Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Ezt láttam a vizsgaelnöki székből - diplomavédés Madridban

2016. július 03. 13:13 - Zopi

Real Madrid Egyetem Sportmanager (MBA) szak - ők lesznek a sportvilág új vezetői?

„Tisztelt vizsgabizottság, az előadásunk pénzügyi része olyan, mint a szexi szoknya, elég rövid, hogy izgalmas legyen, de van annyira hosszú azért, hogy a lényeget lefedje!” - kezdte az indiai vizsgázó a prezentációját ezzel a rendhagyó hasonlattal a Real Madrid Egyetem, (Real Madrid Graduate School – RMGS) Masters of Business Administration (MBA) in Sport Management diploma védésén. Célját elérte, újult érdeklődéssel fordultunk a téma felé, mert így a második nap végén, tizenegy, egyenkét 1 órás sport témájú üzleti terv végig hallgatása után jól jött a stílusváltás! A vizsgabizottság elnökeként az volt a dolgom, hogy a két spanyol, sport-üzleti szektorból érkezett tanár kollégámmal kihozzuk a maximumot a hallgatókból. Tehát szerves részei voltunk  a vizsgának, minden témát gondosan áttanulmányoztunk már otthon, és figyelembe véve a mentorok írásos javaslatait, vitát generálva, kérdésekkel árasztottuk el az izgalomtól fűtött végzősöket. Arra voltunk kiváncsiak, hogy vajon a bemutatott téma a valós életben is működőképes lenne-e?

 

40 ambiciózus, 25-30 éves fiatal mutatta be team munkában kidolgozott üzleti tervét, és bár van közöttük koreai, japán, kolumbiai, amerikai, kanadai, quatari, egyiptomi, pakisztáni – hogy csak az Európán kívülieket soroljam – közös jellemzőjük, hogy szenvedélyük a sport, és ebben a szektorban akarnak dolgozni, vállalkozni, üzletet építeni. Briliáns ötletekkel találkoztunk, de ami a lényeg, hogy a megvalósíthatóság szintjéig kellett megalkotniuk a projekteket. Felosztva egymás között a területeket, de mégis úgy, hogy a végére a pénzügy, marketing, üzemeltetés, fejlesztés, szakmai stb. részek egybe érjenek. Ez volt talán az egyik legnehezebb munka ebben, megtanulni csapatban dolgozni, úgy hogy az hatékony, eredményes legyen. Ez az egyik legnagyobb kihívás, akár a munkában, sportban, vagy a családon belüli kooperációban! Itt kultúrák, munkastílusok találkoztak, különböző elképzeléseket kellett egyeztetni, legyőzve kommunikációs és távolsági gátakat. Az 1 év alatt ezek a posztgraduális diákok sportszervezési és üzleti tanulmányokat folytattak, de volt szakmai gyakorlatuk is az USA-ban, Angliában, és persze a Real Madridnál. (Lásd szakmai túra New York-ban bejegyzésem) Hát ilyen típusú szaktudás mennyire jól jött volna nekem is, amikor az IWI-t kezdtem el építeni 16 éve! Mennyi vargabetűtől kíméltem volna meg magam... (Meg másokat ... LOL )

 

Elénk már csak azok a munkák kerültek, melyeket a mentor arra érdemesnek tartott. Nekem legjobban egy okostelefonos applikációra épülő projekt tetszett, melyel az amerikai egyetemeken tanuló sportösztöndíjas hallgatók időmenedzsmentje valósítható meg. Összeköti az edzőt, az iskolai sportkoordinátort, a sportolót, figyeli a jegyeket, azt, hogy milyen sport és oktatási kötelezettségeket teljesít, hiányzik-e, beteg-e. Mindezt a legkorszerűbb IT technológiával. Az élsportoló diákok létszáma milliós nagyságrendű, az applikációt potenciálisan használó csapatok száma pedig több ezer. Üzlet a javából. De hogyan valósítható meg a valóságban? Erre voltunk kíváncsiak. Szétszedtük őket. De nem kritizálva, hanem „challengelve”. Meg kellett védeniük az álláspontjukat. Profi volt a prezentáció, és maga a dolgozat is. Olyan előrehaladott állapotban van az ügy, hogy a fiúk a Silicon Valley-ben (Kalifornia) már kaptak ingyenes szerver helyet induló start up vállalkozásként, és egy Google biznisz szemináriumon is túl vannak, ahol szakértők segítettek nekik elindulni. Sokat nem mondhatok, mert ezek mind üzleti titkoknak minősülnek, ugyanis a 11 dolgozatnak több mint a fele a valóságban is induló üzleti vállalkozás.

 

Kérdezitek, mi a Real Madrid Egyetem legnagyobb vonzereje? Hát ez, hogy 1 év MBA masters tanulmányok után már olyan kapcsolati tőkére és ismeretekre lehet szert tenni, hogy az egyik hallgató például futball akadémiát indít Pakisztánban, vannak akik játékosfigyelő ügynökséget szerveznek, egy másik (német hallgatókból álló csapat) pedig már a bérlési fázisnál tart, ugyanis Madrid közepén egy homokos pályákkal ellátott Beachsport komplexumot hoznak létre. Minden tanár, aki az RMGS-n tanít, a gyakorlatban is bizonyított, nincs elméleti blabla, szakterületük legjobbjaiból választják ki őket. Tovább menve, egy csapat török hallgató (egyikük USA állampolgár) Nevadában indít sportfogadási céget, egy arab-spanyol fiatalokból álló team pedig Abu-Dhabi-ban szervez tehetségkutató futball „tournament” sorozatot (már letárgyalva a helyi sporthivatal vezetőjével...). A mai utolsó előadás szintén egy valós esettanulmányra épül, egy csődközeli, harmadosztályban játszó vidéki spanyol csapat tulajdonosa bízta meg az MBA hallgatókat azzal, hogy egy 5 éves üzleti tervet dolgozzanak ki a klub talpra állítására, és az A ligába való felkerülésre. Hasonló üzletágban mozgó kollégám számára is meggyőző, megvalósítható volt a terv.

 

A sportra szabott applikációk mellett a virtuális realitást megcélzó projekteknek (ebből kettő volt) van nagy jövője. Képzed el, hogy otthon ülve átélheted az élményt 3 D-ben, hogy ott vagy a Bernabeu-ban, vagy éppen azt is, hogy a játékos szemével lásd az eseményeket, akció közben, persze ez lehet akár tenisz, vagy küzdősport! Mi lenne, ha a játékosok különböző taktikai megoldásokat tudnának gyakorolni ezzel a technikával??? Egészen elképesztő, borzongató hatása volt rám némelyik projekt mögött rejlő ötletnek és a benne rejlő üzleti lehetőségnek. Nem szeretne valaki „business angel” lenni? Azt hiszem 3-4 projektbe érdemes lenne befektetni... Iszonyat sokat tanultam én is a két nap alatt, egy teljesen új világ tárult ki számomra, melyet ez az új generáció fog megvalósítani. Az egyetem olyan háttértámogatást és tudást ad ehhez, amivel ilyen szintű, volumenű vállalkozásokat lehet megvalósítani. Nem mindenki extra jómódú itt sem, többségük most befektet ebbe a tudásba. És ami alap, megtanulják, hogyan lehet pénzt szerezni a működéshez. A Real Madrid brand-el a névjegykártyádon pedig messze vihet az utad.

 

Az jutott eszembe, hogy korábban sokszor én sem láttam a sok tanulásnak, erőfeszítésnek a lényegét, értelmét. A siker és az elismerés nem egyből jön, sőt ha jön is, a hozzáálláson múlik, hogy meddig marad, vagy egyáltalán észreveszed-e. Minden nap meg kell dolgozni érte, és ezek a srácok megmutatták az elmúlt két napban, hogy mire képesek. Ez az első nagy lépés. Gratulálok Nekik még egyszer! Az RMGS és a Universidad de Europea (UE) felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban tripla identitásom van, egyrészt tanítok ott, (2 szakon), másrészt ott végeztem, aztán pedig cégem, az IWI az RMGS és a UE regionális képviselője, tehát a segítségünkkel tudsz ott tanulni, ahogy Bodnár Gábor is tette! (lásd korábi bejegyzésem)

 

Ősszel egyébként szervezek egy 3-4 napos utat Madridba nektek, akármilyen státuszban is vagy, ha tanulni akarsz, tájékozódni, vagy csak megnézni a sportlétesítményeket, szakmai gyakorlaton részt venni, elmenni a Bernabeuba, (de beljebb mint az átlag turista), bejutni a Valdebebas sportközpont-szentélybe, beszélgetni a létesítmény menedzserekkel, edzést (foci, kosár) megnézni, akkor lesz lehetőséged nálam jelentkezni! Figyeld az IWI Facebook oldalát, hamarosan megnyitunk rajta egy „Madrid szakmai túra” eseményt! Én meg most a repülőn ülve, késő éjjel hazafelé tartva szépen beleúszok még egyszer az élményekbe, kavarognak a kifejezések, emlékek a fejemben, Corporate Social Responsibility, PETS elemzés, BCG mátrix, Cost controll, marketing mix, equity, Porter’s 5 forces... bokáig érő, csőszárú öltönynadrág + kéken selymesen fénylő makkoscipős (zokni nélküli) hallgatók.... Emberek a nemzetközi divat-trend világába is betekintést nyertem! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr528863346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása