Névjegy

_MG_7709_ok.jpg

Dr. Zopcsák László

(Laszlo Zopcsak PhD, CEO of International Wellness Institute (www.iwi.hu), Expert of EHFA Standard Council (www.ehfa.eu), PhD at Universidad Europea de Madrid)

https://twitter.com/LaszloZ

Indafotó képek

Indavideó

Kommentek

Naptár

augusztus 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

SportAkadémia

Itt gladiátorokra van szükség – Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencia

2014.05.20. 14:05 Zopi

 

Megjelent a Nemzeti Sportban, 2014. május 16., pénteken. 112 évfolyam, 132. szám

 

Interjú dr. Zopcsák Lászlóval, az IWI Sportakadémia igazgatójával, a konferencia főszervezőjével

 

2014. május 23-án kerül megrendezésre az első Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencia Telkiben, a Globall Football Park & Sporthotelben. Ez alkalomból dr. Zopcsák Lászlóval, a konferencia megálmodójával és főszervezőjével készítettünk interjút.

1_1.jpg

 

Miért érdemes ellátogatni erre a konferenciára? Kiknek szól elsősorban?  

Z.L: A mai, magyarországi sport és fitnesz szakemberek eddig is széleskörű ismeretekkel rendelkeztek, de a legmodernebb integrált edzésmódszereket, prevenciós és rehabilitációs technikákat még kevesen ismerik. Ezeket az ismereteket szeretnénk átadni az erőnléti edzéssel, sportsérülések megelőzésével foglalkozó edzőknek, orvosoknak, sportvezetőknek, valamint mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik.

Ez a terület még mindig hiányszakma itthon, eddig nem volt speciális képzés az erőnléti edző (PES - Performance Enhancement Specialist) és a korrektív sportrehabilitációs tréner (CES - Corrective Exercise Specialist) területekre. 2013 tavaszától azonban ez a két sikerszakma is elérhető ráadásul egy olyan amerikai licensz, a NASM (National Association of Sports Medicine) keretein belül, amely alapján az NBA, NFL és NHL játékosait, valamint az európai élsportolókat is edzik. Büszkék vagyunk rá, hogy a szakma legjobbjaitól tanulhattunk, hiszen ezek a külföldön megbecsült sportszakemberek ma már a magas színvonalon űzött, teljesítmény centrikus, modern sport nélkülözhetetlen kulcsszereplői.

 

Az előadók listája nagyon impozáns, hogyan sikerült ilyen erős programot összeállítani?

Z.L: Valóban egyedülálló a kínálat, melyre Magyarországon korábban nem volt még példa. Már meglévő nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően nemcsak a régióban, hanem az egész világon szívesen fogadnak minket és nyitottak az együttműködésre. Így lett a konferencia fővédnöke dr. Jeremy Moody, aki  a cardiff-i egyetem erőnléti edző tanszékének vezetője, az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének korábbi elnöke. Ő nem csak elméleti szakember, a mai napig tart edzéseket rögbiseknek és kerekesszékes rögbiseknek.  De nem csak külföldön, itthon is remek szakemberek vannak, akik szerepet kapnak a konferencián, pl. Horváth Tamás judo edző, a Magyar Férfi Vízilabda válogatott erőnléti edzője. Az ő jelenlétét azért tartjuk fontosnak, mert újszerű és más sportok számára példaértékű, ahogy a hazai vízilabda képes megújulni, és sok más kiegészítő sport mellett a küzdősport-kondícionálás alkalmazását is beleviszik a játékosok felkészítésébe.

És hogy el tudjuk képzelni, hogy is néz ki az elmélet a valóságban, többféle gyakorlati bemutató is lesz a konferencián, ahol a résztvevők megtanulhatnak néhány új technikát, alapgyakorlatot.

 

Milyen jelentősége, lehetőségei vannak itthon ezeknek a képzett szakembereknek?

Z.L: A magyar sport sikerei jelentős részben azon múlnak majd a jövőben, hogy van-e olyan edző a csapatoknál, aki tud segíteni a sérülésmentes teljesítményfokozásban. Csak hogy egy ismert gyakorlati példát említsünk, az NBA játékosai magasságuk és tömegük ellenére hihetetlenül nagy súlypontemelkedést képesek elérni. Ezt képzett szakemberek, speciális módszerek és edzések nélkül nem lehet elérni. Itt gladiátorokra van szükség.  Az utóbbi időben itthon is egyre több klubcsapat ismeri fel a jelentőségét ennek a területnek és képezi tovább edzőit, mint pl. a Győri ETO FC. 

 

Milyen hatást vársz ettől a konferenciától?

Z.L: Sokak fejében még nem tisztázott, mi is az az erőnléti edzés és az ehhez kapcsolódó fogalmak, képzések. Szeretnénk ezt helyre tenni, valamint ráébreszteni a résztvevőket a sportági erőnléti kondicionálás jelentőségére, az ebben rejlő hatalmas lehetőségekre. Fontosnak tartjuk, hogy az edzők olyan profi képzettségre tegyenek szert, amely alapján képesek korosztályra, posztra, sportágra lebontani az edzéstervet, valamint egész éves periódusokban tudjanak tervezni. Tudjanak team munkába gondolkodni, melyben a sportorvos, dietetikus, korrektív tréner, gyógytornász, erőnléti edző, sportági edző csapatmunkában dolgozik. Tudják integrálni a súlyzós edzést a felkészülésbe, de a korszerű eszközöket is alkalmazzák. Ennek a szemléletnek az elsajátításához nagyszerű alapot nyújt az NASM edző továbbképzésein tanulható, már itthon is elérhető OPT™ (Optimum Performance Training) és CEx™ (Corrective Exercise Continuum) edzésmodell.

 

Hogyan vehetünk részt a konferencián:

A konferencián való részvételhez előregisztráció szükséges, mely az alábbi linken érhető el: http://iwisportakademia.hu/hu/?option=com_rsform&formId=4

 

További információ: http://iwisportakademia.hu/hu/rendezvenyek/35-2014-majus-23-nemzetkozi-eronleti-edzo-sporttudomanyos-konferencia

https://www.facebook.com/events/761131363898636/

 

Szólj hozzá!

Címkék: iwi edzőképzés CES erőnléti PES Korrektiv rehabilitaciós tréner integratív tréning

Interjú Tóth Márton vízilabdázóval, a magyar válogatott tagjával

2014.05.19. 21:04 Zopi

 

Hogy kerül a judo a vízbe? Erőnléti edzés a vízilabdában

Miért tartod fontosnak az erőnléti edzést a vízilabdában?


T.M: Minden sport alapja a megfelelő erőnléti állapot, nincs ez másképp a vízilabdában sem. Ráadásul a sérülésveszély is igen nagy, így olyan módszereket kell alkalmaznunk, ahol kiküszöböljük a lehetséges veszélyeket.


2013 januárja óta Horváth Tamás judo szakedző végzi a Magyar Férfi Vízilabda Válogatott erőnléti felkészítését. Milyen vele együtt dolgozni?

T.M: Rendkívül jó és eredményes, hiszen specifikusan olyan feladatokat végzünk, melyek nagyban elősegítik a víz alatti test a test elleni harcot. Nem a hagyományos súlyzós edzések vannak előtérben azóta, sokkal inkább a saját testsúllyal végzett erősítő gyakorlatok.

 

Korábban milyen erőnléti edzésmódszerekkel készültél a szezonokra? Milyen változásokat érzel magadon, mióta Horváth Tamás módszerei szerint edzel?

T.M: Számtalan módszert kipróbáltam már, évekig dolgoztunk a Vasasban például kettlebellel. Ezt egyébként a mai napig használom, de csak kiegészítő eszközként. Szegeden a 2013-as szezontól alkalmazzuk a deep work-öt is, illetve a jógát. Kiegészítésként még futni és biciklizni szoktam.

Mióta Tamással dolgozom, számtalan olyan új módszert, gyakorlatot tanultam, melyet a vízben, a meccsek során hasznosítani tudok. Ezen kívül sokat fejlődtem a test-test elleni küzdelmekben, illetve biztosabban találom meg a fogásokat. Ezért gondolom azt, hogy az élsport edzőinek paradigmaváltásra van szüksége. Ehhez óriási segítség az, hogy már itthon is elérhetőek a NASM (National Academy of Sports Medicine) PES (erőnléti edző) és CES (sportrehabilitációs tréner) képzései.

 

Május 23-án te is részt veszel előadóként Tamással együtt a Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencián Telkiben. Mire számíthatunk a ti bemutatótok kapcsán?

T.M: Gyakorlati bemutató lesz, körülbelül fél órában összefoglalva arról, hogy milyen egy erőnléti edzés a Magyar Vízilabda Válogatottnál. Tamás vezetésével én fogom bemutatni a gyakorlatokat. Érdemes lesz megtekinteni, hiszen olyan kulisszatitkokat is láthatnak majd a résztvevők, amelyeket máshol nem.  

 

A saját bemutatótokon kívül melyik előadás érdekel leginkább a konferencia programjából és miért?

T.M: Minden előadó, aki részt vesz ezen a konferencián, igazi szaktekintély, itthon és külföldön egyaránt, ezért nehéz a választás. Az egyik számomra fontos előadás Dömötör Edité, aki a TF Terhelés-élettani Labor tudományos munkatársa, edzésdiagnosztikai és kardiotréning szakember. Ez az alkat, a szerepkör és a teljesítmény összefüggéséről szól majd válogatott labdarúgók és vízipólósok adatainak tükrében.

 

Miért tartod fontosnak, hogy a PES és a CES képzések már Magyarországon is elérhetőek? Mit jelent ez az élsport számára?

T.M: Az erőnléti edzés fontosságát a saját bőrömön érzem, így tapasztalatból mondhatom, hogy a legtöbb helyen alkalmazott súlyzós edzések kora már lejárt. Sokkal fontosabb a törzs menti izmok tudatosabb felépítése, ami biztos alapot ad a későbbi erőfejlesztésre. Az élsportnak is megvannak a hátulütői, a vízilabdában például gyakori a derékfájdalom. Én úgy látom, hogy amit a PES és a CES képzés képviselnek, az olyan hosszútávon alkalmazható módszerek összessége, mely pozitív hatással lehet a versenyzők pályafutására, így magára a magyar versenysportra is.  A magyar sport sikerei jelentős részben azon múlnak majd a jövőben, hogy van-e olyan edző a csapatoknál, aki tud segíteni a sérülésmentes teljesítményfokozásban.

 

További információk a konferenciáról: http://iwisportakademia.hu/hu/rendezvenyek/35-2014-majus-23-nemzetkozi-eronleti-edzo-sporttudomanyos-konferencia

 

Szólj hozzá!

Címkék: edzőképzés erőnléti PES funkcionális tréning

Interjú Erőnléti Edző Konferencia _Gazdasági Rádió

2014.05.18. 10:08 Zopi

 

Az alább interjút Mezei Dániel sportriporter készítette velem az Erőnléti Edző Konferenciáról a Gazdasági Rádióban, 2014. május 12-én.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: erőnléti edző edzőképzés CES erőnléti PES funkcionális tréning Korrektiv rehabilitaciós tréner integratív tréning

Előadók bemutatása - Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencia

2014.04.26. 13:01 Zopi


Telki 
GLOBALL Sport & Wellness Hotel ****

Footballpark & Sporthotel

 2014. május 23. péntek

9.00-17.00

Regisztráció

Részletek

Letölthető program

Facebook esemény

 

Gáspár László: "Erőnléti edzés a ZTE KK férfi kosárlabda csapatában. Miként integrálhatók az Erőnléti Edző (PES) képzés ismeretei a  gyakorlatban?"

Gáspár Lacit (Gazsi) azt hiszem nem kell bemutatni a fitnesz és sportrajongóknak. Már csak azért sem, mert Ő a „legrégebbi” IWI-s tanár, egészen 2000 óta, mióta elvégezte az első magyarországi személyi edző képzést, nálunk tanít.

Az "Évtized Tanára" cím birtokosa:

 

záróbuli_Gazsi_ZL_Laura másolata.JPG

 

E mellett persze rendkívül sok más tevékenysége is van, saját fitnesz termet vezet, személyi edzéseket tart, erőnléti edzőként dolgozik, folyamatosan képzi magát, és most éppen a hivatalos CrossFit verseny sorozatra készül áldozatos munkával. Gazsi amellett, hogy nagyszerű szakember, jó barát is, akire mindenkor lehet számítani és nem utolsó sorban nagyszerű helyekre lehet utazni vele! Mindezt betöltve a 46-ot, 2 gyerek apukájaként! :)

 

 

 

Az előadás témája:

Az elmúlt öt évben, amióta a ZTE KK férfi csapatának erőnléti edzője vagyok, mindig arra törekedtem, hogy a játékosokat olyan edzettségi állapotba hozzam a bajnokság alatt, hogy a képességeik és az elvégzett munka alapján képesek legyenek 100%-os teljesítményt nyújtani, úgy, hogy a sérüléseket minimálisra csökkentsük. Munkám során a megszerzett tudásomra, tapasztalataimra támaszkodtam, és folyamatosan alkalmaztam a legmodernebb módszereket és eszközöket. A 2013-14-es szezontól az IWI-nél elvégzett PES képzésen megtanult OPT modell szerint készítem fel a játékosokat, ennek a munkának az eredményeiről és tapasztalatairól szeretném tájékoztatni a résztvevőket.

 

20130427_162829.jpg
Vajda Anna válogatott kosaras erőnléti edzőjeként is
dolgozott Gazsi  (találkozás Madridban)

 

Végzettségei:


Testnevelési Egyetem 1991
Testépítő-Erőemelő edző
Személyi edző
Táplálkozási tanácsadó
Erőnléti edző (PES)

Eredményei, elismerései:

IWI Elite Trainer
Zalaegerszeg Város Pro Urbe Díj
Magyar Bajnok és Kupagyőztes ZTE KK férfi kosárlabda csapat
Magyar Bajnoki III. helyezés Zala-Volán NKK női kosárlabda csapat
CrossFit Games Open Mastres (45-49 év) korosztály Európai 60. helyezés

Jelenleg a Zalaegerszegi XXL Fitness szakmai- és ügyvezetője
a ZTE KK férfi kosárlabda csapat erőnléti edzője
U 15 Magyar labdarúgó válogatott fitnesz edzője

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia rendezvény nemzetközi edzőképzés CES erőnléti PES

Olimpiai súlyemelés focistáknak, kosarasoknak?

2014.04.22. 21:07 Zopi

 

Tudományos bizonyítékok az olimpiai súlyemelés sportteljesítményt fokozó hatásaira

 

Előszó: (Zopcsák László)

Az olimpiai súlyemelést, valamint annak variációit már hosszú idő óta használják az élsportban, sportteljesítményt fokozó hatásait rég óta ismerik. Külföldön. Az a „vicces” helyzet ugyanis, hogy testnevelés szakosként néptáncot, vagy iskolai és népi játékokat kellett tanulnunk annak idején, de súlyemelést nem. Visszagondolva érthetetlen számomra, hogy ez miért nem szerepelt és mai napig miért nincs benne a testnevelő tanár és az edzőképzésben sem. Pedig helyes alkalmazásával jelentős mértékben növelhető a sportolók robbanékonysága, helyes technika alkalmazása esetén pedig még az átlag „fitnesz vendéget” is védi a sérülésektől. Gondold csak el, hányan "húzzák" meg a derekukat, mert nem tudnak egy nehezebb tárgyat felemelni a földről!

111509_mubasketballweightlifting4_t_w600_h3000.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: súlyzós edzés edzőképzés CES erőnléti PES