Fitness Trend

Trendmutató Fitnesz és Sport Szakemberek részére

Gyermekfitnesz tanfolyam - az aktívabb jövendő generációért

2012. október 11. 19:24 - Zopi

Beszámoló az IWI Gyermekfitnesz Tanfolyamáról  (írta: Oláh Gabi képzésszervező)

Ez a képzésünk idén tavasszal indult először, bár már néhány éve gondolkodunk rajta, tematikát állítunk fel, egyeztetünk, alakítunk…..Szóval rendesen rákészültünk, feladatul tűzve ki, hogy a nálunk tanulók olyan tudás birtokába kerülhessenek, hogy bátran tudjanak vállalkozni különböző életkorú gyermekcsoportok mozgásos óráinak levezetésére.

Számomra mindig nagyon nagy élmény ezen a hétvégén részt venni! Fantasztikus az a lendület és ismeretet átadni akarás, mely megáldotta Szloboda Évit, a tanfolyamunk vezetőjét. Évi egy energiabomba, nincs mese,tanulni kell, és esély sincs a lustálkodásra, nála az elméletet rögtön gyakorlat követi, vagy vegyesen: amely korosztály mozgásanyagát vesszük, azt le is tornázzuk. Mintha mi lennénk a gyerekek! Mindenki lesz az órán tanár, és gyerkőc is, az otthoni házi feladatot vezényeljük le a csoportnak, bemelegítés, fő rész, levezés, játék, annak a bizonyos korcsoportnak, amely éppen a színen van.

Évi azt is megszervezte, hogy gyermekkörnyezetben is élményeket gyűjtsünk, minden hallgatónk a lakóhelyéhez legközelebb eső sportlétesítményben hospitálhat, olyan testnevelő tanárok és edzők óráin vagy edzésein, akik már régóta a szakma jeles képviselői.

Nem állom meg szó nélkül, hogy ne áruljak el néhány dolgot Éviről: szertornász és aerobik bajnok.

Az 1995-2002 közötti időszakban  minden hazai  országos bajnokságot megnyert.

Nemzetközi eredményeit két Európa-bajnoki arany, két ezüst, és egy bronz, Világbajnoki ezüst és bronz, Világkupa ezüst és bronz, valamint Világranglista második helyezések díszítik.

Tanulmányait a sport területen végezte: Testnevelési Egyetem Versenyaerobik-és Torna Szakedzői szak , nemzetközi diploma, Nemzetközi Versenyaerobik Bíró, koreográfus.

A sportolás mellett több mint húsz éve edzősködik, készíti fel a csemetéket a viadalokra: “Büszkén mondhatom, hogy versenyzőimmel  folyamatosan jelen vagyunk nemcsak a hazai , de a nemzetközi csapatok versenyében is. Tanítványaim mind az utánpótlás, mind a felnőttek mezőnyében, rangos, érmes helyezésekkel büszkélkedhetnek. Örömmel tölt el, hogy az életük részévé vált a sport, a mozgás szeretete, az egészséges életmód. A motivációm továbbra is az, hogy minél több apróságot ismertessek meg a mozgással, és hozzá segítsem egy boldogabb, teljesebb életvitel kialakításához. A tanítás fontos része az életemnek. Örülök, hogy az évek során megszerzett tudást átadhatom, abban bízva, hogy minél több kolléga vállalkozik a gyermekekkel való foglalkozás nemes feladatára.”

Interjú Szloboda Évával, a képzés szakmai vezetőjével:

Itt megtekinthető Éva tanítványainak egyik sikeres szereplése (Világbajnoki ezüstérem, Szófia, 2012). "A tanítványaimat team-munkában készítjük fel, melynek lelkes és meghatározó szereplői a mindennapok fáradságos edzéseiben két fiatal kolléganőm: Réfi Eszter és Borsos Anita" - hangsúlyozza Éva. Ugyanakkor rendkívül fontos megjegyezni, hogy az IWI gyermekfitnesz képzésen nem verseny aerobikról, vagy fitneszről van szó, hanem az általános mozgás- és fittség fejlesztése van a fókuszban.

Éva FaceBook oldala:

https://www.facebook.com/gyerektorna

 

Miért is vállalkoztunk ennek a képzésnek az összeállítására?

Személyes tapasztalatból is tudom, milyen nehéz megfelelő délutáni mozgásformát találni a gyerekeknek.

Amikor gyermekeim kisebbek voltak, olyan helyet kerestem, ahol szabadon lehet játszani, nem feltétlenül versenysportra készítenek fel, megtanulható az összes alap mozgáskészség, azért, hogy később se legyen gond egy fejállás vagy kézállás, egy “bonyolultabb” gyakorlat kivitelezése.

Ugyanis itt is elmondható, hogy ha nem a megfelelő életkorban végeznek el a gyerekek bizonyos mozgásformákat, később már szinte lehetetlen lesz bepótolni, vagy végrehajtani.

A cél pedig egy sokoldalú, testi és lelki értelemben rugalmas személyiségű emberhez jutás, aki szeret mozogni, fontosnak érzi az aktivitást, és igénye van arra, hogy a mindennapjai részévé tegye a mozgást.

Nos, ilyen helyet nem találtam, végigjártam pedig az összes  sportolási lehetőséget.

Fel lehet persze tenni a kérdést, hogy mi a helyzet a tesi órákon, ott majd foglalkoznak a gyerekekkel, de minek kérdezzünk, úgyis tudjuk a választ; sok a lelkes testnevelő, kevés a testnevelés óra, és a mindennapos tesióráa levezényléshez pedig nincs tornaterem…..és folytathatnánk.

Ez a képzés egy lehetőség azoknak a felnőtteknek, akik szeretik a gyerekeket, szeretnek mozogni, szívesen adják át a helyes életmóddal, mozgással kapcsolatos tudásukat, szívesen szerveznek szabadidős sportolási lehetőségeket. Azoknak, akik észre szeretnék venni ( és vetetni), hogyan lehet segíteni azoknak a gyerekeknek és szülőknek, akik a mozgást mint örömszerzési forrást tekintik, felszabadulási lehetőségként, kikapcsolódási szándékkal, nem feltétlenül a jó vagy jobb (verseny) eredmény elérése érdekében, nem küzdeni és hajtani, hanem játékosan fejlődni és haladni.

Már csak egy élményemet osztanám meg. Vendég tanárként előadó volt nálunk Dr. Bucsy Gellértné, Emőke, Sopronból.

A tanító és óvóképző főiskolán testnevelés módszertant tanít , e mellett sok-sok éve gyermek csoportok mozgásfejlesztésével foglalkozik.

Én még ilyen erőt és lehengerlő aktivítást, előadó készséget  kevés embernél tapasztaltam! Az óvodáskorú gyermekek mozgásáról tanultunk, természetesen gyakorlatban is!

Sok fajta egyéni és páros gyakorlat mellett mindenféle eszközzel is végeztünk feladatokat, labdával, karikával, bevetettünk nehezítésként padot, ugródeszkát…

De ami ebben kiváltképp érdekes, hogy Emőke nem csak elméletben nyomta végig a napot, de bizony velünk együtt bukfencezett, kézenállt, talicskázott….de nézzétek meg erről az órán készült képeket!

Ő bizony már nagymami!

 

Utolsó nap a gyermekfitnesz tanfolyamon

Érdekes az élmény, amikor a vizsgáztatók ugyanúgy izgulnak a hallgatókért, mint a hallgatók a vizsga miatt. Túl vagyunk- mi izgulók - ezen a feladaton, és mondhatom, mindenki remekül szerepelt.

Köszönhető ez a kiváló és lelkes tanári gárdának, az átgondoltan összeállított tematikának, a hospitálásokon szerzett élményeknek és tapasztalatoknak, a nyári gyermek táboroknak, ahol igazi gyermek közösségben lehetett órákat látogatni és vezetni.

Tisztelet és köszönet hallgatóinknak is, akik örömmel és nagy szorgalommal vettek részt az összes képzési napon, igazi csapattá kovácsolódva össze, segítve egymást a feladatok és munkák összeállításában-elvégzésében.

Ők azok a lányok - (mert egyelőre csak hölgyek vettek részt), akiket tényleg érdekel az, hogyan lehet a fiatal generációval minél szakszerűbben és okosabban foglalkozni, hogyan lehet számukra testnevelés órán kívüli szabadidős tevékenységet és sportfoglalkozásokat szervezni, játék órákat levezetni, segíteni a mozgás koordinációjuk kialakulásában.

De ugorjunk vissza a vizsgázáshoz! Hogy is zajlik le egy ilyen „gyomorszorító” tudáspróba? Írásbelivel kezdődik, kifejtős és tesztkérdések, mint általában….Minden ehhez szükséges információ órákon sokszor elhangzott, úgyhogy nagy problémát nem jelenthet.

Ami érdekesebb: a szóbeli és gyakorlati kérdéseket egyszerre húzzák a felelők, mely kérdések egyébként is szorosan összefüggenek, foglalkozásokat vezetnek le az aktuálisan épp összeállt, különböző életkorban lévő „gyermekeknek”, vagyis a többi vizsgázónak. Mondanom sem kell, nagyon vidám hangulatban telik egy ilyen mozgásos vizsgázás, ahol újra gyerekek is lehetünk egy-két órára.

A nap vége a személyre szabott értékelés. Mindenki megkapja, hogyan tovább, miben érdemes fejlődni, mire kell odafigyelni, és természetesen a megerősítést is: az alapokat megkaptátok lányok, most már rajtatok a sor, kezdjétek el, vágjatok bele, gyakorlat tesz mesterré. Várunk vissza benneteket, ha kérdésetek van, ha módszertani segítségre van szükségetek, ha csak be szeretnétek a következő hallgatóinkhoz látogatni, frissíteni az itt elhangzottakat. Várjuk az élményeiteket, a tapasztalataitokat, a visszajelzéseiteket.

Igazán öröm volt ezen a vizsgán veletek lenni!

Hallgatói vélemények, interjúk a vizsga után:

A következő képzéshez 2012 október 27-ig lehet csatlakozni!

A képzés előnyei:

  • Gyakorlatcentrikus órák
  • Szakértő tanárok
  • OKj-s Fitnesz edzői végzettség
  • Gyermefitnesz oktató végzettség
  • Nemzetközileg elfogadott (a régióban egyedül az IWI-nél megszerezhető) EQF level 3-4 tanúsítvány

További információhoz kattints ide

  (írta: Oláh Gabi képzésszervező)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnesstrend.blog.hu/api/trackback/id/tr954833301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása