 

A Személyi Edzők Világversenyének győztese Greg Johnson! Tapasztalataim a bírói székből

Nem telített már a piac?

Visszakérdezek. Melyik része? Milyen célcsoportra érted? Ha a gyúrni akaró huszonévesekre, akkor azt mondom, hogy ott bizony már van elég sok edző, de ez a szegmens is tartogat lehetőségeket, nem feltétlen az edzésmódszerekben, hanem a klientúra menedzsmentben, vagyis, hogy miként bánj magas színvonalon a vendégeiddel, hogyan tartsd meg őket. Hazánkban számottevő a fluktuáció is ezen a területen, nem életpályaként űzik sokan az edzőséget mint Észak-Amerikában, vagy Nyugat Európában, hanem csak egy bizonyos életszakaszban. Ez egyébként rohamosan változik, amint vállalkozást lehet indítani, egyre többen maradnak "life time" karrierként az edzői szakmában.

A siker kulcsa a specializálódásban van. Az egyéni stílusod által fogod megtalálni, bevonzani a célcsoportod, Te és nem más kell majd nekik, ha igazán megtalálod a saját hangod. Kik lehetnek ők? Hogyan lehet felosztani a célcsoportot?

Néhány példa a célcsoportválasztásra:

• Egészségi állapot szerint

o Metabolikus szindróma, ezen belüli is a pre-diabeteszes állapot és az obesitas. (Ahhoz, hogy szakértő szinten lehessen foglalkozni ezzel a területtel komoly további képzés és tapasztalat szükséges. Az is fontos, hogy ne lépd túl a kompetencia határaidat. Tehát ha nem vagy gyógytornász, akkor nem végezhetsz rehabilitációs terápiát.)

• Fittségi állapot alapján

o Kezdő, újrakezdő, haladó, profi (edzőpartner és motivátor kell neki)

• Egyéni szükségletek szerint

o Versenyre felkészítés - (fél) maraton, Spartan Race, testépítő verseny, Cross Challenge, triatlon versenyek, stb...)

o Sportági teljesítményfokozásra (sportolók egyéni erőnléti edzőjeként), funkcionális tréningre szakosodva

o Korrektív gyakorlatok, pre- és posztrehab tréninget igénylő vendégkör

o Táplálkozási tanácsadással egybekötött személyi edzés

o Body&Mind jellegű órák, jóga, relax, pilates, stretching

o Alakformálás, fogyás

• Korcsoportra bontva

o Szenior- ebben van a legnagyobb lehetőség, hiszen hazánk lakossága is sajnos elöregedő demográfiai mutatókkal rendelkezik,

o Gyermek fitnesz (iskolai testnevelés nem megoldott, egyre több szülő viszi személyi edzőhöz a gyermekét)

• Egyéb paraméterek alapján:

o Home fitnesz, virtuális edzés, (online coaching), vállalati egészségfejlesztés

Az elkövetkezendő években a medical fitnesz, „Exercise is medicine” koncepció lesz a legmeghatározóbb. Aki ez irányba nyit, végeláthatatlan mennyiségű klienssel biztosíthatja be magát.

Az ACSM (Amercian College of Sport Medicine) évről évre kiadja a globális fitnesz iparira vonatkozó trendelemzését, ahol a 20 TOP trend között a személyi edzés mindig az első háromban van. És mit gondolsz mi az első 2016-ban? Igen, az okostelefonos, applikációs megoldások, an un. „wearables”, okosórák, edzést segítő, regisztráló szoftverek. (Sokan „kütyüknek” hívják ezt a kategóriát, amitől szörnyűbb kifejezés kevés van az újkori nyelvújítók tárházában) Ezzel is egy teljesen új célcsoportot tudsz megfogni. Látható, hogy ezek kombinációjából egy olyan egyedi stílust tudsz kialakítani, mely teljesen megkülönböztet másoktól.

Egyébként a vidéki városokban még hatalmas potenciál van, egyszerűen nincs még kiaknázva ez a terület. Ráfókuszálva a célcsoportodra biztos, hogy sikerrel tudod felépíteni vállalkozásodat, kiváltképp, ha megfelelő helyismerettel is rendelkezel. (Főleg a helyi referenciahálózatra vonatkozik ez, - körzeti orvos, dietetikus, gyógytornász, masszőr, akik hajlandóak neked ajánlani klienseket)

Lesz munkájuk az edzőknek?

Ennek két része van. Egyik a munkavállalói oldal, a másik pedig az egyéni vállalkozás. Sokan alkalmazottként kezdik az edzői munkát és ez jó dolog, mert a szakmai fejlődésre lehet koncentrálni. De egy idő után ami kapaszkodó volt, az korlát lesz és szűkösnek érezheted ezeket a kereteket. Ha jól felkészülsz, megnyithatod saját stúdiódat, már viszonylag kis nm-en, alacsony beruházással. Itt viszont az adminisztrációs, marketing hátteret nagyon jól meg kell szervezned, mert a túlvállalás az edzéseid minőségének rovására mehet. A fitnesz termek sorra nyílnak országszerte, most jön be az országba a McFit is, erről írtam korábban. Azonban óriási probléma, hogy nehezen találtak németül beszélő klubmenedzser jelöltet. Tehát a nyelvtudás ebben a szakmában is egy extra bónusz!

Aztán sokan választják a külföldi edzősködést, és biztatok is erre mindenkit, az IWI által megszerezhető EREPS tanúsítvány ehhez hozzásegít.

Nincs túlképzés?

De. Ha úgy vesszük, igen. Ma már boldog-boldogtalan képezhet edzőket, mérlegképes könyvelő és a számítógépes informatikus szak mellé üzleti okokból beteszik a fitnesz instruktor, személyi edző képzést is. A színvonal itt erősen megkérdőjelezhető, hiszen többnyire fogalmuk sincs ezeknek az iskoláknak a fitneszről és a sportról, egyszerűen kapacitástöltési, nem pedig szakmai okból indítják ezek a képzéseket. Egyébként nagyon sokan nem azért jelentkeznek ezekre a képzésekre, mert valóban edzők akarnak lenni, hanem mert hiteles forrásból akarják elsajátítani, hogy miként legyenek izmosabbak, fittebbek, jobb alakúak.

Milyen szakmai és anyagi fejlődési lehetőséged van fitnesz edzőként?

 

screenshot_2016-10-17_10_12_08.png

Ez a terület iszonyat sebességgel fejlődik, talán csak az IT iparág előzi meg!

 

A fitnesz szektor számos más lehetőséget is tartogathat számodra. Összeszedtem néhány sikeres, IWI-t végzett személyi edző referenciáit:

 

screenshot_2016-10-17_10_41_01.png

Fitness Junkie, alias Simon Alexandra, tehetséges IWI végzettségű Személyi Edző, motívációs FB oldala mostmár közel 50 000 like-ot számlál!

 

screenshot_2016-10-17_10_12_47.png

Amikor az edző és a plasztikai sebész összefog...

 

screenshot_2016-10-17_10_13_02.pngBékési Brigitta, a Beautyrobic franchise program tulajdonosa

 

screenshot_2016-10-17_10_13_21.png

Kovács Gergely a 100DTP edzőprogram kifejlesztője

 

screenshot_2016-10-17_10_13_40.png

Király Norbi személyi edző stúdiója Szegeden, Kontler Dani személyi edző luxushajón, Horváth Szabolcs ma már IWI oktató, Bagladi Gergő személyi edző Londonban

 

Összefoglalva a sikeres személyi edzőség feltételei:

– Hitelesség (Szaktudás + Végzettség + „Jó példa”, fitt életmód)

– Specializálódás

– Rutinszerzés

És olyan személyes tulajdonságok, mint a:

- Küzdeni tudás, Szilárdság, Hosszú távú motiváltság, Szorgalom!

Tehát a képlet valahogy így néz ki:

Sikeres személyi edző = Egyéni és üzleti kompetenciák + Szenvedélyes kitartás hosszú távú célok mellett + SZAKTUDÁS

Szólj hozzá!

ISM - Athén, Nemzetközi Fitnesz Fórum, 2016 november 17-18

2016. október 09. 20:46 - Zopi

„Shaping the Future of Exercise Professionals”

14484961_1461796213835670_5954233916926554639_n.jpg

A EuropeActive Professional Standards Committee tagjaként én is részt veszek szervezőként, ill. előadóként/moderátorként a minden év őszén megrendezésre kerülő ISM (International Standards Meeting for Fitness) lebonyolításában, mely az európai fitnesz ipar fejlesztésének szakértői fóruma.

Tovább
Szólj hozzá!

The "Whole Enchilada", vagyis a "Teljes Egész".

2016. szeptember 29. 23:49 - Zopi

Moab, Utah a montisok Mekkája. "Whole Enchilada" a számos környékbeli pályarendszer közül a legizgalmasabb, leghosszabb és kihívásokkal teli single track montis downhill ösvénye, mely szinte minden terepviszonyt tartalmaz. 3200 m-ről indultam (15 C fok), kemény emelkedők és a magaslati levegő légszomjával küzdve, majd nettó 4 óra 40 perc mélyguggolásban rugózó száguldás (néha egyhelyben totyorgás) után 1500 m-re, sivatagi körülmények közé értem le (40 C fok) 53 km megtétele után. (Teljes út 6 és fél óra, az elzupált útitársak felsegítése, fotózás, kajálás, tájban gyönyörködés miatt). Előtte végigcsináltam egy 3 napos, csoportos White Rim monti túrát a sivatagban éjszakázással. De az más milyen volt. 

 

Ennek viszont egyedül vágtam neki. Reggel 8-kor indultunk egy mexikói drogdealer filmbe illő roncshalmaz kisbusszal, mely hozzám hasonló elszánt figurákkal volt tele. Eszembe jutott ejtőernyős kalandom, mikor is nem tudtam, hogy mitől izguljak jobban, attól, hogy a lestrapált repülő felbír-e emelekdni, vagy magától az ugrástól. Koromfelhőket eregetve megérkeztünk, és a a szláv akcentusos sofőr gyorsan ledobálta a bicókat a tetőről, eldarálta, hogy mikor merre kell fordulni az ösvényen, (képtelenség volt megjegyezni, inkább csak a borravalóért mondta) majd beszedte a 30 dolláros viteldíjat mindenkitől. Lehet, hogy ez a shuttle buszozás volt a tudatos rákészítés a veszélyérzetre. Ki tudja.

20160920_093642.jpg

...ez a gumi lapos, akárhonnan nézem..

Felspannolva matattam a cuccaimmal, hátizsákomba pakolgattam, húztam az időt. Vajon elég lesz a víz? Van elég élelmem? Egyedül maradtam. Lassan megindultam, bízva a "W E" jelzőtáblák észrevehetőségében. Tudtam, hogy egy "bail out" (kimenekülési útvonal) van csupán félúton, ha gáz van, max helikopter segíthet, ha van aki hívja, térerő híján. Nekindultam és a kezdeti megilletődöttséget felülírta a látvány. Az alpesi tájat nyírfaerdő, színpompás cserjés, majd fokozatosan slikrock-szerű köves talaj váltotta fel. A felső rész számomra teljesíthetetlen switchback-ekel, fordítókkal, gyökerekkel, laza köves talajjal tett próbára, lentebb pedig a szikla halmokon átmászás, áttolás (melyet ifjabb downhilles versenyzők, snowbordozáshoz hasonló elképesztően laza siklásszerű technikával vettek). Itt bujkált Jessy James, ez a törvényekívüliek terepe, outlaw county. Még a fejvadászok sem jöttek utánuk ide. 20160920_133752.jpg

Súlyosan téved, aki a downhill-t laza gurulásnak hiszi. (Szerpentinen legurulást utcai bicóval, kérem másik kategóriába tenni). Folyamatos flow, egyben intenzív koncentrálás is, a teljes tested tónusban van, korrigál. Pulzus fent, végig izommunka. 3500 kcal. "It never gets easier". És tenyleg nem. Arra számítanál, hogy csak könnyebb lesz már, de nem, markában tart a pálya. Elég egy elbambulós hiba a szakadék szélén, és a Colorado folyó mossa le porhüvelyed a Grand Canyonig. Megúsztam egy eséssel, egy röhejesen banális helyen, nem volt nagy perec, igazából kiugrottam oldalra, és törpejárásban fejeztem be a lendületlevezetést, Monty Python hülye járások minisztériuma jelenetbe illően. Persze nagyon-nagyon figyeltem, nem kivagyiságnak szántam ezt az utat. De a csúszós ferde szikla kivágta oldalra az első kereket. 

 

20160920_150026.jpg

Itt eleseni... érthetetlen... 

Egy tájékozódási pontom volt, a Castle Valley közepén látható Mesa tanúhegy, mely brutális vörös masszivitásával végig mutatta az utat. 

20160920_131046.jpg

Az útikönyvek és a helyi guide-ok, szigorúan csak "adventurous" és  "the most advanced" montisoknak ajánlják ezt a pályát. Ebből csak az első igaz rám. Előtte éjjel nem sokat aludtam az ijesztgetések hatására, mérlegeltem, néztem a videókat, készültem rá fejben. Elvégre Schumin is volt sisak, mégis a szikla bizonyult erősebbnek. Hogy miért csináltam meg mégis? Mert az egész kell. The Whole Enchilada.

20160920_160155.jpg

visszanézve nem is olyan durva..

Szólj hozzá!